Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 31 отговора

Видин

Мнения: 5 152
Знам, че имаше такава тема, но моите въпроси са малко по-различни.
Значи решила съм да си правя за мен, но незная как точно се правят.Едно време по практика в училище слагахме семена в напоен с вода памук, за да покълнат, но май тук технологията е друга  Thinking .Ще помоля тези, които са правили да ми кажат как става.
Другият ми въпрос е освен пшеница и соя, какво друго мога да покълвам Very Happy ?И мога ли да слагам от тях по малко в закуските на Ева?.Ако да, то само зародишчето ли се дава или цялото семенце?
Благодаря предварително!
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
И аз сега темата тук ли да я оставя, или в готварския форум?! Оставям я тук до утре - после местя.

Аз лично взимам готови кълнове. На Мая рядко давам, защото плюе всичко по-дълго, а не съм й ги кълцала досега. В готварския Афродита беше обяснявала технологии на покълване.
Цитирай


Мнения: 4 008
Преди 3 години купих на майка ми една книжка: "За кълновете: Лечение и здравословно хранене", на издателство "Хомо Футурус", струваше 4 лв.
А, ето, открих я в интернет книжарница: http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=6977

За себе си съм преписала основните неща в една тетрадка и мислех сега да ги напиша тук, но се оказаха доста...То си е почти цялата книжка...Ако искаш, купи си я - има доста подробна информация кои кълнове за какво се ползват, в какви ястия да се добавят, как се правят, по колко дни да покълват, с кои други кълнове се съчетават, за какво са полезни. Има я и технологията за покълване - в буркани.

Ако не мислиш да купуваш книжката, пиши ми да ти пратя описанието на технологията на покълване - в буркани.

Иначе кълнове можеш да правиш от много семена:
бадеми;
грах;
зеле семена;
кресон;
нахут;
люцерна;
пшеница;
ръж;
слънчоглед;
сминдух;
сусам;
леща;
соя;
тиква;
зеленчукови семена - на репички, зеле, броколи, горчица.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Да, аз наистина не съобразих, че въпросът ми по-скоро е за готварския, но ми се искаше да разбера кои все пак са подходящи (и въобще дали са подходящи) и за бебе на тази възраст.Бу можеш да я преместиш, няма проблем Smile !

Free Soul, много блгодаря за полезната инфирмация, направо ще си поръчем книжката, няма да те мъча да преписваш.Изобщо не съм знаела, че има и книга на тази тема  Smile .
Цитирай

Barcelona, Spain

Мнения: 2 052
А, добре че вече ти е казал някой за книжката и технологията с бурканите, че аз нямам сили за такива описания  Tired
Но сто пъти по-добре ако имаш мерак ти сама да си ги правиш. Преди години бях голям ентусиаст, що салати с кълнове измисляхме вкъщи, вече нямам време за подвизи, ама някоя леща покълвам и досега, много ми харесва.
А купешките често са ферментирали  smile_angry или аз все се натрисам на такива.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Ами то тук и да искам няма готови, така че ще трябва да си ги правя аз.Поръчах си книжката, надявам се в понеделник да я доставят и започвам да покълвам Very Happy .Знам, че са много полезна храна, особено сега за пролентото време, когато организма е обеднял откъм витамини.
Пък ми се иска и на беба да сложа малко в храната.
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
Купуваш семена за покълване от диетичния магазин. Аз си правя люцерна, житни, овесени, слънчогледови.
Значи в НЕПРОЗРАЧЕН съд ( аз ползвам кутия от сладоелд) слагаш смеките 1 шепа например. Заливам ги с хладка вода ( не топла) и оставяш на тръмно 24 часа. На следвашия ден само изсипваш водата и оставяш 1-2 дена така да покълнат. зависи от семената. Някои покълват за 1, а други за 2 дена.
После изплакваш и слагаш в гладилника. Преди употреба пак плакнеш. Желателно е да се изядат за 3-4 дена.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Мерси Мамице! Аз също запитах дали мога да давам кълновете на бебка, ама никой не ми отговори.Смятам да пробвам да и добавя по мъъъничко към закуските.Не мисля че може да навреди с нещо.
Иначе от пшеничният зародиш (този от диетичните магазини) съм добавяла по една бебешка лъжичка към кашата и попарата и, мисля че нама проблем.
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Давай, Шали, защо да не даваш? С което си захранила вече под формата на каша - давай. Другите (понеже съм сигурна, че не ти е хрумвало да й правиш каша от люцернови семена например!) ги третирай като нова храна и ги въвеждай по същия начин, като такава.
Единствено смятам, че ще е добре да наситниш кълновете с ножа, за да няма много дълги кълнове - Мая плюе маруля, лук, зеле и прочие неща, нарязани на лентички.
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Тук копирам мнението на Mamica, понеже темата се дублира с тази на Shali:
Цитат на: Mamica
Интересува ме дали някоя от вас дава кълнове на бебето си как? Моя син е на 10 м. Дали не е раничко а?
 Другия въпрос е давате ли пшеничен зародиш? АЗ мисля да започна да слагам по 1л. в киселото му мляко и да му давам със следобедната закуска. Какво мислите?
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
...и отговарям  Very Happy

Mamica, кълнове давай, ако си захранила с глутен (т.е. пшеница и пр.). Но 1 с.л. ми се вижда много - 1-2 с.л. зародиш е дозата за възрастни. По-скоро давай за начало 1/2 ч.л. зародиш и постепенно увеличи до 1 ч.л. Супените - по-нататък.
Отбележи също на кутията какво пише - например, ако по същата логика даваш пшенични и други фибри, които разхлабват, и ако прекалиш - можеш, хм, да разстроиш младежа.
Цитирай

Barcelona, Spain

Мнения: 2 052
Сега се сещам нещо - ако си решила да даваш на Ева, внимавай със слънчогледовите кълнове - обикновено стават малко лютиви! За възрастен са си супер, но на бебока дупето ще му стане на... Crazy
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
Бу мерси за съветите. Както винаги адекватни и много полезни.
Цитирай

София

Мнения: 2 180
Шали, ти ще видиш в книгата, само към това, което мамица е казала, да добавя, че е добре заради разни метаболитни отпадъци, зърната да се изплакват 2 пъти на ден и освен това, кисненето във вода и след това като продължителност за различните кълнове е различно.
Ето я темата от Готварския:
Как се правят кълнове?
На Ради житните и от слънчоглед ги прибавям счукани(1,2 ч.л.) към мляко с бисквити и разните каши, а понякога и просто така му предлагам в чинийка, а люцернените - към салата.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Благодаря ви много, момичета Very Happy !Ще хрупаме кълнове след някой и друг ден Wink .
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 31 отговора