Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 авг. 2007, 10:02 ч.

Реално, колко време отнема пускането на парно...

 • 2 712
 • 10
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 820
... в нов блок, при положение, че строителната фирма си е свършила добре работата и разполагаме с напълно оборудвана абонатна станция.
Въпроса ми изникна, след като трябва да взимам генерални решения за банята и мивката в кухнята. Ако трябва да конкретизирам ситуацията: Да кажем, че необходимия процент живущи е налице и всички са подписали и са съгласни. Колко време траят бюрократичните разправии в топлофикация...приблизително. Thinking

Лек ден на всички.

# 1
 • София
 • Мнения: 1 152
При нас това беше първото нещо, което се случи. Нямахме никакви проблеми. Веднага имахме топла вода и парно. Дори с енергото не бяха оправени нещата.

# 2
 • София
 • Мнения: 9 408
Ако 100% от собствениците са си сложили топломери и са подписали, че искат включване към теца - около седмица, най-много две (отчитайки отпускарския сезон), ако обаче един или двама не са.... става тежко

# 3
 • София
 • Мнения: 820
Добре де, нямаше ли накакво минимално изискване за 90 % подписи на живущите или аз съм в тотална заблуда.

# 4
 • София
 • Мнения: 9 408
Тотална заблуда - за един човек може и да направят компромис (което не е много сигурно), но не и за повече. Това при първоначално включване към ТЕЦ.
При нас 4 собственика отказаха (при 50 апартамента) и след месеци борби най-накрая дойдоха от фирмата за топлинно счетоводство и им пломбираха топлата вода и входа на парното (ние сме нов блок и в апартамента парното влиза от едно място).
Иначе ако сте включени в ТЕЦ-а за пускане на парното през отоплителния сезон трябват 50% + 1.

# 5
 • София
 • Мнения: 820
Да, става въпрос за първоначално включване към топлофикация. И в нашия апартамент топлата вода влиза от едно място, но има отделен вход за отоплението и то е с колектор.
...значи казваш да си планирам бойлер в банята и да не му мисля много, много...

# 6
 • Мнения: 474
Ако всички документи са подадени от строителя ви в топлофикация и няма проблем със съгласието на собствениците, фактическото пускане на парното/ т.вода може да стане и за часове. Аз изчаквах да дойдат да го пуснат по тяхна си преценка, но като това не стана за около 20 дни, вдигнах телефоните на ТЕЦ-а и те започнаха да ме прехвърлят от отдел на отдел. Докато накрая стигнах до секретарката на изп. директор, вече вбесена от тоталната им неоправия, вдигнах скандал, че съм с малко бебе и ми трябва конкретен отговор, кога ще го пуснат. настоявах да ми кажат точен срок. Или попаднах на свестна секретарка, или имах късмет, но тя ми записа данните и както обеща, обади ми се до 2 часа и каза, че до следобед в 15 часа всичко ще е пуснато. Ако не- да се свържа лично с нея. Стана точно както каза. Случайно като дойде техникът, да пуска парното, аз му отворих входната врата и той каза "някой от вашия блок се е свързал с изп. директор и ни подгониха всичките да действаме незабавно. До довечера трябва да докладваме, че всичко ви работи."
Та мисълта ми е, търси си правата и ако трябва, звъни непрекъснато и ръчкай. Ако чакаш нещата сами да се задействат- може и мнооого да чакаш.
А проблеми със собствениците не би трябвало да имате- нали захранването на апартамента може да се изключи индивидуално и да не плащат нищо. При нас все още си живеем 5 семейства от 15 като ненаселените апартам. са си изключили крановете.
Успех!

# 7
 • София
 • Мнения: 820
Я, я, я пак кажи  Grinning

Населвате се 5 семейства, другите не са, техните кранове се изключват. Това от Топлофикация ли трябва да го направят? Или те по дефолт са си изключени?

# 8
 • Мнения: 474
Значи при нас пред всеки апартамент има кутия с кранче на тръбите за топлото. Това кранче след направените топли проби / пълнене/празнене/ пак пълнене и т.н. на инсталацията от строителите е оставено отворено. Ако в апарт. не се живее, собственикът си затваря кранчето и към неговия апарт. не влиза топло.
Доколкото съм запозната при новото строителство в последните години се прави навсякъде така. И затова подписите на съседите да има или няма парно не са от значение. Провери дали и при вас не е така.
Останалото е работа на топлофикация, както вече описах моята одисея с тях.
А, сещам се, че имаше първоначално проблем с документите, които строителят беше внесъл. И се наложи да се преписва цялата документация. Грешката беше в т.н. административен адрес, даден от общината. Но таво пак можеш да научиш, като се обадиш на топлофик.

# 9
 • София
 • Мнения: 9 408
Я, я, я пак кажи  Grinning

Населвате се 5 семейства, другите не са, техните кранове се изключват. Това от Топлофикация ли трябва да го направят? Или те по дефолт са си изключени?
Никой не го прави под дефолт - трябва ти съгласие от всички собственици, ако няма, почваш да ръчкаш фирмата за топлинно счетоводство, докато не се съгласи да ги пломбира (те принципно се дърпат, защото това е проблем за тях, понеже някой ден ще трябва да ги отпломбират и да ги зачислят и т.н.). Проблем възниква и ако тези, които не са се подписали, са неоткриваеми. При нас например има апартамент Ицо Хазарта - търсихме го близо 2 месеца да дойде да отключи, за да му пломбират водата и парното, щото човекът няма 500 лева за топломер newsm78
И общо взето 5 семейства ако са се нанесли, едва ли някой ще се съгласи да пломбира останалите 40, по-скоро няма да се съгласи.
Подписите на съседите са важни, понеже никой не ти отчита топлата вода по водомера в жилището всеки месец - отчитат общия водомер и го делят на броя апартаменти, после изравняват, така че на тях им трябва гаранция, че хората ще плащат топла вода и парно, затова искат подписи от всички.

# 10
 • Мнения: 381
1.На общо събрание се избира фирма за Топлинно счетоводство!
2.След това се стартира дългата процедура по попълването на обемната документация на Топлофикация, за която обикновенно се наема енергетик, защото не е по силите на обикновен човек!
3.Най-важното е 100% съгласие и подписи на собствениците!Което си дай сметка в една  не напълно обитаема сграда  за какво става въпрос!
4.Процедурата е доста дълга и тромава и моя съвете е, ако няма ентусиаст, който да ви организира и да ви ръчка, по-добре си сложи бойлер!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт