Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 20 авг. 2007, 09:56 ч.
  • Преглеждания  5 271  Мнения  15  Онлайн  1
Отговори
  • залив на орловия щит
  • Мнения: 4 203
Това мезе се сервира като допълнение към ферментирала херинга

ето малко инфо:
миналата седмица беше третият четвъртък на месец август и тогава се пада премиерата на вкиснатата херинга - национално ястие на нашата област

surströmming или вкиснатата херинга - оставя се заедно с вътрешностите да ферментира за около 8-10 месеца, после се консервира и продава първо през споменатия ден
има специална техника на отваряне на кутията, за да се избегне химическата атака на излезлите газове
после следват разни техники на сервиране върху твърд хляб, с много лук уж за да убие вкуса на гнило и с пресни картофки

колкото и да се слага лук, все мирише гадно

единствено ни хареса този мармалад
ето и рецептата за по-отворените и не консервативни готвачи

2 големи глави червен лук се позапържват за около 10 мин на слаб огън в 2 лъжици масло, добавят се 50мл оцет от червено вино и 50мл мед, засилва се котлона
сместта трябва да поври добре, за да се поизпари течността и да придобие наистина вид на мармалад
сервира към мезето или на сандвич тип тортила с пълнеж по желания

Реклама
# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 330
Joel Joy развесели ме с твоята херинга...

незнам къде си точно, но имам приятелка в Норвегия, което ми разказваше за свинските ребра, киснати в препрата за почистване на тоалетната. докато се разпаднат  Joy

мармаладът ще се пробва. мога ли да ползвам захар? да го каламелизирам? половинката не яде мед  Crazy

в събота си купих книга за френската кухняи там имаше тарта с лук и лукът беше червен и приготвен по подобен начин. после сложен върху тестото и запечен...

ще видим кое ще направя първо...

ти ядеш ли я тази херинга? hahaha

# 2
  • залив на орловия щит
  • Мнения: 4 203
asyalein, само я пробвах и веднага я изплюх

нищо не може да премахне вкуса на гнило

а за захарта - пробвай

# 3
  • на баба си в джанките
  • Мнения: 527
Значи това е прословутото сладко от червен лук.Ще си копирам рецептата и може да я пробвам някой път,но...със сигурност като гарнитура на някакво нормално месо или риба Rolling Eyes

# 4
  • Мнения: 9 884
Аз съм си копнала тази рецепта за конфитюр от лук, сега ще сравнявам двете рецепти. Grinning

# 5
  • New Zealand
  • Мнения: 5 184
Мммммммм, копнах си рецептата Peace
Но не за херингата  Sick а за 4ервения лук   chef

# 6
  • Бургас
  • Мнения: 3 553

миналата седмица беше третият четвъртък на месец август и тогава се пада премиерата на вкиснатата херинга - национално ястие на нашата област


...............но имам приятелка в Норвегия, което ми разказваше за свинските ребра, киснати в препрата за почистване на тоалетната. докато се разпаднат  Joy


Мале, какви са тези извращения с храната Thinking

# 7
  • Варна
  • Мнения: 2 410
Гледах специално предаване за тази гнила смрад... после здравословно хранене, това-онова. ooooh! Mr. Green

# 8
  • През девет морета в десето
  • Мнения: 1 909
Joel, аз да питам за херингата - в какво се оставя да ферментира? Съвсем без нищо ли? В морска вода поне? newsm78

Не че съм се засилила да я правя, но наистина ми е интересно Outta Joint

# 9
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 330
http://en.wikipedia.org/wiki/Surströmming

на френски има малко инфо...явно темата не им понася hahaha

# 10
  • През девет морета в десето
  • Мнения: 1 909
Asyalein, благодаря ти - с глас съм се смяла на обясненията Joy Joy Особено където френските линии били обявени за "културно непросветени" задето не искали да превозват варелите  hahaha hahaha
И че се пие мляко към нея...

Да се чуди човек защо си дават толкова зор да я правят тази херинга, след като е толкова сложно да се отвори (под вода!! Shocked) и употребява. Доколкото разбирам, само съвсем натюр шведи могат да оценят вкуса  - сигурно ги приучват от малки  #Crazy

# 11
  • залив на орловия щит
  • Мнения: 4 203
Миленика, извращения или не, не знам, ама я си представи по цяла година да си само на картофи, месо от лос, и солена херинга
все пак тук са доста на север, освен борове и брези друго не вирее

не ще ти писне, ами и оттатък

та и затова си пускат фантазията

а и доколкото знам по едно време не са имали сол за солене, нито дърва за опушване и са минали на варианта ферментация
много било полезно и т.н
ама само ако си с противогаз

ето и малко на англ. по темата
http://en.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming

chumbi, във вътрешностите имало разни бактерии, които предизвиквали този процес на ферментация

от всичките ни познати тук (точно района на този ... деликатес) нито един не го яде

но иначе от пресата ни надуват главите с него
както и че производителите щели да съдят веригите супермаркети, позволили си да го пуснат преди премиерата
смях

имаше един виц, че тази манджа била призната по Женевската конвенция като химическо оръжие

# 12
  • Pierrefonds, CA
  • Мнения: 725
Eто и рецептата, която аз имам. Става и с червен и с бял (жълт) лук. Опитвала съм само с бял.



500 г лук
65 ml  масло
125 ml червено вино
3 c.л. оцет ( може и ябълков )
1/4ч.ч. кафява захар
сол и черен пипер

Нарязва се  лука на финни кръгчета.
Разстапя се маслото, прибавя се към него лука и захарта и се  оставя на много слаб огън за 30-ина мин. , докато всичко е леко оцветено, като от време на време се разбърква.
Слага се виното и оцета. Осолява се  и се прибавя и черния пипер . Продължава се варенето от 15 до 20 мин., непокрито. Разбърква се често. Съхранява се в хладилник.
Консумира се с меса, дроб, или кашкавали.

Последна редакция: вт, 21 авг 2007, 20:59 от Eli===

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 330
абе май повечето авиолинии не ги разрешават за транспортиране.

разправях на половинката и той каза, че е гледал по ТВ за тази херинга. каза, че доста авиолинии я забраняват в багажа  Joy
незнам за вкуса, аз съм веге Whistling освен, за да бъда съпричастна да опитам онези черни китайски яйца, дето стоят в сяра и пепел май беше  Thinking

за Женевската коненция ми хареса, вицът е добър

# 14
  • През девет морета в десето
  • Мнения: 1 909
Ох, Joel, определено ме заинтригува с тези скандинавски менюта - прочетох и за lutefisk - явно това е, за което споменава Asyаlein, че се кисне в препарат за миене - ама тя май повече норвежко изобретение.

Напълно им влизам в положението, че са търсели  по-интересни вкусове, ама чак пък такива силни емоции... 

Много ме накефи анекдота за lutefisk - някакви си хора я използували за да изгонят плъховете с нея, изгонили ги успешно, но за сметка на това под терасата им се заселили няколко норвежки семейства

Айде стига съм спамила кулинарната тема  - а конфитюра ще го пробвам Laughing

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт