Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-13 от 13 отговора
Здравейте, момичета! Имам въпрос: може ли червено цвекло (панджар) да се дава на седем месечно бебе и в какъв вид - варено (сок или пюре) или сок от пресен панджар?
Благодаря Ви!
Цитирай


Аз го давах варено и пасирано, заедно с картоф и чесън - много добре се приемаше Very Happy На тази възраст това й беше любимото пюре. После му прибавих и копър и стана още по-любимо. Сега вече ръба суров панджар, или стърган на салата с моркови.
Цвеклото е от грудките, средно целулозно... и хакано с желязо Mr. Green Полезно и вкусно. Ядем го всички вкъщи и сме му големи фенове.
Успех - дано и на вас ви хареса Hug
Цитирай


Това ни е любимото ядене:) Аз го варя на пара и после го пасирам. Комбинирам го с други зеленчуци - картоф, морков и т.н.
Цитирай


А извинете ме за въпроса, но аз нали съм си урбанистична грешка и не знам, кога му е сезона на цвеклото ?
Цитирай


Ами късна есен, ранна зима... поне тогава май го намирам по много по пазара Very Happy
Цитирай


Давала съм на сина си червено цвекло на тази възраст. Правех нещо като супичка с червено цвекло, моркови, домат и малко ориз. Пасирах го. Мнооого го харесваше.
Цитирай


Ще ползвам темата, макар и стара, за да не пускам нова.
Детето ми е на 1 година и 1 месец, искам да й дам червено цвекло, заради желязото, но съм в чуденка - сурово ли, варено ли или сок от него?
Четох, че сурово е високонитратно, а варено - нищо от полезните неща не остава. Какво ще ме посъветвате?
  newsm78
Цитирай


На тази възраст може да го пиете на сокче прясно изцедено с ябълка например. Така ща запазиш ценното желязо, поне аз това съм предприела.
А, ето и малко полезна информация за намаляване на нитратите:

Няколко неща, които могат да намалят нитратите в цвеклото:

- Суровото цвекло се съхранява в хладилник (топлината превръща нитратите в нитрити).
- Цвеклото се разрязва на 2-4 части и престоява в студена вода 10-30 мин. (губят се около 10-15% от нитратите).
- Варенето унищожава голяма част от нитратите, поне 20-40% (и голяма част от витамините, ако цвеклото се вари нарязано и обелено, както и вкуса).
- Водата, в която е вряло цвеклото, се маха веднага след сваряването (в нея преминават голяма част от нитратите).
- Цвеклото се залива със студена вода (за да се охлади възможно най-бързо).
- Отстранява се най-горната част, след като е готово (там се натрупват най-много нитрати).
- Свареното цвекло се консумира след приготвянето и не се претопля повторно (образуват се нитрити).
Цитирай



И няколко полезни допълнения за нитратите:


Няколко неща, които могат да намалят нитратите в цвеклото:

- Суровото цвекло се съхранява в хладилник (топлината превръща нитратите в нитрити).
  Съхранява се до 3 дни, иначе до 2-3 седмици. Най-добре в найлонова опаковка с отвор.

- Цвеклото се разрязва на 2-4 части и престоява в студена вода 10-30 мин. (губят се около 10-15% от нитратите).
  Вариант е да се ползват дребни грудки (до 5-6 см), които могат да са накиснат цели, но обелени.

- Варенето унищожава голяма част от нитратите, поне 20-40% (и голяма част от витамините, ако цвеклото се вари нарязано и обелено, както и вкуса).
  Унищожаването на витамините е вследствие на предварителното разрязване и престояване на цвеклото, самото варене намалява част от витамин С например, но не и витамин А.

- Водата, в която е вряло цвеклото, се маха веднага след сваряването (в нея преминават голяма част от нитратите).
- Цвеклото се залива със студена вода (за да се охлади възможно най-бързо).

- Отстранява се най-горната част, след като е готово (там се натрупват най-много нитрати).
  Според някои източници и най-долната част е силно нитратна.

- Свареното цвекло се консумира след приготвянето и не се претопля повторно (образуват се нитрити).
  Това е свързано със специфичното минерално съдържание на цвеклото /по-долу/.



Цвеклото съдържа изключително разнообразни минерали и витамини. Кулинарната обработка (варене, печене) е подходяща за запазване на някои минерали и витамини, но намалява количеството на други.

Варено
                    Сурово --- Варено /г за 100 г/
Желязо       1.0 --- 0.8
Цинк            0.4 --- 0.5
Магнезий    11 --- 16
Калий          380 --- 510
Натрий        66 --- 110
                         Сурово Варено /мг за 100 г/
Витамин С        5 --- 5
Каротин           20 --- 27
Фолиева кис.   150 --- 110

Цвеклото е богато също на калций, витамин В, витамин А и фосфор.
Желязото като количество е сравнимо с някои други зеленчуци, но е по-лесно усвоимо.

Сурово
- невисоко съдържание на фибри (приблизително колкото морковите)
- консумират се корени с размер до 5-6 см (те съдържат и по-малко фибри)
- трябва да бъде много фино настъргано, за да не товари стомаха
- в детските рецепти присъства най-рано от 1 год.

Сок
Най-често се препоръчва като лекарство. Действа укрепващо. Никога не се приема в чист вид, а с други зеленчуци или ябълков сок. Не се приема в голямо количество. Има силно въздействие върху някои вътрешни органи (черен дроб, бъбреци и др.).
Цитирай


Никки, Косе Босе, сърдечно ви благодаря!  Hug
Дадох единия ден варено, а на другия ден - сок.
Косе Босе, в стойностите, които си дала за витамините и минералите във вареното цвекло на места те са повече от суровото? Така ли е или се бъркам?
Цитат
Има силно въздействие върху някои вътрешни органи (черен дроб, бъбреци и др.)
Това силно действие като положително такова ли да го разбирам?  newsm78
Цитирай


Здравейте, да ви попитам - може ли да се съхранява замразено за по - дълъг период от време и как? Предварително благодаря.
Цитирай


Косе Босе, в стойностите, които си дала за витамините и минералите във вареното цвекло на места те са повече от суровото? Така ли е или се бъркам?

Да, така е.
Дълга тема, но например топлинната обработка не е задължително враг на всички витамини:
- витамин С се разрушава под въздействието на висока температура (и достъп на кислород), но витамин А е устойчив на топлина
- чрез непродължително варене се премахва оксаловата киселина, съдържаща се в някои зелени листни зеленчуци и цвеклото, а това позволява по-добро усвояване на калция (важен минерал)
- друг по-общ пример: шипките съдържат танинови вещества и лимонена киселина – те правят витамин С устойчив
- високата температура унищожава някои минерали; други на практика се запазват, но стават по-трудни за усвояване от организма

Цитат
Има силно въздействие върху някои вътрешни органи (черен дроб, бъбреци и др.)
Това силно действие като положително такова ли да го разбирам?  newsm78

Сок от цвекло

Силно положително въздействие – при възрастни, които имат нужда от прочистване на кръвоносните съдове от шлаки; прочистване на бъбреците, черния дроб, жлъчката; снижаване на холестерола и кръвното налягане; подхранване на червените кръвни телца и пр.

Силно негативно въздействие (противопоказен) – при възрастни с проблеми с бъбреците, различни форми на язва на стомаха и др. Ако не е приготвен в подходяща пропорция с други зеленчукови сокове е проблем за хора с чувствителен стомах.

Важна е дозата - сокът от цвекло е силен. За възрастни максималната доза е ½ чаша на ден или от 100 до 200-250 мл (според различни източници). Задължително се разделя на няколко приема. Първоначално се приема само по 1 лъжичка, разредена с друг сок или вода, въвежда се постепенно. По-голяма доза може да даде прекалено силен тласък за прочистване на организма. Предозирането може да доведе до диария, повръщане, спазми, световъртеж и др. От значение е и технологията на приготвяне на сока - престоява в открит съд няколко часа.

==> Цвеклото е здравословен и високо ценен в немалко кухни зеленчук за готвене (варене, печене). Когато се приема с медицинска цел, обикновено е под формата на сок или бульон.


П.С. Бих се радвала, ако медицинско лице/източник посочи каква е приемливата доза за сок от цвекло за деца на възраст 1-3 г., иначе градските легенди са много Smile

Цитирай


Ех, че супер полезна информация!!!Аз до сега не съм давала цвекло ама ще вземе да дам, че и без това желязото ни е ниско.
Благодаря на мамите за полезното инфо!! Very Happy
 Peace
Цитирай


Мерси, Косе Босе! Винаги си супер полезна!  bouquet
Цитирай


1-13 от 13 отговора