Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 454
Как да се доберем до такава информация, като от всякъде ни казват, че архивите са унищожени. Става въпрос за осиновяване през 1946 г.. Двамата осиновители са покойници т.е имаме правото да научим истината.
Но откъде,като в архивите нямало нищо!!! ooooh!

Моля ви помогнете ни! Дайте идея къде можем да проверим!
Сърдечно благодарим на всички![

# 1
Доколкото ми е известно делата за осиновяване се пазят в архива на съда 90години. Виж за другите служби не зная как стоят нещата. Успех!

Последна редакция: пн, 20 авг 2007, 22:06 от dreamt

# 2
 • Ruse, Bulgaria
 • Мнения: 883
Доколкото знам, делата за осиновяване до петдесет инякоя година са се публикували в Държавен вестник

# 3
 • София
 • Мнения: 1 454
Благодаря ви за съветите!
Навсякъде където би имало следа няма нищо.
Все си мисля, че поради факта, че бащата-осиновител е бил известно време в МВР системата съвсем целенасочено е унищожена информация. Все пак времената са били други.
Не знам накъде да тръгнем, но все отнякъде трябва да излезе нещо Cry Peace

Отговора от съда е , че всички документи са унищожени! Дали има друга инстанция от която да поискаме справка????

Последна редакция: вт, 21 авг 2007, 09:10 от muzka1

# 4
 • Мнения: 474
Разпитах за проблема ти.  Grinning Това което разбрах е, че по-принцип подобен род дела трябва да се пазят в архива на съда 100 години, но при положение, че са ти отговорили така, другия вариант е да пробваш в Общината в който град е било делото за осиновяване. Към 1946г. актовете за раждане на осиновените деца са се издавали от Общината на населеното место където е родено детето. Казаха още, че вероятността да се намери информация в регистрите на Общината е по-голяма отколкото в съда.
Успех ти желая Hug

# 5
 • София
 • Мнения: 1 454
Пиратка, много благодаря!
В общината не сме пробвали, но не сме сигурни къде е било родено детето. Предполага се само, че е Пловдив защото там са живели осиновителите. Но дали там е записано, че е родено и детето кой знае? newsm78

# 6
 • Мнения: 474
По принцип би трябвало там където се е гледало делото за осиновяване, в тази Община да е родено и детето.
Ако сте сигурни, че делото се е гледало в Пловдив, проверете там в общината.
Трябва да знаете къде е било делото, защото има и вариант осиновителите да са живели в Пловдив, но делото да е било в съвсем в друг град.

# 7
Делото не би следвало да е унищожено, освен ако не е имало пожар, потоп и т.н в архива на съда. Можеш да опиташ да поискаш с молба от съда да ти издадат удостоверение че делото е унищожено, но си мисля че дори да не е, съдията ще откаже , защото искат много уважителна причина обикновенно свързана с генетично заболяване и т.н, епикризи и други доказателства за това. За да се разкрие тайната се насрочва дело и т.н. Това е законовия път.
При унищожаване на делото задължително се запазва решението, но и това не ти върши работа защото в него не фигурират данни за БМ. И на мен ми предстои подобен вид издирване на БМ и стигнах до заключението, че по законен начин няма ка да стане. Ще съм благодарна ако някой е намерил вратичка в институциите и е успял да намери информация за БР да сподели.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 454
До колкото знам уважителната причина е само в случайте когато осиновителите са живи. След като вече  са покойници, това условие не  е задължително.
Не се позовавам на закон защото не знам къде точно, а цитирам административно лице. Точно поради това, че осиновителите са били живи и единствено с този мотив е отказан отговор преди много години относно биологичния произход.

Към днешна дата от съда отказват да дадат писмено становище за липсата на архив по случая.

# 9
Обещавам ти да попитам до края на седмицата- съдия, как стои въпроса  при смърт на осиновителите и ще пиша.  А устно какво казват, каква е причината да се унищожат дела за осиновяване при положение че по закон се пазят 100години? Ти лично подаде ли молба до съда и видя ли резолюция на съдия, където да ти отказват. Не се доверявай на приказките на архивар, деловодител и т.н. Подай молба, те нямат право да ти откажат да я приемат и са длъжни да я докладват на съдията и съответно той няма как нищо да не отговори писмено.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 454
Да подадохме молба! Отговора е устен, че поради събитията около преиминуване на турските граждани архивите са унищожени.? Ние нямаме нищо общо със смяната на имената и с тази малцинствена група, та се чудя що за обяснение е това.
Опитвам се да намеря архив на Държавен вестник от 1946 г. за да проверим дали е обнародвано нещо, но неуспявам. Може би трябва да отидем до библиотека.
Току що пък прочетах, че Агенцията за социално подпомагане към МП е отговорна за пазене на тези данни и че желаещите да осиновят се вписват в регистър към регионалната такава служба.
Може би ако е имало по това време такива служби трябва да намерим сегашната им форма и оттам да тръгнем?
Освен това преди 1971 г. било разрешено осиновяване на деца над 6м възраст, като до тогава всяко потенциално дете се вписвало в регистър към същата агенция за социално подпомагане.
Ох, съвсем се оплетох  #Crazy

# 11
Отговора е устен, че поради събитията около преиминуване на турските граждани архивите са унищожени.? Ние нямаме нищо общо със смяната на имената и с тази малцинствена група, та се чудя що за обяснение е това.
То по тази логика трябва във всички Окръжни съдилища да са унищожени архивите, а не са. Има служители които като не им се върши нещо, такива небивалици сътворяват, само да им се махнеш от главата. Аз съм влизала в архив на съд и повярвай ми е вътре е ад. Паяци, хлебарки и още какви ли не твари има, особено при по старите дела, дори не им се четат надписите по кориците вече, но това не е основание да размотават хората. Помоли някой адвокат, за съдействие, на него надали ще му говорят такива простотии.

# 12
 • Мнения: 1 003
До колкото знам уважителната причина е само в случайте когато осиновителите са живи. След като вече  са покойници, това условие не  е задължително.

Чела съм Чл.67б, който се отнася до разкриването на тайната на осиновяването. Там няма такова условие като "починали родители". Тони е споменала в какви случаи това може да стане. Така че по-добре е да търсите други начини.

Успех ви желая!

# 13
 • София
 • Мнения: 1 454
До колкото знам уважителната причина е само в случайте когато осиновителите са живи. След като вече  са покойници, това условие не  е задължително.

Чела съм Чл.67б, който се отнася до разкриването на тайната на осиновяването. Там няма такова условие като "починали родители". Тони е споменала в какви случаи това може да стане. Така че по-добре е да търсите други начини.

Успех ви желая!

Опитах се да намеря този член от Семейния Кодекс, но не успявам. Може ли да ми помогнете!

# 14
 • Мнения: 1 003
muzka1, копирам ти точният текст на чл.67б, но мисля, че е добре да се запознаеш с цялата глава 6 от Семейния кодекс, която касае осиновяванията.
ПРАВО НА ИНФОРМАЦИЯ
Чл. 67б. (Нов - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) (1) Осиновителите или навършилият пълнолетие осиновен, могат да поискат от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това. Окръжният съд в съдебно заседание при закрити врати, след като изслуша рождените родители на осиновения и заключението на прокурора, се произнася с решение.


А това е линк към СК:
http://www.bcnl.org/doc.php?DID=343

 Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт