Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-9 от 9 отговора
Идва сезонът на пролетните манджи,давайте идейки за така полезния спанак.
Цитирай


Аз правя много често спанак с ориз. Малката много го харесва и редовно си поръчва "панак" Laughing
Цитирай


Ето няколко подобни теми:

http://forum.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=19978&highlight=%F1%EF%E0%ED%E0%EA

http://forum.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=16163&highlight=%F1%EF%E0%ED%E0%EA

http://forum.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=1562&highlight=%F1%EF%E0%ED%E0%EA
Цитирай


Аз обичам запържен спанак с яйца и сирене, а наскоро го направих като му сложих и кайма. Става много вкусно.
Цитирай


Не прегледах линковете , че нямам време .
Спанак + извара + картофче - за детето
Спанак + ориз на фурна , като накрая издълбавам няколко дупки и във всяка чуквам по едно яйце .
Спанак + гъби на яхния
Само тези три храни приготвам със спанак , затова ще следя тази тема и ще прегледам по-късно и линковете
Цитирай


О, моето съпружество обожава спанак с месо и ориз. Обикновено месото е пилешко и го готвя в тенджера, че да стане по-сочно.

Едно пиле - порционирано Smile Или половин, или разфасовки - кой както обича
Спанак - не знам колко, защото аз го имам на торбички във фризера от свеки, но сигурно поне килограм
Ориз - 3/4 чаена чаша
Лук - пресен - 1 връзка
Повечко мазнина, че оризецът поема - около 4-5 дървени лъжици

Запържвам пилето и като се позачерви добавям лука за минутка. После наливам малко водичка да поври. После прибавяма спанака (моят си е бланширан) и ориза и сипвам вода = на 4 пъти количеството на ориза. Накрая соля и слагам гьозум (или джоджен - зависи кой как казва на подправката). Гледам да има сосче, въпреки, че като изстива оризът си го дръпва, но пак си остава сочен.
Това е - мъжът ми обожава това ядене. Последният път го правих със заешко, а преди това с домашно свинско месо. Всякак е вкусно. Само дето със свинско отнема повече време варенето на месото, докато с пилешко и заек става за 40 мин. цялата философия.
Цитирай


От доста време готвя спанака по един и същ начин. Видях рецептата при Иван Звездев. Беше в Боровец в някакво заведение "The Blue" и там показаха тази рецепта.

СПАНАК А ЛА БЛУ

200 гр. пилешки гърди
300 гр. замразен спанак
250 мл. течна сметана
100 гр. сирене
40-50 гр. синьо сирене
2 яйца
1 връзка зелен лук
1-2 суп. лъжици олио
сол, черен пипер
кашкавал за поръсване

Пилешкото месо се нарязва на жулиени /ивички/, овкусява се със солта и пипера и се запържва в сгорещеното олио за 2-3 минути.
Добавя се нарязания наситно лук, пържи се още 2-3 минути и се добавя и спанакът. Пържи се още около минутка и се прибавя сметаната.
След като се поизпари малко водата, се добавят натрошеното сирене и смачканото синьо сирене. Разбърква се и се оставя на тих огън да се поразтопят сирената. Сипват се накрая и разбитите яйца и се бърка още 1-2 минути, за да се сгъсти ястието от яйцата.
При сервиране се настъргва отгоре на всяка порция и кашкавала

Това е ястието благодарение на което накарах мъжът ми да прояде спанак.
Сега ще ходя на почивка в Боровец и съм решила да посетя това заведение и да опитам ястието от първоизточника. Да видя дали съм го докарала като тях.
Цитирай


за да не пускам отделна тема, споделям тук едно прекрасно сосче със спанак..бяхме на арменски ресторант и там попитах сервитьора на какво се дължи прекрасния вкус..

мерките са приблизителни
извара 150гр.
течна сметана за готвене 150 гр.
спанак 300 гр.
лук 1 вр.
масло и олио за задушаване на лука и спанака
и ... 20гр. узо или мента (страхотен аромат придава)

задушавам лука и спанака, прибавям на тих огън изварата и течната сметана и накрая капнах узото...леле..страхотия

става и за горната рецепта на sunsvet..аз лично ще покрия канелоните с него...сосът е подходящ за пиле, спагети..а може да се яде и отделно..
Цитирай


Да се включа и аз, че спанакът ми е болна тема.
Това е любимата ми запеканка със спанак:

500 гр. спанак
1 кафяна чашка олио/зехтин
2 стръка пресен лук
100-200 гр. настърган кашкавал
1-2 домата
2 яйца
1 чаена чаша прясно мляко

Спанакът се измива и почиства, след което леко се бланшира в гореща вода. Охлажда се и се нарязва на лентички. В зехтина (олиото) се задушава лука и се прибавя спанака. След това сместа се изсипва в тавичка, отгоре се нареждат доматите, нарязани на кръгчета и се залива със сместа от прясното мляко и яйцата. Отгоре се слага настъргания кашкавал (аз слагам повечко кашкаквал, защото много го обичам). Това чудо се запича във фурна при 200 градуса, докато се зачерви кашкавала.
Цитирай


О, моето съпружество обожава спанак с месо и ориз. Обикновено месото е пилешко и го готвя в тенджера, че да стане по-сочно.
И моите джама мъже си умират за пилешко с ориз и спанак chef
Цитирай


1-9 от 9 отговора