Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

залив на орловия щит

Мнения: 4 003
Това мезе се сервира като допълнение към ферментирала херинга

ето малко инфо:
миналата седмица беше третият четвъртък на месец август и тогава се пада премиерата на вкиснатата херинга - национално ястие на нашата област

surströmming или вкиснатата херинга - оставя се заедно с вътрешностите да ферментира за около 8-10 месеца, после се консервира и продава първо през споменатия ден
има специална техника на отваряне на кутията, за да се избегне химическата атака на излезлите газове
после следват разни техники на сервиране върху твърд хляб, с много лук уж за да убие вкуса на гнило и с пресни картофки

колкото и да се слага лук, все мирише гадно

единствено ни хареса този мармалад
ето и рецептата за по-отворените и не консервативни готвачи

2 големи глави червен лук се позапържват за около 10 мин на слаб огън в 2 лъжици масло, добавят се 50мл оцет от червено вино и 50мл мед, засилва се котлона
сместта трябва да поври добре, за да се поизпари течността и да придобие наистина вид на мармалад
сервира към мезето или на сандвич тип тортила с пълнеж по желания
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 312
Joel 35 развесели ме с твоята херинга...

незнам къде си точно, но имам приятелка в Норвегия, което ми разказваше за свинските ребра, киснати в препрата за почистване на тоалетната. докато се разпаднат  35

мармаладът ще се пробва. мога ли да ползвам захар? да го каламелизирам? половинката не яде мед  Crazy

в събота си купих книга за френската кухняи там имаше тарта с лук и лукът беше червен и приготвен по подобен начин. после сложен върху тестото и запечен...

ще видим кое ще направя първо...

ти ядеш ли я тази херинга? hahaha
Цитирай

залив на орловия щит

Мнения: 4 003
asyalein, само я пробвах и веднага я изплюх

нищо не може да премахне вкуса на гнило

а за захарта - пробвай
Цитирай

на баба си в джанките

Мнения: 526
Значи това е прословутото сладко от червен лук.Ще си копирам рецептата и може да я пробвам някой път,но...със сигурност като гарнитура на някакво нормално месо или риба Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 8 586
Аз съм си копнала тази рецепта за конфитюр от лук, сега ще сравнявам двете рецепти. Very Happy
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
Мммммммм, копнах си рецептата Peace
Но не за херингата  Sick а за 4ервения лук   chef
Цитирай

Бургас

Мнения: 3 553

миналата седмица беше третият четвъртък на месец август и тогава се пада премиерата на вкиснатата херинга - национално ястие на нашата област


...............но имам приятелка в Норвегия, което ми разказваше за свинските ребра, киснати в препрата за почистване на тоалетната. докато се разпаднат  35


Мале, какви са тези извращения с храната Thinking
Цитирай

Варна

Мнения: 2 410
Гледах специално предаване за тази гнила смрад... после здравословно хранене, това-онова. ooooh! Mr. Green
Цитирай

През девет морета в десето

Мнения: 1 909
Joel, аз да питам за херингата - в какво се оставя да ферментира? Съвсем без нищо ли? В морска вода поне? newsm78

Не че съм се засилила да я правя, но наистина ми е интересно Outta Joint

Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 312
http://en.wikipedia.org/wiki/Surströmming

на френски има малко инфо...явно темата не им понася hahaha
Цитирай

През девет морета в десето

Мнения: 1 909
Asyalein, благодаря ти - с глас съм се смяла на обясненията 35 35 Особено където френските линии били обявени за "културно непросветени" задето не искали да превозват варелите  hahaha hahaha
И че се пие мляко към нея...

Да се чуди човек защо си дават толкова зор да я правят тази херинга, след като е толкова сложно да се отвори (под вода!! Shocked) и употребява. Доколкото разбирам, само съвсем натюр шведи могат да оценят вкуса  - сигурно ги приучват от малки  #Crazy
Цитирай

залив на орловия щит

Мнения: 4 003
Миленика, извращения или не, не знам, ама я си представи по цяла година да си само на картофи, месо от лос, и солена херинга
все пак тук са доста на север, освен борове и брези друго не вирее

не ще ти писне, ами и оттатък

та и затова си пускат фантазията

а и доколкото знам по едно време не са имали сол за солене, нито дърва за опушване и са минали на варианта ферментация
много било полезно и т.н
ама само ако си с противогаз

ето и малко на англ. по темата
http://en.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming

chumbi, във вътрешностите имало разни бактерии, които предизвиквали този процес на ферментация

от всичките ни познати тук (точно района на този ... деликатес) нито един не го яде

но иначе от пресата ни надуват главите с него
както и че производителите щели да съдят веригите супермаркети, позволили си да го пуснат преди премиерата
смях

имаше един виц, че тази манджа била призната по Женевската конвенция като химическо оръжие

Цитирай

Pierrefonds, CA

Мнения: 722
Eто и рецептата, която аз имам. Става и с червен и с бял (жълт) лук. Опитвала съм само с бял.



500 г лук
65 ml  масло
125 ml червено вино
3 c.л. оцет ( може и ябълков )
1/4ч.ч. кафява захар
сол и черен пипер

Нарязва се  лука на финни кръгчета.
Разстапя се маслото, прибавя се към него лука и захарта и се  оставя на много слаб огън за 30-ина мин. , докато всичко е леко оцветено, като от време на време се разбърква.
Слага се виното и оцета. Осолява се  и се прибавя и черния пипер . Продължава се варенето от 15 до 20 мин., непокрито. Разбърква се често. Съхранява се в хладилник.
Консумира се с меса, дроб, или кашкавали.
« Последна редакция: вт, 21 авг 2007, 20:59 от Eli=== »
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 312
абе май повечето авиолинии не ги разрешават за транспортиране.

разправях на половинката и той каза, че е гледал по ТВ за тази херинга. каза, че доста авиолинии я забраняват в багажа  35
незнам за вкуса, аз съм веге Whistling освен, за да бъда съпричастна да опитам онези черни китайски яйца, дето стоят в сяра и пепел май беше  Thinking

за Женевската коненция ми хареса, вицът е добър
Цитирай

През девет морета в десето

Мнения: 1 909
Ох, Joel, определено ме заинтригува с тези скандинавски менюта - прочетох и за lutefisk - явно това е, за което споменава Asyаlein, че се кисне в препарат за миене - ама тя май повече норвежко изобретение.

Напълно им влизам в положението, че са търсели  по-интересни вкусове, ама чак пък такива силни емоции... 

Много ме накефи анекдота за lutefisk - някакви си хора я използували за да изгонят плъховете с нея, изгонили ги успешно, но за сметка на това под терасата им се заселили няколко норвежки семейства

Айде стига съм спамила кулинарната тема  - а конфитюра ще го пробвам Laughing

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора