Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 1 612
Накратко ще разкажа защо питам.
След много размисъл реших да посетя дома за деца във Варна(от3 до 6 годинки).
Купих играчки и лакомства и с майка ми отидохме да ги занесем.
На първата среща с децата ми беше много трудно. Само ги гледах отстрани и не смеех нищо да направя или кажа. След това не бях на себе си няколко дена.
Отидох и втори път. Раздадох им лакомствата. И от там се започна. Започнаха да идват при мен за да им отварям шоколадчетата. Протягаха ръчички и казваха: "Како и на мен ми отвори".
След това едно детенце се протегна и ми каза: "Вземи ме!".
Вдигах ги едно след друго. Някои даже се нареждаха по два пъти. На лицата им грейваше усмивка щом ги вдихнех. На мойто също!

Имаше едно момиченце на 6 годинки - казва се Ани. Попита ме може ли да ми пробва слънчевите очила. Това дете ми направи много силно впечатление. Усетих привличане помежду ни. И нея носих разбира се - даже 2 пъти.
Много бих искала да направя личен подарък на Ани. Нещо за спомен от мен. Искам да поддържам връзка с това дете. След не повече от месец ще я преместят в друг град. Бих искала да си пишем (когато се научи да пише).
Подаръкът, който искам да и направя е едно сребърно колие с камък Сваровски.
Възможно ли е да направя такъв подарък? В смисъл разрешено ли е?

# 1
 • космополитно
 • Мнения: 940

Подаръкът, който искам да и направя е едно сребърно колие с камък Сваровски.
Възможно ли е да направя такъв подарък? В смисъл разрешено ли е?


Не знам дали е разрешено!? Аз съм човек , който бойкотира и провокира ограниченията под форма на забрани и правила! При всички положения НЕ Е забранено!

Аз имам аналогична история: докато посещавах бъдещото си дете се свързах емоционално с Ани-най-голямата от групата (около 4-5 год.), очакваща да бъде преместена в друга  институция, поради "напредналата" си възраст (домът беше за деца от 0-3г.) и трите си отказа (беше очарователна, но сещате се- от ромски произход)... Та направо се влюбих в нея - с прекрасна усмивка и тъй лъскави очи. Аз питах за нея още от прага, аз я търсех да я гушкам, а тя все повече ме омагьосваше...И аз исках да зная как ще се развие животът й, къде ще е... и ако един ден все още е сама да знае, че има дом, чиято врата винаги ще е отворена за нея... Исках да не се изгубим една друга. Договорих с директорката на дома и оставих плик с дискета със снимките ни, които бях направила; добавих и писмо с координатите ми, адресирано до Ани и бъдещите и родители. Този плик ще стои в досието, което ще върви навсякъде с детето. При последната ни среща й подарих детско пръстенче, което със сигурност ще бъде загубено (оказа се голямо), възможно да бъде отнето в конкурентните взаимоотношения между децата в дома...  Още се интересувам от Ани и я очаквам един ден в дома ни....

За Сваровското бижу не знам. На мен ми се струва прекалено!? Но щом така го чувстваш! Помислих си:"Защо толкова скъпо? Предположих:"Дали не е материализиране на вината, че НЕ можеш да направиш повече за нея в настоящата реалност?" Не е ли добре да продължиш с годините Ви контактите помежду си. Да изградите своята емоционална връзка и един ден сама да й сложиш Сваровското колие, дори придружено от историята му!? Мисля си, че на Ани ще и бъде много тъжно и самотно само със сваровския спомен без теб до себе си!

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 612
........
Помислих си:"Защо толкова скъпо? Предположих:"Дали не е материализиране на вината, че НЕ можеш да направиш повече за нея в настоящата реалност?" Не е ли добре да продължиш с годините Ви контактите помежду си. Да изградите своята емоционална връзка и един ден сама да й сложиш Сваровското колие, дори придружено от историята му!? Мисля си, че на Ани ще и бъде много тъжно и самотно само със сваровския спомен без теб до себе си!
Определено не съм решила да направя скъп подарък за да изкупувам пред съвестта си някаква вина.
Просто си представих как един ден когато порасне тя ще носи това колие и всеки път щом го сложи на врата си ще си мисли за мен. Даже си представям как на нейната сватба го носи като скъп спомен. Искам да изградя връзка с това дете и да я поддържам. Това ми говори сърцето!
Искам да и го дам сега защото нищо не се знае. Къде ще попадне? Най-вероятно в друг град. Няма да мога да я виждам често.

Дано ме разбра правилно. В моята глава е пълен хаос.

# 3
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
не зная да има забрана за подобни подаръци в някой дом. друг е въпроса дали подобен подарък е уместен. не зная по каква причина това дете ще бъде преместено в друг дом. предполагам, че поради навършване на определена въсраст.
това, което съм чувала за домовете из българия са най-вече негативни неща. особено за домовете за по-големи деца. има слава богу и изключения, дано малката попадне в подобен дом.
едно бижу е нещо лично. нещо което става скъпо не само заради цената си, но и заради връзката с човека, който го поднася в дар. загубата му е трагедия, която носи със себе си много отрицателни емоции.
друг подарък също може да бъде много ценен, но да няма материална стойност. мисля, че подобен е може би по-подходящ. в домовете се краде.
не зная какво да те посъветвам. аз съм много импулсивен човек и бих имала предполагам подобна идея. мисля, че за това дете наистина ще е ценно вниманието ти. писма, картички и телефонни обаждания. неща, които оставят много спомени и са ценни само за човека, за когото са предназначени.
просто послушай сърцето си и подари това, което искаш. предполагам, че още няколко срещи с детето ще поизяснят хаоса в теб.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 1 612
matakosmata предполагам, че в домовете се краде. Точно това ме спира. Може би Venecias е права. Мога да изчакам и чак когато тя порасне и изградим връзка помежду си да и подаря бижуто.
И аз съм импулсивна. Когато се прибрах в къщи след срещата в дома и когато пред лицето ми изникна образа на Ани у мен се породи желанието да и подаря точно това. Бижуто е много нежно - точно толкова е нежна и тя. Това бижу е направено за нея, не за мен.

# 5
 • Zlatica, Sofiya, Bulgaria
 • Мнения: 232
Разрешено е, но проблемът е, че ако са играчки или дрехи, много бързо отиват в ръцете на други деца, макар все повече по домовете да се работи за създаването на лично пространство на всяко дете. Аз лично съм правила подобно като твоите подаръци, но едва след като детето, което харесвах бе осиновено. Сега съм в подобна на твоята ситуация, но поддържам връзка с детето (друго), обаждам се периодично в Дома, но не съм му дала подаръка (негова кръстница съм), изчаквам да видя какво ще стане с него. Проблемът е, че то е още малко - едва на 4 г., няма да е практично да носи синджирчето сред другите деца. Иначе имам пълна вяра в персонала на Дома, в който се отглежда. На този етап, освен че го чувам по телефона, говоря с директорката, срещаме се, му организирам рождения ден, правя му малки подаръчета, като най- си харесва лакомствата. И самият малък малък сладур ми казва какво да му донеса или какво иска.

# 6
 • sofia
 • Мнения: 7 477
незнам защо то4но бижу(няма зна4ение какво) си решила newsm78
имам много примери за това,4е не е редно да се правят подобни подаръци на толкова малки деца.И имам много и за големите деца.......

Спести си го Wink,избери нещо друго  bouquet

# 7
 • преди Варна/сега Горна Оряховица
 • Мнения: 4 258
Аз от същият дом взех Ваня,когато ходех да я вземам за разходка си носех новите и дрешки,бельото ,чорапките и сандалките....всеки път!Исках там да ги оставям за да не ги разнасям,но от персонала ме убедиха,че е по-добре да си ги вземам и нося Sick
Можеш да говориш с директорката,да кажеш че имаш някакво по-различно усещане към това дете и би искала да знаеш в кой дом и в кой град ще иде!Подарък..по -добре да е някоя малка плюшена играчка ..за сега!Това детенце няма ли отказ от родителите си ... Thinking

# 8
 • у дома
 • Мнения: 2 249
чета темата и в съзнанието ми изниква един разговор ,който проведох със сестрата на моята кръщелница наскоро(и двете са на 18 год.сега излязоха от дом-кръгли сираци)-тя ми обясняваше как някакви лелички от фирма ги посещавали преди време редовно-после спрели да идват-"какво повечето-бързо им омръзваме" Crazy-това ме жегна....изинявам се на авторката на темата ,ама.....тази асоцияция направих-като прочетох за колието....за носенето на сватбата и т.н.-
мила lilia_n_s мислиш ли,че ако това момиче израстне в дом ще знае какво е сваровски и това ще има някакво значение за него????? и ако ти не продължиш да поддържаш контакт с това дете,мислиш ли,че за теб ще има значение какво ще носи на сватбата си-ако изобщо има сватба???

тези деца нямат нужда от такива подаръци а от хора,които да наричат свои близки приятели-да бъдеш такава за това дете,ще е подаръкът,който би оценила....а колието-в най-добрият случай ако не са го откраднали след време ще бъде заменено за кутия цигари примеврно-за съжеление това е реалността

пиша ти всичко това с най-добри намерения-моля те-не се обиждай  bouquet  bouquet  bouquet

# 9
 • Варна
 • Мнения: 1 612
......мила lilia_n_s мислиш ли,че ако това момиче израстне в дом ще знае какво е сваровски и това ще има някакво значение за него????? и ако ти не продължиш да поддържаш контакт с това дете,мислиш ли,че за теб ще има значение какво ще носи на сватбата си-ако изобщо има сватба???..........

Започнах да съжалявам, че написах какво точно е колието. Не исках да се получи точно такъв диалог какъвто стана.
За мен това бижу е много скъпо, но не защото е с камък Сваровски. Обичам да подарявам на близките ми хора това, което най-много ценя.
Ще дам и един пример за това. Вчера подарих на брат ми писалка Паркер, която ми е награда за заслуги в учителската професия. За мен няма по-хубаво нещо от това да видя, че някой ползва нещо, което за мен е ценно. Предпочитам да го дам и да гледам как другия му се радва отколкото да стои в шкафа.
Сигурно звуча глупаво и ме смятате за луда, но това съм аз.

Така или иначе ще се виждам с детето.

# 10
 • у дома
 • Мнения: 2 249
ей,целта ми не беше да те засегна-ни най-малко...  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
исках само да ти кажа,че те живеят в един друг свят и тя едва ли ще оцени това,което й даваш по начина по който на теб ти се иска-все едно да ти подаря книга с поезия на японски,която е прекрасна,но ти няма да разбереш и ред))))-подари й любов и приятелство-това е ценно на всички езици Hug

поддържай контакт с момичето и запази бижуто за нея.......може пък да й го подариш на сватбата и да й кажеш,че си го пазила точно за този миг Wink-дано Praynig

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт