Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 12 авг. 2007, 16:48 ч.

Мляко с ориз

  • 8 421
  • 22
  •   1
Отговори
  • Мнения: 103
Знае ли някой как точно се прави мляко с ориз?Какви са пропорциите и т.н.

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 74
1л.прясно мляко
2кафени чашки ориз
1чаена чаша захар
1ванилия
канела

Почистеният и измит ориз се залива с 1 чаена чаша вода и се вари,докато попие течността.
Налива се млякото и се вари,докато оризът омекне напълно.Прибавя се захарта и след като сместа кипне повторно,се сваля от огъня и се ароматизира с ванилията.
Десертът се разпределя в купички и се поръсва с канелата.

Това е рецептата по която аз го правя и винаги става много хубаво.Дано да ти свърши работа.  chef

# 2
  • Мнения: 1 394
veldan, много благодаря за рецептата   bouquet
Струваше ми се, че 1 литър мляко е много за това количество ориз, но стана идеално. Много обичам този десерт, а не съм го яла от детските си години. Не знаех как се прави и не съм се сещала да попитам.
Яде се изстудено, нали?

# 3
  • София
  • Мнения: 2 642

Яде се изстудено, нали?
Сервирали са ми го и още топло и на стайна температура, но най-предпочитам от хладилника  Peace

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 74
Радвам се че ти е харесало.Аз го предпочитам студено.

# 5
  • Мнения: 1 930
Като е повече млякото може да се добави 1с.л. брашно,става чудесно,като меко кремче с ориз! Аз така правя и май се нарича сутляш  chef

# 6
  • Мнения: 1 394
Да. Студено го хапваме. Захарта ми идва една идея повече. Може би 3/4 чаши ще е добре за нашия вкус. Иначе днес е доста гъстичко. Предполагам, че "носи" и на повече мляко  Wink

Ето го:
Още веднъж благодаря за рецептата   bouquet

sladurka, мисля, че по принцип на млякото с ориз се казва сутляш/ж. Не знам как се пише  Rolling Eyes
Но според мен няма нужда от допълнително сгъстяване с брашно. Оризът си има нишесте, брашното - също. Както вече споделих, днес е доста гъстичко.

# 7
  • София
  • Мнения: 1 314
Това е любимият десерт на мъжа ми и и майка му го е приготвяла най-вкусно Laughing! Та рецептата е като написаната по-горе, само че още в началото ориза се вари в млякото , а не във водата. И тъй като после доста се сгъстява, докато се свари, тогава се долива още вода. Така става по-вкусен!

# 8
  • далече от Златото на леля ;(
  • Мнения: 2 591
много отдавна не съм правила този десерт, добре че ме подсети  Peace

и аз мислех, че е едно и също млякото с ориза и сутляша (има го и вариант сутлияш, и сютляш - думата идва от турски и означава подсладено мляко с ориз) и просто второто е диалектна или разговорна форма  newsm78

# 9
  • Мнения: 5 003
Като е повече млякото може да се добави 1с.л. брашно,става чудесно,като меко кремче с ориз!
И аз понякога го правя така   chef

# 10
  • Мнения: 103
Благодаря за рецептата  bouquet Още утре се залавям да го приготвя Wink

# 11
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 3 578
Като е повече млякото може да се добави 1с.л. брашно,става чудесно,като меко кремче с ориз!
И аз понякога го правя така   chef
И аз съм го правила така, но вместо брашно слагам лъжица нишесте - лимон, ванилия, праскова, каквото там има, става супер, с цвят и аромат на плодове. Канелата в добавка не пречи, вкусът му става по-добър.

# 12
  • Бургас
  • Мнения: 74
Аз не го сгъстявам с нищо,но установих,че много зависи от ориза дали ще е по-рядко или по-гъсто.Някой ориз поема повече течност и тогава става по-гъстичко и обратно.За захарта мисля че е повечко,но в къщи ядем много сладко.Така е в оригиналната рецепта,пък всеки слага според вкуса си. yes

# 13
  • Мнения: 1 930
Аз не слагам брашното с идея да сгъстявам,а така повече ми харесва и слагам съвсем малко брашно,колкото да стане пухкаво,просто сварявам по-малко ориз Peace

# 14
  • София
  • Мнения: 326
Млякото с ориз е любимо на мъжа ми, От майка ми знам рецепта - лесна и много вкусна
  2 литра прясно мляко
  1 чаена чаша ориз - ризон или друг кръгъл ориз
  1 ч.ч.  водаю
  14 с. лъж. захар
  Всичко се слага наведнъж в по-дълбок съд. След завиране се намалява на по-слаба степен / да къкри/. От време на време се разбърква, да се провери гъстотата. Имай в предвид, че след изстиване се сгъстява още.Първият път може да не стане гъсто, както ти харесва, но пък ще знаеш за следващият колко да го вариш.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт