Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 721
Досега никога не съм правила нещо с мая. Затова имам въпроси относно използването й:
 - Как се готви със суха мая? Чака ли се да шупне? После чака ли се самото тесто да удвои обема си? Коя суха мая ще ми препоръчате? Дали става за дете с АБКМ?
 - За нормалната мая разбрах че се чака да шупне и после тестото да набъбне, но по колко време се чака?
Благодаря  bouquet
Цитирай


Мнения: 1 384
Досега никога не съм правила нещо с мая. Затова имам въпроси относно използването й:
 - Как се готви със суха мая? Чака ли се да шупне? Не се чака изобщо.
После чака ли се самото тесто да удвои обема си? Чака се. независимо каква е маята, тестото трябва да си втаса.
 Коя суха мая ще ми препоръчате? Аз използвам турската yuva и съм много доволна.
Дали става за дете с АБКМ? Нямам представа.
 - За нормалната мая разбрах че се чака да шупне и после тестото да набъбне, но по колко време се чака? Между половин час и 2 часа. Зависи колко е утежнено тестото с мазнини и яйца.
Благодаря  bouquet Моля, пак заповядай.   Wink
Цитирай


Мнения: 3 356
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=197918.msg4187697
Ето ти линк, дано ти свърши работа. С уважение!  Naughty
Цитирай


Мнения: 3 356
Ако използвате суха мая, тя се поставя в брашното, а ако използвате мая на кубче - се разбива в част от млякото. Сместа се оставя да втаса, като трябва да увеличи обема си почти двойно. Така ме е учила баба ми- така и ти казвам дано съм ти помогнала поне малко...
Цитирай


Мнения: 154
Сухата мая трябва да се активира преди ползване. Това става така: Слага се в чашка 1 ч.л. захар . Залива се с хладка вода (35 С). Сипва се мая , без да се разбърква и се оставя 30 мин.  Маята шупва тогава се прибавя към брашното.  Работила съм в лаборатория за контрол на хляб - това е по стандарт. Но си признавам, че когато си правя тесто вкъщи поставям сухата мая направо в брашното  Crazy и пак се получава.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Сухата мая не се мокри, слага се в брашното. Живата мая се пуска на дъното в съд с леко топлото мляко и се оставя да изплува отгоре. Най-добре втасва с млякото и брашно, в смес гъста колкото боза.
И двете втасват, да.
Не харесвам сухата мая. Нищо не заменя живите дрожди  Peace
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528

Това как се превежда?  Laughing
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 641
Месила съм не една не две питки и козунаци и в последните години използвам само сухата мая на д-р Йоткер. Винаги си я втасвам предварително. Към сухата мая добавям чаена лъжичка захар, супена лъжица брашно и топла водичка докато стане на кашичка. Изчаквам да си утрои обема, след което замесвам тестото си. Задължително го оставям да втаса, някои рецепти изискват няколкократно втасване и премесване.
Цитирай


Мнения: 3 356
Блонди ами и аз незнам и аз- бях си набелязала друго човече, но в бързината  него сложих....
Защо?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.