Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Ние,многодетните мами искаме да споделим с вас наши изпитани рецепти,многократно тествани върху семействата ни.Заповядайте всички вие,които имате опит с  лесни,бързи,икономични и вкусни ястия.Нека да публикуваме само наши рецепти!

         Имате думата....


                             
Цитирай
копирам  от старата тема...

рецепти на  Червената Шапчица

     ПАЛАЧИНКИ СЪС ПУШЕНО ПИЛЕ
 
 1.Пушено пиле,от предишната вечер-остатъци
 2.Малка кутия царевица
 3.Консервирани гъби-малко бурканче...
 4.Майонеза една опаковка
 5.3 яйця
 6.половин бурканче кисело мляко
 7.малко сода
 8.мая от сухата половин пакетче
 9.половин литър прясно мляко
10.брашно колкото поеме за гъстотата на боза
11.малко олио за пържене на палачинките
12.щипка сол
13.и три пъти повече захар

     Замесва се тесто като боза от киселото мляко+содата,прясното мляко,маята,захарта,солта,брашното,и се оставя да престои половин час,на по топло.След което се изпържват палачинките,в голям тиган,по плътни.
      През това време се нарязва обезкостеното месо на кубчета,обърква се с царевицата,гъбите,чер пипер,и след това се прибавя майонезата.С тази смес се пълнят опържените палачинки,и се поднасят със салата според сезона,и много много вино или бира!!!Наздраве!!!
     

     КРЕМ СУПА ОТ КАРФИОЛ

 1.Голям карфиол
 2.Моркови
 3.Литър прясно мляко
 4.Сол
 5.Копър
 6.Чер пипер
 7.Половин пакетче масло
 8.Чесън

    Сваряваме почистените и измити зеленчуци+чесънът,със солта,след което ги пасираме.Наливаме прясното мляко и подправките,и преди да махнем от огъня слагаме и маслото.Е като всяка крем супа се сервира със крутончета-кубчета от стар хляб изпържени в масло и олио,в този вариант е добре да се прибави и малко смлян чесън,и сол.Това е една лека и много приятна крем супа,която е перфектна и за топлотно време,стига да немерите карфиол през лятото де !!!
 
 
    ПЪРЖЕНО ОТ ТИКВИЧКИ И...
 1.Тиквички
 2.лук
 3.повечко чесън
 4.копър
 5.домати
 6.олио
 7.брашно

    Нарязват се тиквичките на кубчета,и се запържват до намаляването на сока в тях,заедно със лукът и чесънът,в малко олио.След което се прибавя малко брашно,като се позлати брашното,се изсипват към половин буркан настъргани пресни домати,подправя се със солта и копърът и...Много го обичаме това ядене в топлите вечери!!!


    И като за капак един мой си десерт:
    ПАРФЕ ШОКО
 1.Половинка сметана от кутиите
 2.две пакетчета шоколад на прах,този дето ви го предлагат по кафенетата
 3.захар две-три лъжици
 4.жиелатин на д-р Йоткер
 5.бисквити ако намерите с канела,ако не с кафе или шоколад
 6.сладко от на баба сладкото от череши-да е наистина сладко,без кисел прифкус,от истински зряли череши/сега нещо не откривам на пазара такова,за това и не съм правила отдавна този десерт,защото баба вече я няма,и няма от нейното сладко но...

     Разтопявам шоколада със съвсем малко вода в микровелето,или на водна баня,разбивам сметаната със захарта  до твърдо,накисвам желатина,и след това го сварявам но без да кипне пак в микровелето,или на водна баня,след като изстинат топлите неща,да може пръста си да държиш в тях,ги смесвам със сметаната.във формите за кекс сипвам първо от парфето малко,след което редя полегато бисквитите намазани със сладкото,и отгоре отново заливам с парфето.Слагам в хладилника да се стегне,но не в камерата,и след като го извадя от там,го пускам под гореща струя,но много внимателно,просто да се отлепят страните на формата от десерта,и го обръщам в чиния.Декорация позволява вскякаква,но така или иначе не се задържа дълго в чинията така че,си преценявайте дали си заслужава играта...Или забождате по една вилица от всичките му страни и се нахвърляте отгоре   ...
   

   ДОБЪР АПЕТИТ!!!И дано съм ви била полезна с нещо.Всички рецепти са си авторски,и приликата със други такива е случайна!
 
Цитирай
... и от gaby_s

Варени гевречета

продукти
2 непълни купи вода
1 кубче хлебна мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. оцет
1 с.л. олио
брашно,необходимо за получаване на средно твърдо тесто

Омесваме тесто от посочените продукти,което втасва 1 час.Оформяме кръгли гевречета,които варим в подсолена с 1 с.л. сол вода+ олио+оцет.Варим докато изплуват от водата.Подреждаме гевреците в тавичка и печем до зачервяване.По желание можем да ги поръсим със сусам.

Сиренки

продукти
2 ч.чаши кисело мляко
2 ч.чаши натрошено сирене или извара
1-2 ч.л.сода бикарбонат
5 чаши брашно

Месим меко тесто.С намаслени ръце  правим топки,които подреждаме една до друга в тавичка.Пекат се в силна фурна.Идеални за закуска!

Салатата на Гого

Реди се на етажи:Най отдолу се поставя ситно нарязана зелена салата,след това се кълца прясно зеле,добавят се стъргани моркови.На третия етаж се "монтират" нарязани като за шопска салата домати и краставици.След това се настъргва шунка,сирене и кашкавал.Украсява се с кръгчета лук и чушка.Накрая внушителната купчина се полива с млечен сос.Той се забърква от кисело мляко,майонеза,счукан чесън,лимон,сол и черен пипер .


Гъбена супа

Задушаваме лук,морковче и гъбки.Количеството според броя на децата  Слагаме червен пипер,1 чаша ориз и наливаме вода.Когато ориза се свари нарязваме доматки.Накрая слагаме 5-6 нарязани твърдо сварени яйца.

Експресно руло "Натали"

Омесваме 1/2 кг.кайма,200 гр.топено сирене,1 глава ситно нарязан лук,1 червена чушка,1 чаша грах,1 морков,малко гъби пожелание и 2 яйца.Слагаме сместта в кексова продълговата тавичка и печем във фурна на 200-250 градуса около 30 мин.
Цитирай

България

Мнения: 234
Поздравления за идеята от една многодетна мама! Ще следя с интерес, а по- късно ще се включа и аз с моите "изпитани" рецепти. Hug
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
ПИТКОПИЦА - /за наяждане/ - омесвате си тесто за питка по рецепта от форума - която и да е , все е добре - може от вечерта и в хладилника да втаса в торбичка - подмазвате тавичка по-обилно , разпльоквате тестото в нея и го оставяте да се отпусне и понадуе . Размачквате 1 пакетче кайма за принцеси "Народна"- ефтина и овкусена с 2 яйца - размазвате върху тестото , поръсвате обилно с чубричка , черен пипер и нарязан лук на тънки колелца - аз на рендето , че е бързо и фино - кетчуп и горчица -за украса на вълнички . Нарязвате така оформената питкопица на парчета  - за да се изпече по-добре и във фурната . От начало на малки градуси , да се понадуе , а после засилете - да хване хрупкава коричка . Може да се каже , че е питка с кайма - става за закуска , но чудесно замества и основно ядене за обяд или вечеря . http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=3726399  и  http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=3726400   Ако се сложат маслинки , гъбки и кашкавал разкоша ще е тотален !!!
« Последна редакция: пт, 17 авг 2007, 21:52 от Пепи Чачева »
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
Такава тема имаше и модераторите я заключиха.Била за отчетните теми Rolling Eyes
Цитирай

на втория етаж

Мнения: 248
Не съм многодетна мама,но понякога ми се налага да храня много гърла.Една лесна и бърза рецепта:
печени,обелени и нарязани на парченца чушки(ако са готови от фризера,още по-лесно)
прясно мляко
брашно 1-2лъжици
олио
сол
В олиото запържвам чушките,слагам брашното да се позапържи и то и разреждам със студеното мляко до желаната гъстота(подобна на сос бешамел).Оставям на намален котлон да покъкри десетина минути и ....готово.Може при сервирането да се ръсне малко сиренце. WinkАко има и топла питка - пиршеството е гарантирано. Peace
Цитирай


Мнения: 1 818
Зеленчуци,пържени в чесън


     


Вземате зеленчуци,каквито имате под ръка.Аз имах морковчета,гъби,карфиол,зелен боб,ангинари,аспержи ,грах.... Сварих ги леко на пара ,а в мазнината където ги изпържих,нарязах няколко скилидки чесън.Превъзходни стават и тиквичките изпържени по този начин. Сервирам ги със сос от доматки...също с чесън.
Цитирай


Мнения: 1 470
    Вчера правих най-бързата и вкусна супа топчета която бях яла някога:
    Половинка кърначета
    глава лук
    четри-пет моркова
    много магданос
    чер пипер
    сол
    фиде
    олио-малко
    чесън
    оцет
   Сварявам зеленчуците,с малко олио и сол,слагам фидето,и нарязвам на малки парченца кърначетата,подправям със черният пипер и магданосът и сервирам топло...Отделно за желаещите правя чесън с оцет като за шкембе чорба.Добър апетит!!!
Цитирай


Мнения: 1 818
  Hug Шапчице,страшна супа топчета...как не съм се сещала така да я направя   bouquet
 Hug Lina kaz,баба ми правеше тази невероятно вкусна гозбица,бях я позабравила...благодаря ти ,че ми я припомни...
 Hug Пепи Чачева,хареса ми питкопицата ти...скоро и нея ще пробвам .
 Hug Биляна,затова сменихме заглавието,да могат да пишат в темата не само многодетни мами.Дано няма проблеми сега .
 Bell  Hug  Hug Hug
Цитирай

варна

Мнения: 220
    Вчера правих най-бързата и вкусна супа топчета която бях яла някога:
    Половинка кърначета
    глава лук
    четри-пет моркова
    много магданос
    чер пипер
    сол
    фиде
    олио-малко
    чесън
    оцет
   Сварявам зеленчуците,с малко олио и сол,слагам фидето,и нарязвам на малки парченца кърначетата,подправям със черният пипер и магданосът и сервирам топло...Отделно за желаещите правя чесън с оцет като за шкембе чорба.Добър апетит!!!
                                                                                                                                               Oт карначета във врящата супа изцеждам от,, червото ,, по 1 малко топче,като за супа.          Ако ги нарежа,те си оставт с ципата,което е неприятно.А като се ,,изхлузят,, са като топчета. Ако ще правите ,,кюфтета яхния,, ,,,кюфтета по цариградски,,кюфтета по чирпанси,, --си      купувате нормална дебела наденица и я изхлузвате на малки кюфтета
« Последна редакция: сб, 18 авг 2007, 03:12 от didi62 »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.