закваска
140 гр. брашно тип 405
140 гр. брашно тип 550
3/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. суха мая
170 мл. вода
основно тесто
450 гр. закваска
225 гр. брашно тип 550
225 гр. фин пшеничен грис
1 1/4 ч.л. сол
1 1/4 ч.л. суха мая
2 с.л. зехтин
1 с.л. мед
280 мл. вода, 32--37C
сусам за поръсване
от продуктите за закваската се омесва меко, нелепнещо тесто.
оставя се на стайна Т да втаса.
измесва се отново, намазнява се с олио и се оставя да втасва в хладилника.
може да се съхранява 3 дни.(моята закваска беше само няколко часа в хладилник)
на следващият ден закваската се оставя да престои 1 час на стайна температура и после с продуктите за основното тесто се измесва меко, нелепнещо тесто.
разделя се на 2 топки.
оформят в S-образна форма и се слагат в тава с хартия за печене.
намазват се с вода и се поръсват със сусам.
тавата се покрива с фолио и се слага в хладилника за през нощта да втасва.
на следващия ден се вади, оставя се на стайна температура за около час.
фурната се загрява на 230 С.
хлябът се пече 15 мин. на 230С, после фурната се намалява до 170С и се пече още 15 мин.
оставя се да изстине на решетката.
може да се консумира ~45 мин. след изпичането.