Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 181
Прочетох темата в сайта и понеже смятам, че това е едно много хубаво начинание, реших да пусна тази тема във форума. Предполагам, че много майки ще се заинтересуват от тези центрове. Добре би било да има информация от кога ще започнат да работят, в кои квартали на София се предвижда да бъдат разкрити, какви са условията и редът за приемане на децата. В една и съща група ли ще бъдат здравите деца и тези с някакви здравословни проблеми. Лично аз не бих имала нищо против моето дете да бъде с такива деца, които се нуждаят от повече внимание и грижи, т.е подкрепям интеграцията на децата  в неравностойно положение. Молбата ми е за повече информация основно от Сдружение "Здравен форум". Пуснах темата тук, защото не успях да  изпратя e-mail  на адреса, който е даден в публикацията. И още веднъж поздравления за доброто начинание и дано е успешно!

# 1
  • Мнения: 1
Здравейте, etti!

Благодаря за добрите думи.
Намерението на ни е центровете да започнат да действат от началото на 2008 година. Но, преди техния старт има много работа, която трябва де свърши. Една от задачите е да бъдат обучени детгледачи, които имат желание да предоставят жилището си за функционирането на Фамилните центрове. Условията и редът е както и в държавните детски гпадини. Няма нищо по - различно. Особеност е само следното: няма да има ограничения за децата с увреждания, но тук стои проблема с достъпността и пригоденността на помещенията и около жилищното пространство. Освен това е много важна готовността и желанието на детегледача да полага грижа за дете с увреждане. На първо място стои интереса на детето, а ако детегледача възприема тези деца за различни не би могъл да полага адекватни грижи за тях. Ние също гласуваме с "две ръце" за включване на децата с увреждания в живота на нашето общество и възприемането им, като равноправни участници във всички сфери на социалния живот.
Ние също се надяваме начинанието да е успешно, защото това е легална форма на отглеждане на деца - с договори с детегледачите и договори между фамилния център и родителите на детето.
Децата с увреждания и децата без увреждания ще бъдат в една и съща група. Взаимно ще се учат на общуване по между си, ще играят заедно ще се учат на нормално отношение и уважение  едни към други, както и взаимно зачитане на правата си.

До скоро!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт