Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-13 от 13 отговора


Мнения: 83
Здравейте, момичета! Имам въпрос: може ли червено цвекло (панджар) да се дава на седем месечно бебе и в какъв вид - варено (сок или пюре) или сок от пресен панджар?
Благодаря Ви!
Цитирай

София... с надежда за преселение.

Мнения: 3 926
Аз го давах варено и пасирано, заедно с картоф и чесън - много добре се приемаше Very Happy На тази възраст това й беше любимото пюре. После му прибавих и копър и стана още по-любимо. Сега вече ръба суров панджар, или стърган на салата с моркови.
Цвеклото е от грудките, средно целулозно... и хакано с желязо Mr. Green Полезно и вкусно. Ядем го всички вкъщи и сме му големи фенове.
Успех - дано и на вас ви хареса Hug
Цитирай


Мнения: 26
Това ни е любимото ядене:) Аз го варя на пара и после го пасирам. Комбинирам го с други зеленчуци - картоф, морков и т.н.
Цитирай

София, България

Мнения: 3 718
А извинете ме за въпроса, но аз нали съм си урбанистична грешка и не знам, кога му е сезона на цвеклото ?
Цитирай

София... с надежда за преселение.

Мнения: 3 926
Ами късна есен, ранна зима... поне тогава май го намирам по много по пазара Very Happy
Цитирай

Smolyan

Мнения: 1 349
Давала съм на сина си червено цвекло на тази възраст. Правех нещо като супичка с червено цвекло, моркови, домат и малко ориз. Пасирах го. Мнооого го харесваше.
Цитирай


Мнения: 3 691
Ще ползвам темата, макар и стара, за да не пускам нова.
Детето ми е на 1 година и 1 месец, искам да й дам червено цвекло, заради желязото, но съм в чуденка - сурово ли, варено ли или сок от него?
Четох, че сурово е високонитратно, а варено - нищо от полезните неща не остава. Какво ще ме посъветвате?
  newsm78
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 078
На тази възраст може да го пиете на сокче прясно изцедено с ябълка например. Така ща запазиш ценното желязо, поне аз това съм предприела.
А, ето и малко полезна информация за намаляване на нитратите:

Няколко неща, които могат да намалят нитратите в цвеклото:

- Суровото цвекло се съхранява в хладилник (топлината превръща нитратите в нитрити).
- Цвеклото се разрязва на 2-4 части и престоява в студена вода 10-30 мин. (губят се около 10-15% от нитратите).
- Варенето унищожава голяма част от нитратите, поне 20-40% (и голяма част от витамините, ако цвеклото се вари нарязано и обелено, както и вкуса).
- Водата, в която е вряло цвеклото, се маха веднага след сваряването (в нея преминават голяма част от нитратите).
- Цвеклото се залива със студена вода (за да се охлади възможно най-бързо).
- Отстранява се най-горната част, след като е готово (там се натрупват най-много нитрати).
- Свареното цвекло се консумира след приготвянето и не се претопля повторно (образуват се нитрити).
Цитирай


Мнения: 1 449

И няколко полезни допълнения за нитратите:


Няколко неща, които могат да намалят нитратите в цвеклото:

- Суровото цвекло се съхранява в хладилник (топлината превръща нитратите в нитрити).
  Съхранява се до 3 дни, иначе до 2-3 седмици. Най-добре в найлонова опаковка с отвор.

- Цвеклото се разрязва на 2-4 части и престоява в студена вода 10-30 мин. (губят се около 10-15% от нитратите).
  Вариант е да се ползват дребни грудки (до 5-6 см), които могат да са накиснат цели, но обелени.

- Варенето унищожава голяма част от нитратите, поне 20-40% (и голяма част от витамините, ако цвеклото се вари нарязано и обелено, както и вкуса).
  Унищожаването на витамините е вследствие на предварителното разрязване и престояване на цвеклото, самото варене намалява част от витамин С например, но не и витамин А.

- Водата, в която е вряло цвеклото, се маха веднага след сваряването (в нея преминават голяма част от нитратите).
- Цвеклото се залива със студена вода (за да се охлади възможно най-бързо).

- Отстранява се най-горната част, след като е готово (там се натрупват най-много нитрати).
  Според някои източници и най-долната част е силно нитратна.

- Свареното цвекло се консумира след приготвянето и не се претопля повторно (образуват се нитрити).
  Това е свързано със специфичното минерално съдържание на цвеклото /по-долу/.



Цвеклото съдържа изключително разнообразни минерали и витамини. Кулинарната обработка (варене, печене) е подходяща за запазване на някои минерали и витамини, но намалява количеството на други.

Варено
                    Сурово --- Варено /г за 100 г/
Желязо       1.0 --- 0.8
Цинк            0.4 --- 0.5
Магнезий    11 --- 16
Калий          380 --- 510
Натрий        66 --- 110
                         Сурово Варено /мг за 100 г/
Витамин С        5 --- 5
Каротин           20 --- 27
Фолиева кис.   150 --- 110

Цвеклото е богато също на калций, витамин В, витамин А и фосфор.
Желязото като количество е сравнимо с някои други зеленчуци, но е по-лесно усвоимо.

Сурово
- невисоко съдържание на фибри (приблизително колкото морковите)
- консумират се корени с размер до 5-6 см (те съдържат и по-малко фибри)
- трябва да бъде много фино настъргано, за да не товари стомаха
- в детските рецепти присъства най-рано от 1 год.

Сок
Най-често се препоръчва като лекарство. Действа укрепващо. Никога не се приема в чист вид, а с други зеленчуци или ябълков сок. Не се приема в голямо количество. Има силно въздействие върху някои вътрешни органи (черен дроб, бъбреци и др.).
Цитирай


Мнения: 3 691
Никки, Косе Босе, сърдечно ви благодаря!  Hug
Дадох единия ден варено, а на другия ден - сок.
Косе Босе, в стойностите, които си дала за витамините и минералите във вареното цвекло на места те са повече от суровото? Така ли е или се бъркам?
Цитат
Има силно въздействие върху някои вътрешни органи (черен дроб, бъбреци и др.)
Това силно действие като положително такова ли да го разбирам?  newsm78
Цитирай

София

Мнения: 159
Здравейте, да ви попитам - може ли да се съхранява замразено за по - дълъг период от време и как? Предварително благодаря.
Цитирай


Мнения: 1 449
Косе Босе, в стойностите, които си дала за витамините и минералите във вареното цвекло на места те са повече от суровото? Така ли е или се бъркам?

Да, така е.
Дълга тема, но например топлинната обработка не е задължително враг на всички витамини:
- витамин С се разрушава под въздействието на висока температура (и достъп на кислород), но витамин А е устойчив на топлина
- чрез непродължително варене се премахва оксаловата киселина, съдържаща се в някои зелени листни зеленчуци и цвеклото, а това позволява по-добро усвояване на калция (важен минерал)
- друг по-общ пример: шипките съдържат танинови вещества и лимонена киселина – те правят витамин С устойчив
- високата температура унищожава някои минерали; други на практика се запазват, но стават по-трудни за усвояване от организма

Цитат
Има силно въздействие върху някои вътрешни органи (черен дроб, бъбреци и др.)
Това силно действие като положително такова ли да го разбирам?  newsm78

Сок от цвекло

Силно положително въздействие – при възрастни, които имат нужда от прочистване на кръвоносните съдове от шлаки; прочистване на бъбреците, черния дроб, жлъчката; снижаване на холестерола и кръвното налягане; подхранване на червените кръвни телца и пр.

Силно негативно въздействие (противопоказен) – при възрастни с проблеми с бъбреците, различни форми на язва на стомаха и др. Ако не е приготвен в подходяща пропорция с други зеленчукови сокове е проблем за хора с чувствителен стомах.

Важна е дозата - сокът от цвекло е силен. За възрастни максималната доза е ½ чаша на ден или от 100 до 200-250 мл (според различни източници). Задължително се разделя на няколко приема. Първоначално се приема само по 1 лъжичка, разредена с друг сок или вода, въвежда се постепенно. По-голяма доза може да даде прекалено силен тласък за прочистване на организма. Предозирането може да доведе до диария, повръщане, спазми, световъртеж и др. От значение е и технологията на приготвяне на сока - престоява в открит съд няколко часа.

==> Цвеклото е здравословен и високо ценен в немалко кухни зеленчук за готвене (варене, печене). Когато се приема с медицинска цел, обикновено е под формата на сок или бульон.


П.С. Бих се радвала, ако медицинско лице/източник посочи каква е приемливата доза за сок от цвекло за деца на възраст 1-3 г., иначе градските легенди са много Smile

Цитирай


Мнения: 158
Ех, че супер полезна информация!!!Аз до сега не съм давала цвекло ама ще вземе да дам, че и без това желязото ни е ниско.
Благодаря на мамите за полезното инфо!! Very Happy
 Peace
Цитирай


Мнения: 3 691
Мерси, Косе Босе! Винаги си супер полезна!  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-13 от 13 отговора