«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 ърмене
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-6 от 6 отговора

ƒо хладилника, който обичам

ћнени€: 21 257
ѕървите храни на бебето
(»спанска схема на захранване)


0-6 месеца
ѕрез първите 6 месеца от живота на бебето, идеалната храна е майчиното мл€ко, т.е. кърма и пак кърма.
ѕрез последните 30 години много изследвани€ са показали, че мл€кото има неизброими предимства и н€ма друг хранителен продукт, който да наподоб€ва неговите качества: майчиното мл€ко пази бебето от много инфекции, детето страда по-малко от разстройство, отит, хрема и алергии.
 ърменето обаче, е полезно не само за детето, а и за майката, понеже допринас€ за по-бързото възстанов€ване на нормални€ размер на матката, а това от сво€ страна води до по-бързото възвръщане на формите на т€лото от преди забремен€ването.
¬ случй, че нормалното кърмене е невъзможно, вследствие на н€каква причина, детето тр€бва да приема мл€ко, наподоб€ващо майчиното, например краве мл€ко, обогатено с добавки, през първите си шест месеца.
јко бебето се развива добре, тоест, ако наддава добре на тегло, не се нуждае от друга храна по време на този период от шест месеца.
Ќе тр€бва по никакъв начин да се избързва със захранването на бебето с друга храна преди да е навършило 6 месеца. „ак след този период от време идва ред на първите кашички.

6 месеца. — какво да започнем?
 огато навърши 6 месеца бебето е готово да поеме първата си каша. Ћека-полека се започва с приемането на първите различни от кърмата продукти. ѕо това време храненето е смесено или добавъчно, понеже новите храни имат по-скоро за задача да накарат бебето да свикне с т€х и да се научи, отколкото да бъде нахранено. ќсновната храна за малки€ чове продължава да бъде мл€кото.
’раненето е навик. „овек се научава да се храни добре. » още в момента, в койо бебето поема първата си храна, започват да се формират неговите хранителни навици, които ще го съпътстват през цели€ му живот.
Х      «еленчукови пюрета - картофи, моркови
Х      «ърнени храни
Х      ѕлодови пюрета - €бълка, банан, круша

ѕлодовете могат да са пресни или варени (като компот), понеже в т€х има много витамини, протеини, минерали и фибри.

Ќ€колко съвета преди да започнете

Х      ѕродуктите тр€бва да са накълцани на много ситни парченца, за да не се задави малкото.
Х       ашичките тр€бва да са съвсем леко топли
Х      —лед 7-ми€ месец, месото, независимо дали б€ло или друго - тр€бва да е почти смл€но
Х      “р€бва много да се внимава с хл€ба, който даваме на детето, защото средата може да стане на топка в устата му и да го задави
Х      ўо се отнас€ до използването на сол, н€ма нужда да € добав€те в храната на детето; бебетата не са свикнали с усещането за солено и научно е доказано, че не бива да се злоупотреб€ва с не€. “ака или иначе, има продукти, които са безвкусни без сол - в такъв случай може да се добави сол, но не повече от една щипка.
Х       огато правим първото захранване на бебето може да му дадем н€каква солена каша, а за десерт - пюре от плодове.
Х      “ака, както възрастните пием нещо по време на хранене, бебетата също тр€бва да приемат течности. Ќай-добре да им дадем вода, понеже газираното съдържа много захар и намал€ват апетита, а освен това причин€ват кариеси на зъбите.
Х      ’раните започваме да ги показваме на бебето, когато е навършило 6 месеца, понеже то вече може да с€да, да заглежда лъжицата и да отвар€ уста, езикът вече не излиза все напред, но не бива да забрав€ме, че включването на хранителните добавки е по-скоро игра. ƒокато дететео започне да се храни насериозно, ще е навършило годинка. „ак тогава храните ще бъдат част от биологичните му нужди и мл€кото ще мине на заден план. «атова не бива да се отчайваме, ако детето не се ДхраниФ добре - ние по-скоро играем, ако бебето плюе или отхвърл€ храната - това е нещо нормално. “р€бва да насто€ваме то да приема храната, но под формата на игра. »ма деца, които започват да се хран€т добре на 8-9 месеца.
Х      Ќа първо време е добре да оставим детето да прави каквото си поиска - ако смуче или ближе лъжицата - н€ма проблем.
Х      ¬ началото храните тр€бва да са средно гъсти, да не са съвсем воднисти, като е хубаво да има разнообразие. ѕюретата да се намачкват с вилица.

–ежим
Ѕебето може да приеме първата си храна по време, което майката е избрала, според нейните възможности. Ќ€ма значение дали е по об€д, надвечер или през нощта. Ќай-важното е да се избере момент, в който и майката и детето са отпочинали и спокойни и могат да се наслад€т на момента.
 огато се включва второто €дене, н€къде около 8-и€ месец, е добре да се прави в час, различен от този на първото хранене. јко първо сте давали храна на детето по об€д, добре е сега вече да е за вечер€.
«апочне ли се с първото захранване, то ще е достатъчно да замести съответното кърмене. —ъщото се отнас€ и за второто хранене. јко детето се храни добре, н€ма да има нужда да го кърмите допълнително след храненето.

7 месеца
ќколо 7-и€ месец можем да започнем да даваме на детето кремчета и десерти - домашни или купени - които ще замест€т плодови€т десерт в €денето.
ћогат да се включват зеленчуци от типа на спанак, марул€. ћоже да започнете да давате на бебето и ориз и царевична и житна каша. ќризът об€че тр€бва да е на каша, за да не се задави детето. ћогат да се включат и меса. ћесото дава основните протеини за растежа на детето. ћесото винаги тр€бва да е много добре сварено.
ƒробът, който също може да се включи в храната на 7-месечното бебе, освен че съдържа протеини е важен източник на жел€зо.

8 месец
Ќа 8 месеца вече може да се включи и второ хранене в режима на детето. јко първото хапване е било на об€д, е добре второто да е за вечер€ и обратно.

«драви като стомана
÷итрусовите плодове съдържат гол€мо количество витамин —, който благопри€тства приемането на жел€зо и солите на натри€ и кали€. ∆ел€зото е много важен минерал и не бива да забрав€ме, че през първите две години от живота си децата растат много бързо, което изхаб€ва резервите им от жел€зо.
Ќай-богати на жел€зо са червените меса, черни€т дроб, рибата и пилешкото. Ќ€кои от зеленчуците, като спанакът също са източник на жел€зо, както и млечните продукти, но в доста по-малка степен.

’рани, които е добре да се изб€гват:

Хћед: пресни€т мед, необработен?/ не пастьоризиран / може да доведе до ботулизъм, тежка болест на нервната система, особено при деца под 3 години. «атова не се препоръчва консумаци€та му.

Х»ма храни, които поради това че са твърди и не се разтвар€т / разграждат / бързо в устата, е редно да се изб€гват до 3 годишна възраст, тъй като детето може да се задави. “акива са:
1. ‘ъстъци
2. “върди бонбони
3. —ухи плодове
4. ябълка на парчета (може да се дава само ако е нар€зана на малки парченца, така както и другите твърди храни).

јлергии
јко в семейството има случаи на алергии, има определени храни, които е редно да не се включват до 10 месеца или годинка. “акива са:
Хяйца (препоръчва се до 2 на седмица, да бъде сготвено или сварено)
Х–иба
ХЎоколад
Хѕодсладено мл€ко
Хягоди и киви (може да предизвикат кожни алергии)

Ќай-често задавани въпроси
ХЌа каква възраст може да се въведат царевични (безглутенови) храни ?
Ќа 6 месеца.
Хјко дадем пилешко на бебето, кой е най- добри€ начин да го сготвим - печено на фурна, печено на скара или варено?
¬сички начини са подход€щи, важното е пилето да бъде добре накъсано на парчета и обезкостено.
Хј телешко и риба?
–ибата може да се включи в менюто на бебето след навършена годинка поради веро€тността от алергии.
Х о€ риба е най-подход€ща за бебетата поради проблема с костите или друга причина?
‘иле от мерлуза или каквото и да е филе.
Хј черни€ дроб?
ћного подход€щ и източник на жел€зо в диетата на бебето.
Х ога може да започне да €де €йце? ∆ълтък или белтък първо?
ќколо 7-8 месеца жълтъкът може да се дава към омлети, пюрета, други храни, а ц€ло €йце около годинка.
Хѕолезно ли е да се започне с цитрусови сокове или други?
ѕодход€щи са чистите натурални плодови сокове, без консерванти. Ѕез значение е с какъв плод ще се започне, но помнете, че до годинка не бива да се включват в диетата на детето кивито и горските плодове.

“ова е само един наръчник. ѕреди да въведете храна в менюто на бебето, тр€бва да се консултирате с ваши€ личен лекар.

ѕреведоха ћ. Ќанева и Verri_77http://www.planetamama.com.ar
÷итирай

јтина, √ърци€

ћнени€: 7 522
ћного точно.  акто виждате различи€та между отделните школи е в дребни детайли, отраз€ващи националните особености.
ѕросто има правилни и тотално погрешни подходи.
¬секи може да вземе различни идеи и да обогати алтернативните си избори.
јз лично изб€гвам хл€б и всичко тест€но до 11 месец.
„удесно балансиран пост (и превод)-просто чудесно!!!!!

ƒј ќЅя¬»ћ Ѕќ… ќ“ Ќј «ј’–јЌ¬јЌ»я“ј ѕ–≈ƒ» 6 ћ≈—≈÷ !!!!!!!!!!
÷итирай

—офи€

ћнени€: 4 237
Ѕраво точно такава информаци€ ми тр€бваше!!!
÷итирай

—офи€

ћнени€: 349
»ма много въпроси и различи€ от всики други статии.
 ћќл€ коментирайте.
÷итат на: boo
ѕървите храни на бебето
(»спанска схема на захранване)

.......
Хјко дадем пилешко на бебето, кой е най- добри€ начин да го сготвим - печено на фурна, печено на скара или варено?
¬сички начини са подход€щи, важното е пилето да бъде добре накъсано на парчета и обезкостено.


 акви са тези модификации - солена каша, може да се захранва и пез нощта, да се дава пиле печено на скара  #Shocked .. и др. такива?
÷итирай


ћнени€: 6 136
÷итат на: sunny7
 акви са тези модификации  ... да се дава пиле печено на скара  #Shocked .. и др. такива?

«а пилето - аз давам печено пиле (не на скара, защото н€мам, но във фурната) - по точно филе от гърди.  ато изпека пържолите на големите, на малката давам парченца колкото грахче, докате те вечер€т. “€ го смуче, мл€ска и се радва, че €де като нас на масата. Sunny7, аз така го тълкувам това печено пиле. Ќе в смисъл за на€ждане, а като храна за опитване Very Happy
÷итирай

—офи€, ћладост 2

ћнени€: 8 104
 акво да се коментира - аз също съм давала на сина ми сготвено месо,дали варено или печено,просто без мазнини и подправки и нар€зано на ситно,прибавено към пюрето му - не см€там,че ще му навреди.
»наче захранване вечер и според мен не е подход€що,но в стати€та пише просто да се избере момент,когато и майката,и бебето са спокойни и склонни да опитват нови неща - за повечето бебета това не е вечер и съм сигурна,че майките не биха си правили експерименти - но пък може и да има бебета,които вечер са спокойни,знам ли,то си е до дете.
Ќе се хващайте за подробности - факт е,че всички (казвам го с абсолютна увереност!) модифицираме по н€какъв подход€щ за нас и детето ни начин правилата и начините за захранване.—лава богу,когато не са драстични тези модификации (пържени картофи и кюфтета на 3 месеца),а следват правилата за здравословно хранене и навременно включване на храните,проблем н€ма да възникне от това,че месото е било печено и в кашата е добавена щипка (а не лъжица) сол - аз винаги съм слагала мъничко сол на картофеното пюре,защото иначе е тотално безвкусно.
ѕросто в стати€та ей тези дребни различи€ се отчитат,а ние сме свикнали да четем основно материали,в които се счита за едва ли не престъпление да нарушиш н€кой от тези канони (след което с леко гузна съвест може би,което обаче не ни пречи) пак си ги видоизмен€ме леко Very Happy
÷итирай

—офи€

ћнени€: 174
ћного е трудно при първо дете и толкова много различни и противоречащи си източници да избереш какво да направиш и как да захраниш! Ќе казвам "да избереш правилни€ начин" защото в крайна сметка какво значи правилен??
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-6 от 6 отговора