Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна

Мнения: 759
Гъбена каша:

Сваряват се гъбите+сол на вкус.
В  плитка тенджерка запържваме в още студено олио 6 с.л. брашно и бъркаме.като започне брашното да придобива златист цвят,постепенно прибавяме бульона с гъбите и бъркаме до получаването на гъбената каша.Накрая се прибавят черен пипер+сол(ако е необходимо) и прясно изцеден лимонов сок.

Гъби с ориз:

Около 200г.гъби се сваряват.(в МВФ-2 пъти по 5 мин.,като се налива съвем малко вода на дъното на йенска тенджера,покрита с капак+сол). Бульонът се запазва за вкус на ориза. Запържваме 1 малка глава лук в подходящ съд(полутенджера-да има място и за ориза и гъбите).Като поомекне,прибавяме 1/2 ч.чаша ориз и доливаме бульона+гъбите и бъркаме.Към края на варенето се добавя копър и междувременно се опитва за соленост и ако се налага се прибавя още сол на вкус.
Към ястието са подходящи черен пипер и лимонов сок.

Печен пипер с доамтен сос

Опечен и обелен пипера се запържва малко с брашно и се нарежда в плато.В същото олио се прибавя доматен сок+сол на вкус и смлян чесън(2-3 скилидки).Като се поизпари водата от соса,се прибавят 2-3 с.л. брашно,размити във вода.Соса се запържва и бърка до получаването на гъста каша.Пипера се залива с готовия доматен сос и се поднася в платата,поръсен с магданоз.

Постна плодова пита

2 ч.ч брашно+още,ако се наложи
1 каф.ч. олио
1 каф.ч. бяло вино
1 ванилия
1 1/2 ч.л. хлебна сода
1 каф.ч. захар (+пудра захар за поръсване накрая)
конфитюр (1 бурканче)
орехи  ( едро счукани)
 
  Омесва се,докато не лепне.Отделя се малка топка,която се меси с още брашно и после ще се настърже отгоре(на ренде).Останалото се разстила в тавичка,маже се с конфитюра,поръсва се с орехите и отгоре се настъргва другата топка.
Пече се първо отдолу във фурната,докато се надигне,а после  в средата.Топла се поръсва с пудра захар.


Постен кекс

1ч.ч. хладка вода
1ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. хлебна сода
4 с.л. конфитюр (сливи или с подобна консистенция)
2.ч.ч. брашно(колкото поеме)
1 ванилия
орехи по желание

Смесва се добре и се изсипва в малка тавичка,намазнена и леко набрашнена.Слага се в студена фурна и тогава се включва да се пече.Накрая се поръсва с пудра захар.

Постни локумки

1 1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. бира(или 125 мл бяло вино)
1 бакпулвер
3 с.л. пудра захар
брашно ,колкото поеме

Прави се тесто и се разточва.Навиват се пурички,като се слага пълнеж от локум с ядка орех или гъст конфитюр.
(Става и ако се оформят на топчета с плънка)


Хайде момичета,вие сте!Очакваме и други идеи за постещите![/u][/b]
Цитирай

в края на града

Мнения: 4 294
Грах с моркови
3 големи моркова
буркан (кутия) грах
глава лук
червен пипер
сол на вкус
малко олио

В малко олио се хубаво задушават ситно нарязаният лук и нарязаните на кръгчета (или половин кръгчета  Smile ) моркови. Поръсва се с червен пипер, прибавя се грахта, малко вода и сол на вкус.
Уточнение, аз готвя предимно в тенджера под налягане, с нея е готово за половин час. Може да се прибавят и домати, вкусът става различен, но лично аз го харесвам без Smile .

Пържен боб
2-3 шепи зрял фасул
глава лук
1 червена суха чушса
1с.л. червен пипер
2с.л. брашно
сол на вкус
малко олио

Сварява се боб, първата вода се изхвърля, при второто варене в бульона се прибавя глава лук и суха червена чушка.
В голям тиган се налива олио, запържват се 2с.л брашно, после 1с.л. червен пипер и на тънка струя и при непрекъснато бъркане се налива от бульона на сварения зрял фасул. Накрая се изсипва всичко в тигана, посолява се , разбърква се и се оставя да къкри. Когато се сгъсти е готово.

Сарми с лозов лист
2 ч.ч. ориз
глава лук
голям морков
лозови листя
целина
червен пипер
сол
1 - 2ч.ч. доматен сок

Задушават се ситно нарязаните лук и моркови, прибавя се оризът, леко се запържва, прибавя се малко червен пипер (1/2 - 1ч.л.), налива се малко вода леко да набъбне ориза, поръсва се с малко целина и сол на вкус. Навиват се сармите и се слагат в тенджера под налягане, заливат се с леко посоления доматен сос.
След като са готови леко се запичат на фурна.

Това са ми едни от любимите постни манджи, включително и чушките с доматен сос, за които wilma вече писа. Знам и доста рецепти за ориз по китайски, но първо ще ги изпробвам и ако са сполучливи ще ги напиша  Smile .
Цитирай

Варна

Мнения: 759
Момичета,а дали могат да станат кюфтенца със  сос(доматен или бял) от Витабела?Или тия соеви хапки направо да се сложат? Rolling Eyes Че днес правих за децата истински Wink  и ми щукна дали може да си направим и за нас от Витабел???Или не става?Мусака съм правила с такова,но кюфтенца....?
Цитирай

София

Мнения: 3 287
Цитат на: wilma
Момичета,а дали могат да станат кюфтенца със  сос(доматен или бял) от Витабела?Или тия соеви хапки направо да се сложат? Rolling Eyes Че днес правих за децата истински Wink  и ми щукна дали може да си направим и за нас от Витабел???Или не става?Мусака съм правила с такова,но кюфтенца....?

Що не пропуснеш Витабела, особено ако за деца готвиш? И аз доскоро го ползвах, но вече нямам такова намерение, откак четох тук за мононатриевия глутамат /дано съм го изписала правилно/.
Цитирай

Варна

Мнения: 759
Аааа,не,Karimma,не за децата-аз за мене си имах предвид евентуално да разнообразя постното си меню.И то става въпрос за примерно 4-5 пъти в годината(да не говорим,че Витабел не съм яла от 6 години)Виж,и аз четох за мононатриевия глутамат,но сякаш не се сещам или не ми е направило впечатление за Витабела дали съдържа.Много ли е "отровен"?Всички ли такива соеви заместители на каймата са вредни? Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 3 287
Цитат на: wilma
Аааа,не,Karimma,не за децата-аз за мене си имах предвид евентуално да разнообразя постното си меню.И то става въпрос за примерно 4-5 пъти в годината(да не говорим,че Витабел не съм яла от 6 години)Виж,и аз четох за мононатриевия глутамат,но сякаш не се сещам или не ми е направило впечатление за Витабела дали съдържа.Много ли е "отровен"?Всички ли такива соеви заместители на каймата са вредни? Rolling Eyes

Добре, де, добре...ние, като сме пораснали деца, какво - кучета ни яли? Laughing
Всичко, що е хидролизирано, съдържа това съединение. А щом си прочела постнатото в клуба, знаеш и ефекта му Smile
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 880
Честно да ти кажа от Витабел-а едва ли ще станат кюфтаците. Аз веднъж го правих на сърми и стана приемливо, ама мусаката я изхвърлих цялата. Много гадно изглеждаше, за вкус не знам, Онзи ден взех от диетичен магазин едно пакетче "Готова смес за кюфтета". Като Витабел изглеждаше, разрежда се с вода и се правели кюфтета. Е да, ама не. Very Happy На мирис беше супер, ама като взех да го пържа се разпадна в тигана. Уж спазих инструкцита точно, ама едва го събрах с лъжица от олиото.  Confused  Мъжо каза, че не било толкова зле на вкус, ама си мисля че няма да повторя.
А и друго - остана едно кюфте от тези (едно от трите дето си запазиха що-годе формата  Very Happy ) и снощи го претоплих в микровълновата. Малиии, стана на подметка, въобще не ставаше за ядене.
Цитирай

Варна

Мнения: 759
Ами ако ври в соса,а не е пържено,дали няма да стане нещо? Rolling Eyes
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 880
Кой знае  Thinking  Аз вече им нямам много вяра на тези заместители. Ама ако пробваш, кажи и на нас дали става, че постите дълги  Very Happy  Very Happy  Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.