Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 6 980
Ето какво ми се случи днес:

Дариа взе 3 еднолевови монети от масата и се заигра с тях. Парите бяха на майка ми и тя ги беше оставила там. Аз не разрешавам на дъщеря си да си играе с пари. Нито пък й давам пари по какъвто и да е повод. Казах й да ги върне на майка ми - няколко пъти. Казах й, че парите не са играчка, казах й, че парите са мръсни... Всуе... Детето си играе и дори ми обърна демонстративно гръб.

Накрая казах, че ако не остави парите докато изброя до три ще се ядосам и няма да чета приказка за "Лека нощ". Ефекта беше същия и аз естествено преброих до 3. Няма и минута по-късно Дариа спря да си играе и отиде да реве при баба си. Тя не си играела, брояла парите и реве, ама с цяло сърце реве. Дойде /подучена от баба си/ и ми казва "Извинявай." и колко ме обичала. Аз й казах, че също я обичам, но вече съм казала какво ще се случи ако не остави парите... отново рев. Майка ми ме гледа все едно съм изрод.

След още 10 мин. детето пак идва да ми каже "Съжалявам." Аз пак й казвам, че я разбирам, че съжалява, но вече съм казала... и отново рев.

Да кажа, че не съм крещяла, викала, нагрубявала. Всеки път я гушках и й казвах, че я обичам. Въпреки всичко майка ми ми каза, че съм много лоша, че детето искрено съжалявало, че нямало да прави повече така и прочие...ОК, но аз се произнесох по въпроса. Накрая Дариа дойде да ме целуне/без повече молби и сръдни/ и си легна, а приказка й чете баба й.

Аз обаче се чудя: До колко твърди трябва да сме в принципите и правилата си? Аз никога не отстъпвам от това, което съм казала на детето, но знам ли...може би прекалявам?

# 1
 • usa
 • Мнения: 3 367
..може и аз да прекалявам ,но постъпвам като теб; предупреждавам до 3 пъти,ясно декларирам какви ще са последствията(често карам и да повтори че да знам че ме е чула) и независимо от извинения и молби не се отмятам..повишавам глас 1 на 5 месеца,не съм била никога и пр-това са ми възпитателните методи,обяснявам защо подробно и съм 100% последователна;засега работи!

# 2
 • Sf
 • Мнения: 196
Много правилно постъпваш!  Peace А колко проблеми си спестяваш за в бъдеще по този начин - чак по-късно ще можеш да го оцениш!

# 3
 • София
 • Мнения: 6 980
Ох... 2 на 0 за мен срещу майка ми... Whistling

Мога спокойно да отида да работя. Да се успокоя, че не съм само аз майката изрод, която не се отмята след "Извинявай и много те обичам."

# 4
 • Мнения: 4 496
Оооо,след предупреждението и "Броя до ..." започва такъв жалостив плач,че сърцето ми се къса.Но в такива моменти мъжа ми ми казва "Остави го да плаче той сега,за да не плачеш ти по-късно".Не отстъпвам,защото знам,че веднъж отстъпиш ли-връщане няма.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 848
Съвсем правилно се постъпила според мен.
Аз по-скоро бих критикувала майка ти, заради това че ти се бърка във възпитанието на детето.

# 6
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Много хубаво си го написала. И всичко е напълно нормално. Няма краен отговор на въпроса ти и ситуацията. Винаги е относително и трябва да бъде гъвкаво. Да се преценяват няколко неща: доколко детето разбира; доколко сте имали сходни ситуации, които са се повтаряли; доколко детето помни и спазва предишни заплахи и строги мерки. Оттук насетне реагираш адекватно - или приемаш извиненията й /така бих постъпила аз/, гушкаш я и я целуваш или оставаш строга и непреклонна. Но все пак децата са малки и в природата им е да пробват докъде могат да стигнат и вярвай ми - искат мама и татко да  строги и непреклонни, за да имат вяра и сигурност в тях  Heart Eyes

# 7
 • София
 • Мнения: 11 445

Аз обаче се чудя: До колко твърди трябва да сме в принципите и правилата си? Аз никога не отстъпвам от това, което съм казала на детето, но знам ли...може би прекалявам?

Не! Не прекаляваш!!! Аз също правя така  Wink Днес бяхме на свиждане на свекърва ми. Александра се държа безобразно... ужасно. По същия начин обръщаше гръб или се подхилкваше нагло. Не спираше да търчи из стаята, да минава на милиметри от тежестта на екстензията и т.н. Сложих я да седне и й казах, че само ако слезе от леглото няма да гледа филм тази вечер. Тя, разбира се слезе... Twisted Evil и няма филм! Молби, увещания... не, няма филм! Но тя пък като броя до три и на 2 започва да прави нещото.  И доволно ухилена пита "Мамо, защо не каза три" Crazy Crazy Crazy

Обаче д-р Додсън препоръчва да не постъпваме точно по този начин. Да не казваме "Ако не спреш няма да чета приказка!", а в положителния смисъл "Ако спреш, ще чета приказка" Grinning Аз се опитвам да го правя, но честно казано ми е много трудно, защото когато съм ядосана плещя глупости без да се замисля. А днес бях меко казано ядосана  #Cussing out

Тя също идва и казва в тия моменти "Мамо, обчам те!". Аз й отговарям, че също много я обичам и винаги ще я обичам, но в момента съм много ядосана.

Така че, не мисли, че си жестока. Иначе просто няма смисъл да я заплашваш ако не си готова наистина да изпълниш заплахата.

П.С. Отношението ми към играта с пари е абсолютно същото и нейните парички се дават и поставят в касичката и това е! А чужди пари не давам да пипа. Научих я с много говорене.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 700
Постъпила си точно както трябва.  Peace
Единственият вариант животът да тече мирно и тихо е като от двете страни (и деца и родители) са наясно, че казаната дума е твърда и не подлежи на промяна. Ако беше отстъпила Дария щеше да я хване амнезия още на следващия ден. Така ще знае, че когато нещо е казано, то се спазва без отклонения.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 986
Постъпката ти е правилна! Peace
И изобщо не си лоша, нито пък жестока майка! Naughty
Напротив даже! Hug
Детето те е пробвало, докъде ще му минат номерата, може ли по някакъв начин да си прокара неговата линия и политика някога, но ... Разбрало е, че всичко си има граница!
По-скоро майка ти е за разговор, отколкото детето.
Защото тя не бива да изказва мнение пред детето, относно възпитанието, та дори да го направи и само с жест.
По-скоро тя е трябвало да се съобрази с твоето наказание, да няма приказка за Лека нощ. Не е трябвало да я чете и тя. Naughty
А да каже само едно изречение - "Мама ти е казала, с пари не се играе и ти трябва да слушаш какво ти казват големите!"

# 10
 • Варна/OC-California
 • Мнения: 921
Моето дете не е толкова голямо и за сега също спазвам каквото кажа. Предупреждавам 2 пъти и после действам. В конкретния случай обаче бих приела извинението, особено ако не е практика да прави напук и после да казва, че съжалява. Един вид бих дала шанс. Много уважавам хората, които умеят да казват "извинявай", когато са сгрешили и бих била щастива ако децата ми се научат на това  Peace
А дали си лоша- не те познавам, но от прочетеното бих казала, че си прекрасна майка, която възпитава с любов и търпение!

# 11
 • София
 • Мнения: 4 813
В такава ситуация не бих позволила на майка ми да чете приказка. Ако последствието е лягане без приказка, то ще си остане такова, а няма да се превърне в "приказка, прочетена от друг" или в "по-кратка приказка".
Приемам извинения и отменям/намалявам наказания, но само когато видя искрено разкаяние и усетя, че детето е решило да не повтаря провинението или да се старае повече - това обаче е твърде субективно.

# 12
 • София
 • Мнения: 11 445
В такава ситуация не бих позволила на майка ми да чете приказка. Ако последствието е лягане без приказка, то ще си остане такова, а няма да се превърне в "приказка, прочетена от друг" или в "по-кратка приказка".
Приемам извинения и отменям/намалявам наказания, но само когато видя искрено разкаяние и усетя, че детето е решило да не повтаря провинението или да се старае повече - това обаче е твърде субективно.

Добре де, ама поне от първия постинг Иса е казала "Няма да ти чета приказка!" Което значи, че ТЯ няма да чете приказка. Наказанието трябва да е ясно... Ако тя е поставила нещата "Никаква приказка за лека нощ!" е друго. Не знам, ама децата усещат тия тънки нюанси в конкретните думи и би било несправедливо ако не разреши на бабата да прочете приказката

# 13
 • София
 • Мнения: 9 006
Понякога съм твърда, друг път - не. Не винаги мога да спазя наказанието, което съм наложила, но много ми се иска да мога. Но имам няколко класически примера и много се гордея с тях /мисля, че са достатъчни, за да им напомнят дълго време, че майка им може да бъде много ядосана и много лоша/.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Аз не бих позволила на майка ми или на който и да било друг да прочете приказка в тази ситуация. Значи съм по-свирепа от теб. /Ако това изобщо би те успокоило/. Не си спомням да съм отменяла наказание и ако е имало такова нещо, то при какви обстоятелства се е случвало. Но принципно, щом съм поставила условие, то трябва да се изпълни. А ако майка ми се опита да се намеси неудачно също няма да премълча.

При нас е така: Наталия, дори и да се извини, което тя винаги прави по собствен почин, изобщо не очаква да се промени наказанието и не се пазари. Знае, че е напълно безпредметно; Крисо задължително на секундата пуска тежката артилерия "страшно те обичам, няма повече никога да правя така, не се сърди, не мога да живея с обидена мама" и т.н. и т.н. Няма начин да не откликна подобаващо, но не отменям вече оповестени рестриктивни мерки; Ангел не се извинява изобщо. Просто си изтърпява наказанието.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт