Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 6 авг. 2007, 13:28 ч.

Маята???

  • 5 634
  • 8
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 721
Досега никога не съм правила нещо с мая. Затова имам въпроси относно използването й:
 - Как се готви със суха мая? Чака ли се да шупне? После чака ли се самото тесто да удвои обема си? Коя суха мая ще ми препоръчате? Дали става за дете с АБКМ?
 - За нормалната мая разбрах че се чака да шупне и после тестото да набъбне, но по колко време се чака?
Благодаря  bouquet

# 1
  • Мнения: 1 394
Досега никога не съм правила нещо с мая. Затова имам въпроси относно използването й:
 - Как се готви със суха мая? Чака ли се да шупне? Не се чака изобщо.
После чака ли се самото тесто да удвои обема си? Чака се. независимо каква е маята, тестото трябва да си втаса.
 Коя суха мая ще ми препоръчате? Аз използвам турската yuva и съм много доволна.
Дали става за дете с АБКМ? Нямам представа.
 - За нормалната мая разбрах че се чака да шупне и после тестото да набъбне, но по колко време се чака? Между половин час и 2 часа. Зависи колко е утежнено тестото с мазнини и яйца.
Благодаря  bouquet Моля, пак заповядай.   Wink

# 2
  • Мнения: 3 389
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=197918.msg4187697
Ето ти линк, дано ти свърши работа. С уважение!  Naughty

# 3
  • Мнения: 3 389
Ако използвате суха мая, тя се поставя в брашното, а ако използвате мая на кубче - се разбива в част от млякото. Сместа се оставя да втаса, като трябва да увеличи обема си почти двойно. Така ме е учила баба ми- така и ти казвам дано съм ти помогнала поне малко...

# 4
  • Мнения: 154
Сухата мая трябва да се активира преди ползване. Това става така: Слага се в чашка 1 ч.л. захар . Залива се с хладка вода (35 С). Сипва се мая , без да се разбърква и се оставя 30 мин.  Маята шупва тогава се прибавя към брашното.  Работила съм в лаборатория за контрол на хляб - това е по стандарт. Но си признавам, че когато си правя тесто вкъщи поставям сухата мая направо в брашното  Crazy и пак се получава.

# 5
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Сухата мая не се мокри, слага се в брашното. Живата мая се пуска на дъното в съд с леко топлото мляко и се оставя да изплува отгоре. Най-добре втасва с млякото и брашно, в смес гъста колкото боза.
И двете втасват, да.
Не харесвам сухата мая. Нищо не заменя живите дрожди  Peace

# 6
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527

Това как се превежда?  Laughing

# 7
  • варненка от София
  • Мнения: 4 663
Месила съм не една не две питки и козунаци и в последните години използвам само сухата мая на д-р Йоткер. Винаги си я втасвам предварително. Към сухата мая добавям чаена лъжичка захар, супена лъжица брашно и топла водичка докато стане на кашичка. Изчаквам да си утрои обема, след което замесвам тестото си. Задължително го оставям да втаса, някои рецепти изискват няколкократно втасване и премесване.

# 8
  • Мнения: 3 389
Блонди ами и аз незнам и аз- бях си набелязала друго човече, но в бързината  него сложих....
Защо?

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт