Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора

София

Мнения: 57
 Здравейте, мои близки от Гърция ми подариха трахана, но аз нещо не разбрах как се готви. Накои има ли представа? Ще ви бъда благодарна Smile
« Последна редакция: ср, 12 сеп 2007, 18:41 от L е о »
Цитирай

София

Мнения: 7 597
Надявам се, че в Гърция под името тархана не разбират нещо различно от това, което аз знам. Може да го добавяш към супи (вместо фиде)
А иначе се прави на попара - 2 супени лъжици се сваряват и с тях се заливат сухари, сирене и масло.
Това са нещата, които аз знам. ще се радвам да науча и други рецепти
Цитирай

София

Мнения: 57
мерси, ще пробвам
Цитирай


Мнения: 1 996
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=160645.msg3116922
http://bgkulinar.net/recepti.php?id=1503
Цитирай


Мнения: 3 332
Какво е това нещо би ли пояснила
Цитирай

София

Мнения: 7 597
Какво е това нещо би ли пояснила

Прочети линковете, които е дала vanillia, там е описано
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 573
Лелеее откога не съм яла  Rolling Eyes
Баба ми всяка година правеше трахана и умирах за нея, ама годинките й са много вече и дори и рецепта не може да ми даде като хората  Thinking
А междудругото продават ли изобщо трахана  newsm78 не съм виждала
Цитирай

дълбоко,дълбоко в прованса

Мнения: 189
Да, продават - и бабите по пазарите, и една има по хранителните магазини - в картонени кутии, на една асеновградска фирма.
Цитирай


Мнения: 2 058
Ох аз много обичам Smile баба ми на село още прави  Hug Hug Hug

аз имам дори един буркан  Mr. Green

запържвам малко тарханата и после заливам с горещо мляко става мамма миа  Crazy

може и направо във врящо мляко ама бъркай , да не стане на бучки   bouquet
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
В Гърция я използват или като добавка към супите или правят супа от нея ( вода, зехтин, трахана, домати, сол ).
Цитирай


Мнения: 1 148
Здравейте!Да побутна темата за да не отварям друга!
Та мъжът ми все ми говореше за таз пуста трахана,как в детството си ял и било чудно,как баба му я правела и я сушала,но не знае рецепта,и така ме накара да търся!Намерихме една стара готварска книга дето не си знае годините и преписах рецептата!Дълга е и сложно ми се вижда!
Преди два дни като разглеждах щандовете в магазина и попаднах и на кутийка трахана!На Асеновградска фирма е!

 Сетих се ,защото одеве си говорихме с комшийката какво друго мога да давам за закуска освен попара и тя каза че дава трахана!Е вече я имам и задължително утре баща и дъщеря ще закусват това,и аз ще опитам накрая!
   Комшийката ми е от Кърджали и каза да не гледам че пише че се вари а да си я накисна от вечерта във вода и сутринта само да я заваря,така не ставало на топчета!Дробиш после хляб,слагаш сирене и масло и ядеш!
 Има много рецепти и с гугъла ако търсиш има в различните краища различни рецепти!
Тази моята от старата книга не я намерих в нета, и ще я напиша после за да я има и нея!
 Peace
Цитирай


Мнения: 1 148
Ето я и тази рецепта,сега докато я писах  видях че не е чак толкова сложно!Като свърши кутията с трахана може да направя тази по рецептата!
 

   Трахана по стара рецепта от прашна книга!
 

 Продукти за 3 кг брашно!-1 кг стар лук
                         1 кг червени пиперки(капии)
                         2-2.5 кг червени домати
                         1 средно голяма тиква
                         по желание няколко лютиви пиперки
                         1кг втасало тесто
 Нарежете измитите зеленчуци,посолете ги и ги сложете да врат!Като омекнат претрийте ги през цедка!Изсипете брашното в голяма тава и направете в средата кладенче изсипете зеленчуковото пюре и пробавете втасалото тесто(по желание може да прибавите 1 лъж. счукан и пресят анасон)
 Замесете твърдо тестоПокрийте го с кърпа и оставете да втаса!(понеже тестото е твърдо и втасва бавно най удобно е да го замесите сутрин и да го умесите повторно на другия ден)
Омесете го втори път и го оставетеда втаса отново!
Разделетеготовото тесто на питки дебели около 1/2 см, наредете питките върху чиста покривка и ги оставете да позасъхнат в стая на сянка!Докато са още влажни започнете да ги притривате с ръце на трохички!Пресейте трохите през гевгир!Разстелете получената трахана на покривка и я оставете да изсъхне.Съхранявайте я в торбички,окачени на проветриво и сухо място!
Траханата може да я използвате за приготвяне на супи,като прибавяне към пилешка супа,за сутринна закуска,при готвене и по същия начин като ювка!
Цитирай

София

Мнения: 578
В малко сгорещено олио запържвам червен пипер,добавям гореща вода и като заври-сипвам от траханата.Гъстотата е на вкус.Вари се като фидето.Поднасям с крутони,сухар и т.н..За малки деца също е подходяща,но без запръжката,само с малко масло.
 А самата трахана как се прави-отдавна издирвам рецептата...Май не е толкова просто...
Цитирай


Мнения: 177
С майка ми правихме преди седмица. Прави се с брашно,яйца и прясно мляко. В нашия край се нарича трахно. Брашното се омесва със сместа да стане на трохи./Не се омесва гладко тесто./После се трие през едро сито да стане на дребни трохи . Разстила се върху чаршаф да изсъхне. Ако има желаещи ще  дам точната рецепта.     
Цитирай

София

Мнения: 578
Не питай,давай рецептата,Льо...Smile))
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора