пуши, клокочи и люти, Asyalein над печката се поти

  • 133 750
  • 130
  •   1
Отговори
# 75
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Сицилиански хляб с грис


закваска
    140     гр. брашно тип 405
    140     гр. брашно тип 550
    3/4      ч.л. сол
    1/2      ч.л. суха мая
    170      мл. вода

основно тесто
    450     гр. закваска
    225     гр. брашно тип 550
    225     гр. фин пшеничен грис
  1 1/4      ч.л. сол
  1 1/4      ч.л. суха мая
      2      с.л. зехтин
      1      с.л. мед
    280     мл. вода, 32--37C
              сусам за поръсване

от продуктите за закваската се омесва меко, нелепнещо тесто.
оставя се на стайна Т да втаса.
измесва се отново, намазнява се с олио и се оставя да втасва в хладилника.
може да се съхранява 3 дни.(моята закваска беше само няколко часа в хладилник)

на следващият ден закваската се оставя да престои 1 час на стайна температура и после с продуктите за основното тесто се измесва меко, нелепнещо тесто.
разделя се на 2 топки.
оформят в S-образна форма и се слагат в тава с хартия за печене.
намазват се с вода и се поръсват със сусам.

тавата се покрива с фолио и се слага в хладилника за през нощта да втасва.
на следващия ден се вади, оставя се на стайна температура за около час.
фурната се загрява на 230 С.
хлябът се пече 15 мин. на 230С, после фурната се намалява до 170С и се пече още 15 мин.
оставя се да изстине на решетката.

може да се консумира ~45 мин. след изпичането.






# 76
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:27 от asyalein

# 77
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Zucca gnocchi - ньоки от тиква

300гр сварена тиква
2-3 с.л. картофено пюре
1 яйце
сол
индийско орехче и кориандър (семена)

тиквата се сварява, изцежда и се пюрира (аз я сварих на парчета в микровълновата).
добавя се яйцето и подправките.
постепенно се добавя и картофеното пюре, докато се получи меко тесто.

оставя се да почине 10 мин.

на набрашнена повърхност се изсипва тестото и леко се омесва.
рябва да не лепне, но да е меко.

късат се малки топчета и се оформят на елепсовидни топчета.

загрява се вода в тенджера- около 1.5 л
водата не трябва да ври, трябва да е пред завиране и да се внимава да не започне да кипи.

ньоките се пускат на порции във водата.
когато изплуват се вадят с решетъчна лъжица.

сервират се залети със разтопено и ароматизирано със салвия масло и парченца пармезан.


# 78
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
глазирано пилешко филе

пилешко филе от гърдите
3 с.л. териаки сос
2 ч.л. мед
сол
черен пипер

медът се разбърква със солта и пипера, добавя се териаки сосът и месото се овалва от всички страни.
покрива се с фолио и се оставя няолко часа да се маринова.

в тиган се загрява малко мазнина и на силен огън за кратко от всички страни се запържва месото (така порите на месото се затварят и вътре остава сочно, а медът се карамелизира и прави причтна коричка).
котлонът се намалява, добавя се балсамико оцет и се оставя да се задушава за около 10 мин. под капак.
когато месото е готово се маха от тигана и сосът се редуцира на бавен огън до желаната гъстота.

сервира се със зеленчуци.

# 79
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Леща с ориз и спагети

230 гр. леща
230 гр. ориз
100 гр. натрошени спагети или дребни макарони
1 глава лук
зехтин
люти чушки на вкус, по рецепта 8 бр  Crazy
по 1 ч.л. семена корандър, кимион и бахар - смлени
1 скилидка чесън
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. оцет
сол

загрява се зехтинът и се запържва до златисто лука.
лукът се маха от тигана, добавя се още малко зехтин и се запържват при постоянно бъркане подправките и наситнените люти чушки .
добавя се лещата, позапържва се леко и се долива 1/2л. вряла вода.
вари се на тих огън около 15 мин.
добавя се оризът и още 1/2 л. вода.
след около 10 мин. се добавят макароните и още малко вода.

варят се до готовност, вода не трябва да остане.

(аз сварих оризът и макароните отделно от лещата, защото моята леща пуска черно и щеше да омаца ориза... просто към сварената леща, добавих предварително сварените ориз и макарони и обърках добре)

добавят се наситненият чесън, подправя се с лимоновия сок и оцета.

при сервиране се поръсва със запържения лук.


# 80
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
доматена райта

ароматен и пикантен дип от Индия.
много подходящ за разядка или мезе

1 скилидка чесън
1 люта чили чушка
2 с.л. сусамово олио
1/2 ч.л. кимион, прясно смян
1/2 ч.л. черни семена от горчица (синап), прясно смлени
300 гр. изцедено кисело мляко
сол
4 домата

киселото мляко се смесва със солта, сусамовото олио пресно смлените кимион и хардал и наситнената люта чушка.
оставя се за 1 час в хладилника, покрито с фолио.
доматите се нарязват на дребни кубчета, сокът се отделя.
пресова се чесънът.

кратко преди сервирането киселото мляко се обърква с доматите и чесънът.

сервира се със салата, препечен хляб или пърленки

# 81
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:28 от asyalein

# 82
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ябълкови рогчета

тесто:
8 с.л. разтопено масло
2 с.л. захар
2 с.л. лимонов сок
1 пак. бакпулвер
5 с.л. кисело мляко
брашно за меко тесто

пълнеж:
4 големи ябълки
2 с.л. лимонов сок
3 с.л. смлени ядки
канела
джинджифил

от продуктите за тесто се замесва меко тесто и се разделя на 2 топки. всяка се разточва в кръг и се срязва като торта на 8 равни части.

ябълките се почистват и нарязват на дребно.
поливат се с лимоновия сок и се смесват с ядките и подправките.

в края на всяко парче тесто се слага плънка и се завиват на рогчета.

печат се на 180 С до златисто.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2009, 20:51 от asyalein

# 83
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
   edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:28 от asyalein

# 84
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
елементарна солена торта

3 филии хляб, около 1 см дебели, по възможност кръгли (моите бяха около 20 см/диаметър)
200 гр. сирене
~ 200 гр. изцедено кисело мляко (важно е добре да е изцедено, защото иначе тортата става кашава  Wink)
1 с.л. песто Дженовезе или магданозено песто
1 с.л. песто Россо или лютеница
1 резан шука, кръгла, пресована (или друг колбас...)
50 гр. настърган кашкавал
маслини

сиренето се намачква добре и се обърква с киселото мляко.
разделя се на 3 части. в едната се слага зеленото песто, в другата червеното, третата оставяме бяла.

в тортена чиния слагаме първата филия и мажем с червеното смес, слагаме 2рата филия и мажем със зелената смес. отгоре слагаме последната филия и слагаме шунката, наръсваме с кашкавала.
отстрани тортата се намазва с бялата смес и после се украсява с маслини.

оставя се да отлежи поне 3 часа.

ако млякото е добре изцедено може да се запази до 3 дни в хладилника, без хлябът да се разкашква.

     

# 85
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Сладкиш с ябълки без мазнина

3 яйца
140 гр. захар
8 с.л. вода
1 п. бакпулвер
190 гр. брашно
3 ябълки
канела

яйцата се разделят.
жълтъците се бият на пяна с водата и захарта (2 с.л. от захарта се заделят).
добавя се брашното с бакпулвера.
белтъците се бият на сняг и се смесват внимателно с тестото.
изсипва се в намазнена тавичка.
ябълките се белят и се режат на тънки парчета, нареждат се върху сладкиша, наръсват се с 2те с.л. захар и малко канела.

пече се в загрята умерена фурна около 40 мин.
може да се сервира с ванилов сладолед или ванилов мус.

     

# 86
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
хляб с тиква

хлябът не става сладък, но е много ароматен.
подходящ е за салати или леки зеленчукови ястия.

    400 гр. жълта тиква или
    350 гр. Хокаидо
    100 мл. вода
    1ч.л. сол
    4 карамфилчета
    1/2 ч.л. канела
    20 гр. настърган джинджифил
    500 гр. брашно
    1 кубче прясна мая
    50 мл. прясно мляко
    50 гр. захар
    20 гр. меко масло
    50 гр. тиквени ядки

тиквата се почиства, нарязва се на дребни кубчета и се слага да се свари във 100 мл. вода с карамфилчетата и канелата.
след това малка част от водата се маха и тиквата се пюрира.

маята се разбърква с прясното мляко, захарта и солта.

в брашното се прави кладенче, слага се маята и тиквеното пюре. добавя се джинджифила.
меси се няколко минути и се добавя маслото. половината ядки се замесват в тестото, останалите се оставят за украса.
меси се меко, нелепнещо тесто, ако се налага се добавя брашно.

слага се в продълговата кексова форма и се оставя 15 мин. да втаса, като отгоре се слагат останалите тиквени семки.
пече се 50 мин. на около 200 гр.


# 87
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
салата Санторини

салатата я наричам така, защото я ядахме в един ресторант в Санторини.
опитах се да я направя в къщи.
типични за салатата са сушени домати, мариновани в мед, както и сосът, в който преобладаваха орехи в мед  Peace. и двете неща са специалитети на Санторини.
салатата има сладък вкус.

•   няколко вида салата – марула, айсберг, радичо, червена къдрава салата (добре е да има и горчиви салати като контрапункт на сладкия сос)

•   сушени домати

•   пилешко филе на ивици

•   орехи (при мен е сусам)

•   2 ч.л. мед

•   зехтин

•   сол

•   розмарин

•   балсамико оцет

Доматите се мажат с мед, поръсват се с розмарин и се накисват в мед. Добре е да престоят поне няколко часа.

Останалият мед се смесва с балсамикото, розмаринът, малко сол. Пилешките филета се овалват добре и в добре загрят тиган се пържат до карамелизиране.

Салатите се късат на дребни парчета и се размесват добре. Смесват се с остатъка от маринатата за пилешкото месо и малко зехтин.
Отгоре се нарежда месото и доматите и се добавят орехите.

Сервира се с пресен хляб.

Вместо месо може да се сервира с панирано козе сирене.

N.B. аз нямах няколко различни салати и правих само с айсберг, но е добре да се ползват и други. орехите определено са важни, сусамът не може да окръгли вкуса на тази салата. не ги пропускайте като мен  Wink


# 88
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:29 от asyalein

# 89
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:29 от asyalein

Общи условия

Активация на акаунт