Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 авг. 2007, 22:00 ч.

Ролята на БАЩАТА - водеща или ... ?

 • 1 126
 • 20
 •   1
Отговори
 • Мнения: 169
Здравейте,

Много се говори за майките, как гледат децата, какви решения взимат, било рутинни, било съдбоносни, и като че в днешно време човек остава с впечатлението, че отглеждането на деца е работа предимно на майката.
А как е при вашето семейство, каква е ролята на съпругът и бащата в отглеждането на детето/децата? При нас мъжът е в истинския смисъл глава на семейството, и има водеща роля и сериозно отношение във всичко, включително и в решенията за отглеждането и възпитанието на детето, още от първия му ден. Не говоря за участие на бащата в рутинните, физически неща - хранене, обличане, памперси, и т.н., това си е приоритет на майката, особено при работещ татко, не че той не може някой път да го направи, разбира се, но говоря за това, че бащата трябва да участва активно във всичко останало, особено във възпитанието. Не просто да се явява като някакъв снабдител на средства за препитание, но и да не се ограничи ролята му само до игри и забавляване на детето. Би трябвало да има нещо повече от това!
Поне така е при нас.
Бяхме чели и една ужасно шокираща за мен статистика за деца, отгледани само от един родител (всмисъл единият родител е починал или напуснал) - и статистиката показваше, че при децата, отгледани само от майката, има много повече случаи след това на пропаднали, пропили, наркомани, и т.н., отколкото при тези, отгледани само от бащата. Не ангажирам никой с тази статистикаа, но явно има стабилност, която само бащата може да внесе.
А друга тъжна статистика - сред младежи - попитани са към кого се обръщат за утеха при проблеми - на 1-во място - към музиката, около 20-то място - към майката, около 40-то към бащата (нещо подобно беше, съжалявам, че не помня точните цифри за майката и бащата, но идеята беше подобна). Ако ги открия тези статистики, може да ги постна.

Та ще се радвам да разбера как е при вас Simple Smile

Последна редакция: нд, 05 авг 2007, 22:21 от Анджи

# 1
 • Мнения: 313
Съгласна съм с теб за ролята на бащата- той внася една сигурност, трбява да е упора и активен участник в отглеждането  ивъзпитанието на детето. За съжаление обаче като гледам познатите си, това се среща все по-рядко. Таткото е изомрен от дългия работен ден, не обръща нужното внимание и някак си остава встрани от нещата. Поздравления за мира  и разбирателството във вашето семейство. Аз, за съжаление, отглеждам детето си сама, но се надявам то да не последва лошия пример от представената от теб статистика.

# 2
 • Мнения: 2 309
Моят мъж работи много и ни издържа с дъщеря ни изцяло, грижи се нищо да не ни липсва и задоволява всеки наш каприз.  В ежедневните грижи за детето не ми помага, а няма и физическа възможност. С генерални проблеми в отглеждането все още не сме се срещали, защото дъщеря ни е много малка, като цяло обаче аз съм водещата в отглеждането и възпитанието й, а той ме подрепя за всичко. Никога не ми дава акъл за нищо, не се налага, никога не ми е казвал, че трябва да я науча да спи сама, че много я лигавя, че нещо правя неправилно, но пък той си е такъв човек - спокоен и не се връзва за нищо. Нямам много познати семейства с деца, само 2-3, но в тях бащите са безкрайно отдадени, действително остават леко встрани от ежедневието, но мъжете така схващат грижата, да осигурят семейството, да поиграят вечер с децата; въпреки че имам приятелско семейство, в което бащата гледа детето, а майката ходи на работа и се справя по-добре от много майки, които съм наблюдавала по градинките. Що се отнася до статистиките - не ме вълнуват.

# 3
 • Мнения: 4 111
Безспорно важна е ролята на бащата. Нямам нужда от статистика, за да се съглася. Бащата не трябва да е на по-ниско ниво от майчиното. Може да бъде полезен още от първите дни на детето си. Сега няма да говоря за дъщерята или сина. Бащата си е баща. Не може да се каже, че децата, отгледани от един родител са гледани лошо, не искам да навлизам в конфликт с майките, които са сами. При тях има начин за успешното възпитание и повечето от тях го знаят.
Ако се задълбочи темата ще допълня.

# 4
 • Мнения: 3 367
..моята роля и тази на съпруга ми са абсолютно равнопоставени..не намирам че грижата за физическите нужди на детето са "приоритет на майката"; по равно правим всичко, и физическо и духовно; за децата ни,както и за всичко останало (изключая професионални теми)говорим,решаваме,претегляме заедно..не намирам това за някаква особена екстра,децата са задължение и радост негови,точно колкото и мои..

# 5
 • Мнения: 2 850
Важна е ролята на бащата ,съдя и по собствен опит (израстнала съм без баща).Съвсем скоро проведохме разговор с нашия татко,точно за възпитанието на детето от двамата родители .В момента сама гледам Виктор по 24 часа сме като сиамски близнаци ,таткото работи много и само се прибира ,колкото да се опита да поспи .Рядко успява да види детето,какво остава за възпитание ooooh!

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 1 154
Зет ми който се върна наскоро от Англия беше възмутен че в лекарския кабинет са  обяснявали само на майката какво му има на детето МУ.КАза буквално"Тук в Българя май бащите не ги зачитат особенно"

# 7
 • Мнения: 1 421
Нашия тати също много работи. Прибира се късно вечер, когато малката спи. Но в почивните си дни гледа да й обърне максимално внимание. Скоро ще ми се наложи да тръгна на работа, а той ще остане вкъщи с малката по цял ден. Един вид ще си разменим ролите  Wink Мисля, че това ще е ползотворно и за детето.  Peace

# 8
 • Мнения: 497
Нашият татко отсега активно участва във всичко - винаги е с мен на консултации и двамата ходим заедно на училище за бременни  Mr. Green
Вярвам и знам,че и след появата на "големия" човек той пак ще взема такова дейно участие във всичко и аз не мисля да му преча  Peace

# 9
 • Мнения: 303
Анджи, мога да поспоря с казаното от теб, че децата отгледани от един родител /майката/ са алкохолици, наркомани и др.
Изказването е доста крайно, а и няма такава статистика.
Истината е, че при задоволените и разглезени деца, отгледани от двама родители, процентът на горните зависимости е по-голям.
Деца отгледани само от майка/баща/ са по-чувствителни, но и по-борбени и амбициозни.
Братовчедка ми, както и мой приятел са деца с по един родител. Повярвай ми  - те са пример за възпитание, отделено внимание и грижа от страна на родителите им.
А по темата... Мисля, че ролята на бащата е най-вече подпомагаща, а водеща е тази на майката.
Това е природен закон и макар, че понякога ни се струва, че са равнопоставени и еднакво важни, връзката "майка-дете" е основна и животът го доказва.

# 10
 • Мнения: 2 099
Моят мъж идва с мен на всяка консултация, на всеки преглед. Даже когато закъснее малко и лекарката пита: "Ама защо си сама?! Няма ли я половинката?"  Laughing Искам само да кажа, че досега не съм видяла нито един татко на ЖК при моята лекарка, което честно казано ме очудва newsm78
Та...знам, че като се роди бебчо тати ще бъде с него и ще ми помага винаги когато може Simple Smile Heart Eyes

# 11
 • Мнения: 3 929
Смятам, че главната рола на майката при отглеждането и възпитанието на децата е неоспорима. Не забравяй, че майката е носила това дете 9 месеца и между тях вече се е създала една по-особена близост. Разбира се, бащата също играе огромна роля във възпитанието. При нас детето има респект единствено от баща си. И мен ме слуша, но се опитва да ми се налага, докато при баща си, даже не се и опитва. Най-хубаво е и двамата родители да участват активно във възпитанието.
Наскоро гледах по телевизията едно предаване, в което се разискваше именно това. Оказа се, че наистина майката остава най-важна в живота на детето. Дори когато попитали бити от майките си деца - кой ги е бил, те абсолютно отричат това да е майка им. напротив - започват да я описват като най-милата, най-грижовната майка. Може би това е резултат именно от създалата се връзка между детето и майката, още докато то е в нейната утроба.

# 12
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 339
Искам само да кажа, че досега не съм видяла нито един татко на ЖК при моята лекарка, което честно казано ме очудва newsm78
:
и защо да те учудва - бащата работи, пари изкарва. във варна е пълно с моряшки жени, най-нормалното нещо е, че бащата не дошъл на консултация.

А има и семейства, в които бащата е по-добре да го няма изобщо.

# 13
 • Мнения: 625
Темата е доста интересна и ще следя с удоволствие какво са писали останалите мами.Съгласна съм,че ролята на бащата трябва да е водеща,но на практика се оказва,че в повечето семейства не е така.В смисъл такъв:майката се натоварва максимално с т.нар. рутинни неща,които лично за мен би трябвало да са поделени дори и да е работещ бащата, а бащата само се фука пред приятели какво прави и какво може детето без реално да е участвал в повечето ситуации.А оправдания от рода ама той работи съвсем не ги приемам,защото и майката работи ,нищо че е в къщи при детето и то се изморява и психически и физически.Къде са тези бащи дето бързат след работа да грабнат детето,да му се порадват,да го заведат на разходка,да му приготвят вечеря,да помогнат във вечерните ритуали и няколко пъти през нощта да завият въртящото се пумпалче?!!!

# 14
 • Мнения: 2 099
Искам само да кажа, че досега не съм видяла нито един татко на ЖК при моята лекарка, което честно казано ме очудва newsm78
:
и защо да те учудва - бащата работи, пари изкарва. във варна е пълно с моряшки жени, най-нормалното нещо е, че бащата не дошъл на консултация.

А има и семейства, в които бащата е по-добре да го няма изобщо.Да, очудва ме, разбира се! Все пак наистина нито 1 път не съм видяла мъж там. И моя мъж работи и изкарва парички, но го питах дали иска да идва с мен и ме попита дали идват мъже там! Казах му, че не съм виждала, но това не означава, че не могат да идват! Той много радушно прие идеята и му стана адски приятно. Беше му адски хубаво като видя бебо на видеозона, гледаше с еееей такива големи очи  Shocked Та...това е и причината да ходя на ЖК в следработно време.
Мисля, че е също и въпрос на желание от страна на бащата!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт