Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 авг. 2007, 16:06 ч.

Как укоротяваме опърничавите?

 • 1 631
 • 35
 •   1
Отговори
 • София, на брулени хълмове
 • Мнения: 967
Не една и две теми са посветени на бебешкия пубертет, където всички съчувствено успокояваме паникьосаните, че не само техните деца пищат и се тръшкат, че това е период, който и ние до болка познаваме и т.н.
В тази връзка нека в таз тема всеки от нас разкаже за изпитаните методи, които тий лично прилага, когато детето му се инати и е непреклнонно, когато и дума не може да стане завразумяване със стандартни начини. Споделете хитринките, които сте прочели в книгите, чули от познати или сте измислили сами в борабата си срещу стрховития бебешки инат  Wink

Ще зпочна първа, с нещо, което една позната сподели и аз уж на шега пробвах, а то се оказа много ефикасно поне за сега:

Когато Дими започне да ходи напук или се развихри неудържимо и положението излиза от контрол аз обикновено го наказвам да постои в стаята си за малко, за да се укроти. Вчера обаче, когато реших да го накажа той започна да крещи срещу мен: "Не искам наказан и да тропа с краче и тогава аз се сетих за това, което ми разказа познатата, а именно:
Когато нейната дъщеря не слуша тя и казва да отиде настрани и да си изгони лошотиите от главата и като ги изгони да се върне. Детето отива настрани, прави жестове все едно си маха нещо от главата и после се връща кротко като ангелче и наистина вярва, че вече е полсушна, защото лошотиите ги няма  Wink
Та докато Дми тропаше с крак и крещеше, че не иска наказан и иска да е лош и т.н. аз му казах да отидеда си изгони лошотиите. На него му стана интересно и попита къде са тези лошотии. Аз отговорих, че те са му в главичката и го карат да прави бели. Казах му, че атой е много добро дете и ако изгоним лошотиите отново ще слуша и няма да се налага да ходи наказан. Той избяга в стаята си и започна с ръка да си маха наужким нещо от косата и после каза, че е готов и е изгонил лошотиите и вече е добър. Забрави за дивеенето и крещенето до момента, взе една книжка и седна да я разглежда  Mr. Green От тогава два пъти пробвам номера с лошотиите в главата и в двата пъти резултатът е същия - отива, гони си лошотиите и се връща спокоен и кротък.

Вие сте, споделете други хитринки за "укротяване наопърничавите"  Laughing

# 1
 • Мнения: 14 405
Когато синът ми беше малък и изпаднеше в такова заинатено състояние, майка ми го беше измислила да гоним "лошото момче". Пъдехме лошото момче да си ходи и на негово място да дойде доброто момче. Това даваше възможност на детето да излезе с достойнство от ситуацията, в която само се беше набутало - хем вижда, че няма да стане на неговата, хем не искаше да се предаде и държеше на ината си. А така можеше да запази активна позиция, гонейки лошото дете.  Wink Mr. Green
Не знам обаче колко е правилна такава тактика - винаги, когато сме го използвали, ми е било едно такова неловко, все съм се опасявала да не би да го подтикнем към раздвояване на личността по този начин? Уж не би трябвало, ама знае ли човек?  Thinking

# 2
 • София
 • Мнения: 967
Как Сийке и аз съм чувала, че доброто момче/лошото момче никак не е хубаво да се прилага (наклонността към шизофриния е генетична), така само би се възбудило проявяването й (не дай боже).

Иначе аз вече веднъж съм писала - обърсване на лицето с мокър парцал и мокра кърпичка става. Хитринката ми я каза една баба на улицата и при нас свърши чудеса - особено при истерични изблици без шанс за оспокоение.

# 3
 • София
 • Мнения: 4 556
все съм се опасявала да не би да го подтикнем към раздвояване на личността по този начин? Уж не би трябвало, ама знае ли човек?  Thinking
Точно същото си помислих и аз, струва ми се опасно.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 722
Трудно укротявам, с променлив успех, но ще се радвам ако нещо от написаното от мен помогне на друга майка.
Игнорирам когато се получава.
Правя същото като него, доста попресилено и обикновено млъква и гледа втрещен как ммайка магарица го пунтира.
Бърша лицето със студена вода - на два-три пъти се наложи направо да му лисна чаша вода в лицето, защото се засиняваше от истерия и аз се уплаших. Сега като писне и ме види с чашата в ръка - веднага млъква - не знам до кога ще има ефект а определено не съм убедена, че е правилно, но...
Отклонявам вниманието, като показвам нещо интересно с доста превъзбуден вид /я, какво има там.../
Като се сетя друго пак ще пиша.

# 5
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Според случая.
Ако тръшкането е от чиста лиготия и сме си вкъщи - пращам я да си реве на воля в стаята и като се успокои да дойде при мен. После я питам знае ли все още защо се е ядосала, мисли ли, че с тръшкане ще постигне целите си и т.н. Винаги се извинява. После говорим, не искам в детето да остава усещането за яд, несподеляне или чувство за вина.

Ако реве силно - казвам, че нищо не разбирам, да се успокои и говори нормално, като голямо дете и заедно да намерим решение на проблема.

В такива случаи се старая очите ни да са на едно ниво /клякам, ако трябва или я вдигам/ и кротко, но категорично говоря.

На няколко пъти съм я карала да изхвърли тръшкането в коша  Laughing действа.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 982
В "дебелите книжки" пише, че когато се започне такова инатене от страна на детето трябва да се заведе в помещение с плочки, където има мивка (баня или тоалетна), да му се измият очите и ръцете с по-студеничка (но не ледена!) вода, а ако няма наблизо такова помещение - измиват се очите с вода.
Говори се бавно, спокойно, силна прегръдка, очите да са на едно ниво, пиене на вода (не сок, а вода), измиване на очите.
Ако нищо от до тук изредените не помогне и детето продължи да се тръшка и инати - прескачате го и го оставяте без публика около себе си, по възможност.

# 7
 • Майничка
 • Мнения: 5 958
Гледам да я разконцентрирам - правя като нея, ръся идиотски заплахи ("ще ти обърна носа с дупките нагоре", "ще ти вържа ръцете и краката с гевреци" и т.н.). Имаме и дежурен "семеен" (от мое време) отговор на истерии с "искам" - "И-и-искам ба-а-а-аница със жа-а-а-би!", който още хваща дикиш (преди се разхилваше, сега се дразни, но сменя вълната).
Техниките на баща й са по-агресивни - тя пищи, той командва "По-силно! Само толкова ли можеш!". 

# 8
 • 3 метра над небето
 • Мнения: 3 884
Казвам му че ще му направя физиономията като пекинезз Joy hahaha Mr. Green Heart Eyes

# 9
 • usa
 • Мнения: 3 367
..точно както bim_bam процедирам, не го обръщам на майтап(  хич не ми е смешно ) и не имитирам (неуважително ми е )
..ако са навън и се затръшкат по земята ги оставям,само ги местя да не са паркинг или друго опасно място..
...не изпълнявам желания съпроводени с драма-могат да се дерат до утре за бисквити,ако не му е времето и мястото-не получават..

# 10
 • Мнения: 7 132
Според мен трябва да ги уморяваме здраво ... не само на площадката ... трябва да карат колело , да тичат, да ритат топка и да се катерят, да мъкнат тежко  и така няколко часа  Laughing ... Звучи като шега, но аз не се шегувам  Crossing Arms

# 11
 • В.Търново
 • Мнения: 1 233
Ще следя темата с интерес, направо ме побърква напоследък моята щерка с подобни изпълнения. В момента в който кажа "Не" ляга на земята и започва да пищи пронизително.

# 12
 • Мнения: 649
И аз прилагах известно време номера с доброто и лошото момче, но все ме гложди нещо това с раздвояването. В тази връзка му беше много интересна историята с Ян Бибиян и дяволчето, което го кара да прави лоши неща, а наказаният после е Ян, дори купих книжката, но след като я прегледах съм категорична, че още му е много рано за нея  и сега само използвам героите и си измисляме разни истории.
Интересно звучи това за мокренето на лицето- ще го пробвам. А иначе напълно подкрепям
Според мен трябва да ги уморяваме здраво ... не само на площадката ... трябва да карат колело , да тичат, да ритат топка и да се катерят, да мъкнат тежко  и така няколко часа  Laughing ... Звучи като шега, но аз не се шегувам  Crossing Arms

# 13
 • В бара!!!!
 • Мнения: 412
Според мен трябва да ги уморяваме здраво ... не само на площадката ... трябва да карат колело , да тичат, да ритат топка и да се катерят, да мъкнат тежко  и така няколко часа  Laughing ... Звучи като шега, но аз не се шегувам  Crossing Arms
Това помага! Hug

# 14
 • Варна
 • Мнения: 2 168
Мдааа, полезна темичка Peace!
В най- истерясалите моменти, аз също както писа мама Галя го пунтирам Crazy. Страшно му е обидно и аз също не се чувствам добре, обаче действа неизменно за разлика от сто други неща, които не работят. Като се обиди  се гушваме и си обесняваме защо и как се стигна до тук. Иначе най- обичайният начин за реакция на тръшкането е отклоняване на вниманието.
Не бих могла да прилагам "лошото момче" и "лошотиите" защото никога не му е казвано, че е лош, или се държи лошо, изобщо избягвам да изказвам отрицателни определения пред него, но бих пробвала да изхвърля тръшкането в коша  Grinning.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт