Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София, Младост 4
  • Мнения: 9 030
Започване и поддържане на лактацията, когато бебето не се кърми

    Важно е да изцеждате кърмата си за да може да започне и да се поддържа лактацията, ако бебето не се кърми изобщо или не суче добре. Чрез изцеждането също така ще имате мляко на разположение с което да храните бебето – всяка частичка майчино мляко, което бебето получава, колкото и малка да е тя е като течно злато.
 
Кога трябва майката да започне да се изцежда?
•   Ако бебето не започне да се кърми веднага след раждането, майката трябва да започне изцеждането 6 часа след раждането на бебето – започването рано може да окаже много голямо значение за бъдещото количество на млякото.

Коя помпа е най-добрия избор?
•   Ако бебето не се кърми, трябва сериозно да се замислите за взимане под наем на помпа от болницата, която ще ви позволява да изцеждате и двете гърди едновременно. Такава помпа е най-добрия избор за поддържане или увеличаване на количеството кърма.
•   Ако не можете да си вземете такава помпа, помислете за купуването на някаква, за предпочитане двойна или за ръчно изцеждане.

Какво количество кърма трябва да изцежда майката, ако бебето не се кърми?
•   Стремете се да изцеждате 750-800 мл на ден считано от 7-10 ден след като сте започнали. Ако имате близнаци или повече бебета, стремете се да изцеждате 800-950 мл считано от 14 ден.
•   Добре е да се оцени какво количество кърма изцежда майката за 24 часа след около 10-тина дни. Ако продукцията е ограничена (350-500 ml / 11-17 oz) или доста занижена  (под 350 ml / 11 oz), трябва да се помисли за предписването на лактогонни лекарства или билки за увеличавене на количеството.
•   Изследванията показват, че количеството на кърмата на 2 седмици е индикатор за количеството кърма при установена лактация, затова е изключително важно да се постави едно добро начало. Дори ако продукцията не е достатъчна не трябва да се обезкуражавате – много майки забелязват увеличаване дори и 9-15 седмици след раждането, ако продължат редовно с изцеждането.

Колко често трябва да се изцежда майката?
•   8-10 пъти на ден: Докато не се установи лактацията е от изключително важно значение да има поне 8 пълни кърмения или изцеждания за 24 часа. 10 изцеждания е по-добре, особено ако имате близнаци или повече от 2 деца.
•   Изцежданията  не е задължително да са през еднакъв период от време в денонощието, но е необходимо да кърмите или изцеждате поне веднъж през ноща през първите няколко месеца или по всяко време когато забележите намаляване на количеството. Избягвайте да правите паузи по-големи от 5-6 часа без изцеждане в първите месеци.
•   Кагото изцеждате през ноща, количеството изцедена кърма ще е по-голямо когато сте се събудили сами, например за да отидете до банята или пък от напрежение в гърдите, отколкото ако сте нагласили аларма за да станете да се изцеждате.
•   Ако ви е трудно да отделите време за необходимия брой изцеждания от помощ ще е добавянето на едно кратко изцеждане, дори при него да не успеете да изцедите добре гърдите.

Колко дълго трябва да продължава всяко едно от изцежданията?
•   Ако бебето изобщо не се кърми:
    o   Първите няколко дни, преди да слезе кърмата, изцеждането на ръка често е по-ефективния начин да се изцеди коластрата. Продължителност на сесията от 10-15 мин за всяка гърда за допълнително стимулиране.
    o   След като слезе зрялото мляко, изцеждане в продължение на 30 мин, или 2- 5 мин след изцеждането на последната капка кърма.
•   Ако бебето суче, но не успява да изцеди добре гърдите
    o   Изцеждане в продължение на 10-15 мин на всяка гърда след кърмене
•   Стремете се да изпразвате максимално гърдите при всяко изцеждане. За да сте сигурни, че изцеждате максимално възможното с помпата от гърдите, продължете да изцеждате от 2 до 5 мин след последната капка мляко. Използвайте масаж на гърдите преди изцеждането, и масаж и компресия по време на изцеждането за да гарантирате най-доброто изпразване на гърдите и увеличаване на количеството кърма.

Допълнителни съвети.
•   Почивайте колкото е възможно повече.
•   Контакта кожа до кожа може да окаже огромно влияние и разлика между количестовото изцедена кърма.
•   Ако ви е трудно да координирата едновременното изцеждане на гърдите в началото, изцеждайте една по една. Преминете към едновременно изцеждане колкото е възможно по-скоро.
•   Избягвайте всякакви лекарства, които могат да окажат влияние на лактацията (hormonal birth control, pseudoephedrine, ethanol/alcoholic beverages, bromocriptine, ergotamine, cabergoline)
•   Ако производството не достигне необходимите нива първите 7-10 дни след раждането, помислете за използването на лактогонни средства. Fenugreek, metoclopramide (Reglan) or domperidone (Motilium) може да са от полза за увеличаване на лактацията.


http://www.kellymom.com/bf/supply/maintainsupply-pump.html
Establishing and maintaining milk supply when baby is not nursing

# 1
  • Мнения: 738
Чудесна статийка!Имах нужда да се информирам за следващите кърмачета,а и никога не е излишно да знаеш повече!!! newsm20

# 2
  • Мнения: 2 829
Беше ми интересно да прочета статията, надявам се да е полезна тази статия на майчета, които са разделени временно с бебетата си!

# 3
  • София, Младост 4
  • Мнения: 9 030
  Ще се радвам мами, които са кърмили по този начин, тоест чрез изцеждане и даване на кърмата с шише да споделят своя опит  Hug

# 4
страшно благодаря за информацията,съжалявам,че не съм  се натъквала на такава по-рано.според мен във всеки родилен дом е нужно да я дават на младите майки,особено на тези,които раждат за пръв път.сега виждам колко пропуски съм имала в началото,а то е толкова важно за по-нататъшното кърмене.бях се отчаяла по едно време,добре че имам приятелка,която не спря да ме подкрепя и окуражава да продължавам с кърменето.Нужно ли е дори сега,да се цедя(е,не на 3 часа),но редовно и това ще окаже ли влияние на лактацията,забелязвам,че кърмата ми намаля.питах за  Реглан,но ми казаха че вече не го внасят

# 5
  • София, Младост 4
  • Мнения: 9 030
    d11i  статията касае само случайте в които бебето не се кърми или не суче добре, например недоносено бебче. Във всички останали случай когато и бебето и майката са здрави и няма проблем да се кърми от гърда изцеждане изобщо не е необходимо. Лактацията се регулира според нуждите на бебчето.
    Доколкото разбирам вие се кърмите значи не е нужно да се цедиш изобщо. Само ако искаш да си направиш запаси или няма да те има и трябва друг да го нахрани с шише. При запушване и невъзможност само сученето на бебето да оправи проблема също може да се наложи изцеждане.
    За това защо няма нужда от изцеждане при кърмене от гърда може да погледнеш тази статия - Изцеждане на кърмата - кога е необходимо това

# 6
Izcejdam se ve4e 2 sedmici, za6toto beb4o otkaza da su4e, oba4e kyrmata mi mnogo namalq. 6te opitam da se izcejdam po- dylgo vreme, kakto pi6e v statiqta i 6te vidim kakvo 6te stane.

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 857
Благодаря за информацията. За мен е много важна, защото вече три месеца се изцеждам постоянно  Crazy Бебчо така и не засука. Ползвам ръчната помпа на Avent и засега съм много доволна, но изцеждам гърдите поотделно, а не двете едновременно. Предполагам, че за лактацията  по-добрият вариант е изцеждането и на двете гърди едновременно, а пък и няма да отнема толкова време. Трудно е, мноооого трудно. Постоянно се притеснявам дали ще успея да се изцедя за следващото хранене, защото бебо не обича да стои много сам, често се носим на ръце. Разходките са ни много кратки пак поради същата причина, но си заслужава. Не знам още колко време ще успея да го кърмя по този начин, дано да е по-дълго. Желанието ми е огромно, но не винаги зависи от мен. Понякога малкия е толкова нервен, че нямам физическата възможност да се изцедя и кърмата веднага намалява наполовина, а колко по-лесно щеще да е ако сучеше   ooooh!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт