Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 283
Здравейте момичета,
Имам голям проблем с моята майка. Обсебена е от свекърва си – моята баба, от разравяне на миналото и какво й е причинила, от непрекъснато дебнене и анализ на всяка нейна постъпка или дума – в негативен план, от старание да докаже на всички нас, че тя е лош човек, чрез изтъкване пред нас на „лоши” нейни постъпки, от доказване, че тя е съсипала нейните родители (другите ми баба и дядо, които са починали) и т.н. Може и да е права. Много страда от тези факти от миналото, но те се пренасят и в настоящето, а баща ми се РАЗКЪСВА – едната му е жена, а другата – майка.
Най-лошото е, че майка ми е много болна и от 5 години насам се скапва все повече и повече – появяват се постоянно нови болести (хипертония, диабет, полепи на дебелото черво, възли на гушата, зле е с корема ...)– не е добре и физически и психически и емоционално и духовно и всякак.
Тази злоба, която я е обсебила и това ровене в миналото я разяждат отвътре постоянно и й причиняват всички здравословни проблеми. Това се отразява и на здравето на децата ми, за моето и това на сестра ми и на баща ми- да не говорим.
Последната случка: Баба ми иска да си отиде на село. Баща ми и майка ми решават, че ще я качат на автобуса и там, на село, ще я посрещне дъщеря й. Днес, обаче, по незнайни за мен причини, след разговор между баба ми и баща ми, баща ми заявява: Аз ще закарам майка с колата до село и ще се върна.
И тази промяна в плана съсипа целят ден на майка ми. Тя започна да плаче, да преглъща, да лежи и да изживява. Започва да анализира отново и отново миналото и да доказва колко лошо постъпва баба. Много е засегната и озлобена.
Възможно ли е тази малка промяна в плана да подейства така на един човек????
Права ли е да се раздира вътрешно?????
Права ли съм аз да я посъветвам да не обръща внимание на тази подробност и да я пусне да пасе трева, да я изтрие от съзнанието и мислите си, да престане да мисли само за нея ....
Не знам. Според мен майка може да е права да е озлобена към свекърва си, но как да й помогна да приеме нейното съществуване, да затрие миналото, без това да се отразява на целия й живот ???, без това да съсипва здравето й. Да се научи да гледа на живота по-философски, по леко, по-розово.
КАК ???

# 1
 • Oslo / Varna
 • Мнения: 977
Не мога да те посъветвам нищо. Само знам, че човек може да прости стига да иска. Понякога е невъзможно, за съжаление.
Почти целият и живот е минал с тази жена. Кой знае какво е преживяла. Не я съди.

Просто я обичай и подкрепяй! Тя има нужда от това

# 2
 • Мнения: 418
Какво толкова и е направила баба ти?Щом толкова се е озлобила явно са много лоши неща.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 963
Уф, мисля, че нищо не можеш да направиш. Има такива хора, постоянно се оплакват, постоянно са недоволни от нещо или някой и лошото е, че с възрастта тези проблеми се задълбочават.
Пробвай да намериш нещо друго, което да обсебва съзнанието й.

# 4
 • Мнения: 524
Аз бих подкрепила майка си, може да страда точно от това, че страда сама. Казваш, че твоя баща се раздира между двете, а не трябва да е така, все пак вие с майка ти сте неговото семейство. Не знам това е моето мнение.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 986
А защо не се замислиш, дали майка ти не е права? newsm78
Вярно е, че съсипва живота си, както и този на баща ти, и твоя, и на сестра ти, а покрай това и на вашите семейства .... Но сигурно много е изживяла жената, за да стигне до това положение. Tired
Обичай я, казвай й го непрекъснато, подкрепяй я, тя има нужда от това.
А що се отнася до опитите да й внушиш да не се ядосва от постъпките на баба ти - обречена си на провал, както виждаш.
Защото баба ти ще направи всичко възможно докато е на този свят да показва надмощието си над сина си и над снаха си.
Това е тайната мисия на всички свекърви. (Не ме питай защо - просто е така!)

# 6
 • Мнения: 283
Не зная какво точно е направила баба ми. То не е едно и две. Много неща са се натрупали и сега чашата е преляла. Или по-точно тя цял живот е тормозила майка ми и семейството й – според думите на майка, но за мен тези неща, които ми е разказвала не са чак толкова глобални, чак толкова значими... могат да се пренебрегнат, да се отминат, да се забравят, в името на бъдещето и на здравето й.
Например: На годежа е казала „Абе вие защо толкова бързате? Ти Мария /така се казва майка/ да не си бременна?”
Друга тема за спор е комунисти срещу демократи
Произход на едното семейство – от село и на другото - от града
Образование на едните и на другите /става дума за семействата на бабите и дядовците ми/
А в същото време, двете много разчитат една на друга. Когато баба ми направи инсулт, майка ми се грижеше за нея, а не дъщеря й /леля ми/. Но по тази тема майка казва: „Баба ти оценява, че леля ти е седяла при нея в болницата, а не оценява, че след като се прибра вкъщи, аз ставах по нощите да я водя до тоалетната и да я обслужвам”
Майка пък разчита на баба за домакинството, за да отиде при личната лекарка за рецепта за лекарствата, за да сготви ...
Баба напълно се възстанови и след инсулта, а е на 85 г.
Не знам. Искам да я накарам да не й се връзва, да не се ядосва, че има в гардероба си 20 чисто нови чаршафа, а тя кърпи старите и спи на тях, че когато закарам децата при тях майка пълни ваната или басейна с вода и баба ми започва да негодува, че много вода се харчи.
Това са все проблемчета, които аз бих отминала без да им обърна внимание, но тя се вглъбява в тях и ги уголемява. Това е така, защото няма с какво друго да се занимава. Пенсионерка е, болна е, единствените й развлечения са да гледа сериали, да играе на електронни игри и да решава кръстословици.
Има нужда от някакъв ангажимент – сериозен, отговорен, но какъв. Аз имам да си гледам семейството, работата, децата, къщата – едва ми стига времето за тези неща. Не мога да я дондуркам като малко бебе. Тя дори не се съобразява с диабета си и яде захар на поразия. Когато съм при нея я скастрям, но мога ли постоянно, денонощно да съм над нея???

# 7
 • Мнения: 1 943
Според мен майка ти има така наречените "натрапчиви мисли". Трябва и професионална помощ.  Rolling Eyes

# 8
 • Мнения: 14 973
Леле, Александра, намери къде да пуснеш тази тема!  Joy
Че тук е свърталището на нещастните и онеправдани снахи, за които свекито е най-голямото зло и основен виновник за абсолютно всичко - като почнеш от бримката на чорапогащника, та стигнеш до глобалното затопляне и озоновата дупка.  Mr. Green
Поогледай се наоколо, почети и виж майка си на млади години.  Wink
Разбиране и съчувствие не очаквай обаче, най-много да те навикат, че не си отровила още баба си или не си я пратила в лудница. Защо ли? Просто защото е родила син и е станала свекърва.  Rolling Eyes

# 9
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 571
Според мен майка ти има така наречените "натрапчиви мисли". Трябва и професионална помощ.  Rolling Eyes

И в това няма нищо лошо.

# 10
 • Мнения: 283
Освен всички здравословни проблеми, майка ходи и на психиатър и от там също пие хапчета, които добавя към 20-те други за кръвното и другите й болести - АД

# 11
 • Мнения: 461
Евала как` Сийке, много точно го каза. Пропуснала съм нещо, че това е форума на снахите и ми падна ченето от първите няколко отговора. Очаквах всички да пратят майката на лекар, щото явно без компетентна помощ няма да се справи с проблемите си, пък те изядоха бабата с парцалите. Shocked

# 12
 • Варна
 • Мнения: 1 726
А майка ти и баба ти заедно ли живеят? Ако е така, нищо не ме учудва. Единственото лекарство в подобни ситуации и е разстоянието.

# 13
 • Мнения: 1 943
Според мен майка ти има така наречените "натрапчиви мисли". Трябва и професионална помощ.  Rolling Eyes

И в това няма нищо лошо.

Разбира се, че няма лошо!  Peace Защо да се мъчи жената и тормози с мисли за стари времена.

Алескандра, майка ти е ходила на психиатър, но дали му е говорила за чуствата си към баба ти? Когато човек има натрапчиви мисли, той смята, че оправдано си мисли такива неща. Имаш ли възможност да се срещнеш със специалист и да поговорите? 

# 14
 • Мнения: 1 799
Аз мисля, че просто майка ти има по-слаба психика и обича малко да контролира(ако не е според нейните рабирания, значи е грешно). Peace Просто много се връзва на свекърва си. И знам, че някой може да ме оплюе, но как може това, че баща ти ще закара баба ти до селото може да я изкара извън нерви. Дори и да са се разбрали друго и е било идея на майка ти... Незнам, да се развалят семейни отношения заради политически убеждения, кой кого гледал, кой какво учил, малко е дребнавщина за мен. Peace Тези неща нямат значение. Все едно аз да се сърдя, че свекърите посещават много повече другите си деца. Важното е, когато се видим да ни е приятно. Аз града семейство с техния син, не с тях. И може да не е по-темата, но се чудя как винаги обичаме толкова много мъжете си, ама 99% от родителите им са чудовища, ако че те са ги отгледали, възпитали и т.н  newsm78
Майка ти неможе ли да си намери някаква почасова работа, или някъде да е доброволка(така ли е на български) в някой дом за деца например?...На нея и трябва да излиза, да има някаква среда, да общува с хора. Така като седи вкъщи и гледа сериали(които най често са мело-драматични-кой кого прецакал в семейството, кой с кого спал ooooh!) разбирам защо все това и е в главата и не го остави в миналото си. Определено и намерете някакво занимание, дайте и някакви отговорности, ако е вярно, че възрастните хора се вдетеняват -какво ви очаква за в бъдеще не ми се мисли. Rolling Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт