Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-9 от 9 отговора

София

Мнения: 318
Идва сезонът на пролетните манджи,давайте идейки за така полезния спанак.
Цитирай

у нас

Мнения: 3 562
Аз правя много често спанак с ориз. Малката много го харесва и редовно си поръчва "панак" Laughing
Цитирай

София

Мнения: 1 451
Ето няколко подобни теми:

http://forum.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=19978&highlight=%F1%EF%E0%ED%E0%EA

http://forum.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=16163&highlight=%F1%EF%E0%ED%E0%EA

http://forum.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=1562&highlight=%F1%EF%E0%ED%E0%EA
Цитирай

София

Мнения: 6 317
Аз обичам запържен спанак с яйца и сирене, а наскоро го направих като му сложих и кайма. Става много вкусно.
Цитирай

sofia

Мнения: 2 534
Не прегледах линковете , че нямам време .
Спанак + извара + картофче - за детето
Спанак + ориз на фурна , като накрая издълбавам няколко дупки и във всяка чуквам по едно яйце .
Спанак + гъби на яхния
Само тези три храни приготвам със спанак , затова ще следя тази тема и ще прегледам по-късно и линковете
Цитирай

София... с надежда за преселение.

Мнения: 3 926
О, моето съпружество обожава спанак с месо и ориз. Обикновено месото е пилешко и го готвя в тенджера, че да стане по-сочно.

Едно пиле - порционирано Smile Или половин, или разфасовки - кой както обича
Спанак - не знам колко, защото аз го имам на торбички във фризера от свеки, но сигурно поне килограм
Ориз - 3/4 чаена чаша
Лук - пресен - 1 връзка
Повечко мазнина, че оризецът поема - около 4-5 дървени лъжици

Запържвам пилето и като се позачерви добавям лука за минутка. После наливам малко водичка да поври. После прибавяма спанака (моят си е бланширан) и ориза и сипвам вода = на 4 пъти количеството на ориза. Накрая соля и слагам гьозум (или джоджен - зависи кой как казва на подправката). Гледам да има сосче, въпреки, че като изстива оризът си го дръпва, но пак си остава сочен.
Това е - мъжът ми обожава това ядене. Последният път го правих със заешко, а преди това с домашно свинско месо. Всякак е вкусно. Само дето със свинско отнема повече време варенето на месото, докато с пилешко и заек става за 40 мин. цялата философия.
Цитирай

Варна

Мнения: 159
От доста време готвя спанака по един и същ начин. Видях рецептата при Иван Звездев. Беше в Боровец в някакво заведение "The Blue" и там показаха тази рецепта.

СПАНАК А ЛА БЛУ

200 гр. пилешки гърди
300 гр. замразен спанак
250 мл. течна сметана
100 гр. сирене
40-50 гр. синьо сирене
2 яйца
1 връзка зелен лук
1-2 суп. лъжици олио
сол, черен пипер
кашкавал за поръсване

Пилешкото месо се нарязва на жулиени /ивички/, овкусява се със солта и пипера и се запържва в сгорещеното олио за 2-3 минути.
Добавя се нарязания наситно лук, пържи се още 2-3 минути и се добавя и спанакът. Пържи се още около минутка и се прибавя сметаната.
След като се поизпари малко водата, се добавят натрошеното сирене и смачканото синьо сирене. Разбърква се и се оставя на тих огън да се поразтопят сирената. Сипват се накрая и разбитите яйца и се бърка още 1-2 минути, за да се сгъсти ястието от яйцата.
При сервиране се настъргва отгоре на всяка порция и кашкавала

Това е ястието благодарение на което накарах мъжът ми да прояде спанак.
Сега ще ходя на почивка в Боровец и съм решила да посетя това заведение и да опитам ястието от първоизточника. Да видя дали съм го докарала като тях.
Цитирай

София

Мнения: 706
за да не пускам отделна тема, споделям тук едно прекрасно сосче със спанак..бяхме на арменски ресторант и там попитах сервитьора на какво се дължи прекрасния вкус..

мерките са приблизителни
извара 150гр.
течна сметана за готвене 150 гр.
спанак 300 гр.
лук 1 вр.
масло и олио за задушаване на лука и спанака
и ... 20гр. узо или мента (страхотен аромат придава)

задушавам лука и спанака, прибавям на тих огън изварата и течната сметана и накрая капнах узото...леле..страхотия

става и за горната рецепта на sunsvet..аз лично ще покрия канелоните с него...сосът е подходящ за пиле, спагети..а може да се яде и отделно..
Цитирай

Варна

Мнения: 736
Да се включа и аз, че спанакът ми е болна тема.
Това е любимата ми запеканка със спанак:

500 гр. спанак
1 кафяна чашка олио/зехтин
2 стръка пресен лук
100-200 гр. настърган кашкавал
1-2 домата
2 яйца
1 чаена чаша прясно мляко

Спанакът се измива и почиства, след което леко се бланшира в гореща вода. Охлажда се и се нарязва на лентички. В зехтина (олиото) се задушава лука и се прибавя спанака. След това сместа се изсипва в тавичка, отгоре се нареждат доматите, нарязани на кръгчета и се залива със сместа от прясното мляко и яйцата. Отгоре се слага настъргания кашкавал (аз слагам повечко кашкаквал, защото много го обичам). Това чудо се запича във фурна при 200 градуса, докато се зачерви кашкавала.
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
О, моето съпружество обожава спанак с месо и ориз. Обикновено месото е пилешко и го готвя в тенджера, че да стане по-сочно.
И моите джама мъже си умират за пилешко с ориз и спанак chef
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-9 от 9 отговора