Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 606
Каква е, обяснете, моля!
Цитирай

София

Мнения: 10 816
И двете са характерни за Родопите, само че марудникът се прави с кисело мляко, яйца, брашно и сода бикарбонат, докато катмите - с прясно мляко и мая. И двете се пекат върху намазан с мазнина - сланина или масло сач.
Цитирай

далече от Златото на леля ;(

Мнения: 2 591
аз бях останала с впечатление, че е едно и също  newsm78
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
И двете са характерни за Родопите, само че марудникът се прави с кисело мляко, яйца, брашно и сода бикарбонат, докато катмите - с прясно мляко и мая. И двете се пекат върху намазан с мазнина - сланина или масло сач.

И аз така знам  Peace
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 434
катмите - с прясно мляко и мая. И двете се пекат върху намазан с мазнина - сланина или масло сач.
Аз знам това за катмите, баба ги правеше стават по-дебелички и с дупки заради маята  Party , марудник за пръв път чувам  Blush а както си го описала на съставки е като палачинки по-скоро (сода и кисело мляко  newsm78 )
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 291
аз правя катмите със сода, стават си на дупки и дебели.
на село, в Родопите, също ги правят със сода. вместо кисело мляко позлват мътеница,оттам и малко по-различния вкус.

катмите с мая не харесвам.
 марудник не съм чувала да споменават. според мен е друга дума за катмите.но не съм сигурна.
Цитирай

Варна

Мнения: 3 208
аз правя катмите със сода, стават си на дупки и дебели.

може ли да кажеш съотношението на продуктите
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 291
аз правя катмите със сода, стават си на дупки и дебели.

може ли да кажеш съотношението на продуктите

ами аз готвя на око, дано някой ти даде точна рецепта. аз за катми не ползвам рецепта, а по усет:

1 яйце го разбивам с щипка-две сол
около 400мл айрян със сода - 50:50 вода и мляко
брашно за тесто като гъста боза

разбърквам добре, оставам да почине 20 минути.
загрявам тигана или сач. не ползвам никаква мазнина.
и печа.след това мажа с масло и нареждам една върху друга, за да се омазнят от 2те страни.

обикновено след първата катма виждам дали брашното е достатъчно.
тестото е точно, когато катмата отдолу е изпечена, а отгоре има дупки и е суха, т.е. няма течно тесто.
по това разбирам, че тестото е достатъчно гъсто.

на село слагат мътеница (това дето остава след като е избито маслото) и газирана вода.
добър апетит
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.