Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 115
Здравейте мами,
бавно, бавно се подготвям за захранване, което мисля да направя кам 6-тия месец. С какво ще започна още не съм решила, но държа на домашно приготвените пюрета. От магазина е лесно - купуваш и даваш, но в къщи....Споделете вашите начини на приготвяне както на зеленчуковите така и на плодовите пюрета - сурови, несурови, варени, задушени прибавяте ли още нещо и т.н.   chef   За сега сме само на кърма и малко водичка.
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 350
първите пюрета правих у дома - зеленчукови - с тях почнах..... Нарязвах зеленчуците на много ситно. Слагах зеленчука /картоф, морков, тиквичка.../ в решетката за готвене на пара и варя на пара, докато омекнат, после без да добавям нищо, пасирам.
Ако вариш, вариш във много малко вода и после пасираш заедно с нея...., където са отишли част от витамините.
Ако някое от пюретата ми стане много гъсто разреждах с кърма. Хубаво е първите пюрета да са чисти /т.е. без добавка на захар, сол, масло, зехтин, подправки/, за да се запознае детето с вкуса, а като порастне вече може да се добавят подправки за вкук в умерени количества.
Плодовите ги правя по същия начин, като доста от плодовете давам сурови.
Ето ти и рецепти: http://www.zadecata.com/vkuhniata/Recepti/RB1g.htm
и още: http://www.pakostnik.com/bg/recipe.php
и още: http://www.amber-bg.com/cooking/index.php?option=com_content& … &limitstart=9
Цитирай


Мнения: 1 449
Зеленчуци

Варене: на пара
Варя в тенджера с решетка или в уред, режа на по-едри кубчета.
След като са сварени, обработвам допълнително, ако е нужно (махам семките на тиквичките, люспите на зелената чушка)

Пасиране: с пресата за картофи
За повечето зеленчуци използвам именно пресата за картофи. С пасатора на робота/миксера пюрето се пълни с повече въздух, неестествено пухкаво стои. Освен това е прекалено гладко - дъщеря ми е захранена на 6.5 месеца, така че след 7-ия месец идеално гладка смес не е необходима.

Добавка: само кърма, при необходимост
Първоначално (първите 10 дни - захранване с картофено пюре) разреждах с малко кърма, за да свикне детето по-лесно с вкуса и да е малко по-течно пюрето. Сега слагам кърма рядко, само ако е по-гъсто пюрето.
Добавки като масло, зехтин и прочие не съм слагала първите 2 месеца от захранването.

Количество: около 80 гр първоначално
По принцип правя ден за ден, но понякога приготвям и две дози. При въвеждането на първите 5 зеленчука използвах бурканче от 80 гр, за да се ориентирам горе-долу за количеството - целта е запознаване с вкуса и проследяване на алергична реакция, не наяждане.

Ние сме дотук Smile Предстои каша от кафяв ориз (с кърма) и пасирани сурови плодове.
Цитирай

Samokov

Мнения: 674
 Nikki, благодаря за рецептите! Както винаги си ми от помощ!  bouquet
 По темата за домашните пюрета имам и аз един въпрос (надявам се отговорите да са полезни и на авторката) - домашно пюре може ли да остане до другия ден в хладилника? Не че ми пречи да правя всеки ден, но обикновено се получава количество за 2 хранения и не ми се хвърля всеки път! Благодаря! Very Happy
Цитирай


Мнения: 115
Ники линковете които си пуснала са страхотни, не бях попадала на тях. От толкова време търся рецепти за малките ни съкровища, но все намирам за по- големи, които вече са минали захранването и си папкат какви ли не пюренца и вкусотийки. Много, много ти благодаря.  love001
Цитирай

Варна

Мнения: 2 616
Ииииииииии, бравос!!! Чудна тема, с прекрасни препратки, двата сайта не ги бях открила още, благодаря и аз   bouquet
Цитирай

varna

Мнения: 337
а с каква гъстота са първите пюрета?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.