Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 авг. 2007, 23:48 ч.

Копиране на чуждо поведение или кой прави лошите деца

 • 6 172
 • 105
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 161
Здравейте!
Искам тук да споделя една опитност и да чуя вашето мнение.

Имаме син, Самуил, който е на 14 месеца.  Постарахме се да направим най-доброто за него, според разбиранията ни.

Живеем настрани от града, в тихо, почти безлюдно място и рядко ни идват други хора на гости.
Детето расте здраво, кротко и засмяно. Не е капризно, не създава никакви проблеми и като изключим някой-друг инцидентен пиш в гащите, почти не изисква грижи.

Но дойдоха ни на гости едно младо семейство с момиченце на неговата възраст и видях разликите -- момиченцето тича напред-назад, разнася неща, храни се с лъжица, бърбори, а нашия не може да ходи сам, не иска да кляка, не си служи с лъжица и знае само "ДА". И реших, че е защото не вижда други деца, няма от кого да види и затова му е нужна социализация.

Започнах да ги карам всеки ден в парка до близкия град, където има деца, за да играе и гледа.

Но се получи неочакван ефект.

По повод някакво недоволство Самуил изведнъж започва да се тръшка и пищи, нещо, което никога не е правил преди. Ние се шашнахме. После Мирена се сети, че в парка Самуил е наблюдавал някакво дете да прави такива циркове защото му взели играчките. По друг повод ни блъска и бие по ръцете. Оказа се, че и това е видял, докато играел с дете, което не си дава играчките. За 15 месеца той никога не е проявявал такова нехармонично поведение.

Това ме накара да преосмисля доста неща за "лошите" деца с "лошо" поведение. Всъщност детето ли е лошо или е средата, от където копира всичко?

Мирена не иска повече да ги води в парка. Вие какво мислите?


Последна редакция: нд, 19 авг 2007, 01:09 от Ludmil

# 1
 • София
 • Мнения: 6 035
и ти какво сега? смяташ, че за нормалното поведение на едно дете, което осъзнава, че може да манипулира, са виновни другите деца? 

# 2
 • На една звезда
 • Мнения: 4 452
Няма нищо по-хубаво от това да продължавате да водите детето в парка. Все пак нали не искате да отгледате дете в саксия, което един ден няма да е способно да се защити, да отстоява себе си и т.н. И се радвайте, че имитира другите деца, с възрастта сам ще разбере кое е лошо и кое добро. Но докато не види и двете страни на монетата, няма да може да направи разлика между двете. Детето трябва да общува с деца, социализацията е важно нещо, макар Самуил да е малък още.
Голямата ми дъщеря е със заболяване от аутистичният спектър и не умее да имитира ничии действия. Как бих се зарадвала да се развика като друго дете или да направи нещо друго, което е видяла.

# 3
 • Мнения: 3 424
Всъщност детето ли е лошо или е средата, от където копира всичко?

Мирена не иска повече да ги водя в парка. Вие какво мислите?
Да, ако средата е лоша, няма как
детето да има фини обноски.
Ако има опасност Мирена да те
спука от бой, не го води в парка.
Не смятам, че има нещо нередно
в това, детето да се тръшка, все
пак едва ли си очаквал, че вечно
ще е доволно, може стресът да си
е казал думата - впечатления, това-
онова. Видяло е, че не е единственото,
конкуренцията го е дестабилизирала.
Споки, тепърва ще се овълчва.
Това с ходенето, лъжицата и прочее,
също не трябва да ти е проблем.

# 4
 • София
 • Мнения: 6 035
и друго... това, че ти не искаш да се социализираш не значи, че детето ти също трябва да живее така.. остави го да се развива и да общува...

# 5
# 6
 • Мнения: 1 161
Няма нищо по-хубаво от това да продължавате да водите детето в парка. Все пак нали не искате да отгледате дете в саксия, което един ден няма да е способно да се защити, да отстоява себе си и т.н. И се радвайте, че имитира другите деца, с възрастта сам ще разбере кое е лошо и кое добро. Но докато не види и двете страни на монетата, няма да може да направи разлика между двете. Детето трябва да общува с деца, социализацията е важно нещо, макар Самуил да е малък още.
Голямата ми дъщеря е със заболяване от аутистичният спектър и не умее да имитира ничии действия. Как бих се зарадвала да се развика като друго дете или да направи нещо друго, което е видяла.
Просто ми е трудно да приема, че детето така безпрепятствено копира чуждо поведение, но явно е така. То е като снимачна камера, снима всичко. Защо обаче да се учи на лошо поведение? У дома го пазим да не вижда грозни сцени на насилие по телевизията, да не слуша караници и викове. Уви, навън трудно можеш да "угасиш телевизора" на другите деца и възрастни.

А може би алтернативата е Валдорфска детска градина, като тази в София?

За детето ти -- чел съм, че много от новите индигови деца погрешно се диагностицират с хиперактивност или аутизъм, защото просто не се вписват в цивилизацията ни. Някои от тях, например проговарят чак към 3-тата година, защото не виждат смисъл в използването на реч за общуване. Виж този репортаж от българска телевизия: http://ludmil.multiply.com/video/item/6

# 7
 • Мнения: 4 496
Казваш,че живеете на почти безлюдно място.Нормално е детето ти да види нещо ,невидяно отникъде до този момент,да му стане интересно,и да го изкопира.Медала има две страни..."лошо поведение","лоши деца"....А кои деца са "Добри"Незабелязващите се,които не изискват"Много грижи"?!Социалната среда оформя индивида.Добра или лоша,тя е нужна за оформянето на характера и поведението на всеки от нас.Недейте да превръщате детето си в цвете в саксия.Като как виждаш ти сина си след 15-20 години?Забранения плод е най-вкусен.

Последна редакция: нд, 19 авг 2007, 01:05 от красим

# 8
 • usa
 • Мнения: 3 367
..описаното поведение по никакв начин не бих нарекла "нехармонично",по-скоро абсол.типично за възрастта на детето ви;
*
..има доста писано по книгите за етапите през които минава един човек растейки,ако Мирена се интересува би могла да поразлисти..
*
...аз намирам за нередно дете да седи у дома само,с майка си, след 6-8 мес.вързраст,но това е личното ми мнение,с което не задължавами никого..
*
и последно -  клякнето и социализацията не са свързани според моя опит с 2 деца по никакъв начин..

# 9
 • Мнения: 2 567
Не мисля, че детето ви се държи така, защото е прекопирало поведението на децата от парка. Просто то расте и това е нормално поведение за дете на тази възраст. Колкото и да не ви се иска, то лека полека ще излиза от "хармоничния" модел, който искате да постигнете. И това няма да е, защото прекопирва нечие поведение, просто порастващото дете не е като милото, сладко, гучещо в леглото си бебче. За порастващите деца е типично да нарушават хармонията и желаните от родителите им модели на поведение  Simple Smile Вместо да ги изолираме от останалите деца ние можем лекичко да ги връщаме пак в желания от нас път.

Аз не бих спряла посещенията в парка щом само там детето среща други дечица. Нали все пак е под ваш надзор и веднага може да прекъснете нещо, което на вас ви се струва неприемливо. Ако пък види нещо нередно вие ще сте там да му обясните. Все пак надали смяташ, че детето ти ще може да живее в изолация или в един избран от вас хармоничен кръг до края на живота си.

И аз не виждам връзката между това, че Самуил не може да прави определени неща с липсата на социални контакти.
Моята дъщеря нито се е научила да ходи като гледа другите деца, нито да кляка, нито пък да яде сама. Това го научи като стана готова за него, с помощ от мен и баща си.

# 10
 • usa
 • Мнения: 2 113
мисля, че зависи какво искате вие за детето си - да расте добро според вашите разбирания и неизискващо грижи или социално и виждащо и други мнения освен вашите.

# 11
 • Мнения: 1 161
мисля, че зависи какво искате вие за детето си - да расте добро според вашите разбирания и неизискващо грижи или социално и виждащо и други мнения освен вашите.
Бих искал и двете, но без да попада под пагубни влияния, което струва ми се в града е невъзможно.

Ако трябва да се върна на заглавието -- кой прави нашите деца "лоши" ще ви покажа нещо шокиращо, което заснех не къде да е а точно пред входа на голяма гимназия, недалеч от детска градина. Стотици деца, малки и големи, виждат това сатанинско послание (нямам други думи за него) всеки ден на отиване и връщане.

http://redsky.hit.bg/poster.jpg

Млада двойка практикува орален секс, а ангелът отброява поредният грях. Това всичко е съчетано с похотливия надпис "Гготовили сте за (грях) довечера". Е, как ще предпазим децата си, когато тези неща са пред очите им?

Това не е изолиран случай и тези сатанински послания не се появяват току така точно на места, където се знае, че са насочени хиляди детски погледи. Дори докато заснемах големия билборд, чувах как учениците от по-горните класове минават покрай него с цинични коментари. Тези изображения са внимателно програмирани от опитни психолози с цел да заложат определена извратена ценностна система в посъзнанието на децата ни.

Това, разбира се става с благословията на управляващите или по-точно благодарение безхаберието им към децата.

Последна редакция: пт, 24 авг 2007, 00:13 от Reza

# 12
 • Мнения: 34 838
Дъщеря ми се среща с много деца, контактна е, но не се сещам да е копирала другите като малка.

Започна от скоро и то само в процеса на игра - влиза в роля и след това излиза.
Единственото, за което се сещам е, че от както видя как яде бебето на една приятелка, иска да е "бебе Митко", т.е. да я храня от бебешко бурканче, да я държа за ръцете уж не може да ходи, прави се, че плаче и т.н., но това пак е игра  Peace

Никога не бих я изолирала  Stop почти съм сигурна, че след това ефектът ще е обратен. Моето мнение е, че трябва да я оставя да види поведението на другите, а ние родителите сме за това - да обясним кое е правилно и кое не.

Що се отнася до секса, нямам намерение да я предпазвам, живот и здраве да стане голяма, но не искам да има табута на тази тема, защото е нещо естествено.

За рекламата, девойката май не е много добра, като гледам, младежът спи 3-ти сън  Joy

# 13
 • usa
 • Мнения: 2 113
Бих искал и двете, но без да попада под пагубни влияния, което струва ми се в града е невъзможно.
...

не искам да споря с теб, но според моя мироглед "сатаната" е част от света и неговото равновесие. толкова ли нямате доверие във вашето родителско влияние, че ви е страх да изложите сина си на различни послания и страшното влияние на другите деца  newsm78?

# 14
 • Мнения: 14 981
Мисля, че разбирам какво имаш предвид. За съжаление, в България се ширят странни теории за "възпитание" на децата, в голямата си част служещи за оправдаване на родителската безотговорност. Невъзпитани деца - под път и над път и това рядко е свързано със социалния статус на семейството.
Има впечатлителни деца, които обичат да копират поведението на околните. И, естествено, магариите са по-интересни и привлекателни за копиране.  Mr. Green А и са по-лесни и близки до първичното, отколкото шлифованата култура на човешкото общуване. Всъщност, точно това прави възпитанието толкова трудно.  Wink Laughing
Конкретният ми съвет е да намерите няколко семейства с деца на възраст, подходяща за контакти с вашето дете и да ги събирате да си играят. Имам предвид деца, чието възпитание не е занемарено и няма опасност от "лошо влияние". Мисля, че това е най-удачният вариант, поне докато детето ви е още малко и е по силите ви да контролирате средата му. А и толкова малко дете няма нужда от прекалено много деца, за да се социализира. 1-2-3 са достатъчни като бройка. Не е зле някое от тях да е по-голямо. Малките си умират да копират по-големите и... така се развиват по-бързо.  Grinning

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт