Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
И така - новата ни къща е почти факт и колкото и хубаво и прекрасно да си го правим, настроението ми се разваля от ужасната миризма, която идва от съседния двор.
Къщата е в село на 5 км от Пловдив, центъра на селото, уж хубави къщи около нас, но точно в съседния двор се гледа голямо количество кокошки. Миризмата убива всякакви дизайнерски идеи у мен. Какво ли ще е като се нанесем...
Има ли някакъв закон, някаква наредба или нещо, което да ни защити. Нямам нищо против хората, дори смятам ние да гледаме няколко декоративни птички за разкош на детето, но не искам да търпя тази миризма. Въобще не искам никаква миризма, дори и от прасе примерно, да търпя. Какво мога да направя?

# 1
 • София
 • Мнения: 9 006
Нищо за съжаление. На село може да си гледат и кокошки, и прасета, и не дай Боже, какво ли не.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 2 468
Доколкото знам може да подадеш жалба, но обикновено нищо не се случва, защото де факто ти си "натрапника" в село, където хората си се познават от кмета до попа и току виж някой парашутист иска да им развали рахата да си отглеждат кокошки или прасета(което е по-лошия вариант). Направи добронамерен опит да се разбереш с хората. Стигне ли се до оплаквания по разни дистанции си разваляш завинаги отношението със съседите, което не е за предпочитане.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=109674.0   пост #12

Последна редакция: сб, 18 авг 2007, 00:03 от AlexaS

# 3
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 599
Нищо не може да се направи, нищо. Скоро имаше подобна тема, имам някои лични наблюдения  Simple Smile http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=212349.msg4651580#msg4651580

# 4
 • Мнения: 474
Мисля, че каузата ти да се оплакваш някъде е обречена. Още повече, че това е село, където не се очаква хората да живеят във вилна обстановка или като в скъпарско предградие. В селото, където ние имаме вила, точо срещу нашия двор има също селскостопанска къща. Хората си гледат всички видове животни, мирише, животните вдигат шум, но аз намирам това за чара на селския живот. Избрала си си там да живееш- не можеш да промениш традиционния живот на съседите си.
Представям си, как подаваш молба, че ти миришело на село на кокошки и че не искаш кравите и овцете на хората да нне минават покрай твоята врата и гумите на колата ти да се цапат с тор и да миришат, понеже ти живееш в дизайнерска къща и искаш да ти мирише само на цветя и собствените парфюми!  Laughing Слез на земята- това е село и винаги ще си мирише на село! Като правехте къщата не ти ли миришеше и не се ли замисляше как ли ще е като заживеете? Или смятяш да накараш хората да си изколят добитъка?
Извини ме за тона, но направо се втрещих от изречението ти, че "Въобще не искам никаква миризма, дори и от прасе примерно, да търпя". И то за село! Ами иди в града и няма да ти мирише на прасета и кокошки!

# 5
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Когато започвахме да строим преди две години, животни не се гледаха наоколо. И аз нямам против гледането на животни, нека си гледат колкото си искат, имам против ужасната миризма... Дори се чудя как живеят тези хора, това не е полъх на селско очарование, а ужасна смрад. Има разлика в нещата.
И това е село, което има претенции да става част от града, дори е задвижена процедурата. Центърът на селото е това и около нас има доста ново строитетелство, за което гарантирано няма да се гледат животинки, дори през две улици е имало крави и сега собственикът им ги е изместил на края на селото. Цените на имотите са бомбастични, така че претенциите са ми основателни.
Все пак живеем в 21 век. Не искам да си колят нищо - не разбирам от животни.
Ще разгледам внимателно темите, които сте дали. Но направо не мога да повярвам, че няма закон, който да защитава хората. Това не са префърцунени претенции, все пак ако ме познаваше, нямаше да ти мине това през ум въобще.  Simple Smile

# 6
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Има какво да се направи, но е гоооооляма разправия. Трябват ти яки нерви и свободно време.

Можеш да се оплачеш от лошите битови условия, при които живеят кокошките  Laughing Без майтап, честно!

Не се смейте, но има законови разпоредби за минимални изисквания за хуманно отношение към кокошките - носачки и непочистената територия, в която живеят, може да бъде третирано като нарушение. Текстът е публикуван в Наредба № 13 от 25 април 2002г. на министъра на земеделието и горите.

Ето го целия текст.

Текстовете описват законовите рамки за по - големи стопанства, но според новите европейски разпоредби, повечето от точките трябва да важат и за т.нар. малки /или лични/ стопанства.

Освен това можеш да стъпиш и на факта, че непочистените територии, създават предпоставки за разпространението на инфекции и т.н.

Но пак ти казвам, голяма разправия е, трудно ще се задвижи тежката бюрократична машина и ще се мъчиш доста време с този казус. Но все пак не е невъзможно  Wink

# 7
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Ами, да, благодаря  Simple Smile
Мъжът ми каза, че според шума в това малко пространство има поне 50 кокошки и даже се майтапехме, че ако сме в САЩ, беше достатъчно само да се обадим на Анимал Планет. То и за животинките сигурно е тормоз.

# 8
 • München\Добрич
 • Мнения: 192
Направо си ми сестра по съдба.Предстои ми до няколко месеца да се нанеса в апартамента си(все още го ремонтираме). На 1 етаж от триетажно блокче е, имаме и 1/3 дворно място; и съседите ми от втория етаж в тяхното си дворно място,си гледкат около 20-30 кокошки в един мнооого миризлив кокошарник, който се пада точно под прозорците на спалнята ми. Мнооого сериозно съм се замислила: да пускам жалби и оплаквания до община,хеи и каквото се сетя или да си купя килце отрова за плъхове Twisted Evil и да си реша проблема бързо, евтинко и ефикасно!
Забравих да спомена че не живея на село, а в средно голям град и то широк център!

Последна редакция: сб, 18 авг 2007, 16:22 от gadelinka

# 9
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164


Но пак ти казвам, голяма разправия е, трудно ще се задвижи тежката бюрократична машина и ще се мъчиш доста време с този казус. Но все пак не е невъзможно  Wink
Пък и друго се сетих, нали все пак идеята е като отида при съседите да се опитам да се разбера с добро, но и да имам мотиви... Ето вече имам един - защита на кокошки носачки, ще се обясним с бабата и може и да минем без бюрократичната машина. Мислех си - не може ХЕИ да нямат някакви норми и разпоредби, най-малкото това е нехигиенично, това не са стопански площи и халета, там живеят хора все пак.
Уф, понякога си мисля, че никога няма да се оправи държавата ни. А бабата комшийка изглежда много мила жена, направо ни се радва /то само веднъж съм я виждала, де/ и как ли ще приеме като отида да й се обяснявам колко ми пречат кокошките.
Явно няма да ни върви на селски комшулъци - още миналата година от другата страна на двора бяхме засяли едни кипариси и комшийката /къде неволно, къде може би не/ ги беше напръскала с отрова и всичките умряха. Мъжа ми много се ядосва.
Ще вдигаме зидове и това е. Винаги това със зидовете съм го мислила за много снобарско, но сигурно има защо.

# 10
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
gadelinka, в блок /и прилежащите му площи/ пък е абсурдно да се гледат кокошки  Naughty Ти можеш много по - бързо и лесно да разрешиш този проблем. По една жалба до Общинска полиция и ХЕИ /надлежно подадена с входящ номер/ и готово.

Каспър, не вярвам с комшийката да разберете лесно. Тези миловидни баби стават особено корави и досадни в такива случаи  Tired Тя едва ли ще разбере, че искаш да почиства редовно на кокошките, а най - вероятно ще изкара, че се готвиш да ги ликвидираш  Wink
Но все пак опитай!
А зидовете също са решение, но дали ще спират миризмата  newsm78

# 11
 • München\Добрич
 • Мнения: 192
gadelinka, в блок /и прилежащите му площи/ пък е абсурдно да се гледат кокошки  Naughty Ти можеш много по - бързо и лесно да разрешиш този проблем. По една жалба до Общинска полиция и ХЕИ /надлежно подадена с входящ номер/ и готово.

Ок, то пускането на жалби ясно - за 5мин работа, ама изпълнението...... то нашта бюрокращина бърза кат умрял охлюв... Ще дойдат и кво: ще и кажат махни кокошките, тя ще каже: ами... добре, и има да чааааакам -от умрял писмо. Права си че ей тия миловидни бабки .... #2gunfire #2gunfire# 12
 • Бургас
 • Мнения: 1 188
И ние сме на същия хал /положение/Точно под терасата ни комшиите си гледат кокошки-около 40 бройки,прасе,и не знам си още какво.Освен това не става въпрос за село,а за град.С нетърпение чаках да стане вечер,за да мога да си отворя вратата за свеж въздух,особено сега в тези жеги и познайте,смрад,можеш да полудееш.А и отгоре на това сега съм бременна в трети месец,с 24-часово гадене съм и отгоре на всичко не мога да си отворя вратата,за да си проветря.Казахме на комшиите,а те само въздъхнаха и казаха "Трудна работа".Както искате така го разбирайте,но оправия няма,докато не се изколят животните и така до следващата година.

# 13
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
А зидовете също са решение, но дали ще спират миризмата  newsm78
амии няма да я спрат, разбира се. Може да я омекотят и като лъхне лек вятър да не ми причернява съвсем.
Те ако я спираха, хич нямаше да се занимавам с хората.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 2 468

 Това не са префърцунени претенции, все пак ако ме познаваше, нямаше да ти мине това през ум въобще.  Simple Smile

Надавям се, че това не се отнася за моя пост. Щото аз съм повече от изискваща. Ако някой те е сметнал за префърцунена, значи нещо не си знае приоритетите. Но както и да е де, това не болка ...за умиралка. Според мен си в пълно право, което ми беше мисълта, да си искаш и претендираш за климатични донесения от съседството, но дефакто няма да се получи. Абсолютен реалист съм. Или правиш сделка със съседа или дишаш разните вариации на шанел.

Не зная къде ти е къщата, в Марково(пояснение за софиянци- нещо като Малинова долина, надявам се да съм точна) е що-годе, но в Белащица(като Драгалевци) през лятото и вода не достига. Искрено се надявам да се сработиш с обстановката.

Аз имах информация от строителни фирми къде става за строеж. И доста приятели имам по скъпарските имотчета, но някои реват, други са доволни.

Последна редакция: нд, 19 авг 2007, 01:23 от AlexaS

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт