Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 1 699
Супи и предястия

Рибена чорба

Във вряща подсолена вода се слагат нарязани на едро лук, моркови, чушки и домати.
Прибавя се малко ориз.
След като поври 10-тина мин., се слага щипка лимонтузу, а след това и нарязаната на малки парченца риба.
След още 10-тина мин. се слагат целина, магданоз, копър и девисил.



Пилешка супа

2 пилешки бутчета
2-3 моркова
1 средно-голяма глава лук
целина
магданоз
черен пипер
1 кубче пилешки или зеленчуков бульон

Сварявам и отпенвам бутчетата, след което ги обезкостявам.
В същата вода слагам нарязаният на ситно лук и моркови. Прибавям пилешкото месо. Ври около 10 мин.
Прибавям подправките и бульончето /понякога слагам и някоя готова супа на прах - става чудничко!/.  Wink



Фаршировани яйца

Яйцата се сваряват и се режат на половина /на дълго/.
Изваждат се жълтъците и се разбъркват с малко кисело мляко, горчица, извара, маслини, чесън, черен пипер.
Пълнят се белтъците.
Може да се залеят със сос "Тартар".






« Последна редакция: нд, 05 авг 2007, 16:31 от jane1 »
Цитирай

София

Мнения: 1 699
Основни ястия

Риба с домати на фурна

600 гр. бяла риба
1 глава лук
1 чаша мляко
3 яйца
2 домата
50 гр. масло
Настърган кашкавал или пармезан
сол, черен пипер

Рибата се нарязва на парчета и се нарежда в тавичка, намазана с масло.
Посипва се с нарязания лук и се залива с разбитите яйца и мляко.
Подправя се със сол и черен пипер, слага се във фурната.
Нарязват се доматите на кръгчета и когато яйчно-млечната смес се стегне, тавата се изважда и внимателно се нареждат отгоре.
Пече се на силен огън още 15-20 мин.
Готовото ястие се поръсва с настърган кашкавал или пармезан.



Пълнени тиквички

1 кг. по-едри тиквички
2 глави лук /може и пресен/
1-2 скилидки чесън /може и пресен/
1/2 чаша олио
1 каф. чашка ориз
1 ч. л. червен пипер
сол на вкус
2-3 настъргани домата
300-400 гр. кайма
копър
магданоз

Тиквичките се разрязват по дължина на две половини /като лодки/.
Издълбават се и се посоляват.
Вътрешността се нарязва на ситно.
Запържва се лука, прибавя се ориза и също се запържва.
Добавя се вътрешността на тиквичките.
Прибавя се червения пипер, сол, доматите и гореща вода /ако има нужда/.
Като набъбне ориза, се прибавя каймата и се разбърква.
Сваля се от огъня и се прибавя копър и магданоз.
Пълнят се тиквичките, редят се в тавичка с малко вода на дъното и се пече в умерено силна фурна.
Когато ястието е полу-готово, може да се залее със смес от 2-3 яйца, брашно и кис. мляко.
/Понеже плънката винаги става много повече от необходимото, аз направо нарязвам тиквичките на ситно и правя нещо като мусака/




« Последна редакция: нд, 05 авг 2007, 16:32 от jane1 »
Цитирай

София

Мнения: 1 699
Десерти и тестени изделия

Меденки

1 суп. лъж. мед
2 яйца
1 ч. л. сода
1 ч. ч. пудра захар
1 пак. масло
1 канела
брашно - до твърдо тесто

От тестото се правят малки топчета. Във всяко се поставя по парче орех.
Подреждат се в намаслена тава и се пекат в умерена фурна 15 мин.
След това се слепват две по две с мармалад. Може да се поръсят с пудра захар.



Палачинки с кисело мляко

1 кофичка кисело мляко
1 кофичка вода
3 ч. ч. брашно
6 яйца
1 равна каф. лъж. сода
щипка сол
щипка захар



Пастички

1 ч. ч. кис. мляко
1 ч. л. сода + малко лимонтузу
1 и 1/2 ч. ч. захар
Продуктите се разбиват и се оставят да престоят 1 час.

След това се прибавят:
3 жълтъка
1/2 ч. ч. олио или 1 пак. масло
3 ч. ч. брашно
ванилия

Двете смеси се разбъркват хубаво и се изсипват в по-голяма тава. Пече се в предварително загрята фурна 10 мин. и след това се намалява, за да се доизпече.
Разбиват се на сняг 3 белтъка и 10 суп. лъж. захар.
Като се изпече блата се намазва с мармалад или сладко и се покрива с белтъците. Запича се.



Кекс с ябълки

1 яйце
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1 суп. лъж. кис. мляко
1 каф. лъж. канела
1 каф. лъж. сода
2 настъргани ябълки
1 и 1/2 ч. ч. брашно



Добруджанки

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=209582.0
 
« Последна редакция: нд, 05 авг 2007, 16:44 от jane1 »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.