Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 авг. 2007, 19:01 ч.

болничен лист за придружител

  • 4 607
  • 2
  •   1
Отговори
  • видин
  • Мнения: 358
моля ако някой знае да ми разясни имам ли право на болничен лист като придружител на близък - брат си, който ще бъде опериран в исул от тумор на гърлото и няма как да мине без моята помощ поне първите няколко дни. защото на една жена, която се грижи за баща си ,са отказали. може би има някакви промени сега, които не зная.
благодаря

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 537
На мен ми даваха, но за дете!!! За др. роднини - най-добре да попиташ в самата болница!!! Peace Или личната.

# 2
  • Мнения: 11 252
Виждам, че си пуснала втора тема, ето и тук:

Виж тук, раздел VІІ - Издаване на болничен лист за придружаване на член от семейството за лечение, консултация и изследване
Ето текста, за да не търсиш.

Чл. 38. (1) Болничен лист за придружаване на болен член от семейството, включително на болно дете, настанено при близки, роднини или приемно семейство по реда на чл. 26 ЗЗД в същото или в друго населено място, се издава от лекуващия лекар или от ЛКК, изпратили болния за консултация, изследване или постъпване за лечение, след като осигуреният представи документи от лечебното заведение, към което е насочен болният, от които се вижда времето, необходимо за придружаване.
(2) В случаите по ал. 1 болничен лист се издава само за времето до настаняването на болния в лечебното заведение за болнична помощ, след което болничен лист може да се издаде по реда на чл. 37.
(3) Когато извънболничното лечение се поеме от лечебно заведение в друго населено място, болничен лист на придружителя се издава от това заведение по реда на наредбата.
Чл. 39. (1) Болничен лист за гледане или придружаване на болен член от семейството се издава, при условие че в мястото, където пребивава болният, няма друг незает на работа член от семейството му, годен да гледа или да придружава болния. Това обстоятелство се установява с декларация на осигурения, на когото се издава болничният лист, която се прилага към болничния лист. Лекуващият лекар или ЛКК вписва в личната амбулаторна карта на болния името, на когото е издаден болничният лист за гледането му, името, местоработата, постоянния адрес, родствената връзка с болния, размера на отпуска, номера на болничния лист и обстоятелството, че е приложена декларация към него. Данните от болничния лист - номер, серия, начало и продължителност на отпуска, се нанасят и в ЛАК на лицето, на което е издаден болничният лист.
(2) За дете до 7 навършени години не се изисква декларация по ал. 1 само когато майката поиска да гледа и да придружава болното си дете.
Чл. 40. (1) Не се издава болничен лист за гледане или за придружаване на болен член от семейството едновременно на повече от един осигурен.
(2) Болничен лист може да се издаде едновременно на повече от един осигурен член от семейството, когато в семейството има едновременно повече от един болен и гледането или придружаването на болните се осъществява на различни места, както и в случаите, когато в семейството има повече от един болен от различни инфекциозни болести, гледането на които в дома или в лечебното заведение е противопоказано да се извършва от едно и също лице.

Все пак прегледай наредбата от линка.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт