Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 авг. 2007, 11:55 ч.

дрешки за ясла

 • 1 606
 • 15
 •   1
Отговори
здравейте, мами!

рових се, но никъде не намерих някаква инфо за нещата, които трябва да се подготвят за ясла. наесен тръгваме (т.е. след по-малко от месец!). за изследванията знам, но знам, че трябва например да се надпишат дрешките, а сигурно искат и чаршафи (или те ги дават?), не знам и за играчки дали не трябва, нещо като дарение може би...

едва ли е едно и също за всички ясли, но ако може поне да ме ориентирате...

предварително ви благодаря!

# 1
 • Мнения: 418
Ами попитай в яслата най добре,там ще ти кажат какво трябва да се носи.

# 2
точно това беше намерението ми, но, изглежда, целия август ще са в ремонт... аз се надявах, че има смесени групи, но не, само майстори.

# 3
 • Дупница
 • Мнения: 668
Ще ти напиша какви бяха условията при нас, за да имаш поне бегла представа.
На нас ни искаха да отнесем по 3 нови лигавника, няколко броя хавлиени кърпи за попиване и  някакви играчки (книжки), за да се подменя стария инвентар с нов, т.е. те не са лично за детето а са за всички.
За дрехите: много зависи от това дали сте с памперс, дали го отказвате в момента, или вече сте го отказали.
1. Ако сте с памперс - 2-3 чифта долно бельо, потниче и гащи, 2-3 долни блузки, 1-2 по-плътни горни блузки, 2-3 чифта панталонки, чорапогащник ако е по-хладно времето, и ако слагате, и няколко чифта чорапки. Памперси, мокри кърпички, найлонови пличкета (торбички) за мръсните дрехи. Искаха ни по 2рула тоалетна хартия и 1пак. салфетки на месец. Също така пантофи за детето, остават си там в гардеробчето му. Пиша по 2-3 чифта, защото децата се мокрят с вода или храна, и понакога се налага пълно преобличане. След първите 2-3 седмици ще се ориентирате сами по колко дрешки "отиват" на седмица за вашето дете.
2. Ако в момента се отказвате от памперса (такъв беше нашия случай) трябва да се запасиш с много търпение, и голям брой долни дрешки. Поне 5-6 бр. гащички, панталонки (и евентуално чорапогащи), и чорапки. Горните дрешки са горе долу в същия брой като по-горе, защото те се цапат по-малко. (заб. при момченцата се мокрят и горните дрешки повече ако се напишка). Имай напредвид че е строго индивидуално, и може бройката да не ти стигне, но това е поне като за начало. Пак мокри кърпички, за подбърсване, тоалетна хартия и салфетки.
За играчките: В нашата ясла не толерираха носенето на лични играчки, за да не стават разправии между децата, поради ревност за някоя играчка (своя или чужда), затова купихме нови, и оставихме за попълване на фонда на групата.
Чаршафи и въобще спално бельо не са ни искали, яслата си ги осигурява. Може да си отнесете пижамки, ако искате детето да спи с пижамка, иначе имаха нощнички.
При първоначалния период на свикване, се води детето за по няколко часа на ден, по 3-4, после по половин ден, след това до следобедния сън и така докато свикне. При този преходен период ни искаха стъклени бурканчета, за да ни дадат остатъка от порциона на детето (т.е. следобедната закуска, и евентуално обеядът).
За надписване на дрешките не са ми казали, но предполагам че всяко детенце ще си има индивидуално гардеробче (като при нас), и в него се оставят дрешките му и всички други принадлежности.
Дано да съм ти била полезна, но седмица преди септември отиди и потърси пак някой в яслата, защото може да имат и някои специфични изисквания , нещо от тук изброеното да е излишно, нещо да се допълни и така.
Пожелавам леко приспособяване, и бъди смела, всичко ще е наред, и е полезно за детето да е сред други деца.  Simple Smile

# 4
много благодаря за пълния отговор!

на мен от яслата ми казаха, че е по-добре още от самото начало да е на цял ден, щял по-бързо да се адаптира. иначе и аз си мислех да е първо за по няколко часа...

а тези дни гледам, че явно се страхува да не го оставим на някой друг - онзи ден имахме гости, тръгнах да го слагам да спи, а той реве, та чак не може "мама" да каже, казва "ма" и се задъхва. междувременно гостите решиха да си ходят. като ги видя на вратата, внезапно се успокои и взе да се усмихва все едно преди това не е имало половин час писъци и гърчене.

милите дечица, през какво ли минават. то и ние сигурно сме били така де Simple Smile

# 5
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 530
Толкова дрехи  #Crazy Да не го пращам на седмична ясла?!

Аз носех 2 памперса, 1 комплект бельо ( потник и гащички), блузка и клинче. Тези дрехи седяха със седмици в шкафа, не се е налагало да я преобличат. Мокри и носни кърпи съм носила само веднъж- също останаха в шкафа и ги ползваха при нужда. Тоалетна хартия не са ни искали, нито салфетки. Пижамката ми връщаха всеки петък за пране. Чаршафи не се носят никъде предполагам, би било много тъпо да ми искат и чаршафи  Rolling Eyes

Всяка ясла си има изисквания при постъпването на ново дете. На нас ни искаха 5 бели хавлиени лигавника и 2 малки бели хавлийки. Нищо друго. Тези неща си остават за яслата.

# 6
 • Мнения: 94
Ами наистина във всяка ясла е различно. Ние носим само 3-4 памперса и един чифт резервни дрешки за преобличане ако случайно нещо се олее например. Единственото по-специално изискване към дрехите беше ако може да не са дънки, че по-друдно се обували. Иначе в началото на всеки месец ни искат да носим по един сапун и тоалетна хартия. Ами това май е всичко Simple Smile

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 9 510
Попитай в яслата.Там ще ти кажат.При нас събират пари в началото с които купуват нощнички и бостелно бельо.

# 8
 • София
 • Мнения: 4 669
Мартин тръгва от септември и съм подготвила следните неща :
пижамка , гуменки , резервен комплект дрешки , хавлиена кърпа , памперси .
Това ми искат само / яслата е частна / .
В крайна сметка , вечер като си вземеш детето ако има нещо , което трябва да набавиш , на другият ден ще го занесеш  Hug

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 2 950
Не съм надписвала дрехите и не ми се е случвало да объркат нещо. Всъщност веднъж си дойде с чужда шапка, но я върнахме. Grinning

На нас не ни искат пижами и чаршафи. Искат само пълен комплект дрехи за преобличане, повече бельо за тези, които са с памперс или са го махнали скоро. Искаха ни еднократно 5 лигавника и 5 малки кърпи - 30 на 30 см. Това е. Всеки месец носим 1 руло т. хартия, 1 мокри кърпи, 1 салфетки и 1 течен сапун. Но за това ще ти кажат като тръгнете, защото при всеки е различно.
За първия ден ти стигат пантофи, резервен комплект дрехи, памперси и шише, ако ползвате такова.

# 10
И малко извън темата - има ли практика да се носи нещо на лелките, като за първи учебен ден? И изобщо как да се стимулират да харесват децата ни?

Благодаря!

# 11
 • София
 • Мнения: 9 006
На нас веднъж на 2-3 мес. ни искаха прах за пране, белина, мин. вода, тоал. хартия и салфетки. За ежедневието - резервни памперси /2-3 бр./, пантофи, резервни дрехи за преобличане /те си стояха в гардеробчето/.
Играчка - по желание някоя любима.
Пижами и чаршафи осигуряваше яслата.
Но всичко това ни го казаха в деня, когато заведох детето.

# 12
 • Gabrowo->Sofia
 • Мнения: 1 432
За яслата носим само 3-4 памперса и резервни дрехи за преобличане. Всичко останало е служебно.

snej, не сме носили нищо за първи учебен ден, не съм стимулирала лелите да ми харесат детето. Толко ми беше притеснено, че не съм се и сетила, даже....Не знам как но от страшер ревьо сега им е любимец.

# 13
 • Старата столица
 • Мнения: 5 363
Не съм надписвала дрехите на Калина-всеки си има надписано гардеробче и дрехите му стоят в него.
Чаршафи също не съм й носила-там си имат достатъчно,и ги сменят редовно.
Играчки-ако тя си повлече нещо сутрин.Иначе не съм носила.
Докато беше с памперс-носех.Пижама.Дрехи-повечко,за да има за смяна ако се изцапа или изпоти.И обувки-за там.Връхна дреха също винаги й слагам в гардеробчето.

# 14
 • София
 • Мнения: 5 161
на мен от яслата ми казаха, че е по-добре още от самото начало да е на цял ден, щял по-бързо да се адаптира. иначе и аз си мислех да е първо за по няколко часа...
Абе не е така и ако може искай първата седмица да е на няколко часа. И на мен така ми обясняваха, но първите 2 дни го дадохме до обяд, след това 2 дни почивка (събота и неделя) и след това на цял ден. Даже съжалявам, че не беше по-плавно, но аз вече работех от няколко месеца, а таткото можеше само толкова отпуска да вземе. Аз дори исках първите няколко дни да съм с него, но не ми позволиха (градината е частна).
За дрехи - явно навсякъде са различни изискванията. На нас ни искаха само памперси, мокри кърпи, комплект дрехи за преобличане, пантофи и шишето му с вода (че още не можеше да пие свободно от чаша, а и за навън като играят е по-удобно).

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт