Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
 • 6 авг. 2007, 10:09 ч.
 • Преглеждания  1 351  Мнения  22  Онлайн  1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 390
Много ме занимава въпроса за психическата готовност на детето за детска градина. Ето какво забелязах последните дни и се мъча да разбера в градината как ще постъпят.
Когато оставя дъщеря ми в детски клуб, първите 10-15 мин. е добре, после почва да ме търси,  рева, започва да ходи към вратата и колкото повече не ме вижда, толкова паниката я завладява и съответно започва да дърпа всичко и да тича силно напред-назад ревейки. Може да я успокой човек, ако много внимателно и обяснява, че майка й ще си дойде и че няма нищо страшно да остане малко. Аз си мисля, че в детска градина никой няма да й обърне такова внимание, просто защото другите деца не могат да останат без надзор.
Как мислите ще постъпи персонала в тази ситуация? Мога ли да направя нещо, за да я запозная с обстановката в градината? Върти ми се в главата, че от частна градина ще ми се обадят да ми кажат, че детето не става за градина, а ако е в държавна си представям такива сцени, че по-добре да не пиша. В къщи нямам особен проблем с излизането, но явно обстановката, а и това че остава с познати хора не я травмира толкова силно.

Реклама
# 1
 • София
 • Мнения: 9 014
Сигурна съм, че в детската градина подходът е много по-различен, отколкото в клуб. Все пак там наистина работят професионалисти, чиято работа се състои именно в това - да накарат 20 деца да седят едновременно, да ядат едновременно, да спят и т.н., включително и да не търсят майките си и да не се чувстват самотни и изолирани. Все пак е добре да подготвиш малко детето си за бъдещата промяна - аз обясних на моите, че ще ходят на училище заедно с другите деца, с които са си играли в градинката, като разни познати каки и батковци и това е абсолютно задължително. Те така се бяха амбицирали, че цяло лято бяха послушни и добри, само и само да отидат на училище, а не да са единствените деца, които няма да приемат в това лелеяно заведение. В повечето случаи настройката на детето може да се манипулира от родителя, да му се предостави правилна мотивация, така че трагването на градина да не се обърне в драма. Още повече в детската градина има програма, по която се провеждат заниманията на децата - от първата минута там, дъщеря ти ще бъде въвлечена в поредица от игри, учебни занимания и отговорности.

# 2
 • София
 • Мнения: 819
Не е чак толкова страшно, колкото си го представяш   Simple Smile
Просто предупреди госпожите за това и  изрично им кажи да ти се обадят, ако ситуацията излезне извън контрол. Има и друг момент - на тях може и да не им се види чак толкова страшно, свикнали са на всякакви сцени и може да преценят, че по-добре един ден да пореве и после ще свикне, отколкото като ревне веднага да те извикат и така всеки ден. Аз също многа се притеснявах от това. Първия ден доста е ревала /но чак на обяд, аз я оставих спокойна/. Но никой не ми се е обадил - преценили, че детето просто пробва и, ако я взема заради това още първия ден, тя всеки ден ще си реве, за да я взимам. Аз, разбира се , бях бясна. Веднага щях да отида,ако бях разбрала. Но се оказа, че това не се е повторило и повече нямахме проблеми. Но имаше няколко майки, които още първия ден ги бяха извикали, така че спокойно. Ако са свястни госпожите - няма страшно  Peace

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 4 025
Върти ми се в главата, че от частна градина ще ми се обадят да ми кажат, че детето не става за градина, а ако е в държавна си представям такива сцени, че по-добре да не пиша.
За държавната градина не знам, но ако случайно (което по-скоро не ми се вярва) ти кажат така в някоя частна, то ще е само за добро наистина да не ходи там! На мен дори ми бяха казали, че при нужда могат да повикат жена само за моето дете, докато свикне.
Мисля си, че и в държавната градина, ако лелите си разбират от работата, ще намери едната малко време и ще обясни на детенцето, че няма нищо страшно.
Не се притеснявай!   bouquet

# 4
 • под звездите
 • Мнения: 3 454
...аз обясних на моите, че ще ходят на училище заедно с другите деца, с които са си играли в градинката, като разни познати каки и батковци и това е абсолютно задължително. Те така се бяха амбицирали, че цяло лято бяха послушни и добри, само и само да отидат на училище, а не да са единствените деца, които няма да приемат в това лелеяно заведение. В повечето случаи настройката на детето може да се манипулира от родителя, да му се предостави правилна мотивация, така че трагването на градина да не се обърне в драма. Още повече в детската градина има програма, по която се провеждат заниманията на децата - от първата минута там, дъщеря ти ще бъде въвлечена в поредица от игри, учебни занимания и отговорности.
Това беше и моята стратегия. Смея да твърдя оказа се доста успешна. Лорена свикна много бързо на градина и все още иска да ходи с удоволствие.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 2 950
В клубчето е по-различно - там просто беснеят и търчат наляво надясно. В градината са по-ангажирани. Там имат време за игра, но се тоделя много време за хранене, редене на столчета, рисуване, общи игри, спане. Поне така е при нас в яслата. Децата си създават режим, който ангажира вниманието им.

# 6
 • Мнения: 1 172
В градината е много по-различно от детските клубове.

1. Там са жени с опит, които знаят как да привлекат вниманието на децата. За разлика от каките в детските клубове, които въпреки наличните играчки (много повече и много по-луксозни от тези в държ. градини), не могат дори 1 дете да занимават, а какво остава за 4-5 или 20 наведнъж.

2. Вероятно ще ти предложат схема - например телефон, на който можеш да провериш как се чувства детето 2-3 часа след като си го оставила. И ако е разстроено, да ходиш да си го прибираш по-раничко първите няколко дни.
Ние имахме  уговорка в градината, че наобяд ще се обадя да проверя как е малкият. Успокоиха ме, че е добре и още от първия ден си изкарва по цял ден в градината. Има го и тоз момент, че беше свикнал да е с детегледачка, и не се налагаше да приема раздялата с нас.

3. Децата свикват с учителките си, така, че много скоро няма да ги приемат като чужди и непознати, каквито са каките от клубовете. А и учителките знаят как да ги успокоят. Ако случите на учителки, детето няма да се травмира и бързо ще свикне.

# 7
 • Мнения: 846
здравейте, този проблем и мен ме интересува.приеха дъщеря ми на ясла.септември ще стане на 1г.5м., и много е привързана към мен, понеже нямаме баби на близо и сами се гледаме и от както се родила не се делила от нас.просто не знам как ще свикне.в детските клубове стои известно време и после почва да плаче и да търси мама.просто много се страхувам как ще свикне в яслата и дали въобще ще свикне.

# 8
 • Gabrowo->Sofia
 • Мнения: 1 432
tigonew, нямам опит с градините, но съм 100% сигурна, че персонала им е попадал стотици пъти в ситуация, като тази, която ти си представяш като най-черна и вече знаят как да постъпват. Освен това когато оставиш детето в градината, ти излизаш и няма как да те вижда от време на време и да се нервира, че ти си отвън, както в клубчето.

Моят син тръгна на ясла на година и 4 месеца. Първите две седмици много плачеше, опитваха да го успокояват, да го гушкат, да му пеят, да го разнасят. Не! Спирал да плаче само за да се няде или ако го оставят сам в спалното помещение. През останалото време - рев и търкаляне по килима. На 10 ден се случи някаква необяснима кардинална промяна - остана сърденето сутрин, но през останалото време детето е спокойно, вечер е весел.... пълна промяна!

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 1 402
И за градините, и за яслите съм на мнение, на база на собствен опит, че там работят специалисти, които ще се оправят в такава ситуация. Ще успеят да разсеят детето и да му помогнат да се адаптира в новата среда    bouquet

# 10
 • Мнения: 13 065
И за градините, и за яслите съм на мнение, на база на собствен опит, че там работят специалисти, които ще се оправят в такава ситуация. Ще успеят да разсеят детето и да му помогнат да се адаптира в новата среда    bouquet
Така е!!! Виждала съм как успокояват с нежност и търпение за много кратко време плачещо другарче от групата на Сашо!!!! Спакойно ще намерят подход и към твоето детенце!!! Успех!!!

# 11
 • Русе
 • Мнения: 952
И аз вярвам че ще успеят. Мен това също много ме терзаеше като пуснах малкия на ясла, но е факт че само за една седмица свикна и сега ходи с кеф, даже не се впечатли че лелките и децата са други в сборната група Peace

# 12
 • на пряката в пряката
 • Мнения: 84
Ако не греша tigonew, дъшеря ти ще бъде скоро на 3 години.Това значи вече детска градина-1ва група. Като човек работил в детска градина мога да те посъветвам-заведи девоиката няколко поредни в двора на детската градина,ако пък имате достъп до занималните-още по-хубаво.Нека си пограе в  двора на градината, ако има възможност да се срещне  и поиграе с деца, с които ще бъде.Така за нея няма да бъде нова и непозната обстановката,когато постъпи. Добре е да и обясниш че ти ще я оставиш,за да си играе при тези деца и госпожи, докато ти си на работа. Добре е да обясниш на детето точно в кой момент ще дойдеш да го вземеш("След като се наобядват децата";"След като се наспят")така детето ще може по-лесно да се ориентира,кога отново ще те види и ще знае кога да очаква твоето идване.
Както повечето мами тук са написали,персонала в детските градини има опит за подобни ситуации. Ако правилно съм разбрала поста ти дтето ти ще бъде в частна детска градина,там вниманието към нови деца е двойно(ако може да се мери  Simple Smile).В зависимост от екипа към новото дете винаги се "прикрепва"отделен човек,който се грижи за него през целия ден(казвам го със сигурност,защото аз съм го правила и съм го виждала на други места). Ако си решила да оставиш детто още от първия ден за целия ден,наи-удобно да звъннеш в градината или да помолиш те да ти се обадят е след 12;30-тогава децата са обядвали и легнали да спят.
Малко дълго стана,за което се извинявам,надявам се да съм ти била малко поне полезна.Успех в новото предизвикателство-детска градина  bouquet

# 13
 • София
 • Мнения: 4 390
Благодаря за отговорите! Ех, какъв оптимизъм ми дадохте!  bouquet

# 14
 • Мнения: 846
дано да сте правши,че след 1-2 седмици се адаптират и спират до плачат.аз р еших да пробвам с дъщерям ми ,понеже е приета, ако пък не стане ще се гледаме още една година и после ще мислим на къде и какво да правим.успех на всички ви!

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт