Лесно, евтино и вкусно

  • 15 480
  • 33
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 748
Рецептата  е от Смолян, там опитах сладкиша за 1 път.

1 кисело мляко
1 чаена чаша захар
2-3 супени лъжици олио
2.5 чаени чаши брашно
2-3 ванилии
2 чаени лъжици сода за хляб

Киселото мляко се разбърква със захарта, като е особено важно да престои така поне един час на стайна температура, може за по-лесно от предишната вечер. Защо е важно не знам, но иначе не се получавал сладкиша. След това се добавя содата, като се бърка да шупне добре, слага се олиото, ванилията и брашното. Разбива се добре с миксер, по преценка може да се добави още половин чаша брашно, да получи гъстотата на кексова смес. Половината от сместа се пече в намазана и набрашнена тавичка на 180 градуса без вентилатор, аз пека на 150 с вентилатор. Формата ми е с диаметър 25 см., тортена.  Щом се запече хубаво се вади, залива се със сладко по желание, но така че по ръба да остане сухо, след което отгоре се изсипва останалата част от сместа. Допича се веднага. След като изстине се ръси с пудра захар.
Сладкишът няма яйца, но никога не бихте познали, а вкус на сода не се усеща.
Да ви е вкусно!

# 1
  • София
  • Мнения: 748

https://cdn.bg-mamma.com/fa7o/8494737c.jpg[/img]]

Последна редакция: вт, 28 авг 2007, 13:44 от macro

# 2
  • Мнения: 5 183
Изглежда апетитно.

# 3
  • Мнения: 272
Ще го пробвам и ще докладвам. Благодаря за рецептата  bouquet

# 4
  • Мнения: 5 974
ММмммм много вкусно звучи...ще го пробвам скоро, днес няма да е, защото не ми се стой отново над фурната....  Peace

# 5
  • София
  • Мнения: 3 814
Записах си я и ще я пробвам.  bouquet

# 6
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Копнах си я. Мерси!

# 7
  • Мнения: X
Копнах, ще пробвам и ще се отчета с резултат.
Мерси за рецептата!  bouquet

# 8
  • Мнения: 1 021
А с какво сладко е най-добре да се приготви?

# 9
  • Мнения: 2 126
Изглежда вкусно и лесничко.Аз го правя,но с яйца.Този обаче много ми допада,ще го пробвам Peace

# 10
  • Мнения: 47 821
правила съм го и е много приятно, а и не е задължително това със захарта да се прави
много върви със сладко от кайсии, сливи, малини, но е въпрос на вкус разбира се
вариант2:същата смес но с какао и орехи се изпича нацяло, пак е много вкусно

# 11
  • Мнения: 5 974
Аз пък мисля че ще въви много със сладко от ягоди....Кажете, правили ли сте с такова сладко?

# 12
  • София
  • Мнения: 748
Сладкиша върви с всякакво сладко. Аз съм го яла с малини и праскови.

Последна редакция: пт, 31 авг 2007, 11:35 от macro

# 13
  • София
  • Мнения: 35 772
Аз го правя, но слагам сладко в сместа, разбърквам и тогава пека.

# 14
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 625
Слагам го в раздел "мързеливи рецепти" и ще го пробвам още утре  chef

# 15
  • Мнения: 47 821
когато е в средата сладкото на мен повече ми харесва, а разбъркано е по-неопределено, но пък е по-лесно
пробвайте и с какао- също е супер

# 16
  • Мнения: X
Днес го  направих.Обаче отгоре ми остана леко сурово.Като мокър сладиш стана.
Направих го със сладко от смокини, а горната част направих какаова.Да не би от какаото да не ми се опече? Thinking
Ето го и резултата:

     

Наистина е много вкусно и въобще не личи, че е без яйца.

# 17
  • Мнения: 47 821
не, той така си седи, по-влажен а не сух като яйчните сладкиши
може иначе да печеш на горният реотан като сложиш втория слой

# 18
  • Мнения: X
mamavassi,   благодаря за включването!  bouquet
Успокоих се!
На мен не ми пречи, че е такъв аз даже такива сладкиши ги харесвам повече от сухите.То си ми и личи, де. Embarassed
Сега мога спокойно да пратя децата да занесат на съседката под нас, че те много обичат да я черпят като направя нещо. Laughing

# 19
  • София
  • Мнения: 748
А добре ли го препече? Защото  когато пека сладкиш с какао на мен  ми е трудно да преценя дали е добре изпечен. Радвам се, че ти е  харесал, Кампари!
 

Последна редакция: пт, 31 авг 2007, 14:12 от macro

# 20
  • Мнения: 5 974
Днес го  направих.Обаче отгоре ми остана леко сурово.Като мокър сладиш стана.
Направих го със сладко от смокини, а горната част направих какаова.Да не би от какаото да не ми се опече? Thinking
Ето го и резултата:

     

Наистина е много вкусно и въобще не личи, че е без яйца.
Невероятен се е получил сладкиша ти. Поздравления. Много добре си се справила.

# 21
  • Мнения: X
А добре ли го препече? Защото  когато пека сладкиш с какао на мен винаги ми е трудно да преценя дали е добре изпечен.

Пробвах го с клечка и не залепваше по клечката. Wink

# 22
  • София
  • Мнения: 748
Между другото, на мен винаги ми е трудно да отделя 1/2 смес и затова горния блат ми става тънък, докато виждам, че ти си се справила по-добре от мен!

# 23
  • Countryside
  • Мнения: 11 616
Направих кекса - стана разкошен  Mr. Green
Сложих какао и на двете части, а по средата сладко от праскови.
Утре ще сложа снимки  Flutter
macro, мерси за рецептата, отговаря си на заглавието на 100%  Mr. Green

# 24
  • София
  • Мнения: 748
Радвам се, че се харесва!

# 25
  • София
  • Мнения: 3 626
Като ви казвам аз, че тия дни ме гони готварска еуфория Wink.
Докато детето спеше със свеки спретнах и този сладкиш
От втория опит стана-преди няколко дни го пробвах- пълен провал-глетав и недопечен стана Embarassed
Но днес се получи.Направих го в продълговата форма със сладко от горски плодове и кубчета круша.
Страхотен стана
Ето го
http://images19.snimka.bg/003924351-big.jpg
http://images19.snimka.bg/003924348-big.jpg
/нарочно оставих горния блат по-малък че да се опече по-лесно/
Спирам вече да творя ,че ще стана 100кила,ама то в това лошо време,а и нали да се похваля пред свеки каква съм домакиня Crazy
Благодаря за рецептата,macro Hug  bouquet

# 26
  • Мнения: 2 211
vnd, страхотен резултат. А и как си го снимала, изглежда като от списание. Браво!

# 27
  • София
  • Мнения: 4 052
Тъкмо се ядосвах, че нямам и едно яйце за сладкиш и попаднах, на тази рецепта. Мога да заявя, че е страхотна!
Ето и резултата Mr. Green:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=182917

# 28
Доста апетитно изглежда ще взема да го пробвам сладкиша  chef

# 29
  • София
  • Мнения: 3 271
Аз правя същия, само че в горния блат слагам какао.

# 30
  • Мнения: 5 239
Имам въпрос Wink След като изпека половината смес, трябва ли да изключа печката от долу?

# 31
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Страхотен кекс, като за мен която никога не мога да си направя сметка на яйцата. Все купувам и все като се сетя да направя някой кекс няма. Затова рецептата си я копвам от раз.  bouquet

# 32
  • София
  • Мнения: 748
Аз нищо не изключвам. Просто вадя тавата, изливам и връщам обратно на същия режим на печене.

# 33
  • Мнения: 5 239
Много вкусен сладкиш. Направих го вчера и не изключих фурната. Всъщност си мислех, че ще изгори  Crazy
Определено ще повторя  Peace

Общи условия

Активация на акаунт