Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 авг. 2007, 18:39 ч.

Защо бебето ми прави така?

 • 10 475
 • 307
 •   1
Отговори
 • dobri4
 • Мнения: 98
От известно време наблюдавам бебо и не мога да разбера какво става с него-много е капризен ли, аз ли не мога да се нагодя, пречи му нещо ... През деня много трудно го кърмя! Докато засучи - един рев страшна работа, както е бил спокоен. Да го нахраня навън - забрави! През нощта единствено нямаме проблем, като се размрънка, че е гладен и веднага засуква. С баткото не съм имала проблеми-той си ядеше навсякъде и по всяко време и сам си беше направил режим, а малкия един път яде през 1 час, после през 4, направо незнам кога е гладен и кога реве за нещо друго.
Моля Ви, помогнете и на мен!Посъветвайте ме какво да правя, защото е много изнервящо това постоянно реване.

# 1
 • където си поискам ...
 • Мнения: 532
Лентичката ти не работи и не виждам на колко е бебето.

Прочети тази статия и виж дали не може да ти помогне - от Библиотеката тук е.

КЪРМАЧЕСКА СТАЧКА
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1971


В краткост - дебни момента, когато заспива и се пробужда, за да кърмиш, сънените бебета сучат добре и не капризничат, забелязала си по сукането нощем.

Пускай климатик в друга стая да охлажда, използвай легнала поза за кърмене, така ще бъде хладничко, няма да се допирате много с бебо и вероятно ще суче по-добре.

И доста други съвети за справяне в статията.

Период е и минава, дано да се справиш, успех!

# 2
 • Мнения: 7 552
Винаги съм твърдял, че по определени педиатрични теми би трябвало да се пише с особено внимание, и от хора, работещи материята. Когато пишат хора без връзка с предмета се получават нонсенси. Всеки един практикуващ педиатър лесно забелязва такива неща в текст.

Термин "стачка" няма, и не може да има. Той предполага активно участие на детето в отказ от кърмене. А такова активно участие просто няма. Детето спира да се кърми и/или не желае да се кърми по причини. И те трябва да ни интересуват. А не спира, защото му харесва да спира и го прави с умисъл.

Критичният анализ на тази статия:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1971
ще помогне да се видят редица неща.

Абзац + коментар.

"Това внезапно отказване на гърдата, обикновено при бебета на възраст между три и осем месеца, се нарича “кърмаческа стачка” "
-> Много дълъг е този период, за да "стачкува" което и да е било дете. Трябва да се търсят причините.

"Възможно е бебе под една година да се отбие, но е много малко вероятно това да стане, ако то е на по-малко от девет месеца. Бебе, което се отбива, обикновено го прави постепенно и не изглежда нещастно заради това."
->Това  изобщо не е така. Много деца се отбиват внезапно и видимо безпричинно. Възрастта тук играе малко роля. И как ще разберем, че детето е "нещастно" ? Във всичко е нужна мярка... Истината е че децата НЕ правят разлика между АМ и кърма. Много деца са си напълно щастливи и на АМ. Това малко се променя за деца кърмени дълго-те по принцип трудно хапват АМ, макар и това да не е с толкова обобщаващ характер.

"Много майки избират да отбият детето по време на кърмаческата стачка, особено ако бебето им е по-голямо от шест месеца, но повечето пъти бебетата могат да бъдат окуражени да започнат отново да сучат в рамките на няколко дни. Това изисква търпение и решителност от ваша страна, но напълно си заслужава усилието."
->Много малко са тези майки, които издържат на плача на децата си със стоицизъм и непоколебимо желание да продължат "напред". Особено в условия, когато причината за конкретната промяна в поведението на детето е неясна. С "окуражаване" само не става. Нужно е да се търсят причините и да се работи по тях.

"Ако бебето ви прескача хранения, гърдите ви може да се препълнят с мляко и да се втвърдят и/или да се запушат канали."
-> Нормално е децата да прескачат хранения с възрастта. Защото искат да се хранят по-нарядко. Именно принудата и честото хранене, когато детето не е гладно, водят до основната грешка- принуда при хранене, от което детето става още по-нервно, и отказва и в хранения, когато по принцип е гладно.

"Трябва да решите как ще давате на бебето изцеденото мляко по време на стачката."
->Тук просто няма дилеми-изцеденото се дава само с биберон. Всякакво друго даване може да създаде още по-големи проблеми-ами ако откаже изобщо биберон, и иска само лъжичка? Как ще го кърмите после? Никак. Ето защо съвети трябва да се дават от хора, работещи тази материя. Просто целият въпрос тук е да нагласите биберона да не тече като "чешма" и да се внимава да не пробивате нови дупки. Другите посочени начини за хранене в този раздел на статията, са направо опасни, и особено при малки бебета лесно могат да доведат до аспирация на храна.

"Има много причини за кърмаческа стачка. Те включват:
-никнене на зъби"

->Да, но на три месеца зъби не никнат. Въобще би било добре да "отвържете" темата със зъбките от каквито и да са били педиатрични проблеми.

"Ако носът му е запушен...овлажнител на въздуха."
->Тези овлажнители днес са забранени. По общо признание те са мега риск за дихателно алергизиране, поради факта че втечняват домашния прах и го правят лесен за вдишване и до най-малките дихателни пътища. Употребата на такива уреди днес се отрича категорично. Става въпрос за овлажнители за стая, а не за персонални инхалатори.

"Винаги, когато бебето чувства дискомфорт в устата, независимо дали от растеж на зъби или млечица, храненето с шише обикновено му е по-удобно."
->Това изобщо не е така, и писалите статията не могат да подкрепят това "твърдение" с никакви достоверни факти. Много често съм виждал деца с "огромни" млечници и се хранят с апетит, и обратното. Не винаги млечницата причинява разстройства в храненето.

"Начините за сукане от шише и от гърда са съвсем различни и пиенето от шише изисква по-малко усилия и по-малко движение на устата от сукането. Това е една от причините да се предпочита друг начин на хранене на бебето с изцедена кърма по време на кърмаческата стачка пред шишето."
->Да, но не посочват как-биберон, "човка"? Храненето от шише предполага координация в преглъщането характерна за по-големи бебета. Хранене от шише, чрез опити за пиене директно при малки бебета може да доведе до аспирация. Цялата конструкция на фразата тук е погрешна-изцеденото мляко се дава само с биберон, защото проблема с храненето на едно здраво кърмаче не е в начина, по който му давате храната. Сученето за едно нормално новородено е рефлекс.

"...Повечето бебета се завръщат към гърдата след като се почувстват по-добре, дори и да са нахранени няколко пъти от шише. "
->Наивни съждения. Повечето от децата се връщат към гърдата след като са били хранени от шише (с биберон) по други причини-по причина на това че лесно и бързо са задоволили глада си. В храненето на бебетата има голям дял психологичния момент.

"Някои бебета отговарят на негативни влияния, като отказват да сучат. Този стрес може да бъде причинен от братя или сестри, които си съперничат за вниманието на майката, докато кърми, от промяна в обстановката (като пътуване на ново място или местене в нова къща), на прекалено силна реакция на майката при ухапване от бебето (вижте статията “Никнене на зъби и хапане”), или тежък стрес в живота ви (развод, смърт в семейството и т.н.)."
->По принцип може и да е така, но е по-добре да оставим Фройд извън педиатрията.

"Когато насърчавате бебето да засуче гърдата, трябва да бъдете търпеливи и настойчиви."
->Това са общи фрази. Нищо от това не работи в практиката-майките искат бързи решения- никой не може с дни да гледа как детето му плаче с часове през деня и изобщо не се храни.

"Кърмете в тиха, затъмнена стая, или пуснете някаква успокояваща музика. "
->Това прави децата още по-капризни и раздразнителни. Трябва да се кърми при каквито и да е било условия.

"Опитайте се да накарате млякото да потече преди да се заемете с кърменето. Това ще накара млякото да слезе и няма да се налага бебето да чака, веднъж започнало да суче."
->Да, но ако има какво да потече. Или може да има в началото, и да се заблуждаваме че все има, а то да няма. Добри са общите пожелания, но въпроса е в детайлите.

"Предлагайте гърдата често. Не чакайте, докато бебето наистина огладнее. "
->Кардинална и груба грешка. Защо:
    *Децата с възрастта естествено разреждат храненията. Всеки опит детето да се храни, когато не е гладно, води до принуда. А това мигновено влошава нещата с кърменето.
    *плача от принуда води до аерофагия, колики, още по-голям стрес и се отваря "Кутията на Пандора".
    *преяждане, колики от преяждане.
    *неимоверно наддаване на тегло от прехранване.
    *честото кърмене НЕ увеличава кърмата, както много хора си мислят. Това е валидно само за много ограничен процент кърмачки, и почти винаги тяхното желание да си увеличат кърмата с чести хранения са диаметрално противоположни на желанието на детето да се храни на по-редки интервали.

"”Бебето суче само по 10 минути; отдръпва се от гърдата и нервничи по средата на храненето, после се държи все едно се опитвам да го отровя, когато пробвам да го сложа на гърдата отново; иска да суче постоянно вечер и не изглежда задоволено”. Това поведение е естествен етап от развитието и не се определя като кърмаческа стачка. Обикновено тези бебета сучат добре сутрин, както и през нощта. Следобедните и вечерните хранения са по-проблемни."
->Ами просто авторката на написаното не разбира, че 10 минути за голямо дете са напълно достатъчни. То и затова не иска повече. Освен ако не се е напълнило с въздух от аерофагия, и да трябва да го оригнете, за да продължите с храненето. Иначе и капка няма да приеме...

"Даже да стане голямо земетресение, то ще суче през цялото време докато трае, просто защото новороденото обича да бозае."
->Да, но по-горе авторката препоръчва хранения в "спокойна обстановка". Явно нещата не и са ясни...

"Докато новороденото е изпълнено с желание да продължи да суче, докато слезе следващата порция (спомнете си, че то няма кой знае какво друго забавление по това време), по-голямото бебе може да стане неспокойно след като първоначалната струя мляко намалее и да не иска да продължи да суче, докато чака следващото потичане."
->Нещата тук са прости и няма нужда от "смокинов лист". Има мляко-няма мляко. Ако няма мляко, няма какво да "потича" нито след 5, нито след 10 минути.

"Много от по-големите бебета също така ще започнат да се борят със съня вечер. Никога не съм разбирала този феномен, защото спането е едно от любимите ми занимания."
->Наивни неща са тези. Ясно е отдавна, че при деца, за да се влезе във фаза на подтискане се минава първо през фаза на възбуда. Това обяснява нещата. Аналог на това е например поведението при някои възрастни, които точно преди сън изпадат в бясна активност.

"Ако бебето ви е нервно вечер и иска да суче често, предлагайте му една и съща гърда, докато суче от нея поне двадесет минути. Прекалено честото сменяне на гърдата може да доведе до това, бебето да поеме повече от предното, по-богато на лактоза мляко, което може да предизвика газове."
->Да, една и съща... след като бързо свърши с млякото да се напие с въздух. За да има още повече колики след това. Това за "предни" и "задни" млека практически няма особено значение, и е голяма тема.

"Каквито и да са причините за отказа на бебето да суче, вие можете почти винаги да го убедите да се върне към гърдата. "
->Нищо подобно, без да са ясни причините. Педиатрията е специалност на възможното. Не на желаното.

Основни причини за проблеми с гърдата и отказ от хранене:

*ГЕРефлукс-всички феномени на "отдръпване" след първи глътки мляко са почти сигурни белези на езофагит и болка от това, при първите преглъщания на храна.
*промяна във вкуса на млякото
*липса на мляко, недостатъчно количество, не покриващо растящите нужди на детето от количество.
*рядко мляко-много майки нямат гъсто мляко, колкото и време да минава след началото на храненето.
*неправилни техники на кърмене
*нервни бебета, нежелаещи да се кърмят-има такива деца и това е психологичен феномен. Хранят се чудесно с биберон (кърма или АМ)

Последна редакция: вт, 21 авг 2007, 11:58 от Birdie

# 3
 • Айтос
 • Мнения: 4 242
Чий са коментарите след всеки изваден абзац?  Thinking

# 4
 • Мнения: 7 552
Мои. Коментари на практикуващ педиатър.

# 5
 • Айтос
 • Мнения: 4 242
С цялото ми уважение към практиката ви на педиатър, вие кърмили ли сте? С колко прблема в кърменето лично и реално сте се справили? И дайте примери как, за да имат полза майките в нужда Grinning

# 6
 • Мнения: 848
Birdie , много  "окуражаващо" за една начинаеща кърмачка  Confused Моето кърмаче няколко пъти ми е отказвало гърдата. Не съм търсила причините,а и не смятам да ги търся. Наистина трябва майката да се въоръжи с търпение и да продължава да опитва да накърми детето си, но само когато то иска- насила нищо не става, само взаимно се изнервяме.Аз дохранвам дъщеря си с АМ или с изцедена кърма с биберон и най-вероятно за това отказва гърдата понякога, но въпреки това след два - три дни отново започва да суче. Просто децата имат нужда от близостта на майката и искат да са близо до нея. Изчаквам да мине този период, като се изцеждам през това време и продължаваме да се кърмим.А тихата и спокойна обстановка наистина е от значение. Колкото повече растат,бебетата стават по-впечатлителни и лесно могат да се разсеят.Затова-кураж,търпение и никакво отказване  Hug

# 7
 • Айтос
 • Мнения: 4 242
"Докато новороденото е изпълнено с желание да продължи да суче, докато слезе следващата порция (спомнете си, че то няма кой знае какво друго забавление по това време), пооголяното бебе може да стане неспокойно след като първоначалната струя мляко намалее и да не иска да продължи да суче, докато чака следващото потичане."
->Нещата тук са прости и няма нужда от "смокинов лист". Има мляко-няма мляко. Ако няма мляко, няма какво да "потича" нито след 5, нито след 10 минути.

Няма такава възможност да няма мляко, защото то се произвежда във всеки един момент. Докато бебето изсуква порцията "заредена" в гръдните синуси, алвеолите се изпълват с ново мляко и след няколко минути стимулация (за да се отдели окситоцин), слиза новата порция кърма. Вие цедили ли сте докрай гърдите си? Grinning Аз лично със сина си съм изстрадала доста безсънни нощи и дни, за да изцедя "докрай" гърдите си (само едната дори), според препоръките на невеж в областта педиатър. Или аз съм феномен? Я да попитаме и останалите кърмачки?

# 8
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 024
   Позволи ми да не се съглася поне с половината от твоите коментари. Това пък е мнение на една кърмеща майка със сравнително добър опит. Въпреки че си педиатър (мъж) не мисля че все пак си напълно запознат с всички неща свързани с кърменето, които една жена кърмила децата си е научила. Не казвам и че няма грешки в самата статия, но доста от нещата са правилни.
   
Цитат
Да се опитаме да си представим какво би станало ако бебето на едно млекопитаещо, например, на мечка, слоница или горила, изведнъж откаже да суче от мама? Отговорът е ясен: в естествени условия това бебе не би оцеляло. Затова то не суче от мама само в два случая: или самото то е слабо и нежизнеспособно, или с мама се е случило нещо и мама вече я няма. Във всички останали случаи бебето суче. Природата е устроена така, че кърмаческата стачка е неестествено явление. Отказът от гърдата почти не се среща в природата, не се среща и в човешките общности, запазили архаична култура за отглеждане на деца. В съвременния цивилизован свят обаче, отказът от гърдата е често срещано явление. Да се опитаме да обясним защо се получава така.

     Кърмила съм и продължавам да кърмя на поискване, като използвам кърменето не само за хранене, а за успокоение, приспивана и близост, тъй наречена стачка не сме имали освен в самото начало от едната мадама и както казваш мисля че тогава беше по-скоро колики или не беше гладна.

# 9
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 024
  Съгласна с Мери. Неколкократно съм забелязвала когато сучеха дълго време като новородени малките, как след като изпият първата порция мляко след няколко минути си потича следващата. Гърдите никога не могат да бъдат празни. Кърмата при установена лактация се произвежда основно по време на самото сучене. Гърдите ми са доста малки и определено не изглеждат препълнени, как в този случай се изхранват близнаци на годинка?

# 10
 • Мнения: 7 552
"Кърмила съм и продължавам да кърмя на поискване, като използвам кърменето не само за хранене, а за успокоение, приспивана
 и близост..."

Крайно неправилно. Храната не е за успокоение. Нито храненето. Това е мега фактор за психична булимия в късна възраст и наднормено тегло в късна възраст.

# 11
 • ruse
 • Мнения: 888
Birdie , трябваше ли да дойдеш и в този форум, за да критикуваш...???

Аз съм съгласна с мамите и добре, че са те, за да ни дават кураж, за да продължаваме да кърмим дечицата си... Hug

     Кърмила съм и продължавам да кърмя на поискване, като използвам кърменето не само за хранене, а за успокоение, приспивана и близост, тъй наречена стачка не сме имали освен в самото начало от едната мадама и както казваш мисля че тогава беше по-скоро колики или не беше гладна.

Абсолютно същото положение е и при нас Peace

# 12
 • Мнения: 7 552
Birdie , много  "окуражаващо" за една начинаеща кърмачка  Confused Моето кърмаче няколко пъти ми е отказвало гърдата. Не съм търсила причините,а и не смятам да ги търся. Наистина трябва майката да се въоръжи с търпение и да продължава да опитва да накърми детето си, но само когато то иска- насила нищо не става, само взаимно се изнервяме.Аз дохранвам дъщеря си с АМ или с изцедена кърма с биберон и най-вероятно за това отказва гърдата понякога, но въпреки това след два - три дни отново започва да суче. Просто децата имат нужда от близостта на майката и искат да са близо до нея. Изчаквам да мине този период, като се изцеждам през това време и продължаваме да се кърмим.А тихата и спокойна обстановка наистина е от значение. Колкото повече растат,бебетата стават по-впечатлителни и лесно могат да се разсеят.Затова-кураж,търпение и никакво отказване  Hug
Няма разлики с моето мнение. Естествено че се търсят причините. Стига да се съветвате с този, който знае кои са тези причини.
Въпроса не е в куража. Кураж даваме винаги.
Въпроса е да се действа с мисъл, а не на сляпо и напосоки.

# 13
 • ruse
 • Мнения: 888
Крайно неправилно. Храната не е за успокоение. Нито храненето. Това е мега фактор за психична булимия в късна възраст и наднормено тегло в късна възраст.
Не храната, а гърдата е за успокоение Crazy и по- добре  Stop да се заяждаш!

# 14
 • Мнения: 7 552
Крайно неправилно. Храната не е за успокоение. Нито храненето. Това е мега фактор за психична булимия в късна възраст и наднормено тегло в късна възраст.
Не храната, а гърдата е за успокоение Crazy и по- добре  Stop да се заяждаш!
Няма такова нещо "хранене за успокоение". Това води и е синоним на психологична булимия. Останалите деца как са спокойни без гърда? магически ли? просто има и други начини за успокоение.
Нито гърдата се предлага за успокоение. Защо? защото успоредно с успокоението е и инструмент за хранене. И точно затова детето не бива да се храни 24ч в денонощието.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт