Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора

София

Мнения: 750
Преди време се зарових в сайта на GODIVA - фирма за шоколадови изкушения. Има и раздел рецепти за сладкиши, в които се използва шоколад. Харесах си една от рецептите, която определено е подходяща за шоко-маниаците и се получи

МНОГО ШОКОЛАДОВА ТОРТА

ЕЛЕМЕНТИ

Основа:
1 чаена чаша ядки (печени и обелени фъстъци, сурови орехи или печени безсолни лешници) - аз сложих 50:50 орехи и фъстъци, но следващия път ще подменя фъстъците с лешници!
1/2 чаша кафява захар
1/4 чаена лъжичка мляно индийско орехче
2 супени лъжици брашно
50 гр. масло (две пълни с голям връх супени лъжици)

Шоколадов пълнеж:
4 натурални шоколада (от по 90 гр. – Своге и Нестле имат подходящи такива)
1/2 чаена чаша ядки (печени и обелени фъстъци, сурови орехи или печени безсолни лешници)
2 големи яйчени жълтъка
1 3/4 чаши течна сметана (Hopla, Meggle)
1-2 супени лъжици ром или коняк

Какаов крем:
1 3/4 чаши течна сметана (Hopla, Meggle)
1/4 чаша пудра захар
3 чаени лъжички какао

ПРИГОТОВЛЕНИЕ

Основа:
1. Загрейте фурната до 160 градуса. Намажете дъното на 22 см. форма за печене с олио.
2. Ядките (нарязани на едро), захарта, брашното и маслото размесете до получаване на еднородна смес.
3. Разпределете равномерно сместа по дъното на формата за печене, докато го покриете. Най-лесно става с пръсти!  
4. Пече се 10-тина минути на указаната температура, след което се доизпича на около 100 градуса. Получава се нещо като кора, която в началото на печенето прави мехурчета, все едно ври. Докато е топла е много мека и трошлива. Като изстине се втвърдява леко.

Шоколадов пълнеж:
1. Шоколадите, начупени на парченца, се разтапят на водна баня в дълбок съд.
2. Добавя се сметаната, разбърква се добре и се сваля на слаб огън директно върху котлона при постоянно бъркане, докато се получи еднородна смес. Добавя се и ромът. След това се добавят и жълтъците и бъркането продължава до хомогенизиране на сместа. Бърка се още 10-тина минути на температура, при която има леко клокване на сместа (без да ври интензивно!).
3. Полученият пълнеж се смесва с ядките и се излива върху изпечената и напълно изстинала кора и се оставя да престои една нощ в хладилника. (мин. 4 часа)
4. Тортата се освобождава от формата и се поставя в тортена чиния. Трябва да отбележа, че аз махнах само пръстена. Отлепянето на тортата от дъното на формата мисля, че не е възможно без сериозни поражения върху кората. Самото нарязване на тортата и отделянето на парчетата трябва да става внимателно, защото въпросната кора е много крехка. Затова пък е страшно вкусна!

Какаов крем:
1. Сметаната се разбива със захарта какаото до пухкава смес. С получения крем се украсява повърхността на тортата. Отгоре се поръсва леко с какао на прах.

Ето оригиналната рецепта. Тортата се получава същата като на снимката.

Като цяло височината на тортата е около 6 см, но й е достатъчно, защото е тежичка. Напомня малко на класическия Гараш, но определено го превъзжохда по "шоколадовост"!
ПРЕДУПРЕЖДАВАМ - МНОГО Е СЛАДКА!

Ако някой се престраши да я пробва, после приемам всякакви похвали   newsm47  и оплаквания  smile3514!
Цитирай


Мнения: 1 798
Това е супер калорична бомба Shocked но аз си падам по подобни изкушения Blush
Цитирай

Руей

Мнения: 1 017
Ох, аз съм голям фен на шоколада Embarassed то си ми и личи де Embarassed  Laughing и веднага си копнах рецептата:)
Преди 2 седмици и аз въздишах по този сайт  Confused , много изкушения много нещо Confused
А в близкото магазинче на Годива са доста соленички цените Confused , та може и да се пробвам с тортата:)
Цитирай

София

Мнения: 750
Цитат на: Nadin
Ох, аз съм голям фен на шоколада Embarassed то си ми и личи де Embarassed  Laughing и веднага си копнах рецептата:)
Преди 2 седмици и аз въздишах по този сайт  Confused , много изкушения много нещо Confused
А в близкото магазинче на Годива са доста соленички цените Confused , та може и да се пробвам с тортата:)


Не зная къде си, но определено няма значение дали ще я направиш с техен шоколад или не. Важното е да е натурален. Аз я правя с родните Своге или Нестле и става екстра!
Цитирай

Пловдив

Мнения: 629
хайде,благодарете ми сега,че ви напомням отново за тази торта  Laughing
една успешна рецепта,която няма да се опре и на новаците.
за мен удоволствието беше най-вече от блата,защото си умирам за карамелизирани ядки,но пък мъжът ми (и гостите!) оцениха подобаващо и шоколадовия крем.

подробности:
- направих я с 1:1 орехи и лешници и мисля,че това е най-добрият вариант.
- като слагате формата във фурната,непременно да е в тавичка,защото маслото потича (това може би е съвсем по новобрански,но да си кажа  Embarassed)
- когато я оставите да пренощува в хладилника,я покрийте плътно, за да не попие миризмите наоколо
- блатът наистина е трошлив,внимавайте.аз я сервирах с подложката от формата,както съветва Спаска
- и между другото,можете спокойно да си купите половин литър сметана и пак ще ви стигне.
 
ето ви моята идея за украса

пп:и да не забравите да заредите кафе машината Wink

Цитирай

Севлиево

Мнения: 1 649
А, неееее...нали уж съм на диета.
Но, диета, не-диета копирах си рецептата, защото обожавам шоколад!
Цитирай

все тук

Мнения: 1 599
Аз правя една "шарлота" Rolling Eyesс  крем-карамел.
Карамелизирам захар и слагам част от нея на дъното на форма за кекс. Отгоре редя бишкоти, целувки, банани и пак карамел - така два-три пъти пъти. Завършвам с бишкоти и целувки. Заливам с крем карамелена смес и пека на водна баня. После се обръща в подходящ поднос. Става много вкусно.
Цитирай


Мнения: 8 577
Аз правя една "шарлота" Rolling Eyesс  крем-карамел.
Карамелизирам захар и слагам част от нея на дъното на форма за кекс. Отгоре редя бишкоти, целувки, банани и пак карамел - така два-три пъти пъти. Завършвам с бишкоти и целувки. Заливам с крем карамелена смес и пека на водна баня. После се обръща в подходящ поднос. Става много вкусно.

А би ли уточнила количеството на продуктите за "шарлотата"? Embarassed
Цитирай

у дома

Мнения: 2 605
Аз правя една "шарлота" Rolling Eyesс  крем-карамел.
Карамелизирам захар и слагам част от нея на дъното на форма за кекс. Отгоре редя бишкоти, целувки, банани и пак карамел - така два-три пъти пъти. Завършвам с бишкоти и целувки. Заливам с крем карамелена смес и пека на водна баня. После се обръща в подходящ поднос. Става много вкусно.

А би ли уточнила количеството на продуктите за "шарлотата"? Embarassed

Стори ми доста интересна рецептата ти doraan, дай повече подробности, моля те.
Цитирай


Мнения: 652
Направих "много шоколадовата торта". Наистина е много вкусна. Всички у дома я харесаха.
Спаска, благодаря за хубавата рецепта.
И от мен един съвет по рецептата. При печене на блата, покрийте с домакинско фолио формата за печене и тогава изсипете сместта.
По този начин маслото не се разтича и изпеченият блат се отлепва по-лесно, без да се чупи.
Идеята за украса взех от посочения сайт на GODIVA. Така се получи красива и много вкусна торта.
Цитирай

София

Мнения: 750
Направих "много шоколадовата торта". Наистина е много вкусна. Всички у дома я харесаха.
Спаска, благодаря за хубавата рецепта.
И от мен един съвет по рецептата. При печене на блата, покрийте с домакинско фолио формата за печене и тогава изсипете сместта.
По този начин маслото не се разтича и изпеченият блат се отлепва по-лесно, без да се чупи.
Идеята за украса взех от посочения сайт на GODIVA. Така се получи красива и много вкусна торта.


Много се радвам, че не си останала разочарована! Идеята за фолиото е чудесна и май това е единствения начин да отлепиш без поражения кората ("блата") от формата за печене.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 629
Идеята за украса взех от посочения сайт на GODIVA. Така се получи красива и много вкусна торта.

Можеш ли да ми пуснеш линка към украсата. Утре ще имаме гости  Party и се изкушавам отново да я направя.
А фолиото по цялата форма ли го разстилаш или само по дъното? Ако е по цялата форма,не се ли набръчква и да начупи блата?
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 104
Можеш ли да ми пуснеш линка към украсата.

Ето го -
Преди време се зарових в сайта на GODIVA - фирма за шоколадови изкушения.
...............................
Ето оригиналната рецепта. Тортата се получава същата като на снимката.
................

А за фолиото/хартия мисля, че е по-добре да сложиш само на дъното, после преди отварянето минаваш с ножда се от дели блата от стените и го изваждаш без проблеми ... че ако е  цялата форма с фолио определено става къдрав блата, но пък можеш да го изрежеш... аз обаче предпочитам първия вариант Smile.
Цитирай

все тук

Мнения: 1 599
Аз правя една "шарлота" Rolling Eyesс  крем-карамел.
Карамелизирам захар и слагам част от нея на дъното на форма за кекс. Отгоре редя бишкоти, целувки, банани и пак карамел - така два-три пъти пъти. Завършвам с бишкоти и целувки. Заливам с крем карамелена смес и пека на водна баня. После се обръща в подходящ поднос. Става много вкусно.

А би ли уточнила количеството на продуктите за "шарлотата"? Embarassed

Стори ми доста интересна рецептата ти doraan, дай повече подробности, моля те.
Оле, хора, голям срам  Embarassed Embarassed
Чак сега видях, че искате продуктите за "Шарлота"-та
Ето ги:
2 пакета бишкоти
3 големи целувки, или няколко малки
1 ч.ч. захар /за карамел/
1 литър сварено прясно мляко /в него се прибавят 6 яйца разбити с 1 ч.ч. захар/
пресни плодове /ягоди, малини, праскови, банани/
50 гр. краве масло
ром /ромова есенция/

Във форма за кекс на тънка струйка се слага карамелизирана захар /около една трета от цялата/, отгоре - малко краве масло, поръсват се плодове. после - ред бишкоти, после - карамел, плодове, масло, бишкоти, целувки - докато се напълни формата. Залива се с крем-карамелената смес догоре. Пече се около 40-50 минути на водна баня. Обръща се в поднос.
Още веднъж сори за голямото закъснение.
Да ви е сладко!
Цитирай

София

Мнения: 363
Аз за уикенда направих торта "Чародейка" по рецепта на Морена. Стана страшно вкусна /е,аз опитвах поотделно,защото още не съм я разрязала  Embarassed/ Само глазурата ми не е плътна като на снимката  Sad Морена, благодаря за рецептата   bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора