Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 авг. 2007, 23:11 ч.

ендоскопска хирургия

 • 2 771
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 559
Имате ли информация какво представляват лапароскопските операции и какви рискове крият? ще съм благодарна, ако някой може да ми изясни предимствата и рисковете на този метод при отстраняване на жлъчния мехур.

# 1
 • DE
 • Мнения: 1 215
Има определени критерии на които трябва да отговарят пациентите за лапароскопска интервенция.
 Предимствата за няколко, намалена инвазивност,по-бързо въстановяване на пациента, по-кратък и лек следоперативен период, съкращаване на срока за временната нетрудоспособност, естетичност/ малки и незабележими белези/

Разчита се , че заради подбора на пациентите, усложненията са по-малко, но пациента трябва да е информиран, че в хода на операцията може да се наложи да се премине от лапароскопска към конвеционална методика.

Последна редакция: вт, 21 авг 2007, 09:50 от Шехи

# 2
 • Мнения: 4 150
Най важното неЩо при таzи рутинна операция е кадьрността на лекаря.
Трябва да се намери лекар,който е иzвьрШил много такива операции и да има поне един курс на обучение zа това неЩо.(обикновено трае около 2 години).
Най честите усложнения са нараняване на черният дроб с кьрвене и при несрьчност може да се наложи тотално отваряне на коремната кухина.Но при добьр хирург е рядкост.

Има голями предимства пред "отворена" операция.
Раните zарастват по бьрzо и беzпроблемно,ниськ риск от инфекции,малки белеzи,лека травма.(не тежка както при отворената).

Има народни методи,които "лекуват" жльчният мехур (камьни) беz операция.Но не сьм zапоzнат 100% как се иzвьрШват. Peace

# 3
 • Мнения: 1 559
Шехи, Кристиан, благодаря ви!  bouquet

Кристиан, и аз срещнах някои "народни" методи като се ровех. Има метод с приемане на зехтин и лимонов сок с цел изхвърляне на камъните.

Става въпрос за баба ми. Тя се съгласи на хомеопатично лечение, но твърде късно, вече се е решила на операция и мисли да се лекува хомеопатично след нея. Според лекарите  жлъчният мехур трябва да се отстрани спешно, за да се избегне запушване на жлъчния канал и поредната тежка криза. Тя е с хроничен хепатит и лекарите искат да използват, че в момента състоянието на черния дроб и панкреаса позволява операция.
Цяла нощ четох по темата и се ориентирах в ситуацията...Сега въпросът е дали подобна интервенция не е прекалено рискова за сърцето й (тя има прекаран инфаркт)...Очакваме мнението на кардиолози.

Кристиан, и мен основното, което ме притеснява, е кадърността на лекаря. В Бг това е сравнително нов метод и едва ли лесно се намира лекар, извършил много такива операции...а пък и това няма как да се разбере.
Този вариант ми звучи като по-малкото зло.

Ако някой има личен опит или близки, претърпели такава операция, ще се радвам да сподели как се е чувствал след това и как протича възстановяването.

Последна редакция: вт, 21 авг 2007, 23:32 от Илиана_М

# 4
 • DE
 • Мнения: 1 215
Илиана ,тази нова информация променя нещата!
Абсолютно противопоказание за лапароскопска холецистектомия са болни с чернодробна цироза, защото съществуват рискове за неконтролируемо кървене по време на операцията поради наличие на портална хипертенсия. Бабата ти ,която страда от хр.хепатит не може да няма наченки за това. При такива случай се препоръчва конвеционална методика за отстраняването на жл.мехур.
Тя пожълтявала ли е по време на криза? Имала ли е данни за обструкция?

# 5
 • Мнения: 1 818
Мъжът ми претърпя лапароскопска операция за премахване на жлъчката преди 3 месеца. Лекуващият му лекар е много опитен хирург от "Пирогов", специализирал дълги години в Германия и специалността му е точно това - холецистити и панкреатити. Предимствата на т.нар. "безкръвна операция" са много, а недостатъкът е един - платена е. И да, вярно е, че не всеки пациент може да бъде опериран по този начин - само лекарят може да прецени дали има противопоказания и дали за пациента би било по-добре класическата операция. Мъжът ми наистина се възстанови много бързо. Преди това опитахме какво ли не - и билки, и лекарства, и диета - нищо не помогна, дори накрая значително се влоши. При операцията се оказа, че жлъчката му е гноясала и е било въпрос на дни да получи перитонит. Ако желаеш да ти дам координати на хирурга, пиши ми на ЛС.

Последна редакция: вт, 21 авг 2007, 21:35 от Маги ДС

# 6
 • Мнения: 1 559
Шехи,  Маги ДС, благодаря ви за включването!  bouquet

Лекарите са преценили, че баба ми отговаря на изискванията за лапароскопска холецистектомия и са я назначили за утре.
Шехи, да, баба ми е пожълтявала по време на криза (значително, видимо пожълтяване). Беше с диагноза холецистопанкреатит и механична обструкция на жлъчните пътища (т.нар. механичен хепатит - не знам как е медицинския термин за този хепатит).
Можеш ли да ми разясниш какво представлява порталната хипертенсия? Това, което пишеш, звучи притеснително.

Маги ДС, баба ми живее във Варна и няма как да постъпи в "Пирогов". Много жалко, че няма как да отидем при хирурга, за когото пишеш.

# 7
 • Мнения: 4 150
Портална хипертенzия е друго неЩо(тежка картина е)...
При баба ти явно хепатита е от zапуШената жльчка и Щом са преценили,че става zа лапароскопия,zначи може.Не вярвам да биха рискували подобно неЩо.... Peace

НеЩо,което zабравих да ти пиШа при лапароскопията е,че баба ти може да има след операцията болки в гьрба и раменете.Това е от гаzта,която се вкарва в корема (zа видимост zа хирурга) и което минава след няколко часа.Предупреди я,zа да не се тревожи ТЯ zаЩо я боли част от тялото,което няма ниЩо обЩо с жльчката...

Желая ви успех zа утре и пиШи после.  bouquet

# 8
 • Мнения: 1 559
Операцията мина благополучно. Hug
Баба ми още не е дошла в съзнание от упойката, но се успокоих, че не е имало усложнения и проблеми по време на операцията. 

Още веднъж - благодаря ви!  bouquet# 9
 • Мнения: 4 150
Браво  bouquet

# 10
 • Мнения: 1 818
Операцията мина благополучно. Hug
Баба ми още не е дошла в съзнание от упойката, но се успокоих, че не е имало усложнения и проблеми по време на операцията. 

Още веднъж - благодаря ви!  bouquet

Радвам се! Желая и бързо възстановяване! Peace И да знаеш, че жлъчката хич няма да й липсва.

# 11
 • Мнения: 1 559
38 камъка в жлъчния мехур! ooooh!

Маги ДС, със сигурност си права, че подобна жлъчка едва ли ще липсва някому.

Има ли нещо по-специфично за възстановяването, което може да ми кажете?
Само да изпишат баба ми от болницата и ще я замъкна на хомеопат (най-сетне се съгласи). Поръчах книга с рецепти, подходящи за състоянието й. Освен диетата и почивката има ли нещо друго, което трябва да се направи?

Маги ДС, мъжът ти какви лекарства пиеше след операцията?

Колко се радвам, че ви има в такива моменти! Hug

# 12
 • Мнения: 2 657
Илиана, баща ми беше опериран ендоскопски\жлъчка\ по мое желания, но и по показания..Много съм доволна. Възстанови се бързо, но във ВМА, просто екипа и клиниката по енодскопска хирургия са ВЪРХА!!

# 13
 • Мнения: 1 818
Веднага след операцията му изписаха да пие Ципрофлоксацин 5 дни, защото имаше гной в жлъчката и, доколкото си спомням, Мезимфорте по време на хранене. Взимаше и аналгин, защото първите дни след операцията имаше температура. Подходящо лекарство също е и Цинарикс - то е на растителна основа и подпомага оттичането на жлъчните сокове от черния дроб - то трябва да се пие около 1 месец - 3 пъти по 1 таблетка дневно. Предполагам, че са ви обяснили каква диета трябва да спазва следващите 3 месеца. Всъщност диетата е почти същата, както и преди изваждането на жлъчката - мазнините се свеждат до минимум, да няма пържени храни, без яйца, шоколад, кафе, алкохол - това се сещам на първо време. Някъде вкъщи имам точния списък на храните, които трябва да се избягват. Като минат тези три месеца - постепенно започва връщане към нормалното хранене.
Възстановяването е в пъти по-бързо, отколкото при класическа операция. Трябва да ходи повече, да се движи, за да не се получат сраствания и да се възстанови по-бързо.

# 14
 • Мнения: 1 559
Благодаря ви!  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт