Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 авг. 2007, 20:39 ч.

Раждане - плащане

 • 6 215
 • 91
 •   1
Отговори
 • Мнения: 134
Чета темите за ражданията и рева (буквално)
От хвалби до проклятия за всяко едно лечебно заведение ...

Родих първото си дете преди 7 години и бях много доволна - приеха ме, грижиха се за мен и за бебето с изключително внимание и то без да се уговарям и плащам. Но за 7 години много неща се променят.
Това което най - много ме натъжава е фактът, че за да родиш трябва да се уговориш и платиш на лекар/акушер.
Няма да коментирам редицата случаи, в които по стечение на обстоятелствата тези пари са отишли за нищо.

Толкова са случаите, в които едва ли не раждаш в коридора като куче докато медицинските лица пият кафе и чакат поредната "крава".

Бих платила, но от благодарност, а не за застраховка живот (за мен или бебето).

И пак аз не искам пари, за да си върша работата, нито, за да се отзова на нечия молба или най-малкото да се държа човешки.  Защо трябва да си платя за да ме третират като човек?
Защо е такава ситуацията?
Само аз ли съм някакъв извратен идеалист?


# 1
 • София
 • Мнения: 223
Може би зависи на какъв екип ще попаднеш. Аз раждах без уговорка в МД и честно казано съжалявам,че не си платих на някой, за да ми обърнат внимание. #Cussing out

# 2
 • В.Търново
 • Мнения: 1 233
Бях се уговорила с моя гинеколог предварително, попитах го индиректно колко ще ми струва, той отговори "Нищо. Здравната каса поема всичко." Бях очарована от грижите, които положи човека за мен, идваше на ден по 3-4 пъти да види как съм. От акушерките и санитарките - също съм доволна. Дадох пари от благодарност просто, никой не е намекнал и за една стотинка даже.  Peace

# 3
 • София-до езерото
 • Мнения: 1 883
Ох мила, въпреки ,че ми е трето и аз съм като тебе.Мъжа ми ,ми беше забранил да чета из форумите, че много се шашкам и аз. А при нас момента настъпи, даже пренасям.Ще раждам без уговорки.Ще поддържам постоянно връзка с мъжа ми и ако има нещо ще разчитам на него.Дано всичко мине добре  Praynig Имам приятелки които са си плащали  и са се мъчили по 12 часа с адски болки.Та си мисля ,затова ли трябва да се плаща?
Леко бременеене ти пожелавам. Hug И всичко ще бъде наред, не се шашкай предварително.

# 4
 • Мнения: 5 003
Може би зависи на какъв екип ще попаднеш. ..................честно казано съжалявам,че не си платих на някой, за да ми обърнат внимание. #Cussing out
Напълно съм съгласна    Peace

# 5
 • На една звезда
 • Мнения: 4 452
Не мисля, че е така. Аз платих и съжалявам. Няма да те оставят да се мъчиш като куче, ще си свършат работата. Бих казала, че отношението към мен и майчетата, които нямаха възможност да си платят беше еднакво. Което мен ме радваше.

# 6
 • Стара Загора
 • Мнения: 353
Не съм на мнение че се държат еднакво. Да платиш от благодарност да, но и да си избрал подходящият специалист, а не после да съжаляваш.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 013
За раждане не съм плащала - родих преди 7,8 г.  
Но един шеф на гинекологията в една голяма АГ болница така си "остави ръцете" при една операция на моя близка - възрастна жена, че на моменти ми иде да отида и да му фрасна един, ей така, за мое морално удовлетворение. При все, че отидохме при него "с връзки", препоръчани от роднина-акушерка. Няма да ви занимавам с всичките драми и натуралистични подробности, тук четат бременни и млади майчета, но следващият лекар, който я оперира, за да оправи бакиите му, беше казал на жена си, бесен, че когато изпише бабата ще се обади да попита този лекар как е получил точно дипломата си. На нас ни спести тази информация, все пак и там съществува принципа "гарван гарвану око не вади". Но тя ми е приятелка и ми разказа.
Защо пиша това? Защото съм дълбоко възмутена от това "светило" в АГ болница, където се раждат по 70 бебета дневно най-малко, както и от подобните нему доктори, които явно са масово явление. Защото близката ни акушерка ни разказва как този доктор и неговите колеги преценяват от кого колко пари да искат - по външен вид, дрехи и пр. Тарифите стигат до 1200 лева за секцио. Този същият доктор оперира с дебел златен ланец под престилката, кара последен модел джип, пътува често с любовницата си на екскурзии в чужбина. Но не се свени да вземе пари, знаейки, че не си е свършил работата, че жената можеше да почине от инфекция, не от основното си заболяване, ако не бяхме отишли на нова консултация в друга болница. Пак казвам, че спестявам много подробности, не ми се ще да ви натоварвам.

# 8
 • София, Брюксел
 • Мнения: 4 134
Ами не си извратен идеалист - предполагам, че всяка една от нас е такава - да иска да изкара бременността си добре, д аполучи адекватни грижи и отношение (защото най-малко сме хора, живеещи в "европейска" държава, която постоянно тръби колко много се прави за бъдещето на страната, т.е. децата).
По време на бременността ми и аз си задавах същите въпроси, но през цялата бременност слушах по време на прегледите колко е скапана здравноосигурителната ни система, как с парите, които се удържат от заплатата ми не стигали за нищо през тези 9 месеца (сякаш лекарката знаеше колко получавам) и т.е. и т.н. Така ми беше писнало, че направо не се радвах на прегледите и възможността да видя бебето си. Наистина страшно ме напрягаше това.
Не знам дали има разлика в отношенито към платилите или не пациентки. Аз раждах с познати. Не мога да кажа, че отношението на средния персонал (мед.сестри и акушерки) е било на ниво, добре,че свекърва ми беше до мен през цялото време. Защото всичко опира до характера на човека, ако е светен се държи свястно, ако не - малката заплата е само оправдание. Защото, както каза ти, дори когато получавах 190 лв. заплата и живеех на квартира, пак си вършех съвестно работата. А в болниците липсва мотивация, забрава на това, кое е човешко и най-вече липса на добро управление. Защото за мен е недопустимо в родилно отделение да намеря гнила ябълка зад нощното ми шкафче.

Разбирам семействата, които  могат да си позволят да отидат в частна клиника и да платят 1400 лв. за раждане, защото си спестяват за тези пари всички тези терзания. Ако можехме да си го позволим, предполагам, че и ние щяхме да отидем там.

Извода на цялата ми тирада е, че "европейска държава" не е определение само по географско местоположение или принадлежност към един съюз. А е въпрос на култура и манталитет.

Съжалявам за дългия пост.  Embarassed

# 9
 • София
 • Мнения: 3 069
Никой не може да те накара да си плащаш за нещо, което е тяхната работа и за това получават заплата.
Не съм плащала за нито едно от децата.
След това съм черпила но не и плащания!

# 10
 • София
 • Мнения: 438
Бях се уговорила с моя гинеколог предварително, попитах го индиректно колко ще ми струва, той отговори "Нищо. Здравната каса поема всичко." Бях очарована от грижите, които положи човека за мен, идваше на ден по 3-4 пъти да види как съм. От акушерките и санитарките - също съм доволна. Дадох пари от благодарност просто, никой не е намекнал и за една стотинка даже.  Peace
Това е,човек,попаднала си на човек. Grinning

# 11
 • София
 • Мнения: 306
Ас като за първо раждане бях много притеснена и с уговорка,платих 400Евро за в Шейново което никога няма да се повтори!Да като раждане мина идеално без капка болка с епидурална но цялата работа върши анастазиолога и акушерката а не доктора и друго упоика се бие на всички майки по желание срещу 150лв без уговорки така че ти избираш

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 1 403
При първото раждане бяс с уговорка - нямам забележка към самото секцио, но отношението беше  Sick

Вторият път отидох ей така и останах хиляди пъти по-доволна ...

# 13
 • Somewhere in space
 • Мнения: 2 746
Много ми харесва заглавието на темата  Laughing
Напоследък и мен живо ме интересува въпроса с плащането.Имам позната докторка, която ще ме изражда, до момента не е поставяла въпрос за пари, но мисля че ще трябва нещо да и заплатя, след като мога да я извикам за раждане в 2 през ноща....Така че, в този случай май плащането е неизбежно.Но ако се отиде без уговорка, тогава е друго - не би трябвало да искат пари, ето това вече е нечовешко отношение.И в крайна сметка, плаща се за свършена работа, нали, а не като отиде родилката и от вратата дежурния екип да я гледа в ръцете #Cussing out

# 14
 • София
 • Мнения: 651
Мен също ме интересува живо темата!

Въпреки че възнамерявам да си платя за раждането, за да съм спокойна, че каквото съм могла съм направила, не съм съгласна, че трябва да плащаме за да раждаме, след като си внасяме и работодателите ни внасят всеки месец осигуровките. Та все по едно - две раждания все трябва да си изплащаме по време на трудовия ни живот! Аз моето със осигуровките които си внасям и са ми внесли си го изплащам точно за 3 месеца!

Проблемът е че ние вече свикнахме да си плащаме. Вече 4-5 години си ходя на частно и си плащам, за да ми обърнат внимание. А като не ходя на частно - пак си плащам. При личния лекар не смея и да припаря, защото преди години като отиде сестра ми със синозит, той я попита дали само заради единия нос му идва!!! А аз като му отидох бременна и бях 2- а на опашката, чаках да минат всички деца (което е ок), а след това и всички пенсионери, докато не ми стана лошо на 3-тия час и не си тръгнах.

Така че, да си платим не е гаранция, че ще се отнесат с необходимото внимание, но пък то излиза, че ако не си платим - то със сигурност няма!

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт