Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора


Мнения: 1 818
Сигурно много е писано по темта.Извинете ме ако се повтарям...но ми дойде идея да споделим как приготвяме това чудо на българската кухня-баницата.

Моята баница с готови кори



   

Правя смес от 5-6 яйца,250 мл. газирана вода,2-3 лъжиши кисело мляко и 1 кафена чашка олио.Сиренето не го лагам в сместта....натрошавам го в отделен съд...И така намазвам тавата с малко от сместта...и започвам да редя...кори,яйчена смес,натрошено сирене...докато свършат.Гледам да ми остане смес за да покрия последните кори отгоре .Слагам няколко бучки масло и пека в умерена фурна.Лесна и бърза закуска   bouquet
Цитирай

край морето

Мнения: 3 623
Аз пък я правя така:
редя в тавичка два листа кори - натрушено сирене, два листа кори и пак сирене и така до горе. Нярязвам я и я заливам с една кафяна чашка сгорещено олио и смес от разбити 4 яйца и една чаша газирана вода. Става много вкудна и хрупкава  Laughing
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 104
Писала съм тук - баница как я правите

 
Цитирай


Мнения: 1 818
Morena,в тази стара тема има интересни рецепти.Благодаря   bouquet Непременно ще пробвам твоята и охлювчетата на Leo . Само като я четох,ми се прииска да ги пробвам тези ваши баници. Love

А знае ли някой как се приготвя дърпана баница?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 652
gaby s Правя я точно като теб, но накря разрязвам на парчета като торта и поливам с 1 разбито яйце + купичка газирана вода. Опичам я за 45 мин. в електрическа тенжера и вече опечена разрязването и не си личи.

           Става много хубава и без яйца в плънката, която е: майонеза + кисело мляко + сирене. 1 яйце и газ.вода използвам само за заливката.
Цитирай


Мнения: 8 577
А знае ли някой как се приготвя дърпана баница?[/color]

Виж рецептата на pina!
Цитирай


Мнения: 1 818
labrex,благодаря   bouquet  bouquet  bouquet
Цитирай


Мнения: 3 330
Баница
Необходими продукти:
1 пакет готови точени кори
400-500гр. сирене
100мл. олио
5 яйца
1ч.л. сода бикарбонат
1 кисело мляко
щипка сол
за заливката:
1 жълтък
3-4с.л. лимонада
2-3с.л. олио
Приготвяне:Сиренето се смачква с вилица много добре, към него се прибава олиото и добре разбитите яйца. След това киселото мляко се огася с содата и се прибавя към останалата смес, заедно със солта. С тази смес се намазват корите. В тава се нареждат две кори, заливат се със смес, и така се редуват докато свършат корите, най- отгоре се намазва със сместа за заливката:1 жълтък, 3-4с.л. лимонада, 2-3с.л. олио. Слага се да се пече в предварително загрята фурна до 200*. Пече се около 20-30 минути. След като се опече се изважда от фурната и се завива с кърпа. Поднася се топла с айрян или боза. Приятен апетит!

PS: Правя я в много голяма тава, тази която си върви с печката, защото в нея корите не се намачкват, а се побират целите, без да е нужно баницата да стой набръчкана, става невероятна...
Цитирай

Самоков

Мнения: 384
Ама ти ме уби с тези снимки днес, баница, кифлички ....
В стомаха ми засвири цигулка вече.
Цитирай

Русе

Мнения: 946
Аз я правя в различни вариянти,но снощи правих така:
Нареждам в намаслена тава 2листа напръсквам с олио,след това сирене и смес от 3 яйца,1/2 кис.мляко и 1/2 газ.вода.Итова се повтаря докато листите свършат,а най-отгоре заливам само със сместа.Пека в сгорещена ф-на на 170 градуса.
Някои път пък нареждам листи със сиренце,запичам малко и тогава поливам със смес и връщам обратно да се допече.Правила съм и с навити листа,с майонеза абе вариянти да искаш  Peace
Цитирай


Мнения: 6 055
напоследък правя само баницата на Лео с майонеза. има я в "любимите рецепти".
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Страхотна е тази рецепта, вече само така я правя  Peace
Преди правех една мързелива баница, но тя беше от по-мокрите варианти, нещо като на gaby_s. Вкусна е много, но се оказа, че предпочитаме по-хрупкава баничка, на Моренка е идеална просто. За нас де  Smile
gaby_s, от снимките ти и на мен ми свири корема, разкошни са и кифличките, и баницата   bouquet
Цитирай

Пловдив

Мнения: 652
   По 1 време тук народа си падаше по една "ВЪЛЧА  БАНИЦА". Така и не я направих, но си спомням че много се дебатираше. Някой ще ми каже ли отзиви за нея ??????????????
Цитирай

Плевен

Мнения: 4 997
Аз обърквам всичко-сирене,яйца,к.мляко,олио и редя м/у корите.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 652
Ето я рецептата, НО никога не съм я пробвала:



ВЪЛЧА  БАНИЦА


 Продукти:
400 гр. сирене
500 гр. гъби
350 гр. бекон
5 яйца
1,5 пакет кори за баница
олио, сол , чубрица
Начин на приготвяне:
Задушете гъбите в отделна тенджера, като добавите 1 лъжичка сол, но без олио, за да се запази автентичният им вкус.
След като изстинат, разбийте 1 яйце при тях и добавете 2-3 лъжици олио.
В друг съд разбийте сиренето на трохи, добавете две яйца и малко олио. Ако сместа е прекалено суха (стои на буци) добавете малко кисело мляко.
Нарежете бекона на малки късчета и ги оваляйте в едно яйце.
Намажете дъното на тавата с малко олио, и сложете един лист от корите.
На масата от страни разстелете друга кора, и нанесете равномерно по нея с лъжица от сиренето. Покрийте с втора кора и разстелете гъби. Върху следващата кора положете късчета бекон.
Завийте трите кори заедно на фишек и ги сложете в тавата. Пригответе още 4-5 фишека, докато се запълни тавата без да се натъпква.
Отгоре покрийте с два листа кори, като подгъвате краищата надолу за по-добър вид.
В съда от сиренето разбийте последното яйце и го изсипете върху баницата. Разнася се равномерно отгоре с лъжица, за да не остане суха кора. Поръсва се с чубрица и се пече около половин час - до кафява кора, проверява се с клечка.





Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора