Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 авг. 2007, 19:50 ч.

За наказанията в яслите...

 • 5 170
 • 182
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 443
Синът ми е на 2год. и 3 мес. Ходи на ясла от шест месеца. Сутрин става и тръгва с желание, като го вземем следобяд, изглежда весел и безгрижен.
Две случки в близките седмици ме провокираха да пусна тази тема.
Веднъж, по време на игра, Наско хвърли една от пантофките си в коридора и започна да крещи "ти ще стоиш там! Наказана!".
Вчера си играеше с една дървена мозайка и хвърли дъската, върху която се нарежда мозайката, на паркета, като замалко не я счупи. Той ме погледна уплашено, разбрал, че е направил беля, а аз съвсем спокойна му казах "защо така?Ще я счупиш." Още не бях довършила изречението и той се запъти към ъгъла на стаята, обърна се с гръб към мен и стои. Попитах го какво прави, каза ми, че е наказан.
И предишния път и вчера внимателно го разпитах защо казва, че е наказан?! Аз никога, по никакъв повод не употребявам тази дума! Няма начин да я е чул от мен. И двата пъти ми каза, че една от лелките ги наказва. В първия случай - "едно момченце, там-на пейката, да стои наказано".  А вчера е наказала него в ъгъла, защото е ударил някакво дете. Попитах го защо удря децата, каза ми, че защото не ги обича. Обясних му,че не бива да удра децата, щом не ги обича, да не си играе стях.
Днес ми беше много притеснено и исках да се разбера с лелката и да й обясня, че не одобрявам наказанията по никакъв повод. Но тя беше ангажирана с много деца и не успях да говоря с нея. Предпочитах да е насаме.
 Предполагам ,че наказания се прилагат с цел "да им се вземе страха" на децата. Но това ли е начинът, няма ли други методи да се покаже на едно дете, че не бива да прави нещо определено - като например да удря други деца? Оправдани ли са лелките заради това, че имат много деца, за които да се грижат? И как реагирате, ако разберете, че детето ви е наказвано от някого?

# 1
 • София
 • Мнения: 15 232
А ти защо не одобряваш наказанията? Щом не са унизителни или опасни за детето, в тях няма нищо лошо - мое мнение Peace Как покаваш на детето си, че е постъпило лошо, ако с думи и обяснения не става и продължава да прави вредните или опасни неща - примерно да човърка в контакт или да изскача на улицата, отскубвайки се от ръката ти? Аз наказвам. 2 минути примерно да стои до стената без да си играе. Или прибиране вкъщи преждевременно. В яслата ги наказват да стоят до един жираф. Никога не съм имала нищо против. Налага се понякога, особено ако гледаш 25 деца едновременно Rolling Eyes

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 443
Ами точно това мисля, че всяко наказание е унизително, особено ако е наложено пред публика. Винаги, когато искам да кажа на моето дете, че не постъпва правилно, първо го отвеждам настрана. Когато тъпо и упорито бъркаше в контактите, а ние за хиляден път казвахме "не!", веднъж аз му пляснах ръчичкатаи веднъж баща му. Горе-долу от тогава престана да го прави. Но беше преди да навърши годинка и не разбираше много-много. А сега вече знае някои от основните опасности и е достаъчно само да кажа "внимавай да не паднеш" или "ще се изгориш" и ме разбира.
И самата дума "наказан" ми звучи някак си жестока и груба. може би затова го приех така лично  Confused

# 3
 • Мнения: 1 172
Xa, при нас е обратното. Разрешила съм им да го наказват в ъгъла или на пейката, разрешила съм и да му повишават тон, когато с добра дума не могат да го озаптят. Не одобрявам обаче боя. Познавам си детето много добре и нямам грам съмнение в това, че той не ги слуша и прави каквото си иска. Не очаквам учителката 2 часа да го увещава да не излиза извън двора, или да не излиза извън залата им. Все пак жената отговаря за още 20 деца и не може със всяко да се пазари тихо и кротко толкова дълго.
Не е стресиран. Даже ходи с желание в градината.
Децата обичат да има ред и лесно се приспособяват към него.

# 4
 • Ямбол
 • Мнения: 22 952
Аз наказания употребявам само на по-големи деца, които разбират и има полза от наказанието.
Не знам, за яслата, но за учител в детска градина се учи 5 години, предполагам и за яслите е нещо подобно. Сигурна съм, че в никоя лекция в това обучение не се споменават подобни наказания. Просто така е по-лесно.
Не знам как бих реагирала, предполагам, че ще изразя несъгласието си. За щастие с големия бях попаднала на добри педагози, които го научиха на много неща. Не си спомням да е бил наказван.

# 5
 • краставицата
 • Мнения: 917
това, което най-ми тежи на мен е че моята Дени нищо не говори и не мога да знам какво се случва на яслата. Може би ако се наложи обаче и аз бих я наказала, за сега обаче не се налага, слушка си ме детето

# 6
 • Мнения: 14 977
Днес ми беше много притеснено и исках да се разбера с лелката и да й обясня, че не одобрявам наказанията по никакъв повод. Но тя беше ангажирана с много деца и не успях да говоря с нея. Предпочитах да е насаме.
 Предполагам ,че наказания се прилагат с цел "да им се вземе страха" на децата. Но това ли е начинът, няма ли други методи да се покаже на едно дете, че не бива да прави нещо определено - като например да удря други деца? Оправдани ли са лелките заради това, че имат много деца, за които да се грижат? И как реагирате, ако разберете, че детето ви е наказвано от някого?

Извинявай, но представи си, че възпитаното в недосегаемост дете утре порасне и извърши някакво престъпление. И на съдията ли ще отидеш да обясняваш, че си против наказанията? Даже и ако става въпрос за убийство?  Shocked
След като живеете в човешко общество, което има някакви морални норми и санкции за тяхното неспазване, от съществена за детето ти важност е да го научиш от най-ранна детска възраст, че има приемливо поведение, което се толерира и неприемливо, което се наказва. Какво точно се разбира под наказание е отделен въпрос - важното е да има такова. Липсата им и прекаляването с тях възпитават социопати. А никоя от нас не иска да отглежда такива, нали?  Peace

# 7
 • София
 • Мнения: 4 556
и да й обясня, че не одобрявам наказанията по никакъв повод.
Ами не си права да не ги одобряваш по никакъв повод.

Цитат
Оправдани ли са лелките заради това, че имат много деца, за които да се грижат?
От гледна точка на една майка, лелките НИКОГА не са оправдани, щом не са се отнесли към нейното дете с всичкото внимание на света. Ако ще докато му обясняват настрана надълго и нашироко как не е хубаво да удря другите деца, някое от тези други деца да падне и да си разбие носа. Тогава майката на падналото дете ще обвинява лелките, че не знаят къде блеят и за какво са там, вместо да гледат децата. И така нататък.
Едва ли не всяка майка си мисли, че лелките са там главно заради нейното дете и докато се разсъждава по този начин, никога няма да можеш да разбереш какво е да наглеждаш и да носиш отговорност за 20 деца.  И някой да ти претендира, че нямаш право да използваш методи за въвеждане на дисциплина или правила, понеже не одобрява наказанията по никакъв повод.

Още много неща мисля по темата, но не ми се коментира.
И без това не очаквам майките да се съгласят с мен.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 443

Така цитиранато от теб наистина звучи малко крайно. Не възпитавам детето си  в недосегаемост, мисля че му показвам кое е приемливо и кое - не. Спазаваме и общоприетите норми, макар че голяма част от тах са безмислени, но това е мое мнение и е за друга тема.

Вече казах, че никога не използвам думата "наказан" и че ме шокира това, че детето ми я употребява.
И все пак не съм го оставила да се развива на самотек, просто използвам повечко обяснения, макар че това на някои им се струва неразумно за толкова малко дете.

# 9
 • Мнения: 14 977

И все пак не съм го оставила да се развива на самотек, просто използвам повечко обяснения, макар че това на някои им се струва неразумно за толкова малко дете.

А, що, разумно е! Друг е въпросът доколко се посреща с разбиране.  Laughing
Но пък наказание без обяснение е пълна глупост и садизъм.

# 10
 • Мнения: 2 033
Наказанието, съобразено с възрастта на детето, може да бъде доста ефикасен начин да се спре нежелателното поведение и да покаже на детето, че действията му имат последствия.

В книжките, които съм попреглеждала, препоръчват наказанието "в ъгъла" да е толкова минути, колкото е възрастта на детето, например за 3 годишно дете- 3 минути.

Този тип наказание "работи", когато:

(1) детето може да разбере кои неща са нежелателни ("недей да си чупиш нарочно играчките" например) и

(2) когато става въпрос за спиране на такова поведение ("ако не си прибереш играчките, ще те накажа в ъгъла"- не работи, а
"ако си прибереш играчките, ще можеш да гледаш еди-какво си", т.е., за поощряване подходът е друг, тук говорим са спиране на нежелателно поведение).

Много родители си мислят, че на малките деца трябва да им разясняваш надълго и нашироко защо не трябва да правят нещо. Да, ама едно 2-3-4 годишно дете не е способно да осъзнае разясненията на родителя. Например, ако едно малко дете удря другите деца, няма смисъл да му изнасяме морално-филсофски трактат за причиняване нна вреда на другите, нали? Прости и ясни наставления работят много по-добре ("няма да удряш другите деца! ако удряш, ще застанеш в ъгъла").

Авторката сама е дала красноречиви примери за тип поведение на малко дете, когато дългите лекции са губене на време. Бъркане в контактите. Удряне на други деца. Наказание тип "отиваш в другата стая наказан" са много ефикасни, казвам го от опит (имам деца на 2 и на 4 години). Малкият детайл е, че аз казвам "броя до 3, и ако не спреш, отиваш..."  и понеже се знае какво следва, често на моето "две..." спират.

Възгледите на авторката са различни, разбрах. Но все пак тук въобще не говорим за неприемливи неща (от страна на лелките) като удряне, крещене, или даже някакво неподходящо за възрастта наказание. Така че аз не видях нищо лошо едно дете, което удря другите в яслата, да е наказано за това.

Също така ще приканя авторката да си помисли как би се чуствала майката на някое от удряните деца, ако види, че лелките не правят нищо по въпроса.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 443
Карина, виждам, че скоро ти предстои да изживееш най-голямата радост на света! А дали няма да се промени отношението ти изцяло към света, след като се роди твоето дете?!
Лелките са там ,за да се грижат за децата ни, а не да ги травмират. По поведението на детето си съдя, че ако не е травмирано, поне е учудено защо се случват тези неща.
Друг е въпросът, че ако в групите са не повече от 10-12 деца с минимум две възпитателки (както е в някои държави), вниманието към всяко от децата ще е много повече.

# 12
 • Мнения: 2 033
Биренка, броят на децата в групата за тази тема   няма значение.

4-годишното ми дете е в група с минимум 2 учителки на 10 деца.

Миналият месец като отидох да я взема по-рано беше наказана на столчето (настрани от другите), защото нарочно бутнала на друго дете нещо си от масата. Много правилно. Тя преди да ме види си седеше спокойно и си "излежаваше" наказанието. Като ме видя реши да се пробва да ми поциври. Което не пропработи като смекчаващо средство. Следващият път няма да бута нещата на другите деца.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 443
Алиса, напоследък и аз ползвам броенето. Наистина помага. При нас обаче се действа, след като кажа "три". Не обичам да казвам "Наказан си" по никакъв повод. Звучи ми подло и жестоко.
Когато Наско е удрял пред мен друго дете, го дръпвам настрани и му казвам "не удряй повече, защото те прибирам" - и съм го прибирала.
Но ако първо другото дете го е ударило? А лелката не е видяла, а е видяла само когато Наско е отвърнал? Тогава какво? Той се обърква, мисли, че се толерира побойникът, а той - дето се е защитил, е наказан?!

# 14
 • София
 • Мнения: 1 986
Във всяко общество има правила.
Когато тези правила се нарушат - следва наказание или някакъв вид санкция.
Детето нарушило правилата в яслата или в детската градина също понася някаква санкция или наказание.
Както и по-възрастните хора. (Тези, които не спазват правилата и законите ги гонят и затварят в съответните учреждения - болница, затвор и т. н.)
В този смисъл, БиРенкА, не можеш да не наказваш детето си никога. Thinking Или по-точно можеш да не го наказваш никога, но тогава то как ще се научи да спазва правилата на обществото? newsm78
След като е допуснало нарушение трябва да си понесе и наказанието.
И пак в този ред на мисли - оправдавам лелката в яслата, че е наказала по някакъв начин дете, нарушило правилата. (В твоя случай, наказаното е твоето дата, затова че е ударило друго дете.)
Защото ако детето ти е било по-агресивно и е наранило сериозно другото дете и не е наказано за постъпката си ....  ooooh!
Не ми се мисли, какво би направила и как би реагирала ти самата, ако твоето дете е било набитото и другото дете не си е понесло наказанието за това, че е набило твоето дете.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт