Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 авг. 2007, 11:49 ч.

Витамините

 • 959
 • 15
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Витамин С не предпазва от настинка
Препоръчителната дневна доза е 60 мг.
 
Всекидневното приемане на витамин С няма да ви предпази от настинка. Това установи екип от австралийски и финландски изследователи в проучване, проведено сред 11 350 човека. Дори да взимате по 200 мг. витамин С на ден, това няма да окаже почти никакво влияние на симптомите на обикновената настинка.

Въпреки това учените са открили, че витамин С помага на хора, подложени на стрес като лекоатлетите и пожарникарите. При тях редовното приемане на витамина понижава риска от настинка и грип наполовина.

Изследователите от Австралийския и Хелзинкския университет са констатирали, че за повечето хора ползата от употребата на витамин С е толкова нищожна, че не си струват усилията и парите да се тъпчат с хапчета.

Единственото нещо, което витамин С може да направи при настинка, е да намали продължителноста й с 8% при възрастните и с почти 14% при децата, но като се вземе предвид, че повечето хора боледуват 2-3 пъти годишно, ползата е пренебрежимо малка.

Приемането на витамин С е широко прилагана практика още от 70-те години на XX век, след изказването на нобеловият лауреат по химия Линус Паулинг, че 1000 мг. витамин С дневно предпазват от настинка, но това твърдение все още е много противоречиво.

# 1
 • Мнения: 4 912
мерси за информацията. Peace

# 2
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Витамин С
Унгарският учен Алберт Сент Георги открива витамин С. Той пръв успява да го извлече от червените чушки и затова изключително откритие  получава Нобелова награда.
Витамин С се среща във вид на аскорбинова киселина, дехидроаскорбинови киселини (обратимо окислена форма) и аскорбиген (свързана форма).
В животните и растителните тъкани само част от аскорбиновата киселина се намира в свободно състояние, друга нейна част е трайно свързана с белтъците или нуклеиновите киселини и става достъпна за окисление само след отделянето й от последните. Тази форма на аскорбиновата киселина се нарича аскорбиген. Всички растения и по-голяма част от животните синтезират аскорбиновата киселина. Изключение правят  човекът, морските свинчета, маймуните.
За улеснение на читателите в статията ще използваме като синоними понятията витамин С и аскорбинова киселина.
Постъпила в организма на човека с храната, аскорбиновата киселина се просмуква основно в тънките черва. В организма на здравия човек общото количество аскорбинова киселина е от 3 до 6 г. Максималното й количество се намира в кръвта 4 часа след приемането й.  

Aскорбиновата киселина участва  в хидроксилирането на пролина в оксипролин при превръщането на проколагена в основен белтък на съединителната тъкан колаген.  Необходима е също за нормалния метаболизъм на тирозина, свързана е и с въглеродния обмен. Нейният дефицит нарушава нормалното усвояване на глюкозата. Витамин С предпазва от развитието на склероза, способства за окислението и извеждането на холестерина от организма. Високото съдържание на аскорбинова киселина в някои органи с вътрешна секреция (надбъбречни жлези, хипофиза, полови жлези) свидетелства за важната й роля в обмяната на хормоните.

Аскорбиновата киселина оказва защитно действие също така на пантотеновата и никотиновата киселини, съдейства за ферментното превръщане на фолиевата киселина в нейните активни форми. Метаболизмът на аскорбиновата киселина е свързан с обмяната на другите витамини. Витамин С играе важна роля за обмяната на витамин Е в организма, като подпомага  възстановяването на молекулите на токоферола, поддаващи се на окисление при взаимодействието им с активни свободнорадикални форми на кислорода. Аскорбиновата киселина оказва също защитно влияние върху редица минерални вещества, например, за усвояването на калция и желязото. Доказан е синергизъм на действие на витамините С и В1.

Линус Паулинг (известен биохимик, удостоен с Нобелова награда), доказва, че витамин C предпазва от много болестни състояния, като се започне от обикновена настинка и се стигне до рак. Очевидно е, че аскорбиновата киселина играе фундаментална биохимична и физиологична роля, съдействайки за нормалното развитие на съединителната тъкан, за протичане на процесите на регенерация и заздравяване, повишаване устойчивостта на организма към различни видове стрес. Витамин С може да помогне в неутрализирането на нитритите (потенциално ракообразуващи консерванти в храните) и нитратите.

Хиповитаминоза / недостиг/ на витамин С се развива у човека при непълно включване на витамин С в храненето, при повишена потребност на организма от него, при нарушение на процесите на всмукване или усвояване му. Съдържанието на аскорбиновата киселина в левкоцитите достига нулеви стойности за около 4 месеца след изключването й от храненето, когато се появяват първите клинични признаци на хиповитаминоза или авитаминоза /липса/ , но човек все пак приема витамин С с храната и затова този процес може да продължи с години, без да се появят ясни клинични симптоми. Един от най-ранните симптоми на дефицит на витамин С са точковидните кръвоизливи на кожата (петехи), обусловени от понижаване на резистентността на капилярите. По-късно недостигът на витамин С се характеризира с неспецифични симптоми, преимуществено от страна на нервната система и слабост. При развитие на авитаминоза се забелязват болки в краката, петнисто оцветяване на кожата, кръвоизливи в космените фоликули и на ниските краища в областта на колената, кръвонасядане в областите на коленните стави, на задните части на бедрата. Тъй като има понижаване на имунитета на организма, съществува повишена предразположеност към инфекции. Заздравяването на рани и костни счупвания е затруднено. Много отдавна е известно, че недостигът на витамин C предизвиква скорбут.
Има защитници на твърдението, че витамин С не може да развива хипервитаминоза, но все повече се доказва мнението за съществуването на такава.

При хипервитаминоза на витамин С се наблюдава безпокойство, главоболие, безсъние, повишаване на артериалното налягане, захар в урината, повишаване на кръвната захар, повишено отделяне на калций. Повишеното ниво на витамин С води до недостиг на мед в организма.

В съвременните продукти, които съдържат витамин C, често има и флавоноиди. Те не са витамини в точния смисъл на думата, но понякога се назовават витамин P. Тъй като те подпомагат абсорбцията на витамин C , неговият ефект е по-мощен, когато се съчетаят.
Днес има продукти със забавено освобождаване (Delayed reiease) на витамин С, които осигуряват продължителна абсорбция, а това е важно, защото трябва да се поддържат високи нива на витамин С в кръвта.

Кога трябва да се приема допълнително витамин С
1. При тютюнопушене, защото с всяка изпушена цигара се губи от 10 до 30 мг витамин  С .
2. При положение, че сте във физически или емоционален стрес.  
3. Ако спортувате активно, защото понасяте по-големи натоварвания, следователно е повишена потребността ви  от  витамин С. Особено важно е това при силови спортове като културизъм, фитнес, вдигане на щанги; при бокс; различни видове бягане и др.
4. Ако обичате добре препечено, много добре сварено, претопляте готова храна – губите термично неустойчивия витамин С.
5. Ако се храните с консерви от различно естество.
6. Ако консумирате често или в големи дози алкохол, губите много от витамините в организма, включително витамин С.
7. При  постоянна или честа употреба на Аспирин.
8. При употреба на противозачатъчни.
9. При бременност.
10. Ако вземате Жен - шен, е желателно между неговия прием и този на витамин С да има поне 3 часа промеждутък.
 Вече казахме, че витамин С съществува в много от храните, затова в таблицата посочваме само някои, в които количеството му е по- значително.

Продукт /100 гр./
 Витамин C /мг./  
 
Шипки                 1500  
Френско грозде  300  
Чушки червени   250  
Чушки зелени     150
Копър, лапад      150  
Магданоз            150  
Киви                     90  
Броколи               90  
Ягоди                  70-110
Лимони               40-55  
Коприва              70  
Портокали          40-60
Зелен грах          25  
Зеле                    10-50  
Репички              25  
Лешници            20
Пъпеши              20
Ябълки               7-30
Тиква                 10 -110  
Салата               30
Черен дроб       20-40
Домати              20-40
Мандарини        30
Малини              30
Боровинки         15
 Моркови            5
 Краставици       5
 
 

# 3
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Витамин А 
синоними - ретинол, аксерофтол

съдържа се само в продукти от животински произход; червено-оранжево оцветените плодове и зеленчуците (моркови, домати и др.) съдържат неговия предшественик (провитамин), наречен каротин. Внесен в организма, в тънките черва и в черния дроб той се превръща във витамин А.

значение - витамин на растежа, регулира обменните процеси в епителната тъкан, участва в развитието на зъбите и скелета, в образуването на зрителния пурпур (родопсин) в ретината

хиповитаминоза - дефицитът влошава остротата на зрението привечер (възниква т.н. кокоша слепота - хемералопия), могат да възникнат упорити ринити, ларингити, бронхити, пневмонии. Кожата става суха, люспеста, поява се пърхот, косата се изсушава, ноктите стават чупливи и се лющят.

хипервитаминоза - наблюдава се главоболие, повишено вътреочно налягане, сърбеж, рагади, повръщане, нарушение в съня, двойно виждане, болки в ставите и костите, отпадналост, хиперкератоза, сухи роговици.

дневни нужди - 375-1000 µgРЕ (мкг)
(1 ретинол еквивалент = 1 µg ретинол или 6 µg бета-каротин = 3,33 МЕ витамин А) 

# 4
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Витамин D
синоними - калцифероли - група витамини, производни на стеролите: витамин D2 (ергокалциферол), витамин D3 (холекалциферол), витамин D4 и витамин D5. Може да се синтезира в кожата под влияние на слънчевите ултравиолетови лъчи.
значение - антирахитичен витамин, участва в обмяната на калция и фосфора, повишава резорбцията и отлагането им в костите, спомага за превръщане на неорганичния фосфор в органичен, стимулира растежа.

хиповитаминоза - дефицитът на витамин D е един от основните фактори за развитие на рахита. Възможни са гърчове при новородени, у възрастните намаляване на калция в костите и остеопороза, повишена заболяемост от зъбен кариес.

хипервитаминоза - появя на главоболие, повишаване на артериалното налягане, жажда, полиурия, повишава се концентрацията на калциеви йони в кръвта и урината, болки в колената.

дневни нужди - 8,5 - 10 µg = 340-400 UI (деца), 5 µg = 200 UI (възрастни)
като холекалциферол; 1 µg холекалциферол = 40 UI (МЕ - междунар.единици) витамин D
 

Последна редакция: вт, 14 авг 2007, 13:53 от zizi top

# 5
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Витамин E
синоними - токофероли (група от 7 витамина)
значение - антистерилитетен витамин, участва в регулирането на образуването на сперматозоиди, участва в обмяната и повишава отлагането на мастноразтворимите витамини във вътрешните органи, има антиокислително действие спрямо вътреклетъчните масти и предпазва клетките от действието на токсични вещества, повлиява половите функции, спомага за заличаването на белезите след злополука и хирургическа намеса, повишава устойчивостта на организма към кислородния недостиг, участва в поддържането на тонуса на скелетната мускулатура

хиповитаминоза
- суха кожа, хормонални нарушения, склонност към високо кръвно налягане, наблюдава се мускулна дистрофия, нарушения в половия цикъл и в образуване на сперматозоидите

дневни нужди
- 3 - 12 mg
(1 алфа-токоферол еквивалент = 1 mg алфа-токоферол = 1,49 МЕ витамин Е)
 

# 6
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Витамин K
синоними - филохинон
значение - антихеморагичен витамин, участва в синтезата на белтъци, необходими за кръвосъсирването. стимулира синтезата на протромбин, стимулира дейността на гладката мускулатура на червата, матката и бронхите

хиповитаминоза - дефицит на витамин К може да настъпи при заболявания на стомашно-чревния тракт (жълтеница, цироза, панкреатит), при които се затрудняват образувания в червата витамин К да премине в кръвта и осъществи своето действие в организма; у възрастни лица - кръвоизливи от венците, носа, червата, удължено кървене при вадене на зъби

дневни нужди
- 5 - 45 µg (деца), 65 - 80 µg (възрастни);
може да се синтезира в организма от чревните микроорганизми
 

Последна редакция: вт, 14 авг 2007, 13:55 от zizi top

# 7
 • Варна
 • Мнения: 2 410
патологично състояние, причинено от прием на много високи дози витамини, напр. на витамин А (хипервитаминоза А), на витамин Д (хипервитаминоза Д).
   на латински език: hypervitaminosis.
   на английски език: hypervitaminosis.

С какво ни застрашава хипервитаминозата?
Хипервитаминозите

# 8
 • София
 • Мнения: 1 316
Аз пък съм забелязала, че като пия редовно вит. Ц зимата въобще не се раболявам.
Може би дозата ми е по-голяма- някъде окло 500мг средно.
Давам и на детето, но най вече зимата, защото не яде плодове и да чукам на дърво...има ефект за сега.
Така че аз съм много доволна и вярвам, че предпазва от грип и настинка.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Тук идеята е, че те предпазва силния имунитет, а не  вит. С сам по себе си. Wink
От друга страна витаминът служи за укрепване на имунната система, но не е панацея.

# 10
 • София/Света на Диска
 • Мнения: 3 831
Супер! Благодаря за безценната информация!  Hug  bouquet  bouquet  bouquet

# 11
 • Бургас Славейков
 • Мнения: 1 975
Благодаря за полезната информация Hug, кой знае за още колко неща живеем в заблуда  Rolling Eyes

# 12
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Най-големият анализ на данни върху антиоксидантните витамини, който някога е провеждан
показва, че бета-каротенът, витамин А и витамин Е вероятно повишават смъртността.
При други две антиоксидантни субстанции – витамин С и селен не е установен подобен ефект. 

Мета-анализът на 68 рандомизирани проучвания с общ брой участници 232 606 е публикуван
на 28.02.2007 в Journal of the American Medical Association. Резултатите показват, че посочените
вещества не само нямат положително действие, но са свързани с повишена смъртност.
Изглежда, че витамин А и бета-каротен имат доза-зависим ефект, като с повишаване на дозата нараства и смъртността, а при витамин Е всяка доза е свързана с повишена смъртност.
За витамин С нещата не са изяснени до край – вероятно той не е пагубен, но не е и
полезен. Анализът на всички проучвания върху селена предполага малка полза от прилагането
му, но когато се вземат предвид само добре организираните изглежда,
че от него няма нито полза, нито вреда.
 
Много хора вземат антиоксиданти, като вярват, че те ще подобрят здравето им и ще ги
предпазят от болести. Проведени са много изследвания върху първичната и вторичната
профилактика с антиоксиданти на някои болести – предимно сърдечно-съдови и ракови.
Резултатите обаче не са положителни, а някои проучвания показват повишена смъртност.
Настоящият анализ е направен с цел да се разбере повече по този въпрос. Той включва всички
публикувани проучвания за първична и вторична профилактика със споменатите
антиоксиданти. Посочва се, че съществуват много изследвания, които не са публикувани, като
причината за това може да е в негативния или неутрален резултат. Това предполага, че
изчисленото пет процентово повишаване на смъртността може да е по-малко от реалното.

Като се има предвид, че 10 до 20% от възрастното население в Северна Америка и Европа (80 –
 160 милиона души) взема антиоксидантни добавки, последиците върху общественото здраве
може да са огромни.

Хората приемат тези добавки поради многобройните спекулации върху оксидативния стрес
като възможен механизъм в потогенезата на някои хронични заболявания. Въпреки това
последният може да е следствие, а не причина за патологичните условия и е възможно
елиминирането на свободните радикали да нарушава някои основни защитни механизми на
организма. Освен това самите антиоксиданти може да имат прооксидантен ефект.
Не е известен точният механизъм, по който те оказват вреда, но вместо да предпазват от
сърдечно-съдови заболявания и рак, изглежда, че ускоряват настъпването на тези състояния.

Тези наблюдения представляват голямо разочарование, но сега е известно, че въпросните
 добавки са вредни. Компаниите, които продават антиоксидантни витамини дълго време
избягваха тези заключения, казвайки, че негативните данни са получени от
не достатъчно изчерпателни изследвания. Сега те не могат да отричат повече.


Друг важен извод е, че хранителните добавки трябва да бъдат регулирани от същите закони
 както лекарствата и не трябва да бъдат разрешавани преди да са доказали ползата или поне липсата на вреда.

# 13
 • През девет планини в десета...
 • Мнения: 699
Аз от вчера съм започнала да пия витамин А,Е и С.Сега като чета и нещо не мога да схвана newsm78 Ако пия хапчета от пресована коприва на д-р Тошков например ще ми помогне ли вит.С или ще ми навреди?? Thinking Момичета,помагайте,че нещо се обърквам като чета по-горе. А бирената мая,която давам на сина си?

# 14
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Аз от вчера съм започнала да пия витамин А,Е и С.Сега като чета и нещо не мога да схвана newsm78 Ако пия хапчета от пресована коприва на д-р Тошков например ще ми помогне ли вит.С или ще ми навреди?? Thinking Момичета,помагайте,че нещо се обърквам като чета по-горе. А бирената мая,която давам на сина си?
Всичко е до мярка.
Първо намери достатъчно информация за и против, състави си собствено мнение на база събраните данни и действай по съвест и самоусещане.   bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт