Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 652
Вчера пробвах една рецепта с патладжани. Простичка, но богата на вкусове и усещания. Вероятно някои от вас я знаят, но мен ме удиви как една съставка променя цялото усещане за ястието. Та я споделям:
За 2 порции:
- 2 средни патладжана                - 2 домата
- глава лук                                     - скилидка чесън
- зехтин, масло                             - 3 лъжици настърган пармезан или друго твърдо сирене
- щипка счукан карамфил           - 1 чл захар, сол, черен пипер
Задушавате на слаб огън нарязаните и накълцаните чесън и лук, заедно със солта, захарта, карамфила /В случай, че една щипка ви е много, просто пуснете в тигана няколко цели карамфилчета, а после ги махнете. Така мъжът ви няма да се чувства жертва на екзотичната кулинария/. Отнесете се към лучената смес много нежно, защото това са чувствителни съставки и винаги могат да си отмъстят като се оставят да им загорят крайчетата и тогава сбогом вълшебство - разбъркайте внимателно, намалете огъня и похлупете. Оставете ги 2-3 минутки, за да се смесят ароматите. През това време нарежете на кръгчета патладжаните и доматите.
Изберете си тавичка, йена или каквото имате и  намажете дъното и стените на съда с масло. Ама хубаво намажете и гледайте маслото да е масло, а не ерзац. /това е препоръка за малко по-пишман домакини/. Сега: нареждат се патладжаните, слага се малко от лука, поръсва се с половината сирене.  Нареждат се доматите, отгоре се поръсва с останалия лук и сирене. Слага се малко масло най-отгоре. Загръща се тавичката с алуминиево фолио и се пече в силно загрята фурна половин час. После се маха фолиото и стои още 10 мин в горещата и загасена фурна.
Малко инфо за сиренето: в различните супермаркети се продават пакетирани разфасовки пармезан. Това е подходящо за манджата, защото е по-сухичко и аромата е по слаб - ястието не е мазно, и силния /по принцип мириса на пармезана е доста интензивен/ пармезан не подтиска останалите вкусове. Ако все пак искате да пробвате нещо по-екстремно купете си парче от пита и сами си настъргайте сирене. Тогава можете да се кълнете, че патладжаненото ястие е сготвено без отклонения по средиземноморския канон. Откъм африканския бряг, заради карамфила.
Предимството на тази вкусотия е, че освен задушаването на лука и чесъна, няма  пържене. А в същото време патладжана е вкусен.
Надявам се да ви е било приятно четивото.
Добър апетит!
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 313
звучи супер. ще го пробвам скоро....

африканска ли е рецептата? или арабска?
Цитирай


Мнения: 652
Да, може да се каже, че стила на рецептата е ориенталски.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 313
ти какво сервира като гарнитура? ориз? бургур? какво пасва?

половинката няма да се наяде само с патладжани, трябва освен месото и нещо друго да има за стомахопълнене hahaha
Цитирай


Мнения: 652
Ориз е точният избор.
Можеш да го приготвиш пилаф, с фиде или както го обичате.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 313
ок мерси, ориентирах се... ще го изпробвам вероятно уикенда Peace
Цитирай

Високо в планината на изобилието

Мнения: 166
Много интересна рецепта.Имам няколко въпроса:патладжаните и доматите обелени ли и дали се изпичат за тези 30минути,че моя мъж все ми прави забележки,че зеленчуците в мои манджи са леко сурови?
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
shedi - Потресаваща рецепта , скъпа - захласнах се ! Чудесно представяне си направила , възбуди любопитството ми ! Ако сложиш и снимка , гарантирам пълен триумф !
« Последна редакция: нд, 26 авг 2007, 18:53 от Пепи Чачева »
Цитирай


Мнения: 3 332
Ако сложиш и снимка , гарантирам пален триумф !
И аз се интересувм от вида на ястието, та ако може би ли качила снимка... Благодаря предварително   bouquet
Цитирай


Мнения: 652
Благодаря Пепи.
Ще пробвам да кача снимка на остатъка, ако до довечера не ликвидираме манджата.
Clavena, нищо не се бели. Можеш да оставиш тавичката да постои малко повече под фолиото, но не повече от 5-10 мин. След това тези 10 мин на загасена фурна също са много важни. Не забрявяй маслото най-отгоре. Така гарантирано ще се изпекат зеленчуците и патладжаните няма да имат онзи сапунен недосготвен вкус.
Хубаво масло е на Йотови, Роса. Гледайте да е с равномерен цвят, приятно жълто и да има мирис на масло. Има някои които са много бледи, безвкусни и безароматни - Верея беше такова, жалко за фирмата. Внимавайте -  някои масла съдържат растителни мазнини - пише го на опаковката с много дребен шрифт.
Зехтин съм ползвала Сан Лазаро, Минерва и тн. Не веднъж е коментирано във форума за видовете помаче ойл и тн. Каквото и да си говорим зехтина си е зехтин .Салатените са само заместител. 
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.