Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Бъдещи майки
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 136
Малко като продължение на една от темите, започнати тук е и моята... А именно: В болнични по бременност съм от 14.08.2007 г. Възнамерявам да ги продължа и занапред (в тази връзка много ми помогна информацията, че имаме право на 180 дни болнични), но въпросът ми е: на каква стойност възлиза обезщетението, което се получава от НОИ, изчислява ли се по определен коефициент или е строго фиксирана сума?
Благодаря и лека бременност на всяка от нас или съответно- леко майчинство! SmileЦитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
Зная, че се изплащат върху 80% от работната заплата.А дали ще ти ги изплатят 2007г. е отделен въпрос!
Цитирай

София

Мнения: 842
Доколкото съдя по линийката ти, все още не си в болничен поради бременност и майчинство, а поради общо заболяване. В такъв случай обезщетението е в размер на 80% от средномесечния ти осигурителен доход за предходните шест месеца преди настъпването на неработоспособността. Освен това обезщетението се ограничава до размера на средномесечното ти нетно възнаграждение. Когато излезеш в болничен поради бременност и раждане (т.е. 45 дни преди определения термин), тогава вече ще получаваш 90% от осигур.доход като пак няма да можеш да взимаш повече от нетното си възнаграждение. Другата разлика е, че не може да получаваш по-малко от минималната работна заплата за страната. За повече информация, виж Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО. 
Цитирай

Костинброд

Мнения: 673
Pelf ти е отговорила много изчерпателно, като в нетните възнаграждения се включват и съответни премии, които си получавала.
Цитирай

София

Мнения: 136
 Благодаря, момичета, много ми помогнахте с информацията! Pelf, много изчерпателно и компетентно е сведението ти- много благодаря! Smile Това е цялата информация, която търсих и да, ще погледна и в Наредбата. Биляна, имаш ли нещо конкретно предвид за закъснение на обезщетенията ( защото и аз съм чувала, че ги забавят много) и ако е така- какъв е законовия срок, в рамките на който се изплащат и какви са възможностите ни да си потърсим правата, в случай на забавяне извън рамките на установения срок?
 Още веднъж благодаря!
Цитирай

София

Мнения: 842
По закон срокът за изплащане на обезщетенията е  до тридесет дни от подаването на всички необходими документи в НОИ. Възможно е обаче да има известно забавяне - например работодателят не е платил осигуровките и не е подал декл. 1 и 6, има някакви неясноти и неточности по болничния и т.н.  Правата, свързани с обезщетенията от ДОО, се защитават посредством подаване на жалба до директора на съответното ТП на НОИ. Друг е въпросът дали няма си остане "глас в пустиня".
Цитирай

Пловдив

Мнения: 781
  Правата, свързани с обезщетенията от ДОО, се защитават посредством подаване на жалба до директора на съответното ТП на НОИ. 
А правата ми свързани с работодателя, къде на арменския поп. Като цяло нямам думи, три месеца вече ми плащат осигуровките а болничните листове гният някъде в счетоводството, а не знам ако тях оставят 3 месеца без заплата...  Crossing Arms
Цитирай
Аз също съм в болнични от самото начало на бремеността.Мога да кажа ,че получавам повече, отколкото докато ходех на работа,т.к. съм държавен служител (учител в професионална гимназия) и работодателят ме осигурява върху брутото.
Ето ти малко информация от Норедбата за изплащане на обезщетение:

Чл. 16. (1) Доходът за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността, от който се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, включва:
1. дохода, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд ”Общо заболяване и майчинство” и/или “Трудова злополука и професионална болест”;
2. минималната месечна работна заплата в случаите по чл. 41, ал. 2 от КСО;
3. дохода, от който е определено паричното обезщетение за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане в случаите по чл. 41, ал. 3 от КСО.
(2) Сборът от доходите по ал. 1, от който се изчисляват паричните обезщетения за временна неработоспособност или за бременност и раждане, включително в случаите, в които лицето е осигурено по повече от един договор или на повече от едно основание, не може да бъде по-голям от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година, за всеки месец от периода, от който се изчисляват паричните обезщетения.
(3) Среднодневният доход за 6-месечния период, от който се изчислява дневното парично обезщетение, се определя, като сборът на брутните трудови възнаграждения и/или осигурителния доход, и/или пропорционалната част от минималната работна заплата за периодите по чл. 41, ал. 2 от КСО, и/или дохода, от който са изчислени паричните обезщетения за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане за периодите по чл. 41, ал. 3 от КСО, се раздели на общия брой на работните дни за същия период.
 
[/b] Що се отнася до навременното изплащане - зависи от коректността на работодателя ти.Ако той подава в НОИ навреме болничните ти листове, няма да имаш проблеми.Но ако ги забавя....
При мен в началото имаше известно забавяне с изплащането на обезщетението,но то тогава и самата система още не се беше сработила.Сега вече мога да кажа че си получавам паричките редовно.
Доста дълго стана, но дано съм ти била полезна
Цитирай


Мнения: 705
Знаете ли кой плаща първия ден от болничния за бременност (45 дни преди термина)? Счетоводителката ми обясни, че се плащал от НОИ, но ми се струва странно, защото за останалите болнични първият ден се плаща от фирмата... Просто не бих искала да ми "изядат" един ден от полагащите ми в случай че счетоводителката ни е в грешка.
 newsm78
Цитирай

София

Мнения: 842
Не е в грешка - първият ден от болничния за бременност и раждане си се поема от ДОО.
Цитирай

София

Мнения: 136
  Момичета, златни сте! Smile Добре, че ви има, за да ни давате толкова подробна информация. Все пак ми се струва, че здравно-осигурителната система в България има още доста хляб да изяде, докато се превърне в онзи функционално действащ механизъм, каквито са посестримите й в Западна Европа. Дано да няма проблеми с навременното изплащане.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.