Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Диети и отслабване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 52 отговора

софия

Мнения: 1 416
Момичета заради страхотния косопад и анемията която имам ми препоръчаха всеки ден да ям купичка елда 3 месеца ,искам малко помощ ако някои знае как да я приготвя по диетично искам да сваля още 4-5 кг и съм на кръстопът здравето е важно та ако някой знае как да комбинирам елда и диета нека ми помогне .Рецептата която ми дадоха е вари се като жито и се слага масло и сирене ,ако знаете нещо по диетично като приготвяне ще съм благодарна
момичета със съдеиствието на вас разбрах че има руска диета с елда -гречка за 14 дни аз започвам от днес ако искаите пробваите и вие  hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts hearts
специални благодарности на Поня за диетката http://diet-diet.ru/ves/dieta-106.htm
  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
« Последна редакция: ср, 01 авг 2007, 09:22 от мами 73 цвети »
Цитирай

София

Мнения: 788
Заинтригува ме ти с тази ЕЛДА... Даже не знаех за какво става въпрос, но чичко Гугъл показа - ето малко инфо от там:

12 минути се вари под налягане още 12 минути не я отваряш като я свалиш от огъня, съотношението е 2 гречка към 3 вода - може и в гореща, и в студена да се сложи

става с мед, става с доматен сос, става само със сол и с масло, ама не знам масло ядеш ли, много е вкусна и като е студена и като се претопля със зехтин

хубава става и със стафиди


И още не що - кюфтенца с ЕЛДА


Ето-рецептата е лесна:

2 ч. сварена елда
200 гр. настърган кашкавал
2 яйца
галета
сол, пипер, олио

Всичко това се смесва, оформят се кюфтенца, овалват се в галета и се пържат. Хапват се с доматена салатка. Или без. Very Happy Както искаш.

На мен през цялото време искаха да ми се разпаднат, но веднъж вече в тигана си хващат коричка и си стават супер.
Гледах някде рецепти за бухти от елда без кашкавал и насипвана с лъжица. Гледах някъде с извара...Има адски много рецепти за елда. Да ти потърся ли? Но на руски, че не ми се превежда всичко това...


Става и на салатка Smile



Мисля да взема да я пробвам и аз тази ЕЛДА!
Благодаря ти, мами Smile, научих много полезни и интересни неща, които не съм знаела докато търсех Smile!
Цитирай


Мнения: 1 454
Яхния с гречка(елда)
интернационална кухня, основни безмесни


ПОРЦИИ: 8

ПРОДУКТИ:
500 гр. гречка (елда)
1 буркан консервирани домати
2 с.л. доматено пюре
2-3 глави кромид лук
2-3 едри моркова
2 глави чеснов лук
2 ч.л. сладък червен пипер
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. сушен босилек
1ч.л. сушен девесил
няколко ситно нарязани листа целина и една не много голяма глава от целината.
5-6 с.л. олио
сол на вкус

Кромида почистваме и нарязваме. Морковите обелваме и нарязваме на кубчета или клечици. Обелваме чесъна и, ако скилидките са твърде едри, нарязваме ги на половинки или четвъртинки. Доматите от консервата режем на късчета. В олиото слагаме да се задушат кромида и морковите - но гледаме да не омекват прекалено. Към тях добавяме червения пипер, разбъркваме енергично и бързо, за да не загори пипера, сипваме доматеното пюре, пак разбъркваме бързо, после добавяме доматите от консервата, нарязаната на ситно глава целина - и цялата тази смес оставяме 3-4 минути леко да се задуши.Добавяме сока от консервата домати, почистената и измита гречка, сол на вкус и около 1.5 литра вряща вода. Разбъркваме и оставяме на слаб огън да поври около 20-30 мин.През това време гречката набъбва и омеква. Добавяме ригана, босилека, девесила - да поврат няколко минути, защото са сушени подправки. Последен от зеленчуците добавяме чесъна - той увира най-бързо, а е и добре да остане хрупкав, така е по-вкусен. (Ако ястието изглежда гъсто - може да добавим още малко вряща вода - на вкус). Преди да свалим от огъня, посипваме ястието със ситно нарязаните листа целина. Сервираме гозбата топла. Но и студена, яхнията е пак вкусна и много ароматна. Добър апетит!
Цитирай


Мнения: 1 454
Кюфтенца от елда

1/2 кг елда
1-2 яйца
1 глава лук /може и зелен/
сол, червен, черен пипер, чубрица, копър, мащерка
Елдата се сварява с малко сол. Ако има вода, се отцежда. Добавят се яйцата, нарязаният ситно лук, подправките. Правят се малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се пържат или пекат
Цитирай

по пътеката

Мнения: 3 087
запис от мен, нали сме си дружки по проблем? аз имам и питанка във варна къде може да се намери, 4е съм за малко в бг? благодаря и от мене! Peace
Цитирай


Мнения: 1 454
Каша от елда
1 чаена чаша елда
2 чаени чаши вода
Елдата се сварява. Може да се задуши в олио с 1 глава лук
и подправки по избор (копър, мащерка, сол с целина, черен пипер).
А може след сваряването, да се добавят мед на вкус, орехи, стафиди.


marsy, елда продават мисля, че във всички супермаркети и диетични магазини...и щом си от Варна - 100% в Пикадили имат елда
Цитирай

София

Мнения: 788
запис от мен, нали сме си дръжки по проблем? аз имам и питанка във варна къде може да се намери, 4е съм за малко в бг? благодаря и от мене!

В хранителните магазини, обикновено на щанда за Диетични и Диабетични храни Smile! Може да го срещнеш и под името ГРЕЧКА, същото е!
Цитирай

по пътеката

Мнения: 3 087
много благодаря, моми4ета! елдата съм я набелязала заедно с просото да я пробвам!  Hug
Цитирай


Мнения: 1 454
За 4 човека задушаваш 5 мин. два дебели  стръка праз в 3 с.л. олио, добавяте 250 грама елда, два пъти по толкова вода, малко комбинирана подправка (колкото да е леко безсолно), хоп в микровълновата на мах и след 15 минути е готово.

Поднасяте по желание със соев сос или сирене

ето малко copy-paste:
'може да се яде със сирене, кашкавал, месо или както се сетиш общо взето. По принцип се вари във вода в отношение 1:2 (елда:вода). След като се свари се яде като всички останали ядки от типа на овесените.
Мога да ти препоръчам да ги накисваш във вода за около 7-8 часа (за през нощта) и после да си ги приготвяш както ти хареса. Така са по-полезни Smile
Лично аз я хапвам по този начин и като добавям малко мед, нарязани сурови ядки (каквито имам), малко банан(ако има под ръка) и ябълки. Става божествено!
И за закуска и невероятно зареждащо. Хубавото е, че и доста добре засища'
Цитирай

софия

Мнения: 1 416
Eх момичета страхотни сте МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ на обяд ще хапвам такива вкусотии с елда а вечер салатка и ще видим как ще са нещата с кантара  супер сте  Hug Hug Hug
Дайсичка страхотни рецепти
Цитирай


Мнения: 1 454
http://www.bonapeti.tv/forum/viewtopic.php?t=997&postdays=0& … 4110c8b0e789a376a

Ето Мами, това е форума на Бон Апети...сигурна съм, че е много вкусна елдата...аз не съм по готвенето все още, но много обичам да стъписвам майка ми с продукти ,които искам да хапвам и тя почва да се рови за рецепти Smile

И елда и булгур това са много вкусни нещица...напомнят жито и ориз...имам и едно списание , в което има за елдата рецепти, обаче обещавам да е след около седмица...защото...родителите ми са на море и няма как да се докопам до списанието тази седмица като съм в София...Даже ще ти сканирам списанието и ще си избираш!

Може дори да почна да похапвам с теб такива неща...нали ще съм на пости!...И ти с мен...и всичко ще е вкусно и здравословно пъъълно с витаминечета и минералчета!

  bouquet  bouquet  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 621
Аз я готвя с гъби - първо сваравям гъбките добре добавям малко масло, черен пипер и сол доливам вода и добавям елдата, след като се свари и тя слагам пресен магданоз и ... воала, бон апети Hug понакога и добавям и чили сос  Very Happy аз много я обичам и я ям с всякакви добавки Peace и наистина е много полезна за всички и особено за вегетарианци като мен Very Happy
Цитирай

у нас

Мнения: 657
Аз я харесвам със сирене, шунка, кашкавал. Правя я в съотношение 1:2(елда:вода), на мен ми прилича на овесените ядки и я правя по сходен начин Wink. Можеш да провериш и в дир-а, там има много интересни рецепти Wink-
Елдата доста засища Peace
 Embarassed Embarassed Embarassed, чак сега видях, че Daisi4ka и аз сме писали почти едно и също.
Цитирай

софия

Мнения: 1 416
Момичета купих си и я сготвих като леща ,вкусно стана на пликчето пише мноого хубави неща ама все пак си мисля че от нея се пълнее newsm78 newsm78 Вие как мислите  newsm78 newsm78
Цитирай


Мнения: 100
Ако те интересува елда от диетична гледна точка,в момента в Русия много популярна диета с елда и кисело мляко.Пробвах я,наистина е ефикасна.Диетата е следна:запарваш елда в вряла вода 1:3.Хапваш колкото искаш със обезмаслено 1% кисело мляко-1 кофичка на ден.Нищо друго,ни сол,ни подправки.Спазваш диетата от 1 до 2 седмици.Можеш да повтаряш всеки месяц,докато стигнеш желаното тегло. Smile
http://diet-diet.ru/ves/dieta-106.htm
Това е линк към диетата и отзиви,само че на руски език.Успех!
« Последна редакция: ср, 01 авг 2007, 08:19 от поня »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 52 отговора