Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 юли 2007, 20:30 ч.

Жълтеницата - полезно, надявам се

 • 3 993
 • 8
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 134
Уф,  заиграх се да преведа част от статиите, които четох в чуждестранни източници за жълтеницата. С мъжа ми имаме резус конфликт и е твърде вероятно с бебето също. Затова потърсих повече информация, а причината да я търся в западни източници е, че у нас повечето (почти всички) педиатри (пък и други „източници” на инфо) препоръчват даването на глюкоза (или съотв. захарен разтвор). Живеещи в чужбина майки са споделяли във форума, че това „на Запад” е отживелица, от което, струва ми се, останах с правилното впечатление, че не става въпрос за някаква велика иновация, а за практика, която явно просто трудно навлиза у нас. Нарочно статиите са превод от немски източници (макар и с позоваване и на учени от други страни), защото срещнах и мнения, че ставало въпрос за „американска приумица”. Е, не е само американска.  Wink Пускам ги тук, а не в Кърмаческия, защото макар и избраните статии очевидно да поддържат изрично кърменето, се посочва, че важното в случая е храненето, пък дори и с АМ. Ако модератор прецени, може да ги премести!  Hug

Разбира се голяма част от нещата се припокриват с това, което може да се намери в библиотеката тук и на Кърмаческия, и като статии в бг-нет страниците, но се постарах да избера по-синтезирани неща... за улеснение. Т.е. не претендирам да откривам топлата вода. Grinning
Ами след дългите и изчерпателни мотиви, заповядайте:

Физиологична жълтеница

С раждането бебето излиза от досегашния си безкислороден дом в тялото на майката  в наситения с кислород въздух и вече не се нуждае от голяма част от червените кръвни телца, от които е имало нужда преди раждането. Малкият му черен дроб се заема с функцията да разгради тези излишни клетки. Той извлича от тези клетки в кръвта на бебето ензима „билирубин”, който трябва да бъде отведен в червата и отделен с изхождането.
Но какво се случва, когато след раждането си бебето не получава достатъчно храна – дали защото е отделено от майка си, или защото не суче ефективно и достатъчно? В този случай изхожданията (б. моя – по голяма нужда) не са достатъчно и билирубинът не се задържа в черния дроб, а се връща в кръвта и води до засилване на жълтеницата. Билирубинът трябва да напусне тялото на бебето, но това не се случва. Не става въпрос за реакция към млякото на майката, а за недостиг на мляко. Необходимата промяна идва с помощта на повече време на гърдата на майката, помощ при поставянето на гърда или предлагането на изцедена кърма. „Средно статистическото” кърмаче увеличава храненията си постепенно. Първият ден то пълни една пелена с мекониум, на втория – две с тъмни изхождания, на третия – три или повече със зеленикави изпражнения, на четвъртия – три до четири жълти и след петия три или повече жълтеникави изхождания дневно. Ако бебето изглежда жълтеникаво или оранжево и изхожданията са по-малко от изброените, вероятно се нуждае от повече мляко. Нуждае се от много време с майка си и помощ за правилно сучене, така че да се храни достатъчно от гърда или с изцедена кърма.

Помага ли даването на допълнителни течности?

Не. Водата или чаят водят само до намокряне на пелените, а бебето с жълтеница трябва да ходи по голяма нужда, нуждае се от храна. Най-честата причина за жълтеницата при новородените е недостатъчно или неефективно кърмене. Ако получава достатъчно кърма, тя ще отшуми.

Помага ли адаптираното мляко при жълтеница?

Да, защото то допринася за повече изхождания. Но да се храни новородено с АМ означава натоварване на организма, може да допринесе за възникването на алергии, увеличава риска от болести и затруднява поддържането на кърменето. Няма съмнение, че бебетата трябва да се хранят, но на първоначален етап това става чрез кърменето. Вторият вариант е изцедената кърма. И третият е адаптирано мляко. Най-важното е, че бебето трябва да се храни, особено ако е с жълтеница.

Какво представлява жълтеницата от майчината кърма?

Едно на двеста бебета реагират на кърмата от майка си с жълтеница, която може да продължи няколко седмици и дори месеци. Тя се появява едва няколко дни след раждането, може да бъде „прекъсната” със спиране на кърменето (но и да бъде засилена). Няма доказателство да е опасна, освен ако не става въпрос за друга форма на жълтеницата. Това обаче може да се види с лабораторни изследвания. Някои лекари настояват, за да е сигурна диагнозата, кърменето да се прекъсне за един ден и да се замени с даването на добавка. Същият ефект обаче се получава при загряването на кърма до над 56 градуса, при което се неутрализират причиняващите жълтеницата нейни съставки. Ако прекъснете кърменето, настоявайте нивата на билирубин да се следят два пъти дневно, за да може колкото може по-рано да го подновите.

По принцип жълтеницата при новородените почти никога не е причина за прекъсване на кърменето.

Източник: http://www.stillkinder.de/gelbsucht.html

# 1
 • София
 • Мнения: 1 134
Бебешка жълтеница

Жълтеницата при новородените се проявява с жълто оцветяване на кожата и лигавиците вследствие на разлагането на билирубина. Както лицето, така и тялото на бебето изглеждат по-жълти от „нормалното”. С покачването на нивата на билирубин много бебета също така изглеждат отпуснати и сучат лошо.

Какво е билирубин?

Билирубинът се получава при разграждането на съдържащия се в червените кръвни телца хемоглобин. Той води до оцветяването на кожата и очите при жълтеницата. Билирубинът се пренася чрез кръвта в черния дроб, където се преработва - 99% преминават в жлъчката и оттам в червата. 1% от директния билирубин преминава по кръвните пътища в бъбреците и се отделя с урината. Чрез тези механизми организмът поддържа ниска концентрацията на билирубин в кръвта. А жълтеницата се появява, когато концентрацията се повиши.

Диагноза

Такава се поставя след кръвно изследване.

Пожълтяването

Известно пожълтяване се появява при почти всички новородени между 3-я и 10-я ден след раждането, като причината е все още незрелия черен дроб и недоброто  функциониране на ензимите, необходими за разграждането на билирубина. Това пожълтяване е известно като физиологична жълтеница.

Кърмене и физиологична жълтеница

Кърмените деца по правило имат по-високи нива на билирубин. Заради малкото кърма в първите дни дейността на черния дроб на кърмените деца все още е слаба. Затова част от билирубинът се връща в организма.

Патологична жълтеница

Високата концентрация на билирубин е опасна за бебето. Чрез отлагането му в съответни депа на мозъка може да настъпят увреждания.

Лечение

Според нивата на билирубин и възрастта на новороденото етапите на лечение са следните:
1.   Често хранене 
Честото кърмене или съответно даване на адаптирано мляко води до стимулиране на черния дроб, а от там и на по-бързото отделяне на билирубин.
2.   Фототерапия
Лъчи с определена дължина в синия спектър разграждат намиращия се в кожата индиректин билирубин (все още непреработен от черния дроб) и го превръщат в директен (водноразтвжршм) билирубин, който се отделя с урината. Подобен ефект (макар и в по-малка степен) има слънчевата светлина.
3.   Преливане на кръв
При тежки форми на жълтеница или при много скоростно покачване на нивата на билирубин (например при кръвна несъвместимост) той трябва бързо да бъде отстранен, за да се предотврати увреждане на мозъка.

Източник: http://kind.qualimedic.de/neugeborenen_ikterus.html

Последна редакция: пн, 30 юли 2007, 20:48 от phil

# 2
 • София
 • Мнения: 1 134
Тази най-ми допадна, макар да е в „по-научен” стил.  Simple Smile Исках само да уточня, че не претендирам за абсолютна медико-терминологична прецизност на превода (и на предишните разбира се) и приемам редакции.

Жълтеница при новородените

При начало на жълтеницата между втория и петия ден

Тъй като при много от бебетата пикът на повишените нива на билирубин са на 3-4 ден след раждането, това се смята за нормално.

Повече от половината новородени развиват жълтеница през първата седмица от раждането. По тази причина тя се определя като „физиологична”, разбирай нормална. Физиологичната жълтеница се причинява от повишените нива на билирубин в кръвта. Билирубинът е жълт пигмент, който се образува при разграждането на хемоглобина в излишните червени кръвни телца, които обикновено се намират в тялото на бебето при раждането (б.моя – става въпрос за т.нар. „фетални еритроцити”, които са необходими на плода през бременността и след раждането „умират” Simple Smile). Жълтеницата се проявява, когато излишният билирубин насити кръвта и кожата, наслои се в мускулите и лигавиците, така че кожата изглежда жълто оцветена.

Тъй като в първоначалната си форма билирубинът е мастноразтворим (индиректен), той не може да бъде разграден в кръвта или урината. За да се отдели от организма, той трябва да се свърже с водноразтворимите белтъци в кръвта и съответно да бъде преобразуван от черния дроб във водноразтворим (директен билирубин), който се пренася от жлъчката в червата. От там се отделя чрез изпражненията.

Нормалната (физиологична) жълтеница е следствие на три фактора: повишени нива на билирубина,който се образува при новородените, задържането му от червата и ограничените способности на незрелия черен дроб да го преработва. Обикновено черният дроб на новороденото се нуждае от една до две седмици, за да може ефективно да преработва билирубина от кръвта.

Това състояние е временно и нормално преминава за няколко дни или седмици без лечение. Въпреки че не е необходимо, някои лекари препоръчват прекъсване на кърменето, за да се понижат нивата на билирубин. Дохранването с изкуствено мляко обаче може да бъде и необходимо, ако кърмата на майката е малко и недостатъчна, а нивата на билирубина се покачват. 

Жълтеницата при новородените може да бъде слабо или силно изразена

Равнищата на билирубин при бебе с физиологична жълтеница обичайно достигат пикът си между третия и петия ден след раждането и нормално са по-ниски от 12 милиграма на децилитър (204 микромола на литър/както е по бг. с-мата,бел. моя/) по-рядко до 15 мг/дцл (255 ммол/л). При децата с азиатски произход концентрацията на билирубин може да се повиши повече, но въпреки това да става въпрос за физиологична жълтеница (Ходжман и Едуардс 1992). При някои други етнически групи също са допустими по-високи нива на билирубин.

Да се обърне внимание, че тук 1 мг/дцл се равнява на 17 ммол/л. Възможно е при някои други изследвания стойностите да са други.

Ранното и често кърмене през първите дни от живота на бебето може да предотврати изострянето на жълтеницата.


Ранното и често кърмене противодейства на обострянето на жълтеницата. Ако бебето се кърми рядко или „лошо” (б. моя - получава недостатъчно количество), концентрацията на билирубин може да се повиши на над 15 мг/дцл (255 ммол/л). Според изследванията девет (най-малко) кърмения в денонощие могат да предотвратят бързото изостряне на физиологичната жълтеница. Предполага се, че кърменията през първия ден са от решаващо значение (Ямаучи и Ямаучи 1990). Бебетата, които от раждането се кърмят по седем до единадесет пъти на ден, изпиват знчително повече мляко (86% през втория ден) от бебетата, които биват кърмени по-рядко.

Ако през първия си ден бебето не получи достатъчно коластра (която действа диуретично), е твърде вероятно мекониумът (първите изпражнения, силно наситени с билирубин) да не бъде отделен достатъчно бързо ( Тудехоп 1991; деКарвало 1985).По този начин съдържащият се в мекониума билирубин може да се върне обратно в кръвообращението на бебето, което води до повишените му нива.

Ако едно бебе с жълтеница се кърми и храни добре, тя преминава без лечение.

В повечето случаи физиологичната жълтеница отшумява постепенно за няколко дни до няколко седмици, когато черният дроб успее да преработи натрупалия се в организма билирубин. Тя не е болест, а безвредно състояние и няма последици, ако разбира се нивото на билирубин не е прекалено завишено.

Някои от бебетата с жълтеница са поспаливи. Те трябва да бъдат събуждани и подтиквани да сучат достатъчно често (десет до дванадесет пъти дневно, най-малко на два часа с еднократна пауза сън от четири-пет часа). Високата концентрация на билирубин засилва поспаливостта им. Ако се налага, бебето трябва да бъде стимулирано редовно, за да се храни по-често и по-добре. Иначе физиологичната жълтеница не би трябвало да има други ефекти по отношение на кърменето и би трябвало да отшуми сама.

Ако обаче физиологичната жълтеница се изостри прекалено има възможности за лечение, които не засягат кърменето.

При определени етнически групи и живеещите на места с по-голяма надморска височина, нивата на билирубин често са по-високи.


Физиологичната жълтеница се проявява по-често и ярко при определени народностни групи като китайци, японци, корейци, индианци и южноамериканци.
Едно изследване показва, че бебетата във високопланинските региони също са склонни към по-високи нива на билирубин (Лайбсън 1989). Изследователите отдават този факт на ниското съдържание на кислород във въздуха в тези региони, което води до увеличение на хемоглобина и еритроцитите в кръвообращението на новороденото.

Някои учени поддържат проучванията, според които високите нива на билирубин за предимство за новороденото.


Тъй като равнището на билирубин при кърмените бебета е по-високо и при тях физиологичната жълтеница е по-разпространена, някои учени проведоха изследвания, които да докажат, дали естественото хранене и съответните стойности на билирубин са от предимство за бебето. Той наистина има свойството на антиоксидант при новородените (Гартнер 1994). Предварителните проучвания сочат, че високите нива на билирубин имат връзка с ограниченото разпространение на някои болести, които могат да възникнат при недоносени и преждевременно родени бебета (Хайджи 1994; ван Цьорен-Гроббен 1994; Бенарон и Боуен 1991).

Начало на жълтеницата и повишени нива на билирубин след петия ден от раждането

Преди време на появилата се след петия ден жълтеница се гледаше като на необичайна форма на физиологичната жълтеница. Последните проучвания показват, че една трета от кърмените новородени имат клинична форма на жълтеница, а друга една трета имат завишени нива на билирубин.

Жълтеницата, която продължава след първата седмица или по-късно (и преди се определяше като „късна жълтеница” или „жълтеница от майчината кърма”) по-рано се смяташе за форма на физиологичната жълтеница, която се среща при по-малко от 4% от кърмените бебета. Последните изследвания обаче показват, че продължителната жълтеница или високи нива на билирубин са по-чести, от приеманото до сега. Една трета от кърмените новородени на възраст от две до три седмици имат клинична жълтеница (билирубин над 5 мг/дцл или 85 ммол/л) т.е. са с явни признаци на жълтеница. Друга една трета от кърмените новородени има повишени нива на билирубин (между 1.5 и 5 мг/дцл или 26 до 85 ммол/л), без при тях да се проявяват видими симптоми (Алонсо 1991). Хранените с адаптирано мляко бебета на две до три седмици имат нива на билирубин, отговарящи на нормалните за възрастни (1.3 до 1.5мг/дцл или 22 до 26 ммол/л).

Вече обаче се приема, че тези късни завишени нива на билирубин могат да бъдат „нормално продължение на физиологичната жълтеница при новороденото”, а не са се смятат за ненормални (Гартнер 1994). Честата проява на продължителна жълтеница или високи нива на билирубин при здравите, кърмени бебета променят „схващането, че жълтеницата от майчиното мляко е болестно състояние или синдром; по-скоро е нормално очаквано физиологично развитие” (Гартнер 1994).

По тази причина някои учени предлагат ниските нива на билирубин при хранените с изкуствено мляко бебета да се определят като „отслабване или абнормално положение” (Гартнер 1994).

Тъй като кърмените бебета имат по-високи нива на билирубин и нормалната физиологична жълтеница е по-разпространена при тях, някои учени се заеха с изследвания, за да установят, дали естествения начин на хранене и свързаните с него стойности на билирубина са от предимство за новородените.

Приема се, че продължителната жълтеница или висока концентрация на билирубин се обуславя от три фактора: наличието на съставка в кърмата на повечето майки, която засилва усвояването на билирубина от червата, индивидуални слабости в преработката на билирубина от бебето и недостатъчното хранене в първите дни от раждането.

Вече има доказателства, че наличието продължителната жълтеница се обуславя от съставка в майчиното мляко, която спомага усвояването на билирубин от червата (Алонсо 1991). На фона на тези последни проучвания (Алонсо 1991) предходната теория, според която в кърмата има ензим, играещ роля при разграждането на билирубина в черния дроб, е малко вероятна (Ауербах  и Гартнер 1987; Бивън 1965).

Друг важен аспект е достатъчното храненен през първите дни от живота. При едно здраво бебе, което през първите си дни поема повече мляко и има ниски нива на билирубин, продължителната жълтеница е малко вероятна, отколкото при здраво бебе, при което нивата на билирубин през първите дни от раждането се покачват заради недостиг на кърма (Гартнер 1994).

Ако бебето е добре, но е на възраст две-три седмици и продължава да е с жълтеница, лекарят ще поиска да установи какво я причинява. То може и трябва да продължи да се кърми. Когато се изключат евентуални патологични причини (напр. галактоземия), обикновено не се препоръчва лечение и жълтеницата се оставя да отшуми от само себе си. В някои случаи обаче това може да отнеме до три месеца.

Някои лекари препоръчват доброволно отбиване от кърмата, за да се установи , дали вещество в нея причинява жълтеницата, но това нито е необходимо, нито има някакви предимства.

При бебе с продължителна жълтеница не са обичайни високите или покачващи се нива на билирубин. Ако това стане, е необходимо лечение. Макар и малко вероятно, то се налага, когато стойностите на билирубин се покачат над 20 – 25 мг/дцл (340-430 ммол/л). В този случай лечението е същото, както при високите стойности на физиологичната жълтеница.

Тъй като при продължителната жълтеница прекалено високите нива на билирубин са рядкост, някои лекари назначават изследвания, за да изключат други причини, които не са свързани с кърменето (например инфекции, илиос или др. заболявания).  Докато резултатите излязат, нивата на билирубин се понижават с фототерапия (Л.Гартнер, 1995).

Докато продължителната жълтеница се третираше като специфичен вид, се препоръчваха някои други видове лечения, например хранене с изцедена кърма от майката, която е загрята до 56 градуса и охладена или обогатяването й с донорска кърма. С оглед на новите схващания за продължителната жълтеница като удължена нормална жълтеница при новородените тези специални методи на лечение вече не се препоръчват (Гартнер 1996). Ако стойностите на билирубин при бебе с продължителна жълтеница се повишат над 20 мг/дцл (340 ммол/л), се прилагат същите мерки като при бебе с повишени стойности на физиологична жълтеница.

Тъй като при продължителната жълтеница става въпрос за удължена физиологична жълтеница, ранното и често кърмене допринася да се подтисне изразяването й.

При бебета, при които физиологичната жълтеница се удължи заради рядко кърмене през първите дни от живота му, се повишава вероятността да развият продължителна жълтеница. Честото кърмене помага на бебето да отдели излишния билирубин след раждането. Ако нивата му се поддържат ниски през първите дни, вероятността за продължителна жълтеница е малка.
 
Източник: http://wiki25.parsimony.net/cgi-bin/wiki/program/db-view.cgi?wik … elbsuchtBilirubin

# 3
 • Мнения: 4 166
Браво за положения труд и желанието да споделиш своята информираност!  Hug

Първото ми дете имаше ясно изразена физиологична жълтеница - на снимките дори се вижда как си жълтее.  Laughing

Педиатърката ни препоръча вода и глюкозен разтвор, опитах се само първите дни да давам - малката не желаеше, плюеше биберона.

Седнах си на гъзината и прочетох малко инфо -та стигнах до същото, написано по-горе: кърмата подпомага изхвърлянето на билирубина с изпражненията. Това бе нашето "лечение". Жълтеницата бавно и постепенно изчезна, тенът се прочисти и всичко си дойде на мястото по съвсем естествен начин.

# 4
 • Мнения: 4 111
Браво! Полезно е, разбира се!   bouquet

# 5
 • Мнения: 4 496
Моите аплодисменти!!!Полезно и добре подредено! smile3501

# 6
 • София
 • Мнения: 2 227
Много полезно, благодаря! bouquet

# 7
 • Мнения: 1 439
Много полезна статия...дано повече нови мами я прочетат Hug

# 8
 • Мнения: 385
Браво за положения труд и желанието да споделиш своята информираност!  Hug

Първото ми дете имаше ясно изразена физиологична жълтеница - на снимките дори се вижда как си жълтее.  Laughing

Педиатърката ни препоръча вода и глюкозен разтвор, опитах се само първите дни да давам - малката не желаеше, плюеше биберона.

Седнах си на гъзината и прочетох малко инфо -та стигнах до същото, написано по-горе: кърмата подпомага изхвърлянето на билирубина с изпражненията. Това бе нашето "лечение". Жълтеницата бавно и постепенно изчезна, тенът се прочисти и всичко си дойде на мястото по съвсем естествен начин.

newsm10 newsm10 newsm10
Напълно съм съгласна са теб, но освен неспирането на кърмата ми препоръчаха и Фенобарбитал защото в нашият случай продължи 2 месеца и стойностите бяха рекордно завишени, сега слава богу всичко е нормално Praynig

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт