Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 авг. 2007, 09:08 ч.

Майка под наем

 • 4 350
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4
Със сестрата на мъжа ми сме много близки. Като сестри.
Тя има 4-ри неуспешни бременности. Едната износи почти до 6-тия месец, но не можа да я задържи. Тя има проблем с износването на плода.
Аз имам две деца. Сега искам да помогна, но се оказа че в България такава процедура като износване на бебе на близък роднина няма. Бях чела някъде във форумите, че в САЩ това било отдавна решено и дори се насърчавало.
Дали някой може да ме посъветва какво може да се предприеме  по този въпрос.

# 1
 • casa solare
 • Мнения: 2 478
В България нищо. Какво точно искаш да попиташ, дали да се повдигне петиция тук по въпроса или как да заминете в САЩ

# 2
 • София
 • Мнения: 883
Ако искаш да износиш бебето им, отивате в клиника за ин-витро, договаряте се с лекаря за процедурите и ако всичко завърши благополучно с раждане на бебе, мъжът и припознава детето, после по съдебен път ти се отказваш от родителските си права и майката го осиновява. Това е.
Едва ли е толкова лесно, колкото звучи. Hug

# 3
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
това с припознаването не е най-коректният начин. припознаването е признак, че бащата счита себе си за биологичен, със съгласието на майката. зависи от кого ще е детето.
напълно законно може да износите тяхното дете по следния начин. вие забременявате. след раждането вие и вашият съпруг давате съгласието си детето да бъде осиновено непълно от другото семейство. това е най-законният и разумен начин. непълното осиновяване е почти идентичен с пълното. моят съвет е да се консултирате с адвокат. не съм сигурна дали има ограничения за роднинство при непълното осиновяване, но май няма.
аз осинових непълно, ако имате въпроси, ще ви помогна с каквото мога.

не виждам смисъла от инвитро, ако забременяването може да стане по нормален начин. една спринцовка върши същата работа. или конвенционалният метод. ако става дума само за износване на плода е друг въпрос. в българия не е законно.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 447
matacosmata, малко не разбрах какво предлагате. Дамата да спи със зет си ли? Ако детето искат да е на сестра и и зет и, единствения начин е точно ин-витро процедура. Материал от сестра и и зет и се поставя в нея.

И не виждам какъв е проблема зет и да припознае детето. Естествено, че се счита за биологичен. Той Е биологичния баща.

Проблемът е друг. Процедурата в последствие по отказването ви върху правата и осиновяването на детето от сестра ви може да е много неприятна и сложна, защото зависите от съда. Съдът например може да реши, че сестра ви не е подходяща майка...Добре е да се консултирате с адвокат.

# 5
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
хм. да спи със зет си. не знам дали това съм мислила. но както казах една спринцовка със семенна течност от зетя ще свърши същата работа, при условие, че жената може да забременява нормално. инвитрото е интервенция. успеваемоста при инвитро в най-добрия случай е 30 процента.

няма такова положение, съдът да реши, че майката-осиновителка  е неподходяща. след като биологичния баща е женен за нея. биологичен родител, желаещ да отглежда детето си бива подкрепян и толериран по всякакъв начин. в случая предполагам жената отговаря на критериите за осиновяване.
това, от кого ще е детето не зная доколко е важно за всички участващи страни. има кум въпроси, които трябва да имат отговори, преди да се вземат каквито и да било решения.
цялата история ще е незаконна. това трябва да е ясно на всички. след като закона забранява износването на дете с предварителна уговорка, че то ще бъде после осиновено, пък макар само от друга жена.
консултацията с адвокат е задължителна.
а слуачая с инвитро с материал от зетя и сестрата на мъжът и е напълно незаконен. това е износване на чужд плод.
друг въпрос е моралната гледна точка. лично моето мнение е, че се възхищавам от таквава жена, която иска да помогне по този начин. за жалост закона обаче не мисли така.
забраната е мисля и по прозаичната причина да не става търговия с деца. а както знаем, в българия доста неща се продават, дори и по незаконен начин.
моят съвет е-питайте адвокат, но внимавайте кой. и не бийте много тъпана.
отново повтарям, че най-законният начин е непълното осиновяване.
има и друго. припознаването не става така лесно. според закона задължително съпругът на биологичната майка се вписва като баща на детето. припознаващият трябва да оспорва това в дело.

Последна редакция: ср, 15 авг 2007, 16:13 от matakosmata

# 6
 • Мнения: 2 123
У нас, за майка се приема жената, износила плода. Няма земна сила, или правен инструмент, които да я принудят да се откаже от родителските права върху детето.

Още повече, преди няколко години бяха приети промени в НК, които инкриминират подобно деяние. Дали е справедливо или не, това е друг въпрос. За себе си нямам категоричен отговор.
Както и да е - поради тази причина, повечето ин витро клиники у нас отказват да правят подобни манипулации.

Вие например, сигурна ли сте, че след като носите в себе си едно дете, ще можете лесно да се откажете от родителски права върху него. Сигурна ли сте, че това нямада разбие отношенията в семейството ви ... Емоционално това е много тежко решение. Затова в страните, в които това е позволено, семействата задължително минават през терапия

# 7
 • Мнения: 4
Не знам дали след като нося в себе си детето, ще ми е лесно да се откажа от родителски права върху него, но знам че жената за която ще направя това е родена за да бъде майка в това съм абсолютно сигурна.
Защо след като може да се проследи кои са биологичните родители и като се има в предвид съгласието и на двете страни такава манипулация е невъзможна?
Какво престъпно има в това?

# 8
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
закона го забранява. което е забранено изрично от закона е криминално.
този начин дава възможност и на хора с недотам добри подбуди да продават например децата си. закона е визирал основно тях, но за съжаление и хората, които искат безкористно да помогнат са засегнати от него.
в българия подобен начин е забранен със закон. вие гледате от своята камбанария, но представете си една жена, която иска да забогатее бързо, и едно семейство с много пари.
или една жена, която износва дете за друго семейство и в последния момент отказва да се откаже от детето, а биологичен баща е мъжът на бездетното семейство.
има всякакви гледни точки.
затова и ви споменах единствения законен начин. вие с мъжът си зачевате дете, то се ражда и семейството на сестрата на мъжът ви го осиновява непълно.
разликите  между пълно и непълно осиновяване са минимални. но само това е законен начин.
впрочем, като се замисля, ако вие сте забременяла от зет си, припознаване и после осиновяване от съпругата му също си е напълно законно.
моралната страна е друго нещо. считам, че все още живеем в държава, в която фамилията е нещо почти неприкосновено и външни хора би трябвало да се въздържат от коментари.
смятам, че на никого не му е приятно някой външен човек да си бута носът във фамилни решения.

колкото до това, дали знаете какво ви очаква, след като носите едно дете 9 месеца в утробата си и знаете, че после няма да бъдете негова майка, дилемата е ваша. мисля, че това са неща, с които трябва да сте много наясно, преди да предприемете каквото и да било.

# 9
 • Дупница
 • Мнения: 668
Конкретен отговор на въпроса ви не мога да дам, за голямо мое съжаление. Но бих ви препоръчала да проверите какви са законовите възможности за "износване на чужд плод" в някоя от страните в ЕС, и евентуално да се обмисли вариант ако законодателството им го позволява въпросната процедура да се извърши извън българия, и съответно по времето когато трябва да се роди детето да се отиде пак там, за да бъде завършено делото. Това е само теория разбира се, защото пак казвам не съм запозната със законовите разпоредби на другите държави, но е някаква надежда.

Успех, и дано успеете да намерите удачно решение и за вас и за сестрата на мъжа ви.  Simple Smile

# 10
 • София
 • Мнения: 7 140
хм. да спи със зет си. не знам дали това съм мислила. но както казах една спринцовка със семенна течност от зетя ще свърши същата работа, при условие, че жената може да забременява нормално. инвитрото е интервенция. успеваемоста при инвитро в най-добрия случай е 30 процента.

Все пак целта е детето само да бъде износено, не и NELL_hriz да му е биологична майка. В такъв случай единственото решение е ин витро - от сестрата на мъжа на NELL_hriz ще се пунктират яйцеклетки, които ще се оплодят с материал от съпруга й и получените ембриончета ще се трансферират в NELL_hriz, за да ги износи. Иначе за процента си права. Няма статистика, но се смята, че успеваемостта с чужда яйцеклетка е дори по-голяма.
Предложеното от Bise е най-реалистичния вариант и не противоречи на закона.

# 11
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
не противоречи дотолкова, че бащата, който припознава е наистина биологичен баща.
противоречи обаче в това, че в българия износването на чужд ембрион не е законно. кой е този лекар, който ще извърши подобно инвитро при здрави яйцеклетки на биологичната майка.
само по себе си това противоречи на закона.
не че съм против. напротив, мисля че закона трябва да се промени и подобни неща да бъдат възможни, особено при близки роднини.
желая на всички участващи много щастие. дано успеят в начинанието. дано не подценят и емоциите и издръжливоста на психиката си.

# 12
 • София
 • Мнения: 585
Аз не знам как е тук,но моя позната направи това с износването в Германия.
Замина там и направиха това със спринцовката.И после всички документи бяха ОК.
Детето остана при баща си и жена му.Тя само износи бебето.  newsm78

# 13
 • София
 • Мнения: 7 140
само по себе си това противоречи на закона.
На кой закон? Законът не го забранява. Просто този казус е нерегламентиран. А м/у близки роднини /майка и дъщеря, сестри/ си се прави съвсем официално.

Едно интервю на Щерев по въпроса: http://www.bgphoto.net/photos/6994/o632800043591562500.tif

# 14
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
ами предполагам, че няма да имат проблеми........нерегламентираното е както знаем сива зона.
то хората си плащат по 10 хиляди и осиновяват съвсем чуждо дете и никой не ги преследва, така че се надявам тези хора да нямат никакви проблеми.
в случая това, че бащата е и биологичен баща е добре.
иначе за нерегламентираното износване.
тъй като след това следва осиновяване и когато не е между роднини, а и понякога и между такива, целта на  износващата майка може да е и материално облагодетелстване. а това вече попада под ударите на наказателния кодекс, доколкото знам.

в германия  е абсолютно забранено подобно износване. със закон за ембрионите от 1971 година.

износването на чужд ембрион е разрешено в гърция, великобритания, белгия и щатите.

в тези държави, в които е забранено износването на чужд ембрион се прави врътката с осиновяването. и всичко става легално. не случайно доста българки и други източноевропейки отиват да износват нечий деца.
въпроса е, кой го прави от добра воля и кой би износил дете на други родители от комерсиални цели.
в този частен случай, естествено, нещата са съвсем различни.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт