1 кисело мляко
1 чаена чаша захар
2-3 супени лъжици олио
2.5 чаени чаши брашно
2-3 ванилии
2 чаени лъжици сода за хляб
Киселото мляко се разбърква със захарта, като е особено важно да престои така поне един час на стайна температура, може за по-лесно от предишната вечер. Защо е важно не знам, но иначе не се получавал сладкиша. След това се добавя содата, като се бърка да шупне добре, слага се олиото, ванилията и брашното. Разбива се добре с миксер, по преценка може да се добави още половин чаша брашно, да получи гъстотата на кексова смес. Половината от сместа се пече в намазана и набрашнена тавичка на 180 градуса без вентилатор, аз пека на 150 с вентилатор. Формата ми е с диаметър 25 см., тортена. Щом се запече хубаво се вади, залива се със сладко по желание, но така че по ръба да остане сухо, след което отгоре се изсипва останалата част от сместа. Допича се веднага. След като изстине се ръси с пудра захар.
Сладкишът няма яйца, но никога не бихте познали, а вкус на сода не се усеща.
Да ви е вкусно!