Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Научих новина, която ме шокира...
Близка позната е карала детето си да лъже баща си системно... Sick Не мога да си представя напрежението и големия товар, който детето е носило в течение на месеци и години.  Cry Ужасно е...
Искам да попитам всички майки и жени- При какви обстоятелства оправдавате (ако изобщо бихте оправдали) това, да се накара едно дете да лъже и да таи в себе си сериозни тайни и то от собствената майка?

# 1
 • София
 • Мнения: 903
Хм...
Труден въпрос. Засега не си представям за какво бих накарала детето си да лъже когото и да било, но пък и аз самата съзнателно се стремя да не лъжа.
Не, като се замисля на второ четене, не бих оправдала по никакъв начин и бих се чудила на такъв родител.

# 2
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Ако се замисля, ще ми хрумнат много ситуации в които може...но ако става дума за някакви сериозни неща и то в семейството, фантазията ми блокира.

# 3
 • София
 • Мнения: 7 140
Не си го представям Thinking  Евент. бих помолила дъщеря си да не споделя нещо, като й обясня причината, но това пък е най-сигурния начин да я накарам да го "издрънка" Mr. Green
Конкретна ситуация newsm78... Например, ако някой от нас е болен да не казва на бабите си, за да не ги притесни. Или, ако подарък не й харесва да каже обратното, защото този, който го прави е искал да я зарадва... Но за сериозни неща не бих оправдала лъжата.

# 4
 • София
 • Мнения: 567
Бих оправдала лъжата, в случай че би го спасила /напр. от побой/.

# 5
Все това ми е в ума- колко неизмерими и бездънни са вариантите в семейните отношения и колко уязвими са децата в такива ситуации...Война без морал...
Кой би могъл да ги защити?! И защо уж хората, които би трябвало да ги пазят като очите си, ги нараняват толкова много...

# 6
 • Мнения: 2 792
 Наскоро карах Момчил да лъже, трябваше да минем през Метро да напазаруваме за престоя им на село и за да го пуснат му казах, че ако го питат на колко е, да каже на 7 години (изредих всички основания), накрая той каза "По-добре да кажа, че съм на 10", после пък се засрами и отказа да говори, аз излъгах.
 Димана пък я накарах (вчера) да премълчи истината, защото беше обещала сама да се сети да се обади на баща си от село и го беше забравила, накарах я да се обади без да споменава, че аз съм я подсетила и баща й цъфтеше след това.
   Оправдано ли е моето поведение и защо.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 2 468
Кифле, твоето си е напълно в реда на постъпките на една майка. Без такива неща не може. Завоалирането, манипулирането( донякъде), съзнателното насочване да се каже нещо...Все пак не отглеждаме моралисти в инкубатори.

Не мога да си представя, че бих могла да накарам детето да лъже. Пробвала съм. Изпява си всичко. За себе си ще кажа, че не виждам смисъл да го подстрекавам към шашми, но разни хора, разни идеали.

Пък и не мога да си представя как детето съзнателно е прикрило нещо. Това клони към екстремистко промиване на детско съзнание.

# 8
Разбира се, че става въпрос за много сериозни лъжи и тайни свързани със сериозни последствия, а не за такива дребни неща като тези, които споменава Кифлата.

# 9
 • Мнения: 16 139
Знам ,че лично аз съм малко крайна, но не се сещам за ситуация, в която това е оправдано. Не мога да уча децата си на това. Самата аз не го правя. Бих се оплела и бих се изложила много след това, а това ми е определено по- неприятно от другото- да си послужа с най- лесния вариянт- истината. Няма как да възпитавам децата си по друг начин, след като собствените ми разбирания са такива.

# 10
 • Мнения: 1 494
Чудя се каква ценностна система ще изгради такова дете??!
Как ли успява да нагоди тези изисквания към него с чувството си за справедливост и с обичта си към родителите...

# 11
 • В. Търново
 • Мнения: 302
И аз наскоро се опитах да накарам Кристиян да излъже-беше поканен на рожден ден на едно детенце от градината,но не искаше да ходи и ме попита "Ама мамо ако той ме попита защо не съм отишъл какво да му кажа?"Аз му отговорих да му каже че ще ходи някъде след градината и няма да може да отиде,а той започна да ме разпитва - ама наистина ли ще ходим,защо така да му казвам...И накрая сам стигна до извода да не го лъже...Така че според мен дори една майка да кара детето си да лъже/което въобще не е правилно според мен,особенно ако става въпрос за сериозни неща/то не е способно на това-децата са просто винаги искренни!

# 12
 • Мнения: 1 172
Не знам за такава конкретна ситуация, в която да  е оправдано.
Но теоретично за мен нещата стоят така:
- оправдано е, ако това по някакъв начин ще предпази детето (т.е. ползата, която ще му донесе, ще е несравнимо по-голяма от товара да живее с една лъжа).
- не е оправдано, ако майката го прави за своя лична изгода (т.е. поставя своите ползи пред проблемите, които ще има детето)
- не е оправдано, ако детето много ще се натовари от тази лъжа

И все пак, от един момент нататък детето може да бъде учено кога и каква информация да дава, как да обикаля неудобни въпроси без да лъже, но и без да дава информация против волята си. Така че и възрастта е от значение.

# 13
 • Мнения: 945
Още помня как майка ми един път иzлъга zа нещо, а аz си иzплямпах всичко. Да съм била има няма 4 годиншна, но помня всеки детайл от раzговора и кой къде стоеше. Тогава много лошо се почуствх, че съм каzала истината, обаче и се срамувах от майка си.

Слава богу, не ме е карала да лъжа, но не бих карала децата си по никакъв начин да лъжат, дори и zа въzрастта си. Това е такъв конфликт zа детските душички...

# 14
 • Мнения: 1 134
Според мен е престъпление, родителите да използват детето за неуредените си и явно фалшиви взаимоотношения. Наскоро изпаднах в подобна ситуация: както си говорихме с дъщеря ми, че ние тримата в семейството ни, сме най - близките хора и нямаме тайни един от друг, тя каза: "Но, майката на ...., от нашата група й забранява да казва всичко на баща си."
Тъжно и страшно бих казала... Какви ще станат тези деца като личности, как ще се доверяват изобщо, как ще градят своите семейства?!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт