Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • от скоро в Слатина
 • Мнения: 460
Искаме да кръстим дъщеря ни на 8 Септември. С кумувете ни сме много близки и естествено им се обадих те да я кръщават. Мисля че три седмици са достатъчен период за организация и за покана към кръстника. Обаче изникна проблем. Кумата ми която ми е най-добрата приятелка каза, че не могат защото нямат достатъчно пари за кръщене толкова скоро. Ако можело да го направим през Октомври. Обясних й че няма да си разменяме подаръци и т.н. но.......... тя определено иска да ми откаже. А ние си имаме нашите съображения да го направим за 8 Септември защото сме по-свободни пък и най-близките ни ще могат да дойдат. Ако го оставим за Октомври става по-сложно. Само да отбележа, че по принцип нямат финансови затруднения и аз не ги изнудвам насила да стават кръстници. Просто те наистина са ни много близки и са наши кумуве.

Честно казано ми стана малко болно от този факт. Още повече че знам за случая когато една друга тяхна приятелка ги беше поканила за кръстници само една седмица преди кръщенето и те се съгласиха, а сега...........

Ако на мен ми се случи нещо подобно и съм от другата страна т.е. те да ме канят за кръсница даже и да нямам пари в момента въобще няма да се замисля ще намеря начин ще изтегля или ще взема назаем, но ще се съглася.

Не знам права ли съм или не..............?

# 1
 • DE
 • Мнения: 969
Знам, че когато те поканят за кум или кръстник, не се отказва!
Баба Ванга го е потвърдила!

# 2
 • Мнения: 3 814
Тя не ти е отказала. Казала ти е, че може през октомври. Ако толкова държите тя да е кръстница на детето може да се изчака един месец. Не е хубаво да се гледа в чуждата паница - била приела преди време само при една седмица предварително. Не се знае. Може да има някакъв проблем, който да не иска да сподели с вас.

# 3
 • от скоро в Слатина
 • Мнения: 460
Да не ми отказа, иска да го отложим. Моя е грешката но бях афектирана.

Не е гледане в чуждата паница. Въпрос на отношение е. Даже тя ми предложи ако искаме и друг да си намерим тя нямало да се разсърди.

# 4
 • Мнения: 18 794
ние пък се уговорихме с кръстниците и сме си поели всичко- те само присъстваха
били сме и кумове по този начин- без никакви финансови ангажименти
в наши дни никак не е чудно човек да има финансови затруднения и да се притеснява от такъв ангажимент

# 5
 • край морето
 • Мнения: 3 623
Ами тогава покани някоя приятелка или приятел на семейството да стане кръстник на детето, защо пък точно кумовете от сватбата трябва да стават и на детето

# 6
 • от скоро в Слатина
 • Мнения: 460
Кумата ми е най-добрата приятелка просто........ затова.

# 7
 • Мнения: 1 172
На мен пък 3 седмици предварително ми се струват ужасно кратко време, ако става въпрос за гост с ключова роля.
Жената е постъпила много адекватно - дала ви е 2 предложения:

-ако държите да е тя кръстницата, да го направите малко по-късно
-ако държите да е на 8 септ, да поканите друг

Мисля, че трябва да си подредите приоритетите и да изберете това предложение, което им отговаря.

А имай предвид, че 6-9 септ са 4 почивни дни. И много хора вече имат резервации за 4-дневна почивка. Ако сега започвате да организирате кръщенето, е вероятно много гости вече да имат други планове.

# 8
 • от скоро в Слатина
 • Мнения: 460
Ще бъдем в най-тесен кръг. Няма проблеми да е по това време.

Да държа да е тя кръсницата и изрично й казах че не искаме подаръци. За мен е важен човека, а не подаръците. Ние ще си вземем всичко необходимо за кръщенето.

# 9
 • Мнения: 524
Ще бъдем в най-тесен кръг. Няма проблеми да е по това време.

Да държа да е тя кръсницата и изрично й казах че не искаме подаръци. За мен е важен човека, а не подаръците. Ние ще си вземем всичко необходимо за кръщенето.

Тогава настоявай, при това ти е най-добрата приятелка. Мисля, че ще се съгласи.

# 10
 • София
 • Мнения: 15 088
Ако аз имах финансови проблеми и ме поканят за кръстница, и то близки хора, по същия начин бих реагирала - бих им казала директно. Само че нямаше да ги карам да отлагат. Просто или не ме ангажират финансово, или си намират друг човек. Заем да търся за такова нещо...надали. Едно е да вземеш 100 лева, за да идеш на нечия сватба. Съвсем друго е да си кръстник, май newsm78
Не знам, аз заради такива неща никого не съм ангажирала финансово за празниците си. Кумовете ни за сватабата ни купиха само чашите, и то защото адски много настояваха. Синът ми го кръсти сестра ми, купи само нещата, които тя счете за необходими. Всичко друго съм си организирала, съответно платила, аз Peace

# 11
 • Пазарджик
 • Мнения: 939
Ако приятелката ми ме покани за кръстница и съм финансово затруднена, дори и при думите и "не искаме подаръци" ще ми е неудобно да отида с празни ръце. Още повече и на мен 3 седмици ми се виждат кратък период. Не постъпвай егоистично ( не ми се сърди за думите), но те могат наистина да имат затруднения. Ако държиш да е тя - тя ти е дала алтернатива.
А ти като нейна приятелка, би трябвало да се замислиш, дали да и причиняваш некомфорт и неудобство да стане кръстница без наистина да "влезе" в тази роля със всичките му салтанати и финансови разходи. Жената ти е казала "тогава имам възможност". Разбери я.

п.с. мисля че това един от най- нападателните ми постинги, извинявам се за което, но наистина егоизма ти ме подразни. Пак извинявай.

# 12
 • Мнения: 1 943
Не си права.   Naughty Как ще си нагласят бюджета си е тяхна работа и след като казват, че сега нямат възможност като тяхна най-добра приятелка е нужно да им влезеш в положението.

Аз не бих станала кръсница с условието родителите всичко да поемат. Това не е кръсничество  Crossing Arms Ако нямам възможност сама да купя нещо скъпо и хубаво, да подготвя подарък за после, да си купя нова дрешка /за мен и семейството ми/ то не бих се чуствала като на празник и не бих приела.  Crossing Arms

# 13
 • от скоро в Слатина
 • Мнения: 460
Да явно наистина не съм аз правата в случая. Трябва да си помисля какво да правя.
Не очаквах всички да не се съгласят с мен, но ме накарахте да се замисля.

Довечера ще излизаме с тях и ще поговорим.

# 14
 • Мнения: 945
Мнооого егоистично от твоя страна. Ами тоzи свят да не се върти целия около тебе? Каzала ти е жената zащо не може да дойде, има право да няма пари или да е въzпрепятствна по друг начин. Предложила ти е и варианти... ама не, да стане по твойто.

Каzваш, че ти е най добрата приятелка, ама едва ли тя в твое лице може да намери така, щом и такива елементарни неща не можеш да раzбереш.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт