Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 авг. 2007, 18:49 ч.

смесено хранене

 • 1 641
 • 22
 •   1
Отговори
 • BG
 • Мнения: 4 546
имам няколко въпроса относно смесеното хранене.

1. давам изцедена кърма, но не винаги бебчо изпива цялото количество наведнъж. колко време след като вече е пил от шишето мога да му давам пак от същото шише? и може ли въобще  newsm78 не ми се иска да хвърлям кърма  Confused
2. има ли някаква примерна таблица за смесеното хранене какво количество мляко трябва да изпива бебчето общо на ден и колко наддава?
3. предполагам, че даването на изцедена кърма не е толкова полезно, колкото , ако бебчето суче от гърда. какви са разликите?
4. цедя и от двете гърди, за да събера за едно хранене /обикновено му стига или хапва много малко АМ след това/. да продължавам ли така или е по-добре да давам кърма само от едната гърда и да дохранвам?
5. вечер давам АМ, сутрин изцеждам малко повече кърма и заделям малко в хладилника. за 2 дни събирам храна за едно хранене. мога ли да съхранявам кърмата от различните дни в едно шише и да я давам за едното от вечерните хранения? как да разбера дали не е развалена?
6. и последно - чувствахте ли се гузни, че не кърмите /който не е /?

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 1 691
1. давам изцедена кърма, но не винаги бебчо изпива цялото количество наведнъж. колко време след като вече е пил от шишето мога да му давам пак от същото шише? и може ли въобще   не ми се иска да хвърлям кърма 
Не съм много сигурна, но ми се струва, че е възможно малко от слюнката на бебчо да влезе обратно в шишето при кърмата и по този начин има по-голяма възможност тя да се развали. Не е ли по-добре да му предложиш по-малко количество в шишето, а щом не му стигне, да добавиш? Защото наистина е грехота да се хвърля кърма.
2. има ли някаква примерна таблица за смесеното хранене какво количество мляко трябва да изпива бебчето общо на ден и колко наддава?
Ние бяхме/сме на смесено хранене с преобладаващо кърмене, но досега не съм виждала някакви специални правила и таблици. Даваш кърма колкото има и после АМ (според инструкцията на кутията). За нормално наддаване аз поне смятам 120-130 гр седмично (поне).
3. предполагам, че даването на изцедена кърма не е толкова полезно, колкото , ако бебчето суче от гърда. какви са разликите?
Изцедената кърма си е кърма. Чувала съм, че може малко да си промени вкуса и миризмата, но иначе едва ли нещо съществено се губи.
4. цедя и от двете гърди, за да събера за едно хранене /обикновено му стига или хапва много малко АМ след това/. да продължавам ли така или е по-добре да давам кърма само от едната гърда и да дохранвам?
Аз бих давала изцеденото от двете гърди (сега кърмя от двете гърди и от време на време давам АМ). Съветът да се кърми от една гърда се дава основно по две причини: да се регулира лактацията и бебето да стигне до задното мляко. Когато се цедиш, задължително се цедят и двете гърди, за да се стимулира по-голямо отделяне на кърма - а щом цедиш, няма смисъл да хвърляш изцеденото и да даваш АМ.
5. вечер давам АМ, сутрин изцеждам малко повече кърма и заделям малко в хладилника. за 2 дни събирам храна за едно хранене. мога ли да съхранявам кърмата от различните дни в едно шише и да я давам за едното от вечерните хранения? как да разбера дали не е развалена?
Можеш да събираш кърма, но първо оставяш новата да се охлади в хладилника и чак тогава я добавяш към другата.
6. и последно - чувствахте ли се гузни, че не кърмите /който не е /?
Недей да се чувстваш гузна. Представям си колко усилия хвърляш да се цедиш, за да осигуриш на детето си кърма - хич не е лесно (поне за мен е мисия невъзможна).

# 2
 • Мнения: 8 242
А защо сте на смесено хранене и то с изцедена кърма с такова малко бебче  Rolling Eyes
Ако искаш да махаш добавката и изцяло да се кърмите ОТ ГЪРДА - давай да помагаме  Wink
А за това, дали се чувстваш гузна, че не кърмиш - виш тази тема -> Да се чувствам ли виновна, че не кърмя?

# 3
 • BG
 • Мнения: 4 546
ами защото от гърда не разбира, че трябва да суче. суче само със силиконови зърна, но с тях е голяма мъка - изместват се по някое време и млякото потича по мене, после не могат да се закрепят добре, той смуче, млякото си тече и въобще - голямо мъчение. освен това, бебчо е сънлив много и никак не успявам да го събудя. с шишето по-лесно го карам да яде, дори и да спи.
надявам се от цеденето да ми изпъкнат зърната, а и бебчо ще е малко порастнал, дано пък да засуче както трябва  Rolling Eyes

# 4
 • Варна
 • Мнения: 984
1. Трябва да се внимава и преди всяко даване да пробваш какво есъстоянието на кърмата, опитай се да не дохранваш, а още по-продължително изцеждане, за да се увеличи количеството /знам, че е трудно/
2. Няма такава, защото всяко бебе се задоволява с различно количество. Ния наддаваше първия и втория месец с по 400 гр. кърма на дне, а после станаха 650 - 750. Водех си таблички всекидневно /от мама/ изцокано от Беба/ така знаех със сигурност колко е поело детето. Не давах вода дооо края на 6 месец.
3. Абсолютно също толкова полезно е! Нали кърмиш - това е важното!!!
4. Цеди по същия начин двете за едно хранене, така стимулираш и двете едновременно, а това регулира по-добре лактацията. Иначе едната неизцедената ще почне да се препълва и съответно кърмата ти за денонощие ще намалее. А и много боли.
5. По-добре се опитай да не даваш АМ. Направи едно нощно цедене /знам, че това ще ти наруши съня за известно време, но вярвай струва си/. Можеш да смесваш от две последователни изцеждания, но в хладилник, а после трябва да затоплиш. Можеш да съхравяваш в хладилник до 3 дни. Трябва да кусаш, за да разбереш дали всичко е наред.
6. Е, това не знам. Аз спрях след края на 8 месец, почна рязко да ми намалява кърмата и реших да спра. Сега давам адапте + храна за големи.
Успех!!! Ако има нещо, с което още мога да помогна напиши ми ЛС ако искаш.

# 5
 • София
 • Мнения: 3 094
herelina, кърмих със силик. зърна Авент 7 месеца! Те се закрепят лесно и са удобни. С другите, които опитах, не се получи и сигурно щях отдавна да съм се отказала от кърменето изобщо. Бебето започна да се справя само много късно...

Успех!

# 6
 • BG
 • Мнения: 4 546
аз пак си вдигам темата, макар че сега ситуацията е малко по-различна.

вече цедя само по 20-30мл от двете гърди и кърма за едно хранене събирам за един ден цедене. така че сме предимно на АМ , на 3-4 часа без нощна пауза. изпива по 90-120мл.

НО бебчо засука!
и сега се чудя какво да правя. преди хранене ли да му давам и от двете гърди ли? и по колко време да го държа на гърда? вчера цял час ме дърпа, като преглъщаше само в началото, така пък времето за АМ отдавна мина и 5 часа всъщност не яде, от гърдите едва ли е изсукал кой знае какво, а и се изяде с настървение 120те мл. като го дохраня пък, вече не е гладен  и търси чак след 3-4 часа. не искам да го държа гладен, само за да ми виси на гърдите, в които почти нищо няма /тази грешка вече веднъж я направих и не смятам да я повтарям/. ако се цедя между храненията пък се притеснявам като стане време за кърмене дали ще има нещо за бебчо и да не се откаже от гърдата, защото няма до има какво да суче. дайте някакъв ъкъл,че вече съвсем се обърках ooooh!

# 7
 • София... с надежда за преселение.
 • Мнения: 3 926
Херелинче, релактацията в такава ранна възраст е много възможен вариант Grinning Лично аз на твое място бих направила следното - сутрин ще давам само от гърдите - колкото често си поиска. Следобед, когато по принцип нивата на пролактин са най-ниски бих давала двете гърди и след това додавала АМ. ПРеди заспиване бих оставила да суче докато заспи (ако това не стане бих додала АМ, но малко), за да може да се буди нощем и да стимулира лактацията с нощните кърмения, на които не бих додала нищо.
Разбира се е важно да следиш пампите до обед как са. Дръж ни в течение, като първо кажи дали тази примерна схема те устройва и ако не - какво ти подсказва сърцето да правиш. Споделяй, ние ще четем и ще мислим Hug
Добре е да увеличиш приема си на течности. Дори по време на самото кърмене. А 20-30 мл., изцедени от теб си означават, че вътре има кърма поне за едно хранене Wink А да се цедиш м/у храненията не значи, че няма да има за бебето. Около 75% от кърмата за следващото хранене се произвежда именно в първия час след кърменето. Така че спокойно Hug

# 8
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Първо-браво, че е засукало бебето.
Бъди сигурна, че то изсуква повече отколкото можеш да изцедиш.
Присъединявам се към съветите на Асинка, много е важно да следиш дали пишка редовно бебето. Аз бих опитала да давам АМ под режим, а да кърмя при всеки удобен случай. Вероятно бих опитала да намалявам количествата АМ с по 50 грама на наколко дни.
Но и варианта, който Асинка е предложила е много разумен. Важното е да позволяваш на бебето да суче колкото може повече и да даваш все по-малко добавка. Но е хубаво да следиш наддаването на бебето и непременно пишкането-не бива да допускаш да гладува все пак!
И пиши-ще се опитваме да помагаме! Hug

# 9
 • BG
 • Мнения: 4 546
Assinka благодаря ти за отговора   bouquet да си призная, обаче, програмата ти ме ужасява  Embarassed ужасявам се от мисълта да не остане гладен
дали ще има ефект, ако я въведа постепенно? примерно 4-5 дни да се изцеждам между храненията и той като суче, предполагам че би трябвало да се увеличава кърмата? и след това да започнем да се кърмим само сутрин няколко , което да я увеличи още малко и после вече нощните хранения?  newsm78 а междувременно преди всяко АМ ще се кърмим
а от едната гърда все още не иска да засуче всеки път, защото зърното е доста по-плоско от на другата, но нея ще я цедя в такива случаи. също забелязвам, че, въпреки, че не е ял и му е време, заспива на гърдата като суче, но не преглъща. а като я извадя и стисна лекичко, от зърното лесно излиза мляко.  newsm78
yanast благодаря ти и на теб  bouquet

Последна редакция: ср, 12 сеп 2007, 16:31 от herelina

# 10
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Херелина, според мен непременно давай на детето да суче! Винаги! Ако имаш време и нерви да цедиш след сукане-цеди, но трябва да знаеш, че сукането на бебето ще стимулира лактацията по-добре от цеденето. А и е по-лесно Simple Smile
Можеш да продължиш да си даваш АМ или изцедена кърма по колкото си давала досега и по същото време, по което си давала досега, само да намаляваш количествата постепенно-например ако си давала 100 грама в 10 часа-започни да даваш по 80 грама. Като минат няколко дни-70 грама и така докато може.
Ако бебето не иска добавката-явно няма нужда. Ако нервничи и изглежда гладно-първо даваш да суче, и чак после АМ.
Ще се справиш!

# 11
 • София... с надежда за преселение.
 • Мнения: 3 926
Виж сега, щом имаш нужда от тези 4-5 дни, за да свикнеш с мисълта и за да разпознаеш сигналите в своето тяло - твои са Hug Извинявай, че така те подхванах от вратата за краката (или за циците Wink) просто се отпуснах и поразсъждавах от своята камбанария (а тя рядко е виждала лични проблеми с лактацията). Можеш ли обаче поне първото сутрешно да го оставиш само на кърма? Разбира се ако детето е спокойно след сукането. Нямам предвид да оставиш гладно бебе да се дере и да нервничи. Първо обаче ти се успокой и имай вяра в себе си Hug Аз ти вярвам. Ако имаш нужда от словесна подкрепа драсни на лични да ти напиша телефоните си и да се чуем - ей така за кураж и добро настроение Hug Пък и нали ти казах - важно е твоето сърчице какво ти подсказва Heart Eyes Ти трябва да си сигурна в решението си. А за детето какво да кажа - отличник Heart Eyes
Яна е много права за намалянето на количеството на АМ. Така си гарантираш и по-ранно огладняване и по-честа стимулация. Още въпрос - вода даваш ли? Ако да по колко на денонощие се събира?

# 12
 • BG
 • Мнения: 4 546
благодаря ви  Hug
вода не давам, бебо категорично отказва да я пие. от време на време го пробвам с чая на хип против колики, но не го иска - все едно отрова му давам  Wink
по колко време да го държа на гърда? той заспива дълбоко и не винаги мога да го разсъня, за да суче, а виждам, че пордължава да тече мляко. после АМ си изяжда цялата доза. струва ми се, че само в началото суче ефективно и задното мляко не го изсуква

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 2 351
Подкрепям изцяло Асинка и Янаст в изказванията им.
И на мен ми се е налагало да давам добавка, та да споделя моя опит: Най-важно поне за мен са нощните хранения, гледай бебето да суче колкото се може повече през ноща особено в интервала между 3-8 часа, когато нивото на пролактина е най-високо. Знам, че не е лесно да си ненаспан, но си заслужава..... За намаляне на количеството на АМ вечер, вече са ти казали - така бебето ще се събужда по често през ноща да суче. Друго важно  нещо е да бъдеш спокойна - прави ми впечатление, че дори когато се цедя с помпата и съм нервна, че кърмата не тръгва, тя всъщност наистина не тръгва......, в случаите, когато се цедя без нервно да гледам шишето, а просто си помпя и говоря с мъжа ми, кърмата тръгва дори, ако бебчето е сукало преди малко....
При кърмене  се опитвай да сменяш гърдите колкото пъти бебето е съгласно на това, така все ще достигне до задното мляко.
Няма да ти е лесно, но ние смес теб   bouquet и пиши

Кураж, най-важно е детенцето, не може да го оставиш гладно я!

# 14
 • София... с надежда за преселение.
 • Мнения: 3 926
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683
ПРочети това и ако имаш въпроси по техниката - питай Grinning И не оставяй бебето да заспива - щипкай го, бутай го, гъделичкай го... докато ти сама не прецениш, че е изсукало достатъчно (според теб) И понеже може да се брои все едно сте стартирали току-що, можеш да го държиш и по цял час на гърдите - важното е ти да не се изнервяш от това. И броиш за следващо хранене от началото на кърменето, не от края му (независимо колко ще продължи самото кърмене)

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт