Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

Шумен

Мнения: 1 326
Момичета, помагайте Praynig Донесоха ми една торба с лимони, дайте акъл какво да ги правя?
Цитирай

София

Мнения: 326
Фреш с малко мин.вода и мед-става стаааахотно, аз лично мога да изпия една торба за няколко дни, а и е много полезен, също убива апетита
Цитирай

Бу-у-урга-а-ас

Мнения: 2 596
Изцеждаш, подслаждаш с мед, разреждаш 1:2 с вода и пиеш.
Прави си салати, които можеш да подкиселяваш с лимон.
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Лимонена торта. Не отиват кой знае колко лимона, ама пак е нещо Very Happy

2 блата. Може и купешки, може и домашни. Аз си мойте си ги пека от по 3 яйца, 3л. захар, 3л брашно и за да е съвсем лимонено слагам и по половин настъргана кора.

1 крем:
2 сл. л брашно
сокът на 2 лимона
кората на 1/2 лимон
1 1/2 чаша вода
1/2 чаша захар

2 крем

1/2 л прясно мляко
1 жълтък
3 - 4 с.л брашно
1 кафена чашка захар
50 гр масло

Сироп:

Вода, захар и лимонов сок

Блатовете се изпичат и се оставят да изстинат.  През това време се приготвят двата креме. Технологията е една и съща. Течносттите със захарта се слагат да заврят. Към тях се прибавя разтвореното в хладка вода брашно и най- накрая лимоновата кора. За крем № 2, жълтъка се прибавя заедно с брашното. Варят се на слаб огън при непрекъснато бъркане.
Първия блат се слага във формата, в която ще се прави тортата. Сиропира се с топъл, но не горещ сироп от вода, захар и лимонов сок. маже се с крем №1. Слага се втория блат, който също леко се напоява с топлия сироп. Най- отгоре е крем №2, в който е добавено и масълцето (за гланц). Аз я окрасявам с настърган шоколад или я "напудрям" с какао.
Цитирай
Лимонов тарт
За тестото:
125 гр. брашно
50 гр смлени бадеми
50 гр захар
1 яйце
100 гр. масло
За лимоновия крем:
3 цели лимона
40 гр масло
50 гр захар
2 яйца
« Последна редакция: вт, 07 фев 2006, 18:53 от Honda »
Цитирай
Приготовление:
1. Смесете за тестото брашното с бадемите и захарта. Оформете го на купчинка връху кухненска дъска. Притеснете с юмрук в средата и във вдлъбнатината чукнете яйцето. Разпределете маслото на малки парченца по края, раздробете с нож и омесете бързо с ръце, докато се получи гладко тесто. .Оформете плосък блат и го завийте във фолио. Оставете 1 час да втаса......
Цитирай
2. Намазнете форма за торта с диаметър 24см. Разточете охладеното тесто между два слоя фолио, така че да се получи кръгла платка с диаметър 26-27см. Поставете го във формата за печене. Набодете го многократно с вилица и го оставете още 30 минути да почива.....
Цитирай
3. Затоплете фурната до 200 градуса и запечете тестото около 10 минути, докато стане златистокафяво. Оставете го да изстива във формата.
4. Настържете кората на 2 от лимоните. Изцедете и трите лимона (при настъргването от кората се гледа да не попада от бялата - горчива част).....
Цитирай
5. Разтопете маслото на слаб огън. Добавете, като разбърквате, захарта, яйцата, лимоновата кора и лимоновия сок. Разбърквайте, докато сместа се сгъсти и започнат да излизат мехурчета, но в никакъв случай да не се образува пяна.
6. Извадете блата ит формата и го намажете с лимоновия крем. Сервирайте тортата добре охладена. Може да се окраси с пресни или захаросани лимонови резенчета.....
Цитирай
За да направите захаросани лимонови резенчета, разрежете лимоните на тъънки филийки. Сложете ги върху скара. Завържете ги в края с тънък конец и с негова помощ ги потопете в тиган с врящ захарен сироп. Оставете ги да врат 10-15 минути и след това да се охлаждат 24 часа заедно със сиропа. След като се отцедят, оставете ги 3-5 часа да изсъхнат.
Цитирай
ПП: Сега остава и някой от модераторите да ме събере Embarassed  Smile
Цитирай


Мнения: 4 358
Аз правя домашна лимонада.
Два лимона се нарязват на ситно или се пасират на едро. Слагат се в съд с три-четири литра вода и престояват 24  часа в хладилника. Аз ги измивам с топла вода + сапун и не беля кората.
Лимоновият сок се прецежда и се захар на вкус (аз слагам чаша и половина).

Може да се комбинират плодове (лимон, портокал, грейпфрут).
Цитирай

София

Мнения: 1 770
Very Happy Honda, скоро ще биеш всички по брой съобщения, ако вече не си го направила де  Wink

Сега погледнах, на 4-то място си, но с този темп всички скоро ще ти дишат праха. Закачам се  Laughing
Цитирай
Цитат на: Yvette
Very Happy Honda, скоро ще биеш всички по брой съобщения, ако вече не си го направила де  Wink

Мани Embarassed , предпочитам да са ми само 10 ама да мога да пиша като хората Evil or Very Mad .Преди малко се разправях пак с тях, че бяха ми блокирали целият нет #Sniper . Ще трябва дружно да постискаме зъбки до 22.04 Sad
Извинявам се отново ама..... Embarassed
Цитирай


Мнения: 146
Цитат на: Honda
Цитат на: Yvette
Very Happy Honda, скоро ще биеш всички по брой съобщения, ако вече не си го направила де  Wink

Мани Embarassed , предпочитам да са ми само 10 ама да мога да пиша като хората Evil or Very Mad .Преди малко се разправях пак с тях, че бяха ми блокирали целият нет #Sniper . Ще трябва дружно да постискаме зъбки до 22.04 Sad
Извинявам се отново ама..... Embarassed

Защо?
Какво става, че не можеш да пускаш едно цяло дълго message?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора