Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 авг. 2007, 08:11 ч.

Sumetrolim - антибиотик или не?

  • 16 718
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 980
Здравейте,  д-р Слънчева!
В неделя дъщеря ми(1,3г)  вдигна висока температура без никакви други симптоми - кашлица, хрема. Температурата достига до 38,5. След преглед педиатърът каза, че има леко зачервено гърло. Предписа Sumetrilom, Nurofen и имуностимулатор. След изрично зададения ми въпрос това антибиотик ли е, тя отрече. Но прочетох мнения тук, че това всъщност е антибиотик( пречистен бисептол), макар и слаб. Срещнах и друго определение - химиотерапевтик. Каква е истината и каква е разликата между действието на антибиотика и химиотерапевтика?
Общо взето мненията за този медикамент бяха негативни, имал много странични действия, отключвал алергии и т.н. По-неприятното за мен е, че видимо не действа. Детето е  приело вече три дози(от вчера), но поддържа температура, която свалям с нурофена. Температурата продължава да се вдига до 38,5 и нагоре. Други симптоми не проявява.
Какво бихте ме посъветвали. Да потърся ли второ мнение?

# 1
  • Мнения: 5 760
Здравейте! Суметролима не е антибиотик, а е химеотерапевтик и също като антибиотиците има действие насочено към бактериите. Всъшност е бисептол по състав, но произведен от друга фирма и оттавм с друго име.
Най-вероятно Вашето дете е с вирусна инфекция и този медикамент е даден профилактично за евентуална вторична насложена бактериална инфекция. При вирусните инфекции температурата се задържа висока около 48 часа и след това бележи тенденция за спадане. Изчакайте, тази температура не е толкова висока и можете да давате нурофен на 6 часа  и по 1 амп от 2 мл. вит.С./color]

# 2
  • Мнения: 1 980
Благодаря ви за отговора. За съжаление след като температурата трети ден не спадна, вчера и предписаха антибиотик - Клацид. Има вече два приема, колкото и да не исках да го давам. Правихме кръвна картина и урина. Урината е чиста. Ще ви помоля за коментар на кръвната картина:

WBC  2.71-
NEUT 070-      25.9-[%]
LYMPH 1.54     56.9+[%]
MONO 0.44 +  16.2+[%]
EO       0.01     0.4-[%]
BASO   0.02     0.7
RBC      4.38
HGB     115-
HCT      0.347-
MCV      79.2-
MCH      26.3-
MCHC    331
RDW-SD 34.4-
RDW-CV 13.6
PLT         173
PDW        8.6-
MPV         8.2-
P-LCR      12.1-

На какво може да се дължат понижените нива на левкоцитите. МОжеше ли да се избегне антибиотика?

# 3
  • Мнения: 5 760
След като 3 дни няма понижение на температурата за съжаление трябва да се включи антибиотик. Клацид е добрър антибиотик. Изследванията са добри, но действително броя на левкоцитите е нисък. Най- вероятно заболяването е започнало като вирусна инфекция и оттам може да са по- ниските левкоцити. Самия Суметролим също води до леко понижаване на левкоцитите. Добре е след преключване на заболяването и не по рано от 20 дни в напълно здраве да се проконтролира отново кръвната картина.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт