Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 721
Нали сега е сезонът на сливите Mr. Green, та да попитам - Как се прави сладко от сливи, може ли сок? как да ги консервирам за зимата?

Днес сварих малко сливи за детето, прибавих и захар, но сместа стана доста киселичка. Може ли някой да ми даде съвет как да избегна киселия вкус?
Цитирай

София

Мнения: 19 741
Сливите си имат кисела жилка и това е хубавото на сладкото от сливи.
Опитай да ги посипеш със захар и да ги опечеш в тава, не стават толкова кисели.
Важно е и да са узрели/дори презрели/ сливите.
Аз правя сладко в пропорции 3 кг.плод- 1,5кг захар.
Посипвам ги вечерта и на другият ден ги варя.
Когато се сгъсти - се слага на 1 кг.захар 1ч.л лимон.к-на
Много е хубаво и ако сложиш 1 ч.ч орехи/много едро нарязани/ - 1-2минути преди да го махнеш от котлона.
Сипваш в сухи буркани, затваряш и обръщаш веднага. Стоят така до другият ден /обърнати, без да ги пипаш/
Никога не стерилизирам сладко.
Цитирай

София

Мнения: 721
  bouquet  bouquet  bouquet По-добро обяснение от това няма Wink Благодаря ти
Цитирай

Бургаския Изгрев

Мнения: 24
Киселото на сливите идва от люспата им.
Аз правих сладко от обелени сини и бели сливи и изобщо нямаше кисела жилка. И не бяха презряли, защото иначе стават на каша.
Цитирай

Самоков

Мнения: 384
Може да се направи и нектар от сливи. Престъргват се на гивгир да им паднат люспите и костилките, към получената каша се добавя захар, вари се и се налива в бутилки.
Цитирай

София

Мнения: 721
Може да се направи и нектар от сливи. Престъргват се на гивгир да им паднат люспите и костилките, към получената каша се добавя захар, вари се и се налива в бутилки.
а тези бутилки варят ли се?
Цитирай


Мнения: 951
Момичета, дайте идеи как се приготвя пюре от сини сливи за бебче.
Имаме доста сливи, домашни са си и тъй като племенника ми обожава пюренцето от сини сливи си мисля, че е непростимо да не му приготвя.
Пюрето ще заваря в малки бурканчета, за да го консумира зимата. Той е кърмено бебе и в момента го захранват.

В общи линии смятам да сложа сливите за няколко минутки във вряща вода, за да мога да ги обеля, а след това да махна костилките и да пасирам.
Чакам и вашите съвети, разбира се. Предварително ви благодаря!  bouquet

Цитирай

край морето

Мнения: 3 623
Ние правим така сладко от сини сливи .
Сливи 5 кг., захар 1.5 кг., лимонена кисилина - половин пакетче, орехи колкото обичате.
Измиваме и нарязваме сливите на четири, слагаме ги да врат заедно с захарта и една чаша вода. Варим на слаб огън около 2 - 2.30 часа и слагаме лимонената кисилина и орехите /ние слагаме повечко/ Докато се вари, разбъркваме отвреме на време и ако не ви е достатъчно сладко може да добавите и още захар. Сипваме и запечатваме в бурканчета докато е още горещо
Цитирай


Мнения: 3 064
Вчера с щерката направихме следната измишльотина , но се получи доста добре: 8 не много узрели круши, 5-6 ябълки и 1 кг сини сливи. Обелихме плодовете и ги нарязахме на тънки резенчета, като докато ги приготвим всичките ги държахме в купа със вода и малко лимонена киселина да не потъмнеят. След това 1 кг захар и 1 ч.ч. вода ги заврях и прибавихме плодовете. Сври се доста бързо, прибавих 1 чл лимонена киселина и бързичко насипах сладкото в сухи бурканчета. Обърнах ги горещи и чак след 24 часа ги обърнах. И аз не стерилизирам сладко - досега не съм имала проблеми.
Получи се невероятен вкус и страхотен златист цвят.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.