Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
 • 31 юли 2007, 16:51 ч.
 • Преглеждания  1 433  Мнения  6  Онлайн  1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 53
Какво рискове се крият от това да поверя детето си на човек, за който впоследствие разбрах ,че е болен от шизофрения. Подозирам ,че е опасно, нали?

Реклама
# 1
 • Мнения: 1 943
Много шизофрениците са сред нас и ние даже не подозираме. Ако си пият лекарсъвата нещата са в ред, ноооо.. Аз не бих си оставила детето на болен от това заболяване, това е  Rolling Eyes

Щом чуя за шизофрения се сещам за оня случай в близкото минало, когато един кротък баща на 2 деца се развилня в Тутракан и уби за един следобед 9 души. Сега в специализираното заведение, където е казвал, че не помни какво е станало  Confused

# 2
Не си правете предварително заключения.  Шизофрениците са нормални хора, просто имат проблем при определени обстоятелства, които предизвикват у тях определени реакции /които засягат предимно тях/.
Вероятно имате повод за притеснения, но ако познавате човека... и сте убедена, че не е агресивен, няма защо.
Ако се тревожите много, бихте могла да поговорите с психиатъра на въпросния човек, и това е най-доброто.
Доверието се изгражда все пак.  А и не е нужна излишна дискриминация.

# 3
 • Мнения: 14 843
Съжалявам искрено за болните от това заболяване и за техните близки, но аз не бих поверила децата си на човек, болен от това заболяване. Не съм съгласна, че това е здрав човек, напротив, това е болест, която при определени обстоятелства може да бъде опасна за околните.
"Основните характеристики на заболяването са свързани с погрешно тълкуване и интерпретация на събитията в реалността.
Наблюдават се отклонения в мисленето и възприятията. Емоционалните реакции са или несъответни или с чувство на безразличие. Яснотата на съзнанието, спомена и интелектуалните възможности обикновено са съхранени, но с течение на времето се наблюдава упадък. Нарушенията засягат най-основни функции, които дават чувството на човек за индивидуалност, неповторимост, самостоятелност.
Видове Ш:
параноидна Шизофрения - най-добре разпознавания тип, често с него се индентифицират всички болни от Шизофрения. Характеризира се с неоснователен страх от преследване, болните са напрегнати, с дезорганизирано поведение, изглеждат объркани. Могат да споделят че чуват, виждат или усещат неща, недостъпни за другите. Чувствайки се застрашени могат да нападнат, за да се защитят. /Познавам такива хора лично и повярвайте ми, опасни са понякога и за възрастен човек. Няма гаранция, че се лекуват. Агресията при хора, страдащи от такъв тип Ш, не се проявява само при определени ситуации и спрямо определени хора. Тя зависи от моментното състояние на болния и аз лично не бих желала моите деца да са в обсега на тези хора в такива моменти. Дори агресията да не е насочена към децата ми, те могат да бъдат реално потърпевши- реален случай- посяга се на възрастен, а бебето /моето/ е в близост до него. Не става въпрос въобще за дискриминация. /
кататонна Шизофрения - характеризира се със значително нарушение на двигателната активност. Може да се наблюдава негативизъм, заставане в неподвижни пози или възбуда, както и смяна на възбуда и застиналост.
хебефренна Шизофрения - с начало най-често в юношесвото, преди 25г. възраст. Свързана е със значителен регрес, дезорганизирано поведение. Болните са активни, хаотични имат лош контакт с околните, често се смеят без причина, гримасничат.
проста Шизофрения - началото е бавно, подмолно и незабележимо. Постепенно болните се затварят в себе си, стават апатични и безразлични. Губят подтиците, мотивацията си, желанието за активен и пълноценен живот.
Ето и симптоматика:
Позитивни изкривявания и прекомерност на нормалните функции:
налудности (изкривявания намисленето)
халюцинации (изкривяване на възприятията)
разстройство на комуникацията
дезорганизирано поведение

Негативни симптоми или понижение на нормалните функции:
бедност на речта
понижена годност за изразяване на емоции
загуба на способност за изпитване на емоции
неспособност да се започне и поддържа целенасочено поведение
хипоактивност
снижен афект (настроение)
пасивност и безинициативност
снижена жестова комуникация чрез лицеизраз, поглед, модулация на гласа, поза
лошо самообслужване
снижена социална активност"

Въз основа на това не бих желала такива хора да гледат и възпитават децата ми.

Ето и информация за това, как протича заболяването в активен стадий:
"Могат да се регистрират няколко типа на протичане:
прогредиентно протичане - непрекъснато, без пристъпи протичане, с прогресивно обогатяване на симптомите и нарастващ дефицит на личоността. Завършва с изразен дефицит на функциониране в обществото. Този тип на протичане се нарича още злокачествена Шизофрения
пристъпно-прогредиентно протичане - болестния процес протича непрекъснато, но на този фон са налице очертани пристъпи, следвани от епизоди на частично повлияване на симптомите
ремитентно протичане - това е доброкачествен ход на протичане на Шизофренията. При него разстройството протича с очертани остри пристъпи, завършващи с пълни ремисии, без дефицит на личността.
еднопристъпна Шизофрения - остър пристъп, завършващ с пълно оздравяване или остър пристъп завършващ с недълбок дефицит на личността, без съществено засягане на функционирането."

http://www.puls.bg/symptom/582/shizofreniq_issue_297.html# 4
 • Варна
 • Мнения: 1 720
Значи не знам за каква дискриминация изобщо говорите. Не бих поверила детето си на човек, който не може да ходи, защото няма да може да го гони. По същия начин не бих поверила детето си на човек с психично заболяване, защото не знам в кой точно момент ще загуби връзка с реалността и ще се развилнее. Не си правете експерименти с живота и здравето на децата си. В Дом и Семейство една съфорумка беше описала случай как психично болна баба видяла уж змия в кошарата на внучето си. Взела тухла да "убие змията" и я стоварила с всичка сила върху главата на бебето. Толкова за дискриминацията.

# 5
 • Мнения: 14 843
Значи не знам за каква дискриминация изобщо говорите. ...

Аз също. Затова писах изрично, че не става въпрос за дискриминация, а за опазване живота и здравето на децата ни.
Лично за мен "нормални хора" са хората, които не страдат от психични разстройства /тук физиологичните заболявания не обсъждам/, а Ш е точно такова, заболяване е, има си и собствен шифър по международния класификатор на болестите /ако се не лъжа F20/, както и предвидено лечени епо КП.

Последна редакция: ср, 01 авг 2007, 10:36 от Judy

# 6
 • Варна
 • Мнения: 53
Благодаря Ви момичета!
Информацията ми бе достатъчно полезна и навреме реагирах.
Сега вече съм спокойна.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт